Search This Blog

Sunday, October 22, 2017

# blog # tutorial

[TUTORIAL] Cara tambah scrollbar pada sidebar widget - Blogger

Assalamualaikum w.b.t. Semoga semua pembaca tersayang sentiasa berada di dalam keadaan sihat bersama insan tersayang. Amboi. Bukan main formal lagi intro Mya hari ni. Sebenarnya Mya harini nak penuhi permintaan seorang rakan blogger AFB (www.irismyra.com) yang minta Mya buat tutorial macam mana nak pasang scrollbar pada sidebar widget. Scrollbar ni kita boleh pasang bila kita rasa text dalam widget kita terlalu panjang. Contohnya macam yang dibawah ni. Jadinya, bila kita pasang scrollbar pada sidebar widget, widget akan jadi lebih pendek dan nampak kemas
http://www.myafarisha.com/2017/10/tutorial-cara-tambah-scrollbar-pada-sidebar-widget-blogger.html http://www.myafarisha.com/2017/10/tutorial-cara-tambah-scrollbar-pada-sidebar-widget-blogger.html

Cara tambah scrollbar pada sidebar widget

Mula-mula, klik pada Add a gadget dan pilih HTML/Javascript untuk awak menambah widget baru pada sidebar. Kalau awak nak buat pada widget sedia ada pun boleh. Pilih sahaja mana-mana widget yang awak nak tambahkan scrollbar tu.
http://www.myafarisha.com/2017/10/tutorial-cara-tambah-scrollbar-pada-sidebar-widget-blogger.html
 Tambahkan kod dibawah ini dalam kod HTML awak:
<div style="overflow:auto; width:100%; height:170px; padding:10px; border:1px solid #eee;">
Tambah text awak di sini
</div>
Awak boleh letakkan kod awak di bahagian text berwarna merah atau ubahkan ketinggian kotak scrollbar awak di bahagian text berwarna ungu di atas. Save apabila perubahan sudah dibuat. Cuba lihat, menjadi atau tidak. Jika ada sebarang soalan, tinggalkan jejak di ruangan komen ya. Jika ada tutorial lain yang ingin awak pelajari, tinggalkan jugak jejak di bahagian komen ya.

8 comments:

  1. Tqtq mmg mama nak taunmcm mana buat ni. Kalau masuk coding dlm text area boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud mama, nak buat textarea dlm sidebar widget ke atau nak buat textarea dlm entry ya?

      Delete
  2. thanks sharing....
    kalau yang ada bloglist panjang, mcm mana nak bagi bloglist tu boleh scroll up and down?

    ReplyDelete
  3. wah..terima kasih tutorialnya :)

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  4. dofollow blog ni

    akak kena study nie,.. suka nak tambah aksesori kat blog tapi takut x menjadi, lagi hodoh plak kang..

    ReplyDelete
  5. Salam singgah. Awak dijemput join GA saya! Banyak hadiah nak bagi ni ;)

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  6. Bagus tutorial nih...senang kawan kawan blogger nak rujuk

    ReplyDelete