Search This Blog

Monday, July 30, 2018

Gunung Mercedes, Ipoh

5:00 PM 7 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Sebenarnya tak ada apa yang istimewa pun dengan entri kali ini. Sekadar satu post peringatan buat diri sendiri yang selalu berlagak terlupa dengan asal usul sendiri. Actually, bukan sengaja terlupa. Tapi mungkin juga faktor usia ataupun peredaran masa yang semakin laju. Mana tidaknya, makin hari makin banyak benda baru yang diperkenal. Macam kes Gunung Mercedes ni. Jangankan Mya. Mungkin ramai je orang Ipoh yang sudah terlupa. Apatah lagi adik-adik yang lahir pada tahun 2005 dan ke atas. Jelas mereka lagi tidak tahu pasal Gunung Mercedes ni.

Gunung Mercedes atau nama lainnya, Gunung Sam Poh Tong ini sebenarnya menempatkan kuil buddha tertua dan paling terkenal dalam negeri Perak ni. Dibina pada tahun 1912 oleh komuniti Buddha yang tinggal di sekitar kawasan bukit batu kapur ini, kedudukan betul-betul terletak di tengah antara Simpang Pulai dan Ipoh. Tetapi, apa agaknya punca atau sebab sehingga bukit ini pernah dikenali sebagai Gunung Mercedes? Mya pun hampir lupa, sehinggalah diingatkan semula oleh ayah semalam.
Gambar dari imagesofipoh.blogspot.com
It was in the years of 70s' when Ipoh was known as 'The Millionaire City' as you can see many Benz were driven by rich towkeys during the era. So many until the city became the best selling Mercedes Benz town. The group who sold the cars was led by Mr. Chua, who also finally decided to put up a Benz logo on the hill. The hill was then called as Gunung Mercedes, which also remarked as the main landmark of the big city named Ipoh.

Mya masih boleh ingat dengan jelas cerita masa kecil dulu. I used to live in Teluk Intan and even now, my parents spend most of their time in Lumut rather than in our own house in Simpang Pulai. Tapi, kalau dulu-dulu, bila balik je ke Ipoh, Mya mesti akan cari insignia ni dulu, sebagai tanda that I'm back home. Tapi, bila lama tak tengok, Mya jadi lupa di mana kedudukan signage ni. And over time, Mya jadi lupa kewujudan signage ni pula.
Mungkin niat asal pemilik syarikat permotoran yang naikkan signage logo Benz ini pada asalnya nak mengiklankan syarikatnya, atau mungkin demi nak menunjukkan kebanggaan kepada Ipoh yang ketika ini dikenali sebagai bandar Mercedes Benz. Tapi, bila signage ini makin berkarat dan akhirnya diturunkan atas alasan membahayakan kawasan sekitar, ramai yang akur. Sehinggalah pada tahun 2009, banyak signage 'I-P-O-H' yang dinaikkan di tepi jalan beberapa lebuh raya utama. Anyway, I'm still a proud Perakian who now mencari rezeki di tanah Selangor.

3 Kesalahan 'Packing-for-travel' yang sering kita lakukan

1:14 PM 4 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Everyone got their first-time in travelling. And believe me, dalam tiga perkara bertajuk 'Kesalahan ketika Packing for travel' yang Mya senaraikan di sini, pasti ada sekurang-kurangnya satu yang pernah kita buat. Untuk topik hari ini, Mya akan senaraikan secara umum, tak kiralah awak travel dengan jalan darat, udara atau air. Malah, ada saja yang mengulang kesalahan packing for travel ni walaupun dah berkali-kali pergi melancong. So, jom kita tengok dan cuba ubah cara kita untuk cara yang lebih mudah.
Overpack Bag

Kenapa kita, khususnya perempuan selalu overpack beg kita semasa hendak pergi ke mana-mana. Tak kiralah kalau ianya vacation ataupun worktrip, kita mesti akan bungkus baju lebih dari sepatutnya. Jawapan paling mudah untuk semua soalan yang datang kepada kita adalah, "takkan nak ulang pakai baju yang sama". Yes, this short answer sometimes really anger men. Sebab bila kita overpack, beg jadi banyak, padahal yang pakainya, tak sampai separuh.
So, instead of mengekhaskan satu baju untuk satu occasion, grab a few attire with simple color palettes and ready to wear yang boleh dipakai berkali. Worries no more. Pakai saja baju yang sama berulang kali as people wont really judge you. Di mana- mana pun sekarang wujud satu tempat magikal yang dipanggil dobi. Be efficient. You throw your clothes in, it comes out cleaner. Even better, you put more money in, it comes out drier.

Keperluan atau Kehendak-perluan?

Packing your essential is the most essential step in every trip. But, which essential item is the most essential one on the list? Well, ini bergantung kepada senarai kita sendiri. To some, mungkin sekadar berus dan ubat gigi, shampoo dan cream mandian. Tapi, to the one who need extra care, macam patients and infants, mungkin memerlukan lebih. Jadi, senaraikan semua barang yang diperlukan dalam satu list. Kemudian, bahagikan senarai kepada barangan yang perlu dibawa dari rumah dan barangan yang boleh dibeli di destinasi. Be wise.

Another idea untuk packing barang keperluan adalah dengan membeli botol mini bersaiz 100ml yang biasanya ada dijual di Daiso atau Mr. DIY. Masukkan shampoo, krim mandian atau apa saja barang keperluan lain dalam bekas mini ini dan simpan setempat. Oh ya, sebelum terlupa. Jika awak adalah pesakit dengan ubatan, labelkan ubat awak dan bawa bersama dalam beg yang selalu berada dekat dengan awak. Mungkin handbag, mungkin backpack. In worst case scenario, closest person dengan awak masa tu boleh bantu dengan lebih sistematik. Be smart.

Ini saja beg yang saya ada...

Nak berjimat tu memang boleh. Tapi, biarlah kena dengan keadaan dan masa. Kalau awak nak travel sekadar satu hari satu malam, janganlah dibawa luggage bag yang saiznya sama besar dengan awak. Be rational. Biarlah kena saiz beg dengan kuantiti barangan yang dibawa. Sama juga kalau barang awak banyak. Yang penatnya nanti, awak juga. Baik backpack atau luggage bag. Kurangkan bebanan yang tak perlu. You need to enjoy more on your vacation, instead of berpenat saja sepanjang perjalanan.
So, ini adalah beberapa kesalahan yang boleh Mya senaraikan. Ada lagi kesalahan lain yang awak rasa tak perlu dibuat semasa pergi bercuti, awak boleh kongsikan dalam ruangan komen. Nanti Mya akan kongsikan apa keperluan yang betul-betul perlu dibawa semasa bercuti, terutamanya di luar negara. Till next time, Roger and Out.

Outstanding Flower Delivery That’s Going To Change The Way You Shop - A Better Florist

9:46 AM 1 Comments
The demand for gorgeous flowers in Malaysia is real, and with a high demand comes a large number of florists. But not all florists have what it takes to win over the hearts of their customers, not like the best florist in Malaysia can. A Better Florist is a fairly new florist, but they quickly showed all flower shops how the job needs to be done. This Malaysia flower delivery offers an outstanding flower delivery that’s going to change the way you shop for flowers and gifts. 
Their beautiful collection of flowers can be found both on their website and in their stores, and they always have a bunch of arrangements already prepared for you to grab on the go. If they don’t have everything that you need, you can also ask them to customise a bouquet for you or create one from scratch. Whether it’s their florist in Ipoh or the florist in Penang, or their KL flower delivery and flower delivery to JB, they have a beautiful catalog of flowers to offer to their clients at all times, which will satisfy everyone’s taste.
The best florist in Kuala Lumpur completes the complete package by offering a free, same day flower delivery on every day of the week, especially when big and busy holidays arrive. In addition, they have an express flower delivery, that comes with your flowers to your doorstep within just 90 minutes. 


Apart from the flowers, they are a gift delivery as well, offering a large variety of hampers and fruit baskets. Whether it’s a fruit basket or a hamper , there’s something to find for every occasion, like the baby hamper, get well soon hamper and more. 

A Better Florist has proven to be the best Malaysian flower delivery so far, but they have garnered plenty of praise as the best flower delivery Singapore has, where they excelled in offering the best Singapore flower delivery, the best flower delivery Brisbane has of recently, the best UAE flower delivery and the best florist in Dubai as well as the best flower delivery in Hong Kong. Apart from being praised by customers as the best florist in HK and the best flower delivery in UAE, they are setting the standards high for all other florists wherever they are, because not every florist has the consistent passion and determination to be this successful.

Friday, July 20, 2018

Tips menghadap bil postpaid tinggi

12:13 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Kebelakangan ni, Mya banyak terbaca dan dengar aduan orang ramai pasal bil telco yang masing-masing yang tak nak kalah terbang melangit. Ini bukan post Mya cuba nak menjatuhkan mana telco. Instead, ini panduan untuk pengguna-pengguna telco yang mula jadi panik bila tengok bil yang nak dibayar, naik mencanak tinggi melambung.
First, take a deep breath. Jangan terus melatah bila tengok bil yang nak dibayar mahal macam tu. Sebaiknya, refer semula kepada bill statement. Kalau awak tak mendaftar untuk penghantaran bil secara fizikal ke rumah, cuba download apps telco terus ke dalam telefon bimbit awak. Cari menu bill statement dan simpan salinan dalam telefon. Cari bahagian yang dikenakan bayaran paling mahal dan cuba kesan kesalahan atau kawasan yang mendatangkan kemusykilan.
Seterusnya, hubungi customer service. Beritahu mereka yang awak ada kemusykilan mengenai bill statement, instead of terus serang men-khinzir buta. Cuba bertenang dan cakap dengan baik. Terus beritahu bahagian yang musykil dalam bill statement dan dengar dengan baik. Nyatakan masalah dengan terang dan jelas supaya kerja kedua-dua pihak menjadi lebih mudah dan cepat.

Sebenarnya memang dua langkah mudah sahaja kalau awak ada masalah dengan billing, tak kiralah dengan mana-mana telco. Tetapi, kalau awak ada masalah dengan line internet yang lambat, sampaikan nak load text pun makan masa, sebaiknya, awak cuba semak dulu coverage telco tersebut di kawasan awak. Minta pegawai telco yang ada untuk checkkan. Mereka sebenarnya boleh semakkan dalam system mereka. Jangan sekadar bertanya kepada kawan rapat apa telco yang mereka pakai dan tahap keberkesanan telco mereka, tapi mereka tinggal 500 batu jauh dari kawasan awak. Dah hampir lunch hour. Roger and Out.

Tuesday, July 17, 2018

Gegar gempita AFB FUN DAY di Taj Villa, Ampang

5:34 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Takkan tak gegar, takkan tak gempita kalau dah 16 orang blogger dengan keluarga masing-masing berkumpul untuk program AFB FUN DAY yang dah berlangsung selama tiga hari iaitu dari 13 hingga 15 Julai 2018 di Taj Villa, Taman Zooview, Ampang, kan? Ditambah dengan aktiviti-aktiviti yang sememangnya funnnn~ saja. Memang betul-betul gegar gempitalah Taj Villa berkenaan selama 48 jam tanpa henti.
Gegar gempita AFB FUN DAY di Taj Villa, Ampang
Tapi sebelum kita bergembira sakan, Mya dan rakan blogger lain sempat menyinggah makan tengah hari di 1Cafe di Kemensah Height. Dah lapar sangat katanya. Nak cari kafe ni pun bukannya susah. Waze sahaja Kemensah Grocer, mesti jumpa. Kami ke sini pun betul-betul lagi beberapa minit menjengah waktu solat Jumaat. Lepas order makanan masing-masing, yang lelaki semuanya ke masjid yang terletak berhadapan dengan kafe dan Kemensah Grocer ni.
1Cafe, Kemensah Height
Menu makanan di kafe ni tidak terhad kepada makanan ala Carte Thai sahaja. Disebabkan kafe ini dibuka seawal 8 pagi sehingga 10 malam, ada juga menu untuk sarapan dan minum petang turut dijual. Paling Mya suka sebab ada menu roti titab jugak. Lepas ni, tak payah la Mya bersusah-payah mencari kedai yang ada menjual menu roti titab ni lagi.
Makanan | 1Cafe, Kemensah Height

Anyway, usai solat dan makan, semua balik ke Taj Villa dengan agenda seterusnya, iaitu, membeli belah. Dengan niat makanan disediakan sendiri sepenuhnya, kami pun bergerak ke NSK Wangsa Maju. Terima kasih diucapkan kepada blogger Umi Fuzy yang sudi menjadi pemandu dan tour guide sepanjang ahli AFB berada di Ampang untuk 3 hari 2 malam ni. Kalau nak mengharapkan Mya, memang sesat tak jumpa jalan keluarlah jawabnya.
Ruang Tamu | Taj Villa, Ampang
Taj Villa ni memang terbaiklah. Bayangkan seramai 30 orang blogger termasuk pasangan dan anak-anak berkumpul di bawah satu bumbung, berlari tak ingat dunia, masih, rumah terasa lapang. Nak tidur pun ada 5 bilik yang disediakan, tak termasuk kawasan ruang tamu dan koridor di tingkat atas dan bawah yang turut disediakan sofa empuk. Takde langsung pun segmen berebut katil atau bilik air selama kami berada di rumah ni.

Settle shopping barang dapur, kita terus berkung-fu di dapur. Dengan seliaan blogger Kak Eny dan Papaglamz, menu untuk malam pertama adalah BBQ ayam, udang dan daging. Sampai tersandar kekenyangan semua orang. Memang syok bila memasak beramai-ramai. Dengan meriah bunyi anak-anak yang tengah mandi pool lagi. Mya memang tak join lah untuk hari pertama ni. Sebab jadi runner. Belacan pun boleh jadi papadom bila kalut. Hai lah papadom ku.
Sesi memasak | Taj Villa, Ampang
Sesi memasak | Taj Villa, Ampang
Hari kedua, kita bersenamrobik di dalam pool. Pakat beramai-ramai terjun pool pagi tu macam taknak kalah dengan satu sama lain. Memang meriah la kalau pool besar macam tu. Beramai-ramai terjun pun tak bersesak langsung. Dengan masing-masing tak cukup tingginya. Masuk kolam je kaki menjengket. Kecuali, blogger Mya Rosli yang memang tinggi. Thanks to Kak Eny dan Papaglamz, sekali lagi kami bersarapan mewah dan super sedap. Memang blogger masakan terbaiklah kakak dan abang kami yang berdua ni.
Pool | Taj Villa, Ampang
Aktiviti kami tak berhenti hanya di situ. Menjelang tengah hari, kaum wanita dan Papaglamz masuk dapur dan membantu sebaik mungkin. Sempatlah masing-masing belajar cara memasak dari Kak Eny. Settle makan dan solat, terus ke aktiviti Pakaian Kreatif. Hats off to kumpulan lima dan satu yang sememangnya berfikir secara kreatif dan luar alam. Yang lain pun tak kurang hebatnya. Bayangkan buat party dress dengan surat khabar. Siap berbunga-bunga dan beropol.
Baju apa nak dibuat ni? | Taj Villa, Ampang
Wakanda-in-the-making | Taj Villa, Ampang

blogger Shamiera Osment sebagai mod | Taj Villa, Ampang
Kita sambung meriah dengan aktiviti seterusnya iaitu Body Language. Yang ni Mya memang kagum dengan semua orang. Klu pelik-pelik pun boleh teka dengan mudah. Paling suka kalau Cik EN dengan Kak Syu yang bagi klu. Tapi takpelah. Ni Mya ada share sikit gambar sekitar aktiviti. Cuba teka sendiri ye.

Segmen paling meriah | Taj Villa, Ampang
Apa tu agaknya? | Taj Villa, Ampang
Something special ahead. Kendurian night is on! Thanks to Papadom-ku (haa... tukar nama lagilah kau lepas ni ye Pokcik...) yang tolong borongkan durian walaupun dia sendiri tak makan. Alert! Gambar-gambar berikut mungkin membuatkan awak pun nak serbu kedai jual durian sesegera mungkin.
Kendurian | Taj Villa, Ampang
Nyumnyum! | Taj Villa, Ampang
Gosip apa tu cik Akin | Taj Villa, Ampang
Anyway, thanks to semua blogger yang turut serta dalam AFB Fun Day tahun ni. Tahun depan insyaAllah kita akan berjumpa lagi. Thanks juga buat organizer, iaitu AFB Network yang banyak bersusah payah untuk menyatukan semua blogger yang ada di bawah satu bumbung. Buat kakak-kakak, abang-abang dan adik-adik yang sama-sama memeriahkan majlis, I love you all to the moon and back.

Wednesday, July 4, 2018

Selamatkan bayi yang tidak berdosa!

12:03 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hi guys. I believe that almost everyone of us are now well-informed about the latest case of little Adam who was found dead at his nanny's house. What made it more tragic is he was found in the freezer. Can you imagine? A five months old baby in a freezer? I can't even stand properly in the i-City. How dare the nanny lied about Adam being kidnapped? So frustrating. How cruel has this world actually become?
Bercakap soal kejam. Sekarang ni terlalu banyak kes pembuangan bayi yang disiarkan di media-media sosial, muka akhbar dan melalui berita sendiri. Dibuang dari tingkat tiga, ditemui tepi longkang, malah bermacam tempat lagi. Seolah-olah masyarakat kita zaman sekarang ni dah tak ada nilai kemanusiaan dalam hati masing-masing dah. Mana rasa cinta yang kuat sangat masa buat anak tu? Didn't mean to cakap benda-benda yang tak senonoh. But this matter has become worse day by day.

Cuma, Mya masih bersyukur sebab masih wujud insan-insan yang berhati mulia yang sanggup tampil untuk menjaga anak-anak yang dibuang ni. Dan, seriously, I'm most grateful for the mother yang dah terlanjur, tetapi masih sudi nak menjaga anak yang dikandung tu, in spite of pandangan orang sekeliling yang sibuk nak membawang. Believe me. Setidaknya, mereka ni tak tersabit dengan dosa membunuh nyawa anak kecil yang baru hendak memulakan hidup atas dunia.
Kat Malaysia ni ada banyak NGO yang sudi tolong mereka-mereka yang tidak mahu menjaga anak yang baru dilahirkan. Malah pihak KPJ sendiri dah melancarkan 'baby-hatch' untuk masalah ini. Jadi, tolonglah jangan buang anak-anak ini merata-rata. Tolonglah bayangkan nasib pasangan yang dah bertahun kahwin tapi masih tak dikurniakan cahaya mata. Tolonglah fikirkan masa depan si anak yang mungkin jauh lebih baik bila dia besar nanti. Tolonglah jangan bunuh anak-anak ini.