Search This Blog

Thursday, September 26, 2019

Selamat Hari Ulangtahun Matxi Corp!

3:19 PM 0 Comments
Asalamualaikum w.b.t. Dah agak lama sebenarnya Mya menyepi. Bukan sengaja. Tapi memang sibuk terlampau dengan kerja hakiki yang tengah menunggu masa menemui ‘garisan-mati’. Kerja dalam bidang programming ni, macam nilah. Sampai masa dia, memang tak sempat dah nak fikir benda lain yang bukan dalam ‘priority-list’. Anyway, back to our main topic. Semalam sebenarnya Mya sempat hadir ke majlis sambutan ulangtahun kedua Matxi Corp di Plenary Hall, KL Convention Center. Two words: lively and glamorous.


Apakah Matxi Corp?

Matxi Corp adalah sebuah syarikat daripada Vietnam yang bernaung di bawah syarikat MIIC Holdings Sdn Bhd. Ditubuhkan pada awal tahun 2017, Matxi Corp kini memiliki lebih daripada 20,000 pengedar dan agen di seluruh Vietnam dan kini bercita-cita ingin meluaskan empayarnya ke Malaysia, Korea dan Amerika Syarikat. Dengan slogan, ‘Anda berhak memiliki kehidupan yang lebih baik’, Matxi Corp yang kini fokus kepada produk berasaskan kesihatan dan kecantikan bukan sahaja cuba membawa kebaikan kepada pengedar dan pelanggan, malahan kepada komuniti dengan meringankan beban banyak isi rumah dan pusat kebajikan di Vietnam.

Dalam majlis yang berlangsung lewat petang semalam, majlis diserikan dengan persembahan pembukaan bertemakan moden tradisional oleh kumpulan Lifedance yang telah memenangi Asia’s Got Talent tahun ini. For the first time ever, Mya dapat melihat sendiri persembahan ‘Tron-dance’ di depan mata. Majlis diteruskan pula kata-kata aluan daripada pengacara majlis dan ucapan dari CEO bagi keempat-empat negara dan wakil dari MIIC Holdings.


Dalam ucapan daripada wakil MIIC Holdings, Matxi Corp, atau dulunya dikenali sebagai Matxi S. G. kini mengeluarkan tiga rangkaian produk berasaskan kesihatan dan kecantikan, iaitu: Max Health, Max Skincare dan Max1. Dan sebagai variasi, ketiga-tiga rangkaian ini akan dihasilkan daripada herba yang terkenal dalam negara masing-masing (Vietnam, Malaysia, Korea dan USA). Sebagai contoh, produk MaxHealth di Malaysia akan dihasilkan daripada Tongkat Ali. Manakala di Korea, produk mereka akan dihasilkan daripada ginseng. Variasi ini pula akan diimport kepada sesama negara terlibat bagi membolehkan pengguna memilih sendiri khasiat herba pilihan mereka.
Seperti mana majlis ulangtahun yang lainnya, manakan  nak nampak seri kalau tak ada majlis penyampaian hadiah. Betul tak? Pentas diserikan dengan penyampaian anugerah kepada 18 Diamond Distributors yang masing-masingnya memakai baju bertemakan warna perak. Cenggitu bling-blingnya atas pentas. Berpinau mata kakak korang ni. Begitu jugaklah dengan anugerah peringkat seterusnya yang lebih tinggi. Cantik-cantik para pengedar masing-masing dengan dress merah dan hijau mereka.
Weekend goes well. Mya truly feel honored to be part of such an event and truly wishing the best for all party involved. Diharapkan masih tak terlambat untuk Mya ucapkan 'Happy second anniversary to Matxi Corp. Hope that every mission and vision will be accomplished'. 

Monday, August 12, 2019

4 'date-spot' menarik dan 'instagram-worthy' sekitar Kuala Lumpur

2:01 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Hari ni Mya nak share dengan korang semua beberapa date-spot yang nice dan best, let it be your first date atau saja nak tukar angin. Asyik-asyik merayap dan spend time kat mall pun tak best jugak. Sekali-sekala tu, tak salah kalau bertukar angin dan pergi mendekati alam semulajadi atau menghargai seni atau mungkin mengagumi the wonder of science. Well, you get the idea. So, here four date spots yang jimat dan instagram-worthy (who doesn't appreciate a little bit of pretty background for one or two instagram post, aite?) untuk korang yang dah bosan nak pusing mall tanpa arah tujuan.

Balai Seni Negara

Terletak bersebelahan dengan Istana Budaya, this place has got to be on top of your date-spot-list. Siapa kata seni dan dating tak boleh digabungkan? Learn a bit more about art and its meaning bersama sebenarnya lebih romantik. Apatah lagi kalau korang pandai dan tahu menggunakan ruang dan karya yang disediakan untuk hasil yang cantik. Masa nilah para jejaka nak tunjukkan skill sebagai 'instagram-partner' yang berjaya. Pick her best angle and make her an angel for the day.

 

Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia

Ramai yang tak tahu bahawa Sasana Kijang ni hanya menempatkan galeri bank negara dan juga pameran seni mengikut tema tertentu. Tak salah pun kalau nak dating sambil tambah ilmu pengetahuan pasal ekonomi dan sejarah kewangan negara. Mya sendiri pun baru dapat nak tengok dengan lebih teliti macam mana rupa matawang pada zaman awal penggunaannya. Oh ya. Kalau nak tahu, kat sini ada juga pameran kewangan dari segi sejarah Islam. Like, how people zaman Rasulullah s.a.w berniaga dan berjual beli, how merchant trades from certain places boleh sampai ke satu tempat yang lain.



KL Eco Park Forest

Masih ada yang tak tahu mengenai hutan simpan yang berada di tengah-tengah bandar kota raya Kuala Lumpur ini. Tapi, bagi korang yang nak menikmati udara yang lebih segar dengan pemandangan menghijau yang lebih menenangkan jiwa, ajak pasangan korang ke sini as soon as possible. Tapi, pastikan korang pakai suitable attire, sebab basically, korang akan meredah hutan sepanjang berada dalam kawasan ni. Tempat ni serius tersangat luas dan I really hope korang yang pergi sana berjaya sampai ke hujungnya. Sebab, Mya and him tak sempat sampai ke hujung atas alasan malas nak memanjat tangga dan ada kekangan lain. Tarikan utama kat sini semestinya jambatan gantung macam dalam gambar kat bawah. Maybe, kali ni, girls boleh shoot more photos of his masculine sides. Bila lagi nak acah meredah hutan sama-sama (*wink)?


Pusat Sains Negara

Masa mula-mula Mya ajak kawan baik Mya ke sini, mereka memang langsung tak berapa setuju kalau tempat ni dijadikan date-spot. Tapi, bagi Mya, seronok sebenarnya spend some times together kat sini, doing experiments and activities yang pihak PSN sediakan. Selain meluangkan sedikit masa dengan yang tersayang, korang juga dapat belajar ilmu asas dan menarik mengenai sains. I mean like, it is a fun and lovely way to learn about science. Tak ada lah orang kata korang asyik habiskan masa tenung muka satu sama lain je.


Beberapa date-spot yang lain termasuk:

Petrosains & Aquaria

Berada dalam Menara Berkembar Petronas KLCC, dua tempat ni adalah antara hotspots untuk pasangan yang nak tukar angin dari window shopping to something different. Harga ticket for admission is a bit pricey, but hey! Why not spend a little for a good cause, kan? It's RM 19 for Petrosains and around RM 45 for Aquaria.

Petronas Art Gallery

Untuk tempat kali ni, kena tengok nasib. At times, galeri ni akan ditutup untuk beberapa bulan bagi memberi ruang kepada proses pertukaran pameran. Pameran kat sini tak kekal sampai bila-bila tau. Biasanya, satu pameran tu akan berjalan selama beberapa minggu, then ditutup pula untuk beberapa minggu untuk persediaan pameran baru. Last time Mya pergi, ada pameran bertemakan masa dan ada satu lukisan yang paling mencuri pandangan Mya, which is 'Jin' by Anuar Rashid. Galeri ni terletak di tingkat 3, berdekatan Watsons. 

Dataran Merdeka & Muzium Tekstil

Never get into the Textile Museum but Merdeka Square is absolutely one of the favorite. Terletak betul-betul di tengah bandaraya Kuala Lumpur, this square is totally insta-worthy as not only you can enjoy the green scenery in the middle of a city full of skyscraper, korang juga boleh show off your passion in history by capturing some moments in front of Bangunan Sultan Abdul Samad dan Muzium Tekstil yang berada bersebelahan. Bagi yang tak tahu, somewhere around the corner, di situ terletaknya cawangan pertama Maybank. Jalan kat situ agak sibuk, but in your best shot, boleh berangan acah-acah korang berada di depan Flatiron Building, NYC.

Saturday, August 10, 2019

[LYRICS] Getting Started - Aloe Blacc ft JID

10:17 PM 0 Comments

Getting Started Lyrics

by Aloe Blacc  ft JID

 (Hobbs & Shaw OST)

This ain't for the money, this is for the love
This is sweatin' through my shirt before the sun's up
Thought that I was shook, thought that I would stop
And now, I got 'em waitin' for the other shoe to drop
Oh, I'm a flame, burning bold in a world that's so cold

I'm just gettin' started
I been makin' moves before the dawn
Cuttin' through the darkness
Pray nobody say it don't be long
I'll be the first shot heard, then you run for cover
Take my word, ain't no other
Now, I'm just gettin' started
And I can go on, and on, and on, and on, and on

I'ma drink from a winner cup, mixin' hard work with beginner's luck
If I fall first, then lift me up, never call curtains, common courtesy
Curiosity, it killed the kid, but he got to work for me
Inadvertently, I manifested something great, but it's still to determine the fate
I'ma turn the tables, from the cradle to the grave
Heavyweight leg day, steady pray
Heavy head, wear his crown way down every day
Here now, make a way, clear foul, lane change
Breakin' out the crazy house, or whatever them people was sayin' 'bout me
Hit the leverage, you're not on my level, the engine is revvin'
I'm ready, I'm ready, I swear, you gon' hear about me

I'm just gettin' started
I been makin' moves before the dawn
Cuttin' through the darkness
Pray nobody say it don't be long
I'll be the first shot heard, then you run for cover (Run for cover)
Take my word, ain't no other
Now I'm just gettin' started
And I can go on, and on, and on, and on, and on

I can see the future, it ain't no mystery
I'm on the throne, lookin' down, makin' history
While you was smellin' roses, I was puttin' work in

I'm just gettin' started
I been makin' moves before the dawn
Cuttin' through the darkness
Pray nobody say it don't be long
I'll be the first shot heard, then you run for cover
Take my word, ain't no other
Now I'm just gettin' started
And I can go on, and on, and on, and on, and on

Tuesday, July 30, 2019

Pengalaman Dermapen di DR Medispa & Wellness

2:49 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Mungkin ada yang dah tahu yang Mya sempat membuat rawatan muka di DR Medispa & Wellness, Reko Sentral, Kajang pada minggu lepas. Setelah dikumpulkan segala keberanian yang ada (yang ni acah), Mya pun menempah sesi membuang jeragat di sana. Bila dah selesai sesi consultation tu, barulah Mya tahu yang jeragat ni pun tergolong dalam kumpulan parut juga. Masa ni Mya terpaksa beritahu (baca: mengaku) dengan pihak DR Medispa yang selama ni Mya jarang (baca: kalau rajin jeee) pakai sunscreen. Memang buat puncalah untuk jadi jeragat. 


Nikmatnya rasa bila ada orang yang adunkan muka kita. Ditambah dengan pihak medispa yang ringan mulut menerangkan kondisi kulit muka kita yang sebenarnya. Kembang setaman rasanya bila kulit muka kita dipuji. Haa lepas tu kau malu sendiri bila ditanya kenapa culas pakai sunscreen. Jeng jeng jeng.

Melalut pulak kakak kau ni. Anyway anyhow, proses bermula dengan proses mengembangkan liang pori. Kulit muka Mya dicuci dan dipakai masker sebelum disembur dengan wap panas. Bagi yang dah biasa cuba, mungkin familiar dengan prosedur ni. Tapi bagi yang belum biasa, jangan risau. Wap panas tu pun bukanlah tahap melampau. Suam-suam kuku sementara menunggu proses seterusnya bermula. Masa ni pun dah mula layaannn dah. 


Selepas selesai dengan proses pengewapan, prosedur diteruskan dengan sesi membuang blackhead dan whitehead pada kawasan yang terlibat. Obviously, kawasan hidung. The process was scary at first, sebab Mya tak pernah cuba selama 27 tahun hidup. Ada jugak kawan-kawan yang nak cuba buatkan untuk Mya. Tapi selalunya memang Mya akan mengelak sebab tak yakin dengan mereka. Or in other word, tak berani nak hadap sakit level macam mana. Tapi bila dah try tu, rasa macam okey je lah. Tak adalah scary sangat. Walaupun hakikatnya, sepanjang proses tu, mata bergenang. Sedih sangat tu.

Bila dah siap proses keluarkan blackhead dan whitehead (banyak dan scary tengoknya), prosedur diteruskan dengan proses dermapen dan Cinderella Peel. Untuk yang tak tahu apa itu dermapen, dermapen ni sebenarnya suatu rawatan untuk mengurangkan parut jerawat, kedutan and hyperpigmentasi pada kulit muka. Jangan terkejut kalau Mya beritahu yang dermapen ialah pen berjarum mikro boleh laras. Tahap sakit tu bergantung kepada kedalaman jarum. Nasib baiklah lepas di-check, doktor beritahu cuma perlu jarum level 1 je. Plus, muka kita disapu numb cream sebelum prosedur bermula. So, Mya rasa macam vibrate halusssss je.


Ingat! Kulit kita adalah bahagian tubuh yang paling sensitif dan senang dijangkiti bakteria. Sebab tu, kita kena pilih tempat yang betul dan dapatkan nasihat daripada pakar untuk rawatan dermapen ni bagi mengelakkan masalah kesihatan dan kebersihan yang tidak diingini. Pastikan tempat yang kita pilih tu berpengalaman dan boleh dipercayai. Macam Mya, DR Medispa ni dah adakan lebih 3000 sesi untuk dermapen dan pengunaan serum dan teknik untuk setiap orang pun tak sama, bergantung kepada jenis parut. In case of parut yang extreme, biasanya dermapen ni perlu dilakukan berkali-kali. Tapi, macam kes Mya ni, bolehlah sekali sekala, dalam dua bulan sekali, just nak menghilangkan kedut-kedut halus.


Selepas rawatan ni biasanya akan satu keadaan where our face skin akan mengelupas sebab kulit muka kita tengah produce kulit muka baru yang lagi elok. Macam Mya sendiri, untuk seminggu juga. Tapi tak teruk mana. Now pun dah bertambah elok. Dah ada peluang tu, Mya ada tanyalah dengan pihak medispa ni: ramai tak lelaki yang datang? Jawapan mereka: ramai. Memang ramai sebab zaman sekarang ni semua orang dah peduli pasal rupa dan penampilan, baik lelaki atau perempuan. Dan untuk setiap orang, kedalaman jarum mikro dermapen dan tempoh rawatan tak sama tau. Bergantung kepada tahap kritikal parut muka kita sendiri. Dont worry. Pihak medispa akan terangkan dengan jelas setiap prosedur yang akan dilakukan. Glad I did dermapen. A nice and pleasure memories and experience. Yang nak lebih info, pergi je ke instagram rasmi DR Medispa & Wellness: @drmedispaandwellness

Monday, July 22, 2019

Gunung Lang: Taman Rekreasi dengan usikan alam semulajadi

6:37 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Atas permintaan seseorang, Mya kembali untuk berkongsi tentang keindahan dan kecantikan salah satu taman rekreasi di negeri Perak yang sememangnya menjadi pilihan ramai untuk berehat, berekreasi dan juga sebagai latar belakang foto perkahwinan. Dengan ciri muka bumi semulajadinya yang menggabungkan gunung dan tasik serta kehijauannya yang masih jelas tidak terjejas, Taman Rekreasi Gunung Lang kini menjadi salah satu destinasi wajib untuk para pelancong yang datang ke negeri Perak.


Mya dan family sempat ke sini beberapa bulan lepas. Super senang sebenarnya untuk sampai ke Gunung Lang ni. Ikut je highway Lebuhraya Utara-Selatan, susur keluar ke kiri sebaik sahaja nampak papan tanda Gunung Lang Development Sdn. Bhd. Kalau tak diberitahu, rasanya sampai sekarang Mya tak akan percaya yang sebenarnya, lebih sebahagian daripada tarikan di kawasan Taman Rekreasi Gunung Lang ni adalah buatan manusia.


Tarikan utama dekat Gunung Lang ni semestinya kawasan taman di sebelah dalam that can be reach by riding a public boat managed by the authority. Tiket bagi seorang dewasa hanyalah RM 4.00 dan dekat kaunter ni jugak, kita boleh beli makanan ikan untuk aktiviti di seberang nanti. Kita dibenarkan untuk beli makanan dan bawak ke kawasan Taman. And, di kawasan taman ni kita sebenarnya boleh menyewa basikal. Macam biasalah. Ada basikal kanak-kanak, basikal untuk solo ride, dan ada jugak basikal untuk berdua. Range harga sewa basikal is around RM 5 ke RM 10.Well, as family Mya datang berempat, of course-lah kami ambil dua basikal double seat. 


Ada beberapa tarikan di sini sebenarnya. Selain daripada kita boleh memberi makan kepada ikan di dalam tasik (all the fishes were so big, memang kalah kaki sis), kita boleh berehat berhampiran beberapa menara yang ada di sini. Yang ada anak kecil, bolehlah bermain di taman permainan berhampiran menara, di hadapan tasik. Jangan risau. Amenities macam tandas dan surau pun ada kat sini. Other than that, while cycling kat sini, kita akan jumpa Rumah Sri Perak yang mana boleh dimasuki. And, kalau berjalan ke hujung taman, you can see dinding bukit yang kelihatan macam muka gorila. 



Downside taman ni ialah tempat ni nampak macam tak berjaga. Even some visitors cakap yang burung-burung yang ada kat zoo mini nampak unhappy. What upset me most was, rupanya pernah ada haiwan lain dekat zoo mini tu. Tapi, masa Mya datang sini, tak ada pun haiwan-haiwan yang dimaksudkan. Tapi, kalau nak cari tempat untuk berehat, ada aura hijau, bolehlah datang ke sini.

Wednesday, July 17, 2019

Jiwaku Tertinggal di Pulau Tioman (bahagian dua)

10:00 AM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Dah lebih berbulan, akhirnya Mya kembali semula dengan kisah ketenangan di Pulau Tioman. Nampak tak kesibukan tahap melampau. Tapi, sampailah ke hari ni, Mya masih tak boleh nak move on dengan pengalaman di Pulau Tioman ni. So, di kesempatan yang ada ni, Mya nak sambung dengan travelog ke Pulau Tioman dengan team #ProjekMakanTravel untuk hari kedua dan ketiga pula.


Well, my day started quite early as a couple of friends rushed to the jetty to view sunrise. Awal jugaklah pintu bilik diketuk bila ada orang tu cari wife dia untuk pinjam phone. Kakak cuba bersabar. Rupa-rupanya, ramai jugak yang ambil kesempatan di hari kedua ni untuk bangun awal dan merakam saat matahari terbit ni. But, excuse me. Mya cuma menikmati pagi dengan duduk memandang laut di restoran tepi laut milik pengusaha chalet yang sama kami sewa. The morning goes, kami pun bersiap sedia untuk ke Taman Laut dengan segala equipment yang berbondong-bondong. Okey, itu drama. Well, for each of us, cuma bawak beg dan snorkeling gear je pun.


Anyway, macam yang Mya ceritakan dalam bahagian satu sebelum ini, waktu kami pergi ni, memang tak ramai pengunjung lain. Jadinya, perhatian memang kepada kami je. Layanan memang level superb. Minta singgah pekan nak pergi keluarkan duit kat ATM pun dilayan dengan baik je. Sempatlah jugak singgah kedai bebas cukai kat sini. Sis bebas melihat jelah ye. Ongkos-nya enggak cukup bagus. Sakan jugaklah seorang sis tu membeli bekalan coklat. Hmm, nanti kita sambung bercuti di Langkawi pulak ye.

I'M IN LOVE!


Siapa yang datang ke Taman Laut ni, tapi tak rasa nak terjun snorkeling melihat ikan berenang-renang depan muka, hati kau keras, Roy! Belum pakai snorkeling gear lagi pun, Mya dah rasa nak acah-acah pakar bab renang. Oh ya. Di kesempatan ini, Mya nak pesan kepada semua, bersama-samalah kita menjaga kebersihan alam sekitar. Baru je mula merakam kat bawah air tu, benda pertama yang Mya nampak ialah pembalut Apollo kuning tu. Apa kau ingat ni cerita Naruto pukul 7 ke nak kena ada iklan Apollo melintas depan muka? Kecewa sis, nok.


Kita kembali ke berita snorkeling. Ya Allah. Indahnya ciptaanmu. Selama ni asyik tengok ikan siakap senohong gelama ikan duri je kat pasaraya masa beli bekal masakan basah. Dapat tengok ikan berenang dengan selamba depan muka, berwarna-warna, bermacam saiz dan rupa. Rasa teruja sampai rasa tak nak angkat kepala. Nak merakam je lah selagi boleh. Tapi, masa amatlah mencemburui. Sekejap je rasa limit sampai pukul 12.30 tengah hari tu berakhir. Dengan hati berat, sis melangkah sambil menjinjit snorkeling fin balik ke bot.

Eleh, kakak kau ni drama je lebih. Lepas tu, abang chalet tu bawak pergi ke tengah laut pulak untuk snorkeling lebih real. Yang kali ni, sis dah tak rajin nak pakai snorkeling fin dan goggle dah. Sarung life jacket je. Ikan? Jangan cakaplah dik. Memang banyak. Dekat-dekat pulak tu. Main tepi-tepi bot  je. Rasa nak pegang je dengan tangan. Tapi kakak kau ni bukan sepupu sepapat Aquaman, kan? Masuk je air, ikan pun lari.


Satu benda paling best bila menginap di Kampung Mukut ni adalah, kau dapat pergi tempat yang orang lain tak pergi. Contohnya macam Air Terjun Kg Asah. Sebabnya... Kampung Mukut di hujung pulau. Makanya, masa dalam perjalanan balik dari Taman Laut ke chalet, memang akan lalu di Kampung Asah ni. Kami stay lebih kurang sejam di sini, sekadar nak cuci masin air laut dan terus balik ke chalet untuk makan tengah hari. Ada yang sambung snorkeling di sekitar jeti kampung, and ada yang sambung misi buat tahi mata (baca: Mya lah tu). Petang kedua, sama seperti sebelumnya, singgah sebentar di gerai minum petang. Nama pun team ProjekMakanTravel. Mestilah ada bab makan tu di segala kesempatan yang ada.


Penat? Memang penat. Hari kedua memang penat teramat. Malam tu pun semua orang tak seaktif malam pertama. Masing-masing makan kerana lapar. Tetapi, tak sempat nak bergurau panjang sebab badan dah terlalu penat bermain air di siang harinya. Malam berlalu dengan irama dengkur yang berganti-ganti dalam tiga bilik kecil menghadap laut. Kisah dan memori hari itu dirakam dan disimpan erat dalam lipatan masa yang berlalu. Seperti katanya seseorang...
“Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart. But that’s okay. The journey changes you; it should change you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart, and on your body. You take something with you. Hopefully, you leave something good behind.” – Anthony Bourdain

Tuesday, July 16, 2019

7 Kawasan Lembah Klang Terganggu Bekalan Air selama 84 Jam mulai 23 Julai ini

7:08 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Kembali kita kepada episod rutin biasa, iaitu mengumpul bekalan air bersih di rumah. Aktiviti macam ni memang dah biasa berlaku di sekitar Lembah Klang ni dan kali ini ia akan berlangsung dari 23 Julai (9.00 pagi) hinggalah 26 Julai (9 malam). Ini berikutan kerja-kerja pembaikan di Sungai Selangor Phase 1 Water Treatment Plant. Antara daerah yang terjejas ialah Petaling, Hulu Selangor, Kuala Selangor, Gombak, Kuala Lumpur, Kuala Langat dan Klang/Shah Alam. 

Maka, dengan ini bersama-samalah kita bersabar sambil menunggu bekalan air kembali pulih. As for now, tempoh pembaikan dan pemulihan adalah seperti dalam gambar yang Mya selitkan dibawah ni. 15 Pusat Servis Setempat akan diaktifkan mulai Khamis, 25 Julai nanti. Sebarang masalah bolehlah berhubung dengan insan berkaitan seperti dalam gambar di bawah jugak. Untuk laporan terkini, jomlah sama-sama kita mendownload apps "Air Selangor". 



Tuesday, June 25, 2019

Types of homeowners, that the interior designers have met

6:49 PM 0 Comments
Naturally, all homeowners (including Parc Esta’s homeowners) want their home to be the best and want the best for their home but some really throw themselves into the renovation process, others are all too happy leaving all the decision-making to their interior design. There are different type of homeowners that we have previously encountered and we are going to give some helpful advice that will help steer you towards a renovation journey that could possibly be smooth and pleasant for you and your interior design. 

Over-excited homeowner type

The kan cheong spider type of owner who are serious about their interior design but also gets hype up with their premature frenzy of looking for interior design and home inspiration. This kind of frenzy usually takes place the moment their BTO application is successful. 

Here’s our advice: 

Usually it will take up two to four years of waiting for your BTO to be completed, which could take a long time. By then, your lifestyle needs and design preferences may change along the way. On top of that, the designs that you once thought was trendy could be outdated. 


It is better to wait until the application is about a year before you start collecting your keys. Mood board with interior ideas can come after the phase so when the time comes, you can begin to give your interior design ideas of the look that you are going for. According to the feedback, the most suitable time to begin the meeting with the interior designers would be when key collection is more or less six months away, so it is futile to go knocking on their doors early. 

Indecisive homeowner

With a handful of interior styles and ideas to pick from, sometimes, it is a situation where you are spoilt for choice especially when everything looks appealing and functional. 

Our suggestion: 

You could be sway easily from your excitement, take a step back and start sorting out what are your needs and wants in your new home. Focus on your priorities (and your budget). Another way to get back on track is to speak to your interior designer for opinions since they are professionals. 

Passive homeowner

Although it is the interior designer’s job to take care of everything, but they will need some input and inspirations from you to further expand interior designers’ works. 

Our advice: 

Perhaps you trust highly on your interior designer but your interior designer are not Professor X, a mind reader. You will need to help your designer by communicating to them and tell them about your preferences and style. 


If you have ideas pinned on the mood board, share it with your designers that way they can perform better with your guidelines and preferences. At the same time, it is also the opportunity for you to assess their ability to deliver and improve on your ideas. This way you can filter out those giving you a botched job. 

Fussy and petty homeowner

There’s always petty homeowner that goes around the house with their magnifying glasses, finding minor dents or scratches here and there causing their interior designer to constantly sweat for perfection. 

Here’s our suggestion: 

With all the work that is going to the home renovation, we understand that it is almost impossible to avoid few bumps and knocks. Instead of kicking up a big fuss, prepare a big list of changes or rectifications you would like your interior designer to make. This way they can assist you in an organized manner. However, one thing to note is that nothing is perfect, learn to accept it. 

Demanding and disappointed later homeowner

Some homeowners thought that interior designers should be providing mood boards at the first meeting or responding to all queries immediately. One thing for sure is that they are holding them to an extremely high standard or service. However, if the service expectations fall short, they get upset. 


Our advice :

You could temper some of their expectations which will lead to smoother relationship with your interior designer. When the interior designer seems to be unresponsive, they are probably having some discussions with another client or attending the incident site. Understand that they are doing their very best to build up to your expectations and their dedication could serve useful when it comes handling your home renovation.

Tuesday, June 18, 2019

Datuk Lee Chong Wei, jasamu dikenang!

5:59 PM 1 Comments
Assalamualaikum, entry kali ni first time ye Deaa menulis untuk korang baca, harap dapat menambah pengetahuan korang semua. Mya pulak bagi la assignment untuk Deaa bercerita berkenaan wira badminton negara kita, Datuk Lee Chong Wei (LCW). Bila dengar je nama ni mesti kita tertunggu tunggu bila lagi perlawanan dan aksi apa yang bakal ditunjukkan oleh atlet badminton negara kita ni. Deaa kalau ada peluang menyaksikan game tu berdebarnyaa rasa macam kita pulak yang bermain kan. Unfortunately, pada tahun 2018 LCW disahkan menghidap kanser hidung, keadaan ini menganggu prestasi dan pada tarikh 13 Jun 2019 merupakan titik akhir bagi perjuangannya setelah Datuk Lee Chong Wei mengumumkan persaraannya.


Meh kita berkenalan sikit siapa sebenarnya Datuk Lee Chong Wei ni. Beliau merupakan anak kelahiran Bagan Serai Perak, mula meminati bidang badminton seawal usia 11 tahun. Starting with latihan selepas sekolah bersama coach Teh Peng Huat, bakat Lee Chong Wei mula diintai oleh Misbun Sidek dan diserap masuk kedalam squad negara semasa beliau berusia 17 tahun.

Active sejak tahun 2000, LCW mula menarik perhatian setelah layak ke final Terbuka Malaysia 2003 namun kalah kepada pemain China. Tetapi LCW tak patah semangat dan tahun berikutnya beliau memenangi Terbuka Malaysia dan Terbuka China. Perlawanan demi pelawanan mematangkan corak pemikiran and games tactic sehingga melayakkan beliau menyertai team negara ke Sukan Olimpik Athens 2004. LCW mengasah bakat dan menang macam-macam gelaran di open tournament yang disertai. Impian utama beliau nak sumbang emas pada negara dan Commonwealth Games di Melbourne menyaksikan sejarah apabila beliau membawa pulang dua pingat emas bagi kategori perseorangan dan beregu berkumpulan. Masa ni la beliau dapat World Champion pada tahun 2006 berturut-turut pada tahun tersebut.

Game Datuk Lee Chong Wei juga ditunggu tunggu apabila beliau berentap dengan seteru utamanya, Lin Dan. Banyak pertembungan mereka ni antaranya semasa Hong Kong Open 2006, Swiss Open 2008, Olympic 2008 and All England 2009. Asyik kalah je tapi LCW ni dia gigih dan akhirnya berjaya kalahkan Lin Dan masa final Terbuka All England 2011 dengan straight set.


All England dengan Datuk LCW ni macam berjodoh kuat jugak la sebab All England 2010, 2011, 2014, dan 2017 ni beliau pegang record empat kali kemenangan. Hebatnya beliau membawa sukan badminton negara di sehingga dipandang tinggi oleh mata dunia dan diiktiraf dengan anugerah Pemain Terbaik Lelaki oleh Badmintion World Federation (BWF) sebanyak lima kali bermula dari tahun 2009, 2010, 2011, 2013 dan tahun terakhir pada 2016.

Oleh kerana jasa beliau as national hero, LCW dikurniakan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) oleh Penang’s Govenor pada tahun 2008 yang memberi title Datuk kepada nama beliau. Menerima gelaran Ahli Mangku Negara (AMN) 2006, Darjah Bakti (DB) 2009, Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) 2016, dan kurniaan terakhir dari Yang di-Pertuan Agong Muhammad V pada 2017, Panglima Jasa Negara (PJN). So nama LCW ni panjang dah. Jadi Datuk Lee Chong Wei DB PJN AMN DCSM DSPN haa gituu jenuh menyebut satu persatu ye.


Habis dah dengan career beliau kita nak tanya sikit la pasal personal life LCW ni. Sebenarnya, korang tau tak yang LCW was in a relationship with Wong Mew Choo, teammate dia. Kenal ke tidak siapa tu? Datin Wong Mew Choo ni former badminton singles player for team Malaysia. Haa tapi ada kisahnya. Mereka berpisah masa tahun 2008, kemudian bertahun kemudian reconcile balik and they were married on November 2012, had two children, Kingston 6 and Terrance 4 years old. Besar dah anak-anak mereka berdua tu. Itu kisahnya percintaan beliau bersama isteri semoga bahagia hendaknya sampai ke akhir hayat.

So semakin meningkat usia LCW dan tiba-tiba negara dikejutkan dengan berita yang beliau menghidap early stage of nasopharynx cancer. Sejak dari itu, LCW tak boleh take part dalam championships and Asian Games sebab dia kena undergo treatment dan berkurang la derita beliau selepas menerima rawatan di Taiwan. However, selepas setahun di diagnosed, Datuk Lee Chong Wei announced his retirement and ended his 19 year-long international badminton career. LCW ikut advice doctor beliau untuk berehat dari intensive training yang boleh menyebabkan risiko relapse berlaku.


Sebaknya terasa bila kita kehilangan jaguh sukan negara. Namun demi kesihatan beliau, kita sebagai rakyat Malaysia kena sokong apa pon yang baik untuk Datuk Lee Chong Wei. Deaa berharap sama-sama kita doakan agar beliau sihat dan dapat kembali ke arena sukan mungkin bukan sebagai pemain tetapi sebagai seorang jurulatih untuk membentuk lebih ramai juara dunia dari Malaysia.

Friday, June 14, 2019

Masak-memasak dengan rempah Mak Siti

1:41 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Mungkin ada yang sedia tahu, yang Mya ni suka jugalah bab memasak ni. Kadang-kadang, Mya buat memasak ni macam terapi stress. Membesardi asrama, Mya tak banyak kenangan belajar memasak dengan mama Mya. Tapi, bila ada masa terluang, cuti-cuti panjang, Mya suka menyibuk di dapur. Tolong tengok apa yang mama Mya masak. Growing up, Mya selalu tengok banyak jugaklah assistants mama kat dapur ni. Well, assistants dari segi rempahlah. Antaranya, rempah jenama Mak Siti. Jenama ni antara yang paling Mya ingat sebab namanya sama dengan nama mama. Mya and my dad selalu usik mama dengan jenama ni. 

DISEBALIK KEJAYAAN REMPAH RATUS MAK SITI

Pada awalnya Mak Siti ditubuhkan untuk menyara keluarga pada ketika itu secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan sekeluarga. Berkat usaha dan pengedaran yang pada masa itu dibuat di kampung-kampung dan bandar-bandar kecil akhirnya Mak Siti dikenali. 

40 tahun dalam pasaran, Rempah Mak Siti memang sangat terkenal di Johor Bharu. Produk yang ‘wajib’ ada didalam dapur rumah ini menjadi kesukaan ramai kerana kelainan rasanya yang bebas dari penggunaan perasa, pewarna dan juga pengawet. 


Kemunculan resepi turun temurun yang asli ini sebenarnya ada jalan cerita, pahit manis buat Puan Siti Khawa Jannah dan suaminya Tuan Mohd Hafizan Yusoff yang menyambung legasi perniagaan keluarganya. Setiap orang yang berjaya pasti ada permulaan yang hebat, cabaran yang besar dan semangat yang kuat yang ada dalam diri mereka. Menjadi pengasas produk atau jenama terkenal adalah idaman ramai orang. Tapi ramai yang tidak pasti apakah langkah pertama yang mereka perlu ambil, apakah cabaran yang akan dihadapi dan bagaimana mereka lalui semua cabaran dan halangan sehingga menjadikan mereka terkenal. 

Orang kata menjadi anak founder adalah satu anugerah! Di saat orang lain bergelut nak mulakan perniagaan tapi bagi mereka, lahir-lahir saja bisnes dah ada untuk mereka. Tapi ramai yang tak tahu betapa mereka terpaksa bergelut untuk mengembangkan bisnes milik keluarga mereka ini. 

Puan Siti dulu selalu tertekan kerana di bahunya terpikul harapan dan beban untuk memajukan bisnes keluarga sedangkan beliau tidak mempunyai pengalaman. Selepas beliau habis belajar dan terjun dalam dunia bisnes keluarga, keadaan bisnesnya adalah tidak tentu arah. Berlaku penyelewengan di kalangan pekerja dan ramai pekerja yang tidak percaya kemampuannya 

Terdetik dalam fikirannya, kenapa Rempah Mak Siti tidak mampu untuk bersaing dengan jenama-jenama lain yang berada di pasaran Malaysia dan antarabangsa. Meneruskan bisnes yang dah bertapak sejak turun temurun bukan satu tugas yang mudah lagi-lagi nak pastikan perniagaannya akan terus bertahan dan menjadi legasi satu hari nanti. 

Sampai satu tahap beliau rasakan yang sales dah stagnant, tidak ada perubahan dan beliau anggap pasaran dah mula tepu dan tiada lagi masa depan untuk perniagaannya di Malaysia. 

Puan Siti Khawa Jannah Nasuha yang merupakan Pengurus Besar Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd telah membuat pembaharuan serta penjenamaan baru rempah ratus MAK SITI daripada paket biasa sehingga sekarang diperkenalkan rempah ratus di dalam botol. 

Rempah Mak Siti adalah produk yang semulajadi, tidak mengandungi pewarna dan perasa tiruan dan sesuai bagi vegetarians. Produk utama adalah Serbuk rempah Kari Daging, Serbuk Rempah Kari Ikan, Serbuk Rempah Sup, Serbuk Rempah Sup Soto, Serbuk Rempah Rendang, Sup Tulang, Sup Punjut, Sup Soto dan Raja Sup. Kini produk rempah ratus Mak Siti ada dijual di kedai-kedai runcit, Pasaraya dan Hypermarket (TESCO, Giant, Aeon Big, JUSCO dan Mydin). 


Syarikat kini mempelbagaikan lagi jenis produk dengan menghasilkan produk rempah dalam botol seperti Emping Cili (Chili Flakes), Serbuk Cili, Daun Limau Purut, Serbuk Daun Limau Purut, Serbuk Kayu Manis, Serbuk Halia, Serbuk Lada Putih, Serbuk Lada Hitam dan Serbuk Kunyit. Produk-produk ini telah mula diperkenalkan semasa Expo MIHAS 2017 baru-baru ini dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan. 

Sebelum meneruskan legasi keluarga, Siti Khawa menimba pengalaman kerja daripada bawah. Siti Khawa pernah menimba pengalaman bekerja sebagai pelayan restoran, juga sebagai kerani di sebuah firma audit dan perakaunan. Setelah itu, Siti Khawa diberi mandat oleh keluarganya untuk meneruskan legasi keluarga.. Minat yang mendalam Siti Khawa dalam perniagaan sebenarnya timbul sejak kecil lagi. Semasa berumur sekitar 8-10 tahun, Siti Khawa telah mulakan perniagaan secara kecil-kecilan. Siti Khawa tidak perasan akan minat tersebut sehinggalah pada masa itu, Siti Khawa berniaga air dan jajan di Kawasan perumahan beliau. Perasaan berniaga pada masa itu hanyalah sekadar suka-suka. Perniagaan kedua yang diceburi adalah apabila beliau cuba berniaga keronsang dan rantai tangan dan leher yang dibuat sendiri daripada manik yang dipelajari oleh seorang kenalan. Dan perniagaan ketiga adalah apabila beliau mengambil inisiatif untuk memulakan perniagaan sebagai seorang pustakawan kerana terdapat terlalu banyak buku yang dibaca beliau kemudian dipinjamkan kepada kawan-kawannya dimana pinjaman buku tersebut memerlukan deposit. Ketiga-tiga pernigaan tersebut dilalui semasa beliau di zaman sekolah rendah lagi. 

Sewaktu mula-mula bekerja dengan Mak Siti adalah antara detik mencabar ketika itu. Beberapa situasi dimana pada ketika itu Siti Khawa masih muda dan mentah dalam selok belok ilmu perkilangan sehinggalah pengedaran. Antara cabaran lain pada ketika itu adalah untuk menjaga team yang rata-rata nya lebih matang daripada Siti Khawa pada ketika itu. 

Antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan termasuklah penyelewengan oleh pekerja yang lebih matang daripada siti Khawa pada ketika itu yang melibatkan sejumlah amaun ratusan ribu ringgit. Walaubagaiamanapun, pengalaman- pengalaman ini yang mendewasakan siti Khawa. Atas sebab itu, siti Khawa bertekad untuk benar-benar mempelajari ilmu dan selok- belok perniagaan walau apa pun terjadi. 

Persaingan produk bukanlah perkara utama Siti Khawa. Siti Khawa akan hanya fokus kepada pesaingan yang melibatkan diri sendiri iaitu “ adakah tahun ini kita buat lebih baik daripada tahun sebelumnya”. 


Setiap kali apabila merasa mahu putus asa, sebenarnya di saat itulah saat yang kita patut bangkit dan melawan perasaan itu. Siti Khawa juga tidak gemar melayan perasaan sedih terlalu lama. “Sekiranya ada sesuatu cabaran berlaku, Siti Khawa yakin itu adalah proses pembelajaran untuk ke peringkat yang lebih baik dan seterusnya” Ujarnya. 

Perancangan mereka untuk 2019 adalah untuk memperluaskan lagi jenama Rempah Mak Siti ke seluruh negeri dan juga untuk memberi pendedahan kepada pengguna Mak Siti yang kini, mereka boleh peroleh produk Mak Siti di dalam botol setaraf dengan jenama antarabangsa. 

Monday, June 10, 2019

Reasons why Malaysia is a good travelling destination

6:27 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. I've always tell my team that we will travel all around Malaysia first, before we start to travel overseas. Many has been asking why, despite the fact that most Malaysians were spending their week-long holidays in Korea, Japan and Europe. Long way from home, I figured, I prefer to, actually, enjoy the view in Malaysia, that is actually quite similar to the one belongs in overseas. Nevertheless, I will eventually travel overseas. As the idiom goes; 
EYES OPENED WIDE, HEART OPENED WIDER, MIND GOT WISER.

Oh, well. There are so many properties for sale in Malaysia, such as Tropicana the Residence. Some people buy property for own stay, and some buy it for investment purpose and make it into an Airbnb for travelers that visit Malaysia. To be honest, I do think Malaysia is one of the most underrated traveling destinations in the world. Well, this article will tell you the reasons why Malaysia is a good travelling destination worth a visit. 


Beautiful islands and stunning beaches

While Thailand and Indonesia are famous for their beautiful beaches, Malaysia has our own beautiful beaches as well. The eastern and western coastlines in Malaysia remain hidden. Those who enjoy sun tanning should check out The Perhentian beach and Borneo Islands where you can enjoy various water activities such as, snorkeling, kayaking, diving, and other water sports. 

The Perhentian beach is well known for their white sand. At night, you can also enjoy the lighting bonfires and crystal clear constellations. Langkawi is also well known for its beautiful beaches, duty free shopping and dining. It is an ultimate spot for a short beach vacation. 

Kg Mukut, Pulau Tioman

As for Redang beach, you might be able to spot some cute sea turtles swimming right next you. Redang beach is a beach where the turtles lay eggs on the beach. It is a much quieter beach as compared to The Perhentian or Langkawi, but it is definitely the right place for you to relax. Good for those who need a few days break from the busy city life. 

If diving is what you are looking for, do visit the Sipadan beach in Borneo, known as one of the best diving sites in the world. At Sipadan beach, you get to see things like sharks, turtles, barracudas, parrotfish and so much more. 

Interesting culture and history

Malaysia is made up of different races, where Malays make up around half the population, followed by Chinese where they make up approximately one quarter of the population, followed by the Indian community. Not forgetting the Orang Asli, also known as the indigenous in Sabah and Sarawak, where they make up around 12% of the population in Malaysia. There are many Asian ethnicity settled in Malaysia over centuries, where Islam is the official religion of Malaysia. Although Islam is the official religion in Malaysia, Christianity and Buddhism are also practiced in Malaysia. Those who are interested in religions can visit the Malacca Straits Mosque in Malacca, beautiful Batu Caves Temples, or the Catholic Memorial Pilgrimage Center in Mount Sungai Sarawak.

Bukit Tinggi, Pahang

Although Malaysia is made up of different races with different cultures and religions, Malaysia is still a harmonious country with all races celebrating different festive season together as one. No racism, just love. This is what gives Malaysia the vibrant culture and beautiful heritage that attracts many people to choose Malaysia as a travelling destination. 

Amazing nature and wildlife

Malaysia has one of the oldest tropical jungles the world. The magnificent rainforest trek in Borneo, containing Sarawak and Sabah will be a good trekking trail for those who enjoy jungle trekking.

Air Terjun Kg Asah, Pulau Tioman

For those who love to visit the caves, you can also head down to Gunung Mulu National Park, located on the island of Borneo – Miri. The Gunung Mulu cave has a history of more than 3000 years, and is popular for the incredible caverns. You could also explore the Turtle cave, known as the Wind Caves with guided tours. You might need to bring your own flashlights and insect repellents when you make a visit. If you are visiting Kuala Lumpur, you could make a day trip to Batu Caves, where it is made from limestone and offer some challenging hikes.

Tasik Cermin, Ipoh

What is the first thing that comes to your mind when you think Malaysia wildlife? Yes Orang Utans. Take a trip down to Sarawak’s Semenggoh Nature Reserve to see the amazing Orang Utans if you are interested in animals. You might be able to spot some Tapirs, wild boars, deers and monkeys. You could also take a trip to Taman Negara National Park to spot some wildlife, such as elephants, tigers, rhinoceros and so on. 

Delicious food 

As Malaysia is a multiracial country, finding food from different races is definitely not difficult. There is different food for you to choose from, ranging from the famous Nasi Lemak, to Char Kueh Tiao, to Roti Canai and so on so forth. The list will only get longer as there really is that much food for you to choose from. You will also be amazed at the different versions of Laksa you can find from different states in Malaysia. Coming to Malaysia will surely never leave you hungry.


In conclusion, Malaysia definitely makes one of the best travelling destinations in the world. Malaysia is a multiracial country with people of different races, different cultures and different religions. Malaysia is definitely a harmonious country that is worth a visit.