Search This Blog

Sunday, March 24, 2019

Kisah PHP (Paling Haru Programmer) Bahagian Dua

9:00 AM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Jadinya, petang ni Mya nak sambung episod kedua bagi kisah paling haru para programmer baik yang sudah bekerja atau yang masih belajar. Biasanya masa zaman belajar lagi banyak benda tragis sebab masa ni baru nak belajar hidup dengan programming. Kalau nasib baik, kalau program berjalan dengan baik, markah pun dapat, lecturer pun berkenan. Dua kisah hari ni, Mya nak share pengalaman Mya dan kawan baik Mya semasa dalam zaman degree dulu.

Kisah #3

Keluar dari bilik lecturer hari ni, muka masih dengan riak serabut. Tarikh hantar bahagian akhir report thesis dah dekat. Projek FYP yang aku buat pulak ada masalah tiba-tiba. Nasiblah lecturer merangkap supervisor aku sangatlah sempoi. Beliau tak marah, langsung hanya minta aku bertenang dan cuba cari penyelesaian secepat mungkin. Aku buat-buat tersenyum. Walhal dalam hati dah macam ada puting beliung. 

Bukan aku tak nak minta tolong kawan-kawan. Tapi, aku tengok semuanya sibuk dengan projek masing-masing. Tak sampai hati pulak aku dibuatnya. Aku tarik nafas panjang lagi. Kereta kesayangan aku pandu ke rumah kawan baik yang kini menjadi port rasmi untuk menyiapkan report. 

“Macam mana? Lecturer kau kata apa?”

Aku sekadar mengimbas semula kejadian dari pagi. Kawan yang masih dengan rasa mengantuk yang berbisa hanya mendengar dengan pandangan kosong. Barangkali dia juga masih kepenatan kerana semalaman cuba menyiapkan report yang masih bersisa.

“Kalau dah susah sangat, kau tak nak cuba tanya si dia?”

Aku diam. Bukan tidak mahu meminta pertolongan si dia, tapi aku tahu dia pun sedang sibuk dengan projek dan report sendiri. Takkanlah nak ditambah dengan masalah aku pulak?

“Kalau kau segan nak cakap, aku boleh cakapkan.” Suara dari dalam dapur kedengaran samar-samar tapi masih boleh ditangkap telinga.

“Ya. Nanti aku tanya dia sendiri.”

Esoknya, aku luangkan sedikit masa untuk menghadap code yang dah lebih seminggu tergantung. Project berasakan statistik ini sepatutnya sudah hampir siap. Tapi, entah di mana salahnya, kerja aku tergantung sepi begitu saja. Sudahnya, aku fokuskan kepada bahagian report. Tapi, sekarang dah masuk bahagian 'user testing'. Mahu tak mahu, sistem perlu berjalan untuk diuji oleh orang lain. Otak dan tubuh seawalnya telah bersedia untuk menghadap masalah ini selama mana perlu. Walaupun sebenarnya, si dia yang bakal meneliti dan mencari punca kesalahan untuk aku perbetul. Yang penting, perlu siap!

Selepas beberapa jam...

Separuh hari si dia menghadap code, separuh minit je penyelesaiannya. Aku pun tak tahulah apa yang patut aku rasa sekarang. Entahkan lega entahkan kecewa. Dah selesai masalah pun rasa kecewa. Mana tidaknya. The only problem cumalah ‘semi-colon’. Benarlah kata pepatah para programmer. Kerana semi-colon setitik, habis program satu semester. Terasa ‘kepandaian’nya kat situ.


Kisah #4

Kisah ni masa zaman belajar dulu. Masa hidup masih lagi dipenuhi dengan assignment dan projek berkumpulan. Benda biasa bila buat kerja, ada orang siapkan code, ada yang buatkan report, ada jugak pakar presentation, dan ada juga yang tukang sedekah nama. Tapi biasalah, masa ni, apa yang penting cumalah markah dan hasil penilaian dari pihak pensyarah.

“Untuk group project kali ni, saya akan upload di portal. Siapkan dan hantar dua minggu lagi. Presentation on submission day.”

Semua orang mengeluh dalam diam. Masuk project yang ni, ada tiga project yg perlu disubmit dalam tempoh dua minggu. Tapi, biasalah. Makin naik semester, makin banyak project yang diberi. Dan aku, seperti biasa, yang menyempurnakan bahagian code sebelum diserahkan kepada pakar penulisan untuk bahagian report. 

Moving forward, whatsapp group chat mula kecoh dengan cerita project assignment yang pensyarah beri sebenarnya diambil dari sebuah laman web online. Aku buat tidak tahu sehinggalah pada malam terakhir sebelum submission day. Itupun sebab aku dah hampir give up dengan project development yg tergantung separuh jalan. Malam tu, aku dengan kawan-kawan sekelas bermalam di KFC demi menyiapkan juga projek yang dihantar keesokan harinya.

Pukul 1 pagi...

Dari jawapan yang aku dapat dari Internet, aku cuba olah supaya kena dengan kriteria dan kehendak yang diminta pensyarah. Tapi, makin aku cuba, makin tidak menjadi. Berkali jugak aku padam dan betulkan semula cebisan yang mungkin menjadi punca, tapi masih gagal.

Sudahnya, aku padam semua function code dan hanya membiarkan kod untuk pemuka sahaja yang tinggal kerana aku tidak mahu menghabiskan lebih banyak masa menghadap bahagian yang kurang penting. Nafas panjang ditarik, tanda memberi persediaan kepada mental untuk bermula dari kosong semula. Kod yang aku jumpa di Internet, aku endahkan.

Pukul 12 tengah hari...

Aku dan kumpulan sudah bersedia hendak mempersembah hasil projek bila pensyarah tiba-tiba mengumumkan beliau akan memotong separuh markah bagi kebanyakan kumpulan kerana mendapati hampir semua kumpulan mengambil jawapan daripada internet. Masa ni, aku dah rasa ‘kepandaian’ tahap melampau. Banyak soalan yang bermain di kepala. Kenapa aku abaikan bahagian pemuka semalam? Kenapa aku malas nak berhabis masa menukar papar pemuka? Kenapa aku mengantuk sangat nak hadap projek ni sampai selesai?

Elok sahaja projek aku terpampang, tanpa sempat aku memberi penjelasan, terus sahaja pensyarah mengumumkan markah kumpulan aku dipotong kerana disyaki mengammbil jawapan dari sumber yang sama. Berkali aku nyatakan hanya paparan sahaja yang sama, tapi function code dibelakangnya sangat berbeza. Melihat wajah keras pensyarah, aku hanya mengakhiri presentation dengan sebaris ayat: “Encik boleh semak di dalam DVD yang kami sertakan untuk penilaian akhir nanti.”

The rest is history. Apa yang penting, aku dah beri yang terbaik untuk group project kali ni. Sama ada beliau hendak percaya dengan kata-kata aku ataupun tidak, keputusan di tangan beliau. Mujur beliau tak gagalkan kumpulan aku untuk group project yang pertama ni. 

Friday, March 22, 2019

Berbuka puasa meriah dengan Iftar Buffet Dinner di Imperial Chakri Palace @ Dorsett Hartamas

9:00 AM 0 Comments
Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera buat semua pembaca yang masih setia dan buat pembaca yang baru pertama kali singgah di blog ini, selamat datang diucapkan. Bersempena bulan Ramadhan yang bakal menjengah pada awal bulan Mei nanti, Mya dan team berkesempatan untuk merasai sendiri seleksi hidangan Iftar Buffet Dinner yang bakal diketengahkan oleh Imperial Chakri Palace Sky View di Dorsett Hartamas. Hidangan yang menggabungkan menu dan pilihan dari Thailand dan tempatan ini menjadikan Iftar Buffet Dinner di Imperial Chakri Palace ini sebagai salah satu lokasi berbuka puasa di bulan Ramadhan nanti.


Bagi meraikan kemeriahan Ramadhan pada tahun ini, Imperial Chakri Palace Sky View di Dorsett Hartamas menampilkan hidangan Thailand sebagai seleksi utama, antaranya termasuklah Kerabu Mangga, Kerabu Betik, Mieng Kham, Kari Hijau, Laksa Thai dan juga Udang Buttermilk yang amat menyelerakan. Tambahkan kenikmatan dengan Tomyam Seafood dan juga pilihan makan tempatan seperti Rendang Tok, Daging masak Lada Hitam dan Satay.


Dalam kenikmatan dan kemeriahan masakan Thai yang dihidangkan, jangan dilupakan kehadiran Nasi Beriani dan Ayam Kapitan yang turut sama memeriahkan barisan Iftar Buffet Dinner di Imperial Chakri Palace Sky View kali ini. Kuey Tiaw Goreng dan lauk kangkung masak belacan dengan sotong menyertai barisan bersama ikan masak stim yang langsung tidak hanyir dalam mulut Mya dan team. Hampir berebut kami kalau tidak memikirkan makanan lain yang banyak terhidang.


Jangan risau. Mya dah usha line untuk desserts. Kalau tekak masih mahukan manisan tempatan sebagai pembuka mahupun pencuci mulut, pihak hotel ada juga menyediakan bubur sagu dan pengat pisang. Lebih bergemar berbuka dengan kuih? Jangan risau jugak. Kuih dan muih beraneka macam, makanlah jangan hanya dipandang. Eh, ter-menyanyi pulak. Anyway, awak semua masih boleh memujuk tekak 'melayu' awak kerana masih ada juadah tempatan yang disediakan di sini.

Bagi yang tidak tahu, Imperial Chakri Palace sebenarnya terletak di tiga lokasi berbeza, iaitu Dorsett Hartamas, KLCC dan Pavilion Kuala Lumpur. Bagi yang mahu merebut tempat untuk Ramadhan nanti, awak bolehlah mula menempah bermula hari ni sehingga 9 May nanti di talian 03 26021031(Dorsett Hotel Hartamas) atau 03 23827788 (KLCC) atau 03 21431141(Pavilion). Harga yang ditawarkan ialah RM128 (Dorsett Hotel Hartamas) / RM108.80 (KLCC) / RM98.80 (Pavilion) bagi seorang dewasa, manakala untuk kanak-kanak yang berumur antara enam hingga sepuluh tahun dan warga emas ialah RM64 (Dorsett Hotel Hartamas) / RM54.40 (KLCC) / RM49.40 (Pavilion) seorang. Harga yang dikenakan belum termasuk cukai.

Mya sangat mencadangkan awak semua untuk memuat turun aplikasi Chakri at http://bit.ly/20F3M34 bagi membolehkan awak dan keluarga menikmati 20% diskaun apabila awak menempah tempat sebelum 9 May. Bagi yang datang secara berkumpulan, pihak Imperial Chakri Palace menawarkan promosi Group Bookings dimana jika awak menempah 5 tempat, satu tempat percuma akan diberikan. Jom tempah tempat sekarang dan berbuka meriah bersama keluarga dan kawan-kawan.

Wednesday, March 6, 2019

Kisah PHP (Paling Haru Programmer) Bahagian Satu

6:15 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Kali ni, Mya nak bawakan kisah-kisah di sebalik tabir, kehidupan sebenar geng programmer yang banyak orang tak tahu. Mungkin juga boleh dijadikan iktibar dan panduan mengapa sesetengah programmer mengenakan upah yang agak tinggi. Malah ada yang kadang-kadang kita lihat macam hidup dengan laptop sahaja sampaikan tiada masa hendak bersosial dengan kawan-kwan. Susah sangat ke jadi programmer ni? Well, kita asyik baca kisah di sebalik tabir cikgu-cikgu dan doktor. Mya bawakan khas kisah Mya sendiri bersama rakan-rakan lain.

Kisah #1

Muka hari ni ada manyak senyum sebab kerja yang boss bagi dah siap awal-awal petang semalam. So, kononnya hari ni nak jumpa user, adalah semangat dan keyakinan yang lebih sikit. Masuk kerja pun awal sebab nak buat last check sebelum kena sembur entah apa-apa. Paling takut kalau tiba-tiba server down. Tangan laju je taip IP server dalam browser. Berfungsi seperti biasa. Bibir senyum lagi.

Waktu bagi salam pertama dan pembuka kata je aku elok tersenyum. Start je pembentangan, sikit-sikit senyum aku hilang. Kerja dah siap, user minta tukar macam-macam pulak. “Ini dah okey dah. Tapi...”  "Awak buat ni betul dah. Tapi..." Entah berapa kali dua ayat tu diulang pakai. Aku buka balik nota dari meeting yang lepas. Memang dah buat betul-betul ikut apa yg user minta. Tapi bila meeting je, mesti dah macam minta buat balik dari mula. Last sekali, aku buat-buat menulis pada buku nota. Nak lari keluar dari bilik meeting pun ada. Tapi, disebabkan jaga air muka sendiri dan juga team, aku bertahan je la. 

Kisah #2

Hari ni ada orang contact aku. Ayatnya pendek. “Salam. Boleh buatkan website?” Aku yang tengab bergosip dengan Mak Jah jiran sebelah ni minta izin undur diri. Biadap pulak kau berbalas whatsapp depan orang berpengalaman (baca: tua) ni. Aku terus membalas dengan ayat skema level sederhana. “Nak buat website macam mana ye? Boleh saya tahu apa yang tuan/puan nak masukkan dalam website?” Soalan biasa aku tanya kepada semua potential client. Supaya aku lebih tahu apa yang dia orang nak dan berapa upah seminimum mungkin aku boleh beri.

“Saya nak yang ala-ala online shopping macam blablabla... yang boleh booking, close booking blablabla... siap sekali bayar online blablabla... mesti nombor satu dalam carian google blablabla...”

Tiap satu yang dipesan dan diminta, aku catat dalam buku nota. Rate card yang siap sedia aku print untuk close-up meeting dengan client secara offline, aku ambil dari dalam laci. Di hujung setiap keperluan yang aku senaraikan tadi, aku tulis harga sebenar pasaran.

Hosting dan domain (siap SEO dan security) tahunan.......... RM3000
Design website (from scratch).......... RM4000 @
Design template (beli sedia ada).......... RM1000
Payment gateway and implementation.......... RM2000
Miscellaneous.......... RM1000

Aku hantar semula rate aku siap dengan harga. Lama, baru aku dapat jawapan. “Mahalnya RM7k ke RM10k. Biar betul.” Aku tarik nafas panjang. Aku balas dengan tenang. Beserta bukti. Aku tunjukkan harga yang hosting & domain provider berikan setelah segala permintaan tadi ditambah tolak darab bahagi. Aku tunjuk bukti harga template sedia ada dari laman yang terbaik dan termurah aku pernah jumpa. Siap dengan design yang dia minta. Aku terangkan mengenai payment gateway yg memerlukan aku menghubungi pihak berkaitan dan perkara-perkara lain yang diperlukan sewaktu aku bekerja.

Jawapan dia tak pendek, tak juga panjang. Tapi cukup buat aku tarik nafas cuba bersabar.

“Saya tak nak design yg exclusive sangat pun. Cuma nak design ala-ala online shop lain yang grid 4x3 tu je. Payment tu pun tak payah buat teruk-teruk. Asalkan customer boleh bayar online je. Saya malas nak berurusan direct dengan user. Saya cuma nak dia orang boleh tengok apa yang dia orang nak tu available tak on that date dia pilih.”

“Bajet berapa ye?” Soalan senang. Aku dah tak larat fikir. “Saya ada RM3000 je ni.” Aku tepuk dahi dan tarik nafas panjang. Consultation bertukar jadi leteran. The rest is history.

---------- Tamat  Bahagian Satu----------

Nanti Mya akan kongsi lagi kisah haru biru, hiruk pikuk seorang programmer. Bukanlah nak kata jadi programmer ni tak ada kisah happy ending or apa. Cuma, kadang-kadang, orang pandang programmer ni macam happy je sentiasa. Nah, kisah kelam kelibut kami untuk hiburan anda.