Search This Blog

Friday, June 29, 2018

# personal

Nak belajar bahasa baru pun salah ke?

Assalamualaikum w.b.t. Entah macam mana hari ni terdetik nak menulis pasal belajar bahasa baru. Yelah. Bagi masyarakat kita sekarang ni, Bahasa Inggeris dan Bahasa Korea bukanlah satu bahasa yang asing dah. Kalau tengok kat mana-mana media sosial pun, budak sekolah pun sekarang dengan yakinnya menggunakan Bahasa Inggeris untuk bertweet dan sebagainya. Geng peminat KPop pun dengan rasa bangganya menggunakan tulisan Hangul dalam status mereka.
Sebenarnya, bagi Mya tak ada masalah pun. Ini petanda yang rakyat negara kita sekarang bersedia nak belajar benda baru. Tapi, the attitude of orang sekeliling yang pandang benda ni as karut bila you are someone who barely able to walk through the whole road. Kawan tu baru nak berjinak-jinak, baru nak pandai bercakap bahasa Inggeris. The others dah serang segala pronunciation and grammar, like they are so much better than the person himself. Lepas tu, terus kawan tu tak ada semangat nak belajar bahasa baru.

Nobody's perfect laaaa. Even if you stress so much on the grammar, tertinggal 'a' tak boleh, salah guna noun pun tak boleh, once you go to the country which use English as their mother tongue, orang kat sana tak ambil peduli pun. As long as apa yang awak nak cakap tu boleh difahami sudahlah. Don't downgrade others just so you can feel like you are better than anyone else. You were once a beginner too. Seronok ke perlekeh orang lain yang baru nak belajar?

Tapi, kalaupun pandai bahasa apa sekalipun, tolong consider orang sekeliling jugak. This one does matter too. Kalau dah orang sekeliling tak faham bahasa Inggeris or Korea tu, janganlah bersembang guna bahasa yang kononnya awak mahir sangat tu. Ini tidak. Mentang-mentanglah orang lain tak pandai, awak pi bantai guna jugak. Kononnya nak tunjuk hebat. Bila kena perli or marah, tahu pulak melenting. Well, salah siapa?

Ok done membebel untuk pagi ni. Entah macam mana boleh terkeluar segala benda ni. Padahal, bangun tadi, tetiba rasa nak belajar sign language untuk orang pekak dan bisu je. Lepas tu terus teringat nak tegur orang lain pasal ni. In case ada yang kata Mya sebenarnya cemburu sebab orang lain tu boleh berbahasa Inggeris or Korea dengan baik, maybe you need to learn more about me laaa. Cuma, nasihat Mya, be considerate. This world don't revolves around you only. Roger and Out

2 comments:

  1. betul tu, practice makes perfect. Mana ada baru belajar terus pandai cakap nak pula bila bahasa tu jarang dgunakan dalam conversation harian.

    ReplyDelete