Sebab Mengapa Road Trip adalah pilihan terbaik

Sebab Mengapa Road Trip adalah pilihan terbaik | Assalamualaikum w.b.t. Hai guys. Tengah buat apa tu? Ada yang tengah bercuti ke tu? Almaklumlah. Sejak para menteri umumkan yang semua orang dah boleh mula bercuti dalam negara ni, Mya tengok hampir semua tempat kembali sesak. Feri ke pulau-pulau serta penerbangan domestik pun dah mula beroperasi. Even pekan Lumut yang lama sepi pun kian sesak saban hujung minggu, apatah lagi pekan Melaka dan Pulau Pinang yang sememangnya tarikan ramai.


Cerita pasal road trip, ada yang bertanya maksud road trip tu macam mana sebenarnya.Well, tak kiralah berapa jauh atau berapa lama korang pergi untuk satu road trip tu, asalkan korang bergerak dengan kenderaan atas jalan, ianya dikira sebagai road trip. Road trip ni boleh je diadakan secara terancang atau tanpa rancangan. Cuma, bezanya dengan backpacking adalah, korang bergerak ke mana-mana dengan berkenderaan.

Satu yang seronoknya mengenai road trip adalah flexibility. Katakanlah, korang dah rancang nak pergi suatu tempat. Tapi, bila sampai, tempat tu penuh, tutup ataupun dah tak wujud, korang boleh je nak ubah rancangan ke tempat lain tanpa rasa bersalah. Bila sedang road trip ni sebenarnya, tak semestinya korang follow je bulat-bulat itinerary yang dah dibuat. Korang boleh je nak tambah atau ubah senarai destinasi pilihan korang bila-bila masa je.


Another thing about road trip is, korang pergi dengan orang terpilih. Jadinya, ini adalah masa terbaik untuk bonding dengan mereka. Put aside all the social medias. Masa inilah moment terbaik untuk pasang lagu-lagu lama yang boleh mengundang memori, atau korang boleh walk to the memoryland dan bercerita pasal waktu mula-mula kenal ataupun mungkin memori-memori kelakar sepanjang berkawan. Believe me, road trip is the only chance to have a suuuuperrrrr long conversations.

While road trip, please avoid visiting any mall. Pergi pantai, daki bukit, petik buah atau buatlah apa saja aktiviti luar yang korang tak dapat buat pada hari biasa. This is the only moment for you to throw away all the mayhem inside your head and be closer to the nature. The closer to nature is the best. Ini juga salah satu cara untuk mengelakkan kita dari berbelanja di mall. Plus, aktiviti-aktiviti seperti mendaki bukit dan berenang kan boleh membantu menyihatkan tubuh badan. Dah seminggu badan tu terperap je dengan angin sejuk air-conditioner. Masa nilah nak bergerak aktif. Badan sihat, otak cergas, poket pun selamat.

Jambatan Angkat, Terengganu | Sumber : Google

Jadinya, di kesempatan ini, kalau korang dah bosan duduk terperap je kat rumah sampai badan lemau, tapi, at the same time nak menjaga keselamatan diri sendiri dari jangkitan wabak Covid-19, Mya cadangkan korang pergilah road trip. Pergilah ke pantai atau kawasan yang kurang tumpuan ramai, tapi masih sesuai untuk korang luangkan masa di situ. Korang boleh juga tengok entry senarai destinasi percutian pendek. Jom sahut saranan kerajaan untuk bercuti dalam Malaysia. Salam sayang from me, roger and Out!

0 pendapat bernas .