Search This Blog

Friday, August 31, 2018

Kejutan buat Yang Tersayang Hanya di Hujung Jari

8:00 AM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Selangkah ke hadapan. Itu yang boleh Mya katakan dengan apabila melihat kepesatan dunia industri e-dagang yang kini mula menguasai pasaran peringkat global. Peluang ini nampaknya tidak dilepaskan oleh Flower Chimp yang kini semakin melonjak naik dalam perniagaan penghantaran bunga. Kejutan buat yang tersayang kini dimudahkan dengan adanya syarikat seperti Flower Chimp yang hanya memerlukan proses tempahan hanya di hujung jari.

Tempah Penghantaran Bunga dengan Penghantaran Percuma

Dengan harga dari serendah RM89, anda boleh membuat kejutan buat yang tersayang, bukan hanya di dalam Semenanjung Malaysia, malahan hingga ke Sabah dan Sarawak. Disesuaikan dengan kebolehan itu, Flower Chimp menawarkan kos penghantaran percuma tanpa had perbelanjaan minima. Malah, tempahan sebelum pukul 1 petang pada hari yang sama juga tidak menjadi masalah bagi mereka.
Maximilian Lotz, founder Flower Chimp sendiri memberitahu yang jenama mereka kini telah menjadi pilihan nombor 1 di Malaysia, Indonesia dan Filipina dalam masa kurang dua tahun dengan lima kali ganda rekod pertumbuhan tahun ini berbanding tahun 2017. Dengan prestasi yang memberansangkan ini, Flower Chimp kini sedang dalam usaha untuk memperkembangkan perniagaan dan rangkaian mereka ke Singapura dan beberapa negara Asia Tenggara lain menjelang 2019.

Flower Chimp: Wajah Baru Perkhidmatan Penghantaran Bunga

Lotz dan rakan kongsinya, Niklas Frassa merupakan dua usahawan dari Jerman yang melihat bahawa dunia bunga-bungaan boleh berkembang dalam bidang perniagaan, memberanikan diri untuk menjalankan perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Flower Chimp yang berada dibawah naungan mereka bertekad untuk mengutamakan kepuasan pelanggan dengan menawarkan perkhidmatan penghantaran percuma bunga-bungaan yang berkualiti tinggi dengan harga berpatutan ke seluruh negara.

Bagi awak yang hendak memberikan kejutan kepada yang tersayang tapi tak ada masa untuk pergi memilih secara fizikal di kedai, awak boleh ke laman Flower Chimp dan pilih pakej yang sedia ditawarkan di sana. Bukan sekadar flower bouquet saja tau. Ada jugak chocolate dan box. Seleksi bunga pun sangatlah pelbagai. Penuhi kehendak anda di sana, okey? Roger and Out.

Monday, August 27, 2018

Kisah Wanita berkebaya merah di Genting Highlands

8:19 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Bila sebut mengenai wanita berkebaya merah, pasti ramai sedia maklum dengan topik ini. Apatah lagi selepas kes yang pernah viral dulu. Tapi, penyudahnya, kisah itu hanya berlalu bagai angin bila akhirnya dikhabarkan bahawa video yang sedang viral ketika itu hanyalah lakonan semata dan ada yang mengaitkannya sebagai marketing strategi bagi mempromosikan filem Dukun yang ketika itu bakal ditayangkan. Tapi, percayalah. Kisah wanita berkebaya merah yang Mya nak sajikan ini, adalah kisah benar dari insan yang mengalaminya sendiri.

Kisah seram di dalam kawasan Genting Highlands ni bukan sekadar satu atau dua tempat sahaja. Mungkin ramai yang biasa dengar kisah misteri di Amber Court. Atau mungkin kisah seram di kawasan Batu Berayun. Tapi, sebenarnya, hampir seluruh kawasan Genting Highlands dari bawah membawa ke kawasan percutian dikhabarkan ada kisah seram tersendiri. Ini bukan hanya omong kosong untuk menakutkan. Tapi, kisah ini disampaikan oleh mereka yang menetap di kawasan Genting Highlands ini sendiri.
Mei 2018. Lokasi kejadian, biarlah hanya Mya dan si pencerita saja yang tahu. Waktu kejadian berlaku pun dah menjengah tengah malam. Entah pukul berapa, tuan empunya badan sendiri tidak tahu. Apa yang pasti, telinganya dapat menangkap suara halus di depan kaki. Fikirannya sedikit mengamati, walaupun hatinya tidak mau ambil peduli. Dia yakin, suara halus itu sedang menangis di hujung katil.

Sengaja dibuat tidak ambil peduli. Sekadar membiarkan. Tidak mahu berteka teki. Tidak mahu berburuk sangka. Apatah lagi bila pandangannya terbatas dengan langsir yang sedia terpasang. Cuma, bukan perkara luar biasa jika ada perempuan di dalam biliknya. Masing-masing lebih gemar amal sikap tak ambil peduli. Katil kau, kawasan kau. Katil aku, kawasan aku.

Dia bangun dalam mamai yang masih bersisa. Langkahnya diatur menuju ke toilet. Sempat dia mengintai ke katil roomate-nya yang kosong tidak berpenghuni seperti fikirannya tika itu. Tidak sempat hendak berfikir apabila bladder-nya minta dikosongkan tika itu juga. Selesai urusannya, dia kembali ke bilik. Kosong. Hanya ada dia bersendirian. 

Dalam rasa mengantuk yang masih bersisa, dia kembali ke katil. Saat hendak menarik langsir di hujung katil, ada susuk tubuh berkebaya merah melintas di hadapannya tanpa menoleh, merapati tingkap dan terus menghilang. Terkesima dia seketika. Ditahan rasa dalam hati sambil tubuhnya dibaringkan. Matanya dipejamkan. Membuang bayangan yang pastinya bukan mimpi.

Well, begitulah kisahnya. Mungkin ada yang kata itu mainan perasaan. Mungkin juga mimpi. Dia sebenarnya mungkin tak pernah bangun pun malam itu. Semuanya berlaku dalam mimpi. Tapi, kata si empunya diri, dia yakin dengan apa yang dah jadi itu bukan mimpi. Sebab bukan hanya sekali. Tetapi, tiga kali si susuk tubuh berkebaya merah itu muncul, melintas di depannya. Menangis dan akhirnya menghilang.

Saturday, August 25, 2018

Icon Highlight Instagram

4:44 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Bagi yang follow akaun instagram Mya, mungkin perasan yang Mya ada bertanyakan kepada para follower jika ada yang mahu Mya siapkan satu set gambar untuk dijadikan icon highlight story instagram masing-masing. Respon yang Mya pun agak memberansangkan. Jadi, Mya nak share beberapa tema yang sempat Mya siapkan terlebih dahulu. Jika ada tema yang awak berkenan, tapi icon yang awak mahu tiada, boleh emel pada Mya kemudian, okey? Awak boleh klik on the photo untuk download icon highlight instagram yang awak suka.

Blue & Letter

Soft Pink 

White & Green

Light Brown & Lavender

Yellow & Flower


Monday, August 20, 2018

Cannis Mobile App: the future of technology

12:23 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. To begin, I am truly honoured to be one of thousands to be able to witness the Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony in Setia City Convention Center yesterday. To believe in the power of a thought, is where it all begin: the development of Cannis Mobile App, a 7 features – in – 1 mobile application. 
Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony
The event was hosted by the multi-talented host, Helmi Gimik and Christina and attended by our very own Tengku Puteri Datuk Paduka Seri Hajah Zahariah, the sister of Sultan of the Selangor, who is also the chairman of Cannis Group. Along with Her Royal Higness Crown Princess is the Vice Chairman, Tan Sri Dato Sri Ong Tee Kiat, and the CEO, Datuk Dr. Azman Ching.  
Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony
Aimed to create an integrated platform and promote progress and business development of social media application services, NIMPMOS Sdn. Bhd. Officially launched Cannis App that combined seven most popular features of mobile devices. This includes online live broadcast, live e-commerce, online games, creative videos, social media, discount shopping and Cannis payment. 
Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony
Datuk Dr. Azman Ching told media that Cannis app will be introduce world widely, especially in the sector of tourism and economy, as Cannis Group has linked with a few merchants around the world, such as ADMall, NuNu Mall, BeeZMall and a few others, including owner of plastic surgery clinic in Korea. 
Those who want to download and use the app, you can do so by downloading the mobile app in Google Play Store. However, for those who are using iPhone, you can start download the app after they release them in App Store later. I hope the app will exceed the goal and become the pride of Malaysia.

Tuesday, August 14, 2018

[LYRICS] Have it all - Jason Mraz

4:41 PM 2 Comments
[LYRICS] Have it all - Jason Mraz, [LYRICS] Have it all - Jason Mraz


[LYRICS] Have it all 
Jason Mraz

May you have auspiciousness and causes of success
May you have the confidence to always do your best
May you take no effort in your being generous
Sharing what you can, nothing more nothing less

May you know the meaning of the word happiness
May you always lead from the beating in your chest
May you be treated like an esteemed guest
May you get to rest, may you catch your breath

And may the best of your todays be the worst of your tomorrows
And may the road less paved be the road that you follow

Well here's to the hearts that you're gonna break
Here's to the lives that you're gonna change
Here's to the infinite possible ways to love you
I want you to have it
Here's to the good times we're gonna have
You don’t need money, you got a free pass
Here's to the fact that I'll be sad without you
I want you to have it all

Oh! I want you to have it all
I want you to have it
I want you to have it all

May you be as fascinating as a slap bracelet
May you keep the chaos and the clutter off your desk
May you have unquestionable health and less stress
Having no possessions though immeasurable wealth

May you get a gold star on your next test
May your educated guesses always be correct
And may you win prizes shining like diamonds
May you really own it each moment to the next

And may the best of your todays be the worst of your tomorrows
And may the road less paved be the road that you follow

Well here's to the hearts that you're gonna break
Here's to the lives that you're gonna change
Here's to the infinite possible ways to love you
I want you to have it
Here's to the good times we're gonna have
You don’t need money, you got a free pass
Here's to the fact that I'll be sad without you
I want you to have it all

Oh, I want you to have it all
I want you to have it
I want you to have it all
Oh, I want you to have it all

All you can imagine
All, no matter what your path is
If you believe it then anything can happen
Go, go, go raise your glasses
Go, go, go you can have it all

I toast you

Here's to the hearts that you're gonna break
Here's to the lives that you're gonna change
Here's to the infinite possible ways to love you
I want you to have it
Here's to the good times we're gonna have
You don’t need money, you got a free pass
Here's to the fact that I'll be sad without you
I want you to have it all

Oh, I want you to have it all
I want you to have it
I want you to have it all

Here's to the good times we're gonna have
Here's to you always making me laugh
Here's to the fact that I'll be sad without you
I want you to have it all

Friday, August 10, 2018

Penangan sakit lutut

9:42 AM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Maaf kerana lama menghilangkan diri selepas berjanji untuk kembali aktif ber-blog. Mungkin ada yang sudah tahu. Tapi, rasanya lebih ramai yang masih tidak tahu yang Mya sekarang sudah berpindah tempat kerja. Cabaran tempat baru ni ialah sakit lutut. Bila baca, macam tak kena kan? Tapi, itulah kenyataannya. Nasiblah ada spray penyembuh sakit lutut. Baru terasa nikmat dan bahagianya macam mana bila tengah sakit tu, ada spray penyembuh ni. 

Cerita dia, Mya baru je masuk ke syarikat baru pada hari Isnin lepas. Nak berjimat punya pasal, Mya buat keputusan untuk bergerak ke tempat kerja dengan menggunakan LRT. Ajenye ye. Kalau dah bayaran parking seharian lagi mahal dari lunch dan dinner. Baik Mya guna duit tu pergi makan. Lagilah nikmat dunia. 

Dulu masa tak ada kereta, Mya memang pergi ke KLCC atau KL Sentral dengan LRT saja. Tapi mungkin sebab dah lama tak gunakan perkhidmatan pengangkutan awam yang satu ni, kaki macam tak boleh nak beri kerjasama. Tambah-tambah lagi bila dalam LRT di waktu pagi dan petang pada hari bekerja ni macam ikan sardine dalam tin. Memang jawabnya Mya yang naik kemudian ni kena berdiri sajalah sepanjang perjalanan. 
On the first day, memang Mya mengadu sakit la. Lutut rasa sengal yakmat sampai rasanya memang tak larat nak melangkah cari kedai makan malam tu. Nasib teringat ada simpanan biobax dalam kereta masa tu. Balik makan terus spray. Tak tunggu apa dah. Salah sendiri sebab masa tu terlebih aktif. Lepas balik kerja terus cari makan pulak. Tengah malam pulak pergi jemput orang di stesen bas. 

Sekarang dah lega sebab Mya biasakan urut 3 kali sehari. Sampai tempat kerja sapu sekali, lunch break sekali, lepas balik dari kerja sekali. Siap boleh pusing mall dan foodhunting lagi lepas balik kerja sekarang ni. And seriously, both my parents have been using biobax ni since the first day I introduced them to this product. Siap jadi item wajib tiap kali pergi travel mana-mana. Apa nak susah. Just pack in backpack je. Sebab, memang dah biasa sangat my mom sakit lutut lepas habis merayap. Almaklumlah, time shopping mana nak ingat. Segala buah tangan kena kasi settle dulu *tepuk dahi* 
Selalunya memang Mya lah yang jadi tukang urut. Tapi takde masalah pun. Sebab bau Biobax ni wangi. Lepas tu dia tak melekit melengas atas tangan macam minyak urut lain. Sapu-sapu je keliling lutut, terus meresap dalam kulit. Oh ya. Disebabkan Mya baru je restok bekal Biobax kat rumah, Mya nak share je la yang korang boleh beli secara online jugak. Minggu lepas Mya beli dua botol dengan kupon diskaun ‘RM20’, dapatlah diskaun RM20 ringgit masa checkout tu. Cubalah. Mungkin ada lagi offer tu. Jimat sikit. 

Dah. Mya nak sambung buat kerja. Lutut tengah sedap lepas kena sapu dengan biobax. Kena air-cond pulak. Nyaman je. Walaupun hati tak berapa rasa yang sama. Nanti Mya update semula pasal necessity on travelling ye. Roger and Out.

Wednesday, August 1, 2018

[Lyrics] Dancing Queen - ABBA

10:47 AM 2 Comments


Ooh
You can dance
You can jive
Having the time of your life
Ooh, see that girl
Watch that scene
Dig in the dancing queen

Friday night and the lights are low
Looking out for a place to go
Where they play the right music
Getting in the swing
You come to look for a king

Anybody could be that guy
Night is young and the music's high
With a bit of rock music
Everything is fine
You're in the mood for a dance

And when you get the chance
You are the dancing queen
Young and sweet
Only seventeen
Dancing queen
Feel the beat from the tambourine, oh yeah

You can dance
You can jive
Having the time of your life
Ooh, see that girl
Watch that scene
Dig in the dancing queen

You're a teaser, you turn 'em on
Leave 'em burning and then you're gone
Looking out for another
Anyone will do
You're in the mood for a dance

And when you get the chance
You are the dancing queen
Young and sweet
Only seventeen
Dancing queen
Feel the beat from the tambourine, oh yeah

You can dance
You can jive
Having the time of your life
Ooh, see that girl
Watch that scene
Dig in the dancing queen
Dig in the dancing queen