Search This Blog

Thursday, April 18, 2019

Pink Tax punca barangan wanita mahal?

5:12 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Bagi para pembaca yang mungkin ada melihat di Instagram Story Mya baru-baru ini, mungkin akan perasan Mya selitkan short info mengenai Pink Tax. Wujudkah Pink Tax ni sebenarnya? Apa fungsi dan impak daripada ‘cukai merah jambu’ ni pada ekonomi sebenarnya? Adakah cukai merah jambu ini ada di Malaysia? Soalan-soalan ini akan cuba Mya jawab dalam entry kali ini.


Pink Tax ini sebenarnya bukanlah seperti cukai-cukai lainnya yang wujud atas kertas ekonomi dunia. In fact, ‘Pink Tax’ ini adalah satu perkataan yang diperkenal oleh para pakar ekonomi bagi menerangkan keadaan yang sebenarnya. Keadaan apa? Hmm... pernah tak awak perasan yang barangan keperluan yang dikeluarkan mengikut jantina seperti razor, perfumes dll biasanya dijual lebih mahal bagi pihak wanita? Tetapi, jika dilihat pada keadaan fizikal, kandungan dan kegunaan, segalanya sama baik untuk barangan lelaki mahupun wanita. Inilah yang dikatakan wujudnya ‘Pink Tax’.

Masalahnya, caj tambahan yang dikenakan ke atas barangan wanita ni langsung tak masuk akal. Bayangkanlah... sampai ke mainan kanak-kanak pun ada dikenakan caj ini dengan alasan yang memang gila. Kalau awak tak percaya, awak boleh pergi ke kedai dan bandingkan sendiri dari segi kandungan dan produk antara dua jantina ini sendiri yang jelas memang tak ada beza. Melainkan... dari segi packaging yang berbeza warna dan penambahan fancy words pada packaging yang kononnya memberi sebab kepada perbezaan harga. Kononnya, boleh terbang ke langit, masuk ke kerak bumi bila gunakan produk wanita tu. Haah, ye la tu!


Percaya atau tidak, even menstrual products pun dikenakan caj sebegini, walaupun dah confirm memang tak ada lelaki sejati yang pakai. Bukannya benda 'semula jadi' sebegitu boleh dihalang pun. Bahkan, bagi golongan wanita, pembelian tuala wanita adalah keperluan. Dan inilah yang menjadi alasan para pengeluar untuk menaikkan harga barangan wanita. Mahal atau murah, kaum wanita perlu membeli produk-produk yang ada untuk kegunaan mereka.

Wujudkah 'Pink Tax' di Malaysia?

Bagi Mya, soalan sebenar yang perlu ditanyakan ialah: sejauh mana cukai merah jambu ni dijalankan di Malaysia?  Sebab bukan semua tempat atau pasaraya ada mengenakan 'Pink Tax' ni. Dan ada juga barangan yang tak terjejas langsung dengan cukai merah jambu ni. Dari beberapa tempat yang sempat Mya terjah, adalah beberapa barang dan kedai yang memang menjalankan cukai merah jambu ni.


Mahu tidak mahu, pengguna wanita harus lebih bijak dan cermat dalam memilih barangan supaya mereka tidak begitu terkesan dengan cukai merah jambu ni. Mya sendiri pun terpaksalah melompat-lompat (baca: memandu) dari satu kedai ke satu kedai untuk cari harga yang terbaik. Dah satu kerja pulak nak beli baju dan tuala wanita pun terpaksa cari kedai berasingan sebab permainan harga. Sabar je lah. Awak pun sabarlah jugak ye.

Thursday, April 11, 2019

Jiwaku Tertinggal di Pulau Tioman (bahagian satu)

4:52 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Benarlah kata pepatah melayu: “Jauh berjalan, Luas pemandangan”. Lama Mya merancang dan berkira-kira mahu ke pulau-pulau di sebelah timur semenanjung Malaysia. Tapi bila memikirkan kekangan masa, memang selalunya rancangan dan kiraan terus terhenti dari mula. Tapi kali ini, dengan team Projek Makan Travel, kami bertujuh (seorang tak dapat cuti) sepakat untuk kasi jalan jugak trip ke Pulau Tioman. Bak kata seseorang, asyik tunggu dan cari dan masa sesuai, takkan jalan. So, kami terus book chalet di Kg Mukut dan selesaikan apa yang patut sebelum pergi ke Pulau Tioman.


Memandangkan tiket kami adalah tiket awal pagi iaitu pada jam 7 pagi (seawal yang boleh), kami bertolak tengah malam dari MRR2, terus meluncur laju menggunakan laluan Karak Lama dan berehat solat subuh di Petronas berhampiran terminal jeti Tanjung Gemuk. Apa yg jadi sepanjang perjalanan? Jangan tanya. Too tired to think. Team berhenti rehat di Gambang pun Mya sambung tidur dalam kereta je. Terlebih penggunaan otak. Kalut nak pergi bercuti punya pasal.

Sampai je di Tanjung Gemuk, kami disambut oleh wakil dari pihak pengusaha chalet. Oh ya. Lupa nak cerita pasal pakej penginapan yang kami ambil sepanjang 3 hari 2 malam di Kampung Mukut, Pulau Tioman. A short explaination mengenai Kampung Mukut. Kampung Mukut ni merupakan pulau yang paling bawah (baca:paling hujung) dalam peta Pulau Tioman. Perkhidmatan feri yang disediakan tanah besar (baca: Tg Gemuk) berakhir di Kampung Genting, sebelum pengunjung akan dibawa dengan speedboat ke Kampung Mukut pula. So, sepanjang kami di sini, perkhidmatan telco hanya berfungsi untuk pengguna Celcom je.

So, memandangkan priority kami kat sini ialah berehat dari kerja, kami ambil pakej yang hanya cover bahagian penginapan dan makanan je. Tapi, serious lah kat sini kami dilayan dengn baik sangat oleh penduduk kampung. Tak rasa perbezaan pun. Mungkin jugak sebab tak ramai pengunjung kali ni. Jadinya, bila sampai je di jeti Kampung Mukut, kami terus dibawa ke chalet dan meneruskan dengan aktiviti pertama, iaitu sarapan. Ajenye ye. Dah nama pun bertolak awal pagi, manalah sempat nak jamah apa-apa. Tepat 9.43 pagi, teh ais laju meluncur turun anak tekak di salah sebuah gerai tepi laut di sana. Over tak sis?


Disebabkan kami asingkan pakej untuk aktiviti, makanya hari pertama ni hanya dipenuhi dengan aktiviti persendirian. So, we slept for two hours, woke up to pick up snorkeling equipments and have a dip at nearest beach. Kononnya nak test berenang. Sudahnya, hadap laut cetek dan kaki luka sebab pijak batu yang dipenuhi cengkerang pecah. Balik je ke bilik, kami bersiap-siap untuk keluar minum petang pula. Penduduk kampung memang layan kami macam sahabat sendiri. Bergurau dan bersukan tanpa ada rasa terasing dan tersisih. 

Night came up and the dinner was amazing. Layanan kelas pertama dari pihak chalet. Lagi best, siap ada baby shark lagi. Bukanlah dibela, tapi memang akan datang ke sini naturally bila air laut pasang. Pengunjung pulak memang dibenarkan untuk memberi makan. We ended the night with a bit of karaoke sebelum balik ke chalet and had a small talk of life and future which yet to come.