Search This Blog

Monday, April 2, 2018

# review # wayang

Ready Player One: Easter Egg untuk Gamers

Assalamualaikum w.b.t. Hai. Salam Isnin, hari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. kesayangan kita. Bermula semalam, kita sudahpun masuk ke bulan keempat dalam kalendar Masihi dan lebih kurang 44 hari lagi, kita akan memasuki bulan suci Ramadhan Al-Kareem. Anyway, hari ni sebenarnya Mya nak review sikit pasal filem terbaru arahan Steven Spielberg, iaitu 'Ready Player One'. Filem ini baru je mula ditayangkan di pawagam pada 29 Mac yang lepas.

Ready Player One: Easter Egg untuk Gamers

Jargon Easter Egg ni sebenarnya familiar sangat untuk para pemain permainan video, yang mana membawa maksud yang sama seperti perayaan Easter Egg di barat. Developer biasanya meninggalkan Easter Egg di dalam permainan sebagai mesej rahsia atau hadiah istimewa untuk pemain yang dapat jumpa, baik secara sengaja ataupun tidak.


Berlatar-belakangkan tahun 2045, di mana dunia permainan video mula bermaharaja lela, semua watak di dalam filem in merupakan pemain permainan video yang dinamakan OASIS, yang mana telah dicipta oleh James Halliday, yang mati beberapa tahun sebelumnya. Tapi, sebelum Halliday mati, dia telah meninggalkan satu video yang memberitahu dunia bahawa dia telah meninggalkan 3 buah kunci sebagai Easter Egg di dalam permainan ini. 

Well, I can't tell you much. Tapi, bagi Mya, Spielberg sebenarnya telah meninggalkan banyak Easter Egg buat penonton yang Mya pasti, rata-ratanya adalah peminat filem dan juga gamers pada masa yang sama. Sebab itulah, Mya tak terkejut kalau ramai yang beri rating tinggi untuk filem ni yang menunjukkan apa itu Virtual Reality(VR) yang sebenarnya. In short, cinematography, storyline, lakonan dan almost everything dalam filem ini memang layak dapat pujian tinggi.

Jadi, untuk gamers yang belum tengok filem ni, cepat-cepat book your ticket and tonton filem ni. Bawa sekali kawan-kawan yang bukan gamers tu. Silap-silap boleh ubah diorang jadi gamers pulak in future *gelak jahat* Rogers and Out, guys.

No comments:

Post a Comment