Search This Blog

Wednesday, March 28, 2018

Mana nak cari photo frame yang menarik dan best?

10:22 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Selamat tengah hari kepada awak semua yang masih setia dengan blog Mya ni. Semoga hari awak baik-baik dan gorgeous sentiasa, selamanya. Mya ni sebenarnya tengah nak usha satu website ni. Sebab, masa balik kampung baru-baru ni, mama Mya ada tanya pasal photo frame. Katanya nak ubah konsep interior design dalam rumah. Mungkin sebab mama tertarik hati selepas tengok konsep bilik Mya yang bertemakan minimal. Jadinya, bila mama tersayang dah bertanya, Mya pun rajinkan diri yang malas ni untuk mencari bingkai gambar secara online. Habis rajin la tu. Sebab at the end, tanya pakcik google jugak.

Mya mahukan bingkai gambar tanpa cermin...

Mesti ada yang tertanya-tanya, kenapa tak beli sahaja frame yang ada dijual di kedai? Lebih murah dan pelbagai. Memang Mya ada terfikir begitu juga. Tapi, kebanyakan bingkai gambar di kedai datang dengan cermin, which is the first thing yang Mya nak elak bila beli frame. Bukan apa. Dah banyak frame di rumah Mya yang terkorban gara-gara terjatuh dan cermin frame pecah. Elok pula masa tu anak-anak buah tengah ramai kat rumah. Bahaya betul. 

Sebab itulah Mya terfikir kalau-kalau dapat cari website yang sediakan perkhidmatan print gambar sekali dengan frame. Lebih elok kalau gambar yang kita print tu ada protective lamination. Bolehlah sekali-sekala dibersihkan. Barulah nampak kemas sentiasa. Paling nice, boleh buat sebagai hadiah untuk kawan-kawan yang kahwin ke, hadiah ulangtahun untuk yang tersayang ke. Awak semua pun tahu Mya ni sejenis 'semua-benda-pun-nak-dijadikan-hadiah'.
Anyway, jalan punya jalan kat internet ni, Mya terjumpa jugak akhirnya satu website yang boleh bagi semua yang Mya nak. Nice finishing, frame gambar yang berkualiti dan tanpa cermin. Rupanya, semua ni Mya boleh dapatkan di Photojaanic. Harga pun boleh tahan. Paling best sebab boleh print gambar juga. Memang benda yang paling sukalah, kan? Jadi, sementara Mya nak tambah bab terbaru dalam e-novel Mya, Mya nak pusing-pusing kat website ni. Jom join.

Thursday, March 22, 2018

[LIRIK] Rahsia Kita - Khai Bahar & Fatin Husna

2:38 PM 1 Comments
LIRIK Rahsia Kita - Khai Bahar & Fatin Husna, LIRIK Rahsia Kita - Khai Bahar & Fatin Husna

Lirik Rahsia Kita
Khai Bahar & Fatin Husna

Angin perlahan menyentuh jantungku
bercerita tentang kita
Tak ku temukan sebuah jawapan
dalam ketenangan

Haruskah ku simpan semuanya
rahsia antara kita berdua
Bakal kau temui setelah ku tiada

Tak ku sangka sesuatu darimu
indah umpama langit
Namun akhirnya dirimu
membuatkan aku terluka

Hati meruntun mencari pandangan
akhirnya tak kelihatan
Tak ku temukan sebuah jawapan
dalam kepalsuan

Haruskah ku simpan semuanya
rahsia antara kita berdua
Bakal kau temui setelah ku tiada

Tak ku sangka sesuatu darimu
indah umpama langit
Namun akhirnya dirimu
membuatkan aku terluka

Nafas menanti kepastian
hilang mencari jawapan
cintamu pada diriku
terhenti buat seketika

Tak ku sangka sesuatu darimu
indah umpama langit
Namun akhirnya dirimu
membuatkan aku terluka

Nafas menanti kepastian
hilang mencari jawapan
cintamu pada diriku
terhenti buat seketika

Tuesday, March 20, 2018

Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

10:48 AM 6 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hari ni Mya nak ajak awak semua join giveaway best yang dianjurkan kakak blogger yang meletop ni, Lea Azleeya. Hadiah-hadiah yang ditawarkan pun memang meletop jugak. So, kalau awak nak join, klik je banner kat bawah ni ye. Kita rebut hadiah sama-sama.


SENARAI HADIAH

➦ 2 helai Tudung Aidijuma + sebuah buku motivasi preloved x 3 pemenang (Lea Azleeya)

➦ Wang Tunai RM50 x 1 pemenang (Shad)

➦ Sebuah Komik Jali Ohsem x 3 pemenang (Ankel Jonni)

➦ Sebotol Sambal Garing Che Nor (150gm) x 5 pemenang (Kak Yang)

➦ Hadiah Misteri x 1 pemenang (Lea Azleeya)

Sunday, March 18, 2018

[e-Novel] Anak Angkat Mama Bab 23

8:55 AM 2 Comments
HADI MEMPERLAHANKAN LANGKAHNYA agar dia dapat berjalan seiring dengan kawan baiknya yang tampak seperti berada dalam dunianya sendiri. Semasa makan tengah hari tadi juga begitu. Berbual tidak, apatah lagi bercakap. Hanya sepatah dua sahaja. Itupun sekadar menjawab soalan mama. Hendak dikatakan sakit, nampak elok saja. Hendak dikatakan bergaduh dengan abang, hubungan mereka nampak lebih baik daripada sebelumnya.

Bukanlah dia mahu menyibuk hal tepi kain Nia. Tapi, hatinya jadi tertanya-tanya. Akhirnya, Hadi kalah dengan perasaan curiga yang tidak mampu dibendung. Dibiarkan Syazwani yang sedang berbual dengan Lutfi dan Mak Timah melangkah terlebih dahulu. Dibawa diri ke sebelah Nia yang melabuhkan duduk di tepi bahagian luar restoran.

“Nia, aku tengok kau ni senyap je dari tadi. Ada apa-apa ke? Kalau ada masalah, jangan pendam seorang diri. Ceritalah dengan aku atau abang.”

Nia menggeleng. Takkanlah dia hendak beritahu Hadi yang dia berasa sedikit janggal sejak kemunculan Liyana tadi. Bayangkanlah sepanjang waktu makan tengah hari tadi, hampir sahaja dia menjadi patung cendana kerana tidak faham dengan isi perbincangan antara Puan Sri Azizah, Hadi, Haqiem dan Liyana. Hendak berborak dengan Syazwani yang duduk disebelahnya, gadis itu pun nampaknya lebih berminat hendak mendengar isi perbincangan yang benar-benar asing bagi Nia. Sudahnya, dia mengais nasi di dalam pinggan.

“Kau tak suka Liyana ada?”

Nia menayang wajah bingung. Soalan Hadi tidak kena langsung dengan apa yang dirasakannya ketika ini. Aku cuma rasa janggal. Tidaklah sampai tidak menyukai Liyana hanya kerana aku tak boleh masuk dengan perbincangan mereka tadi. Apa kau ingat ini permainan zaman kanak-kanak? Aku tak kenal dia, aku tak nak kawan dia. Kau ingat aku baru berumur enam tahun?

“Nothing like that. Kau jangan salah faham yang bukan-bukan.” Nia membetulkan duduknya yang terasa kurang selesa. Entah kerana kerusinya yang tidak rata, atau kerana soalan Hadi yang tiba-tiba.

“Manalah tahu, kut-kut kau cemburu abang rapat dengan Liyana tu.” Dikerling reaksi Nia dengan hujung mata. Hampir sahaja selipar nipis yang dipakai Nia mengena ke tubuhnya.

“Apa yang kau merepek ni?”

Ditahan suaranya daripada meninggi. Kenyataan yang keluar dari mulut Hadi hampir membuat dia terkedu seketika. Mujur dia pantas berfikir dan cukup faham dengan perangai Hadi yang tak akan pernah habis bergurau. Walaupun gurauan lelaki itu, ada masanya tidak kena dengan masa dan tempat. Direnung Hadi yang masih memandangnya dengan pandangan yang mencerlung.

“Aku bergurau je. Janganlah marah. Tapi, kalau betul pun, apa salahnya? Kita masih satu keluarga. The only difference is, aku kena panggil kau, ‘kakak ipar’.”

Nia menarik nafas panjang. Hadi yang sudah terlebih dahulu melarikan diri tidak dikejarnya.


SAYA TENGOK AWAK lebih ceria, lebih gembira, berbanding tempoh hari. Buah hati dah hilang merajuk ke?” Sempat Yana bertanya sementara langkah dia dan Haqiem beriringan menuju ke pintu keluar. Berkali dia menghalang Haqiem dari menghantar dia sebegitu. Dia sedar dia hanya seorang pekerja. Akhirnya, dia bertanya kosong, demi mengelak janggal yang mula terasa.

“As for now, saya tahu yang dia dah maafkan saya.” Perlahan suara Haqiem menyampaikan. Seolah-oleh mahu merahsiakan isi perbualan mereka dari pengetahuan seseorang. Namun, melihat senyuman yang terukir manis di bibir Haqiem membuatkan dia pasti untuk meneruskan dengan soalan seterusnya.

“Bila agak-agaknya saya dapat makan nasi kenduri? Agak-agak saya dijemput tak?” Canda Yana merubah riak wajah Haqiem yang tadinya ceria. Ada rahsia dalam mendung riak wajah dan suara Haqiem yang kian merendah.

“Hubungan kami belum sampai sejauh itu. Mungkin saya sahaja yang rasa apa yang saya rasa sekarang.”

“Mana awak tahu? Selagi awak tak luahkan, perasaan dua-dua pihak akan kekal rahsia.” Liyana menduga-duga. Dia bukanlah pakar. Tetapi, bab perasaan sebegini, jawapannya hanya dua. Pendam atau luah. Tapi, akibatnya, tiada siapa yang tahu.

“Saya tak pandai dalam bab macam ni. Lagipun, saya takut hubungan baik antara kami berdua akan terjejas. Saya sudah cukup bersyukur dengan keadaan macam ni.” Jawapan Haqiem kedengaran lemah. Dia cuma tidak mahu keadaan menjadi lebih teruk. Kerana, ia akan melibatkan semua pihak yang berada di sekeliling mereka.

“Mudah. Learn to know her. Her likes and dislikes. Pendam sahaja tak akan mengubah apa-apa.”

“Lepas tu, saya berubah ikut apa yang dia suka dan tinggalkan apa yang dia tak suka?” Kata-kata Liyana membuatkan Haqiem sedikit terkejut. 

“Setiap yang dia suka dan tak suka mesti ada kelebihan dan kekurangannya. Tak perlu pun awak berubah sepenuhnya. Awak dah buka hati awak untuk dia, bermakna awak dah terima sebahagian daripada apa yang awak tahu ada pada dia. Sebab tu, saya sebut ‘belajar’. Bukan membuta tuli je ikut cara dia. In easier words, fahami dan terima kelebihan dan kekurangan dia. Next, dia sendiri akan terima kelebihan dan kekurangan awak.” Yana menahan senyum. Haqiem yang selama ini dilihatnya selalu berkarisma, tiba-tiba nampak lemah dan kebuntuan di depan cinta. 

“Awak pernah terfikir tak nak tukar profession sebagai doktor cinta?” Yana ketawa kuat tidak tertahan. Hadi dan Nia yang sedang berbual di hujung restoran sebelah sana pun menoleh dibuatnya.

“Saya bukan pakar. Saya cuma apa yang saya rasa sebagai seorang perempuan. My last boyfriend left me because I’m a workaholic. Tapi, saya tak boleh salahkan dia. Dia mahu perempuan yang manja, berikan perhatian apabila diperlukan. Tapi, saya tak boleh nak beri itu.” Liyana cuba memberi contoh dengan kisahnya sendiri.

“Boleh ke dia terima saya even after saya dah banyak sakitkan hati dia?” Suara Haqiem mula mendatar tanpa dipaksa. Seperti pemain video, otaknya kembali mengingatkan dia kepada peristiwa di rumah Hadi tempoh hari. Berturut dengan amarah Nia yang sememangnya sukar untuk dia lupakan sehari-hari.

“Kalau dia boleh maafkan awak, bermakna awak masih ada peluang. You just should show her your effort and proof. Pasal kesalahan atau kesilapan tu, saya tak nak judge. Tapi, abang saya selalu kata yang pasangan kita adalah cerminan diri kita. Kalau kita nak yang baik, kita kena jadi baik. Kalau kita suka mengamuk, pasangan kita mungkin seorang yang suka mengamuk juga.”

Haqiem diam. Dia tahu ada benar dalam kata-kata Liyana. Cuba dipatri janji baru dalam hati yang hanya dia sahaja yang tahu. Janji dia dengan Tuhan. Janji dia dengan dirinya sendiri. Janji untuk menjadi yang lebih baik. Janji untuk menjadi yang terbaik.

Thursday, March 1, 2018

Are you an expat looking to buy a house in Malaysia?

2:00 PM 2 Comments
Hello beautiful people. Are you looking to buy a house in Malaysia as foreigner? There may be different types of property offering in the market. Be it a house for sale in Seremban or a private condominium unit in Penang, as a foreign expat, you will need to take note of the buying regulations and process to buy a house in Malaysia. But let’s be honest, Malaysia is such a beautiful country to stay on. Here are some tips and guides when buying a house in Malaysia. 

Buying a house in Malaysia

Before that, let’s define ‘foreigner’ in Malaysia. Based on the Economic Planning Unit (EPU) from Prime Minister’s Department of Malaysia, ‘foreign interest’ refers to associated group of interests or parties acting in concern which comprises: 
  • 1. An individual who is NOT Malaysian citizen
  • 2. An individual who is a Permanent Resident in Malaysia
  • 3. A foreign company or institution
  • 4. A Malaysian company or institution whereby the Parties stated in (1), (2) or (3) hold more than 50% of voting rights.
Let’s further list down the general guideline for foreign property buyers in Malaysia.
  • 1. Foreign buyers are allowed to buy freehold and leasehold properties.
  • 2. Foreign buyers are only allowed to buy residential or commercial properties priced above RM1million for peninsula Malaysia and RM350,000 for Sabah and Sarawak. Both type of properties can be purchased under a foreign individual’s name or company’s name.
  • 3. Foreigners are required to obtain consent from State Authority’s before gaining full ownership or transfer of the property which will take up to between six weeks to six months, depending on the states.

Properties that foreigners not allowed to buy

1. Land or properties that are built under the land designated as “Malay Reserve Land”. 
2. Low- and medium- cost properties determined by State Authority.
3. Properties that cannot be one which allocated for Bumiputera’s interest in any property development project as determined by State Authority.
4. Land which is deemed agricultural land except it is for commercial use with more than 5 acres.

For instances, the low cost housing programme, an initiative from Malaysia government for Malaysians where foreigners are not allowed to buy these properties although there are plentiful of low cost houses for sale in Seremban and Ipoh. Click here to check out a minimum property purchase.

However, don’t let this stop you from buying house in Malaysia. Malaysia government has an initiatives for foreigners to settle down in Malaysia, which is called Malaysia My Second Home programme (MM2H). With the intention to promote foreigners to reside and travel frequently to Malaysia unrestricted for extended period. The MM2H application for an individual is for a period of ten (10) years and it is renewable. 

There are benefits for foreigners staying in Malaysia with MM2H programme, one of it is added incentive. You are able to withdraw partial money you need to place in a fixed deposit account in Malaysia, a MM2H requirement. Starting from the second year of your stay in Malaysia, check here out for the benefits of withdrawing your fixed deposit to purchase a house.

Here comes the financing part for foreigners, Malaysian banks and foreign banks do provide loans to foreigners that finance up to 70% or 80% of the property price. Apart from giving out loans to foreigners who have work permit in Malaysia, there are some local and foreign banks who would lend to foreigners under the MM2H programme. New developments are easier to obtain financing as there are developers who have arranged with selected banks to offer loans to foreigners. Click here to check out guide to open bank account in Malaysia.

Not sure which location to consider besides Kuala Lumpur? There are plentiful of new developments mushrooming further than Kuala Lumpur city centre to avoid residing in high density area, Seremban. Located 30 to 45 minutes drive away from KL bustling city by taking North South Highway with reasonable property prices. It’s an area with lower density and slower pace. There are new houses for sale in Seremban these days with the growing development, you’re definitely spoiled for choice when deciding your residential properties. If you’re more of a island person, Penang is the right place for you. Surrounded by the sea and a tiny island, it is no wonder the properties are booming over there. We can see there are always new development one after another in Penang.