Search This Blog

Monday, May 13, 2019

Butterfly Project Turns 6 Party: Happy Birthday Butterfly!

5:28 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. I am not someone who usually hang out with someone out of my circle of friends, just good enough to meet new people in the name of work and networking. But, having an evening with Butterfly Project Community is enough to proof that there is so much more to this whole world than what’s already there to see. Yet, I am happy and grateful enough to that someone that has given me a chance to enjoy my life to the fullest and made me filled with hope and love.

Guest tables' gift from Yves Rocher, Macaron by Madeleine
and Blossom Balloon
Wow, so much for an intro. Now, let’s take the notch down a bit and re-embrace the evening full of wonderful people and memories. As much as an intro, yes, I seldomly went to any event all by myself. And adding another yes to the question, I did step out of my own boundary and took the chance given to prove to myself that I can do it. Crazy enough. I took a wrong route when I already got to Ritz Perdana area, adding 20 minutes to the journey. Nevertheless, when I got to the queue of entrance, it was my first encounter with sweet Lydia.


Taking a peep of the look inside the event space was easy. But to take my eyes away is harder than expected. It was so wonderful and miraculously decorated by The Blossom Balloons and Avant Garde Bloom, together. When I set my foot inside, I really feel like I’m in the garden full of fresh flowers and cute balloons. As mesmerized as I am, everybody seems to be in their own world. Can you imagine a secret selfie garden in a glass room surrounded by buildings and ongoing construction, yet look so alive and real? Well, I don't have to.

Balloons by Blossom Balloons
The party started with a little opening speech from our very own community founder, beloved Mamasan, Tammy Lim. Listening to her really remind me that this community has given me a lot of opportunity to grow up in writing world, for not only I had a chance to extend and widen my niche of blogging, I learnt how to communicate with others too. As we go deeper, she pointed out about the cute small pink box and the bigger one from Yves Rocher. Unbelievably admiring, Yves Rocher is having their 60th birthday this year. Nevertheless, they are known as one of biggest name in organic-based product industry.

Food by Jomparty
What’s the joy of a party without a table full of food? My empty tummy was so happy to see the selection of food made by Jomparty. What’s on the menu? We got pavlova, macaroni with chicken wing, mini burger, brownies and many more. Ehem, and one simple ask, never question just how many I ate that day. All that I can say, I went home with a smile and happy tummy. Oh, a surprise for me to find. My long-awaited item on the ‘wanted-list’ is in the house. I was too excited to find out that we got to grab Tstick tea box to be bring back home. 10 different flavors and can only choose one. I am absolutely confused and in despair. Can I just take it all home and enjoy dipping the tea stick without regret? Well yeah. Just go to Tstickmy Instagram account laaahh.

Making tea as easy as A-B-C with TstickMy
We were entertained by the queen of comedy, Joanne Kam Poh Poh, who was flying over the night from oversea just to be with us. Everybody was laughing so badly as we feel soooo related to the sketch she brought for us. I'm totally enjoying her sketches that I literally laughing my ass of the chair. So sad that I dont get a chance to take a selfie with her. But, if you want to know better about her, just follow her on Instagram: JoanneKamPohPoh.

One with Mamasan, Tammy Lim
Moving forward, we truly celebrate this year birthday party as one. Mamasan and her crews prepared a cupcake for each one of us to blow up as a significant that we have come this far together. Nevertheless, we got to learn how to make a flower crown using fresh flower prepared by Avant Garde Bloom. It has been years since the last time I made a few for a bunch of friends. And one thing for sure, I cant do it anymore. I was terrified with the one that I made, that I basically promised myself that I should never made them anymore. Luckily, Madeleine from Macaron.ByMadeleine made a macaron that is really soothing and obviously tasty. The macaron was so beautiful, I cant bear to eat them. It was all because she hand-painted with macaron with flower by herself. I am truthfully touched.


The party ended at 6PM after the Best-dressed award, which every winner brought home a set of prizes from Yves Rocher, Avant Garde Blooms and Blossom Balloons all together. My sincere wish, the community will stand forever strong and united. And I really hope that I got a chance to join next event, once again. Thanks to my beloved for sponsoring me. Next time, sponsor again, okey?

Prizes for Top 3 Best Dressed of the Day

Thursday, May 9, 2019

Berbuka Juadah Melayu di Cosmo Hotel

5:00 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Puasa ke tak tu? Memanjangkan tak lama lagi je dah nak menyambut raya dan kerja Mya ni memelukan input dari pihak user, makanya, hampir setiap harilah Mya berlumba dengan masa untuk berbuka dan kesibukan jalan raya yang tentu-tentunya tak mampu dilawan. Terkadang tu, Mya sampai kat rumah pun betul-betul selepas azan. Jadinya, Mya ambil keputusan mudah untuk berbuka di mana-mana tempat makan yang berdekatan dengan kawasan Dataran Merdeka - Masjid Jamek. Lucky me, I found a buffet worth my appetite and choice in Cafe Mint, Cosmo Hotel. 

Melihat pada deco dalam cafe ini, semestinya awak semua akan berfikir yang sama dengan Mya: buffet dinner selection might be western or fusion meal. Tapi, perut melayuku terus menjerit gembira apabila melihat barisan lauk yang terhidang di depan mata. Nikmatnya melihat siput sedut masak lemak, ayam masak merah, sotong masak kicap, ayam masak rendang, udang masak sambal petai, sayur campur dan aneka kerabu yang elok je menggoda dan memanggil Mya yang baru melangkah masuk ke dalam cafe. 


Mya try to fit all the lauk in one pinggan, tapi mcm melimpah ruah pulak. So end up, Mya ambil mana yang boleh muat dalam satu pinggan, and the others dalam pinggan bersama lemang. Tapi, kalau dah namanya tak biasa dan tak pandai, ambil siput sedut pun tak ada maknanya. Dari sepuluh yang Mya cedok, satu je yang berjaya disebut keluar. Sis is kecewa. Makanya, perhatian dialih kepada udang yg bersaiz dua jari Mya ni. Perut melayu lah katakan. Tangan lagi bersemangat mengutip petai yang ada.

Selesai meratah kerabu dalam pinggan pertama, Mya bangun mengintai ke meja manisan. Mya suka tengok cara kuih pelita dihidang. Agak moden tanpa menggunakan daun pisang, tetapi lebih mudah untuk dibawa. Kek mini dan puding pun ada juga dihidang di sini tau. Bagi awak yang sweet-tooth tu, memang seronoklah kalau ajak keluarga atau kawan-kawan datang ke sini. Dah selesai di meja manisan, Mya beralih pula ke meja buah-buahan. Yang nak makan rojak, ada seksyen buahan siap dipotong bersama kuah rojak. On the other half, ada buah-buahan segar seperti buah naga, langsat dan beberapa yg lain. Mya? Semestinya campuran amra, jambu dan timun dalam kuah rojak. Dramatik tak?


Anyway, bagi yang nak berbuka di sini, maklumlah dalam kalut kejar waktu berbuka tu, hanya RM 88 bagi seorang dewasa untuk semua pilihan makanan yang dah Mya sebut di atas, termasuklah hidangan Nasi Beriani dan Kambing Bakar. Oh ya. Tambahkan juga sate dalam senarai makanan awak bila datang ke Cafe Mint Cosmo Hotel. Jangan risau, awak boleh kembali ke cafe untuk Moreh sebaik selesai solat teraweh di Masjid Jamek yang berada berhampiran. Tempah sekarang di talian +603 2030 1888 atau emelkan ke chkl.ramadan@cosmohotelkl.com . Manalah tahu, ada peluang kita nak berjumpa di Cafe Mint nanti.

Wednesday, May 8, 2019

Jakel Online Store dilancarkan 10 May

9:00 AM 6 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Dari Rejab, menginjak ke Syaaban. Hari ini, kita sudahpun melangkah masuk ke dalam bulan penuh keberkatan, Ramadhan Al-Kareem. Bermulalah episod mencari baju baru, perabot baru, karpet baru dan sebagainya. Bila bercakap pasal baju raya, nama Jakel ialah satu nama yang tidak asing lagi dalam kalangan wanita dan ibu-ibu.


Jakel, sememangnya cukup dikenali dengan pilihan baju siap dijahit dan juga kain pasang. Setiap kali menjelang raya, pasti nama Aaron Aziz, Ayda Jebat dan Nabil Ahmad sering dipilih menjadi koleksi pilihan. Yang berkeluarga, selalunya memilih koleksi keluarga Awal Ashaari - Scha AlYahya - Lara Alana ataupun koleksi Hairul Azreen - Hanis Zalikha - Yusuf Iskandar yang sedia ada dalam warna yang berpadanan. Tahun ini, Jakel memilih Abam sebagai Duta Raya baru, yang mana mewakili golongan jejaka yang bersaiz lebih besar. Worry not, Jakel menyediakan sehingga 7XL bagi memudahkan anda dan keluarga sedondon di hari raya.


Nabil Ahmad yang kini masuk tahun ke lima sebagai Duta Raya Jakel memberitahu yang baju melayu di bawah koleksinya kini dipelbagaikan lagi sehingga 68 warna. Menambahkan lagi kelainan, koleksi Nabil Ahmad kini disertakan dengan zip di bahagian lengan bagi memudahkan si pemakai untuk mengambil wuduk mahupun pergerakan lain. Tambahnya lagi, zip juga ditambah pada bahagian sisi bagi memudahkan pemakai untuk menyarung baju melayu.


Ayda Jebat juga sempat menunjukkan feature yang sama pada lengan baju kurung yang dipakainya. Di tahun keempatnya, Ayda memperkenalkan lebih banyak koleksi di bawah namanya. Dalam sesi petang yang sama, Ayda sempat melelong beberapa koleksi dengan potongan harga yang jelas lebih rendah. Bayangkan apabila koleksi yang berharga RM 259 dijual dengan harga RM 200 sahaja.


Bagi yang lebih gemar berbelanja secara atas talian atau ‘online’, Jakel kini melancarkan JakelStore terutama bagi mereka yang mahu lari dari kesesakan di wisma, bermula 10 May ini. Jangan risau! Promosi di wisma juga akan dilancarkan di stor online, dari 30% sehingga 80%. Set alarm awak sekarang sebelum terlepas menyertai kemeriahan gerai online Jakel di www.jakelstore.my.