Search This Blog

Tuesday, July 30, 2019

Pengalaman Dermapen di DR Medispa & Wellness

2:49 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Mungkin ada yang dah tahu yang Mya sempat membuat rawatan muka di DR Medispa & Wellness, Reko Sentral, Kajang pada minggu lepas. Setelah dikumpulkan segala keberanian yang ada (yang ni acah), Mya pun menempah sesi membuang jeragat di sana. Bila dah selesai sesi consultation tu, barulah Mya tahu yang jeragat ni pun tergolong dalam kumpulan parut juga. Masa ni Mya terpaksa beritahu (baca: mengaku) dengan pihak DR Medispa yang selama ni Mya jarang (baca: kalau rajin jeee) pakai sunscreen. Memang buat puncalah untuk jadi jeragat. 


Nikmatnya rasa bila ada orang yang adunkan muka kita. Ditambah dengan pihak medispa yang ringan mulut menerangkan kondisi kulit muka kita yang sebenarnya. Kembang setaman rasanya bila kulit muka kita dipuji. Haa lepas tu kau malu sendiri bila ditanya kenapa culas pakai sunscreen. Jeng jeng jeng.

Melalut pulak kakak kau ni. Anyway anyhow, proses bermula dengan proses mengembangkan liang pori. Kulit muka Mya dicuci dan dipakai masker sebelum disembur dengan wap panas. Bagi yang dah biasa cuba, mungkin familiar dengan prosedur ni. Tapi bagi yang belum biasa, jangan risau. Wap panas tu pun bukanlah tahap melampau. Suam-suam kuku sementara menunggu proses seterusnya bermula. Masa ni pun dah mula layaannn dah. 


Selepas selesai dengan proses pengewapan, prosedur diteruskan dengan sesi membuang blackhead dan whitehead pada kawasan yang terlibat. Obviously, kawasan hidung. The process was scary at first, sebab Mya tak pernah cuba selama 27 tahun hidup. Ada jugak kawan-kawan yang nak cuba buatkan untuk Mya. Tapi selalunya memang Mya akan mengelak sebab tak yakin dengan mereka. Or in other word, tak berani nak hadap sakit level macam mana. Tapi bila dah try tu, rasa macam okey je lah. Tak adalah scary sangat. Walaupun hakikatnya, sepanjang proses tu, mata bergenang. Sedih sangat tu.

Bila dah siap proses keluarkan blackhead dan whitehead (banyak dan scary tengoknya), prosedur diteruskan dengan proses dermapen dan Cinderella Peel. Untuk yang tak tahu apa itu dermapen, dermapen ni sebenarnya suatu rawatan untuk mengurangkan parut jerawat, kedutan and hyperpigmentasi pada kulit muka. Jangan terkejut kalau Mya beritahu yang dermapen ialah pen berjarum mikro boleh laras. Tahap sakit tu bergantung kepada kedalaman jarum. Nasib baiklah lepas di-check, doktor beritahu cuma perlu jarum level 1 je. Plus, muka kita disapu numb cream sebelum prosedur bermula. So, Mya rasa macam vibrate halusssss je.


Ingat! Kulit kita adalah bahagian tubuh yang paling sensitif dan senang dijangkiti bakteria. Sebab tu, kita kena pilih tempat yang betul dan dapatkan nasihat daripada pakar untuk rawatan dermapen ni bagi mengelakkan masalah kesihatan dan kebersihan yang tidak diingini. Pastikan tempat yang kita pilih tu berpengalaman dan boleh dipercayai. Macam Mya, DR Medispa ni dah adakan lebih 3000 sesi untuk dermapen dan pengunaan serum dan teknik untuk setiap orang pun tak sama, bergantung kepada jenis parut. In case of parut yang extreme, biasanya dermapen ni perlu dilakukan berkali-kali. Tapi, macam kes Mya ni, bolehlah sekali sekala, dalam dua bulan sekali, just nak menghilangkan kedut-kedut halus.


Selepas rawatan ni biasanya akan satu keadaan where our face skin akan mengelupas sebab kulit muka kita tengah produce kulit muka baru yang lagi elok. Macam Mya sendiri, untuk seminggu juga. Tapi tak teruk mana. Now pun dah bertambah elok. Dah ada peluang tu, Mya ada tanyalah dengan pihak medispa ni: ramai tak lelaki yang datang? Jawapan mereka: ramai. Memang ramai sebab zaman sekarang ni semua orang dah peduli pasal rupa dan penampilan, baik lelaki atau perempuan. Dan untuk setiap orang, kedalaman jarum mikro dermapen dan tempoh rawatan tak sama tau. Bergantung kepada tahap kritikal parut muka kita sendiri. Dont worry. Pihak medispa akan terangkan dengan jelas setiap prosedur yang akan dilakukan. Glad I did dermapen. A nice and pleasure memories and experience. Yang nak lebih info, pergi je ke instagram rasmi DR Medispa & Wellness: @drmedispaandwellness

Monday, July 22, 2019

Gunung Lang: Taman Rekreasi dengan usikan alam semulajadi

6:37 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Atas permintaan seseorang, Mya kembali untuk berkongsi tentang keindahan dan kecantikan salah satu taman rekreasi di negeri Perak yang sememangnya menjadi pilihan ramai untuk berehat, berekreasi dan juga sebagai latar belakang foto perkahwinan. Dengan ciri muka bumi semulajadinya yang menggabungkan gunung dan tasik serta kehijauannya yang masih jelas tidak terjejas, Taman Rekreasi Gunung Lang kini menjadi salah satu destinasi wajib untuk para pelancong yang datang ke negeri Perak.


Mya dan family sempat ke sini beberapa bulan lepas. Super senang sebenarnya untuk sampai ke Gunung Lang ni. Ikut je highway Lebuhraya Utara-Selatan, susur keluar ke kiri sebaik sahaja nampak papan tanda Gunung Lang Development Sdn. Bhd. Kalau tak diberitahu, rasanya sampai sekarang Mya tak akan percaya yang sebenarnya, lebih sebahagian daripada tarikan di kawasan Taman Rekreasi Gunung Lang ni adalah buatan manusia.


Tarikan utama dekat Gunung Lang ni semestinya kawasan taman di sebelah dalam that can be reach by riding a public boat managed by the authority. Tiket bagi seorang dewasa hanyalah RM 4.00 dan dekat kaunter ni jugak, kita boleh beli makanan ikan untuk aktiviti di seberang nanti. Kita dibenarkan untuk beli makanan dan bawak ke kawasan Taman. And, di kawasan taman ni kita sebenarnya boleh menyewa basikal. Macam biasalah. Ada basikal kanak-kanak, basikal untuk solo ride, dan ada jugak basikal untuk berdua. Range harga sewa basikal is around RM 5 ke RM 10.Well, as family Mya datang berempat, of course-lah kami ambil dua basikal double seat. 


Ada beberapa tarikan di sini sebenarnya. Selain daripada kita boleh memberi makan kepada ikan di dalam tasik (all the fishes were so big, memang kalah kaki sis), kita boleh berehat berhampiran beberapa menara yang ada di sini. Yang ada anak kecil, bolehlah bermain di taman permainan berhampiran menara, di hadapan tasik. Jangan risau. Amenities macam tandas dan surau pun ada kat sini. Other than that, while cycling kat sini, kita akan jumpa Rumah Sri Perak yang mana boleh dimasuki. And, kalau berjalan ke hujung taman, you can see dinding bukit yang kelihatan macam muka gorila. 



Downside taman ni ialah tempat ni nampak macam tak berjaga. Even some visitors cakap yang burung-burung yang ada kat zoo mini nampak unhappy. What upset me most was, rupanya pernah ada haiwan lain dekat zoo mini tu. Tapi, masa Mya datang sini, tak ada pun haiwan-haiwan yang dimaksudkan. Tapi, kalau nak cari tempat untuk berehat, ada aura hijau, bolehlah datang ke sini.

Wednesday, July 17, 2019

Jiwaku Tertinggal di Pulau Tioman (bahagian dua)

10:00 AM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Dah lebih berbulan, akhirnya Mya kembali semula dengan kisah ketenangan di Pulau Tioman. Nampak tak kesibukan tahap melampau. Tapi, sampailah ke hari ni, Mya masih tak boleh nak move on dengan pengalaman di Pulau Tioman ni. So, di kesempatan yang ada ni, Mya nak sambung dengan travelog ke Pulau Tioman dengan team #ProjekMakanTravel untuk hari kedua dan ketiga pula.


Well, my day started quite early as a couple of friends rushed to the jetty to view sunrise. Awal jugaklah pintu bilik diketuk bila ada orang tu cari wife dia untuk pinjam phone. Kakak cuba bersabar. Rupa-rupanya, ramai jugak yang ambil kesempatan di hari kedua ni untuk bangun awal dan merakam saat matahari terbit ni. But, excuse me. Mya cuma menikmati pagi dengan duduk memandang laut di restoran tepi laut milik pengusaha chalet yang sama kami sewa. The morning goes, kami pun bersiap sedia untuk ke Taman Laut dengan segala equipment yang berbondong-bondong. Okey, itu drama. Well, for each of us, cuma bawak beg dan snorkeling gear je pun.


Anyway, macam yang Mya ceritakan dalam bahagian satu sebelum ini, waktu kami pergi ni, memang tak ramai pengunjung lain. Jadinya, perhatian memang kepada kami je. Layanan memang level superb. Minta singgah pekan nak pergi keluarkan duit kat ATM pun dilayan dengan baik je. Sempatlah jugak singgah kedai bebas cukai kat sini. Sis bebas melihat jelah ye. Ongkos-nya enggak cukup bagus. Sakan jugaklah seorang sis tu membeli bekalan coklat. Hmm, nanti kita sambung bercuti di Langkawi pulak ye.

I'M IN LOVE!


Siapa yang datang ke Taman Laut ni, tapi tak rasa nak terjun snorkeling melihat ikan berenang-renang depan muka, hati kau keras, Roy! Belum pakai snorkeling gear lagi pun, Mya dah rasa nak acah-acah pakar bab renang. Oh ya. Di kesempatan ini, Mya nak pesan kepada semua, bersama-samalah kita menjaga kebersihan alam sekitar. Baru je mula merakam kat bawah air tu, benda pertama yang Mya nampak ialah pembalut Apollo kuning tu. Apa kau ingat ni cerita Naruto pukul 7 ke nak kena ada iklan Apollo melintas depan muka? Kecewa sis, nok.


Kita kembali ke berita snorkeling. Ya Allah. Indahnya ciptaanmu. Selama ni asyik tengok ikan siakap senohong gelama ikan duri je kat pasaraya masa beli bekal masakan basah. Dapat tengok ikan berenang dengan selamba depan muka, berwarna-warna, bermacam saiz dan rupa. Rasa teruja sampai rasa tak nak angkat kepala. Nak merakam je lah selagi boleh. Tapi, masa amatlah mencemburui. Sekejap je rasa limit sampai pukul 12.30 tengah hari tu berakhir. Dengan hati berat, sis melangkah sambil menjinjit snorkeling fin balik ke bot.

Eleh, kakak kau ni drama je lebih. Lepas tu, abang chalet tu bawak pergi ke tengah laut pulak untuk snorkeling lebih real. Yang kali ni, sis dah tak rajin nak pakai snorkeling fin dan goggle dah. Sarung life jacket je. Ikan? Jangan cakaplah dik. Memang banyak. Dekat-dekat pulak tu. Main tepi-tepi bot  je. Rasa nak pegang je dengan tangan. Tapi kakak kau ni bukan sepupu sepapat Aquaman, kan? Masuk je air, ikan pun lari.


Satu benda paling best bila menginap di Kampung Mukut ni adalah, kau dapat pergi tempat yang orang lain tak pergi. Contohnya macam Air Terjun Kg Asah. Sebabnya... Kampung Mukut di hujung pulau. Makanya, masa dalam perjalanan balik dari Taman Laut ke chalet, memang akan lalu di Kampung Asah ni. Kami stay lebih kurang sejam di sini, sekadar nak cuci masin air laut dan terus balik ke chalet untuk makan tengah hari. Ada yang sambung snorkeling di sekitar jeti kampung, and ada yang sambung misi buat tahi mata (baca: Mya lah tu). Petang kedua, sama seperti sebelumnya, singgah sebentar di gerai minum petang. Nama pun team ProjekMakanTravel. Mestilah ada bab makan tu di segala kesempatan yang ada.


Penat? Memang penat. Hari kedua memang penat teramat. Malam tu pun semua orang tak seaktif malam pertama. Masing-masing makan kerana lapar. Tetapi, tak sempat nak bergurau panjang sebab badan dah terlalu penat bermain air di siang harinya. Malam berlalu dengan irama dengkur yang berganti-ganti dalam tiga bilik kecil menghadap laut. Kisah dan memori hari itu dirakam dan disimpan erat dalam lipatan masa yang berlalu. Seperti katanya seseorang...
“Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart. But that’s okay. The journey changes you; it should change you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart, and on your body. You take something with you. Hopefully, you leave something good behind.” – Anthony Bourdain

Tuesday, July 16, 2019

7 Kawasan Lembah Klang Terganggu Bekalan Air selama 84 Jam mulai 23 Julai ini

7:08 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Kembali kita kepada episod rutin biasa, iaitu mengumpul bekalan air bersih di rumah. Aktiviti macam ni memang dah biasa berlaku di sekitar Lembah Klang ni dan kali ini ia akan berlangsung dari 23 Julai (9.00 pagi) hinggalah 26 Julai (9 malam). Ini berikutan kerja-kerja pembaikan di Sungai Selangor Phase 1 Water Treatment Plant. Antara daerah yang terjejas ialah Petaling, Hulu Selangor, Kuala Selangor, Gombak, Kuala Lumpur, Kuala Langat dan Klang/Shah Alam. 

Maka, dengan ini bersama-samalah kita bersabar sambil menunggu bekalan air kembali pulih. As for now, tempoh pembaikan dan pemulihan adalah seperti dalam gambar yang Mya selitkan dibawah ni. 15 Pusat Servis Setempat akan diaktifkan mulai Khamis, 25 Julai nanti. Sebarang masalah bolehlah berhubung dengan insan berkaitan seperti dalam gambar di bawah jugak. Untuk laporan terkini, jomlah sama-sama kita mendownload apps "Air Selangor".