Search This Blog

Tuesday, September 19, 2017

Segmen Bloglist Oktober

10:00 AM 11 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Mya kembali dengan segmen baru yang agak ringkas dan mudah untuk disertai. Tujuan segmen kali ini pun adalah demi mengeratkan silaturahim antara rakan-rakan blogger, baik yang baru mahupun yang sudah lama menyertai dunia penulisan maya ni. Malahan, jika awak terpilih untuk disenaraikan dalam bloglist mana-mana blog, awak sebenarnya menempah peluang untuk menaikkan blog awak sendiri.
Untuk segmen kali ini, Mya akan pilih beberapa blog untuk dimasukkan dalam bloglist Mya untuk bulan Oktober nanti secara random. Jangan risau. Tiada unsur pilih kasih, pilih bulu, atau pilih apa sahaja yang berunsurkan rasuah, duit kopi dan sebagainya. Mya akan pilih secara cabutan kertas untuk berlaku adil kepada semua. Bagi merancakkan lagi segmen kali ni juga, Mya akan pilih dua orang yang akan mendapat hadiah misteri daripada Mya. Apa hadiah tu? Adalah. Dah nama pun hadiah misteri.

Syarat penyertaan sangat mudah.
  1. Follow blog ini
  2. Follow instagram , google+ dan facebook page
  3. Tinggalkan link blog awak di bahagian komen.
  4. Tak perlu buat entri pun.
  5. Blog yang terpilih perlu letakkan link blog Mya dalam bloglist-nya juga.
Senang sangat kan? Jadi, marilah beramai-ramai join segmen ini yang akan berlangsung mulai 19 hingga 30 September nanti. Manalah tahu. Jika tidak terpilih dalam senarai bloglist, awak mungkin berpeluang menang hadiah misteri daripada Mya.

Monday, September 18, 2017

Wednesday, September 13, 2017

Segmen Bloglist Oktober-Disember 2017 + Mini Giveaway Ciklapunyabelog [dot] blogspot [dot] my

10:04 AM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Sorry Mya busy sikit minggu ni sebab ada dateline nak kejar. Tapi, alang-alang ada sikit masa ni, Mya nak ajak join satu segmen yang dianjurkan oleh rakan AFB Mya, iaitu Cikla. Jadi, kalau awak ada masa nak join, klik banner kat bawah ni tau. Bagusnya bila terpilih untuk bloglist ialah, awak dapat tambahkan jumlah pengunjung ke blog awak. Jangan lupa tau untuk join


Mya tag kak Lyana Ishak dan adik Kin Assufi

Monday, September 11, 2017

Berehat seketika di Pulau Santap, Janda Baik

5:07 PM 6 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Rindu rasanya nak menulis entri. Busy sangat untuk sebulan dua ni sebab nak close projek dalam pertengahan bulan Oktober nanti. Faham-fahamlah kalau jadi programmer ni, jadual hidup pun bukan teratur sangat. Anyway, dalam jadual hiruk-pikuk tu, Mya tak nak lepaskan peluang bercuti sekejap dengan kawan-kawan rapat Mya. hampir sebulan juga merancang nak bercuti di Janda Baik ni. Nasib baiklah rancangan tu menjadi. Thanks to my bestfriends yang banyak membantu menjayakan idea ni. Janda Baik akhirnya berjaya ditawan.
Sebenarnya nama kawasan ni Riverside. Mya tak pastilah sama ada namanya bertukar atau gelaran lain bagi kawasan ini sebenarnya. Tapi, bila kawan Mya beritahu yang dia dan kawan-kawan lain berkelah di Pulau Santap ni dalam bulan Ogos yang lepas, Mya terus ajak geng lepak kat sini. Tengok pipi masing-masing pun dah boleh agak apa nama geng kami, kan? Okey, berbalik kepada topik asal. Kalau awak pun teringin nak melepak mandi sungai di Janda Baik tanpa perlu menempah resort yang jelas lebih mahal, awak boleh cuba datang ke sini. Cuma Waze je 'Pulau Santap Janda Baik' dan mulakan perjalanan.
Katakanlah awak terlupa bawa peralatan atau sebarang persiapan untuk membakar, jangan risau. Kat sini, mereka dah siapkan kawasan untuk membakar. Malahan, ada juga kedai yang menjual segala peralatan bersebelahan pejabat urusan Riverside. Oh, terlupa pula. Di sini ada disediakan pondok untuk awak berehat sambil makan dengan keluarga atau kawan-kawan. Terus je ke pejabat urusan berhampiran sebaik awak nampak signboard Riverside yang berada di sebelah kanan dan pondok di tepi sungai di sebelah kiri.
Fasiliti kat sini pun cukup lengkap. Surau ada, kedai ada, tandas pun ada. Bila menjengah petang, gerai-gerai tepi jalan pun dah mula beroperasi. Jadi, tak ada punca untuk timbul masalah kat sini. Kalau ada masalah tu maknanya, cari masalah sendiri lah tu. Okey, ampun. Just kidding.

Anyway, lepas sudah kempunan Mya nak mandi sungai. Lepas ni, bila cuaca dah okey, Mya nak tawan laut semula. Lama tak berenang *walaupun tak berapa pandai* Sekali lagi, ucapan terima kasih dengan penuh kasih sayang untuk kawan-kawan dan pasangan masing-masing yang menjayakan projek jejak Janda Baik ni. Lepas ni, boleh rancang berkelah lagi ye, kawan-kawan. Muah sikit.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

10:37 AM 2 Comments
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

Wednesday, September 6, 2017

[LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal (OST Abang Long Fadil 2)

5:31 PM 1 Comments
[LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal (OST Abang Long Fadil 2) [LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal (OST Abang Long Fadil 2)

[LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal

(OST Abang Long Fadil 2)


Kau buat aku terpana,
Kau buatKu hilang kata,
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila,
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah,
Jangan kau biarku rebah,
Ku mahu terus gagah.

Degup jantungku palpitasi,
Cepu mindaku halusinasi,
Mari kesini marilah oh Senorita
Degup jantungku palpitasi,
Cepu mindaku halusinasi,
Mari kesini marilah oh Senorita

Bagaikan bidadari dari syurga.
Kadang2 aku panggil kamu senorita.
Panggilan manja untuk buat kau suka
Jatuh cinta mamacita!
Dia tidak pandang Evo, Lambo 
dia cuma cari yg jujur abg tak poyo.

Yeah cintanya bagai letrik 
bukan egosentrik dia suka picnic 
pakai lipstik filem klasik 
memang hotchick. Uh,fabolous marvelous 
tapi sgt jealous! uh thats cool!

Ohh..She’ so fine she’s so good everybody in the hood say.
Ohh..wanna know, email, Twiiter, Facebook IG tell me baby.

Kau buat aku terpana,
Kau buatKu hilang kata,
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila,
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah,
Jangan kau biarku rebah,
Ku mahu terus gagah

Second verse
Now 123 to the 4 
everybody get down to the flow, 
jika ada salah silap abg let me know, 
Dia dari kuala lumpur!

Abg tiada banglo,bukan mcm pablo, 
money2 cash flow, oh No!

What?
Bukan saja cantik tapi juga sempurna, 
kalau ada jodoh takkan kemana. 
Siapa kata abg badboy huh
Siapa kata abg badboy huh
I’m a good boy!

Ohh..She’ so fine she’s so good everybody in the hood say.
Ohh..wanna know, email, Twiiter, Facebook IG tell me baby.

Beriku ruang sayangku
Jangan kau kata NO dulu
Ku mahu bukti padamu
Aku soldadu kamu

Bak kata Bruno Mars dulu, 
I would catch grenade for you
Aku lebih dari itu, 
I wanna go to Jannah with you

Cukup-cukuplah sudah
kita main-main madah
aku lelah, hampir rebah, 
engkaulah senorita….
engkaulah senorita..

Doa dulu
Sampai waktu
Kau dan aku,satu.

Cuba goyang macam lagu boom boom pow. 
Tahu lagu dulu lagu boom boom pow? 
Black eyed peas abang bukan polis
jangan senyum sinis jangan menangis hah.

Kau buat aku terpana,
Kau buatKu hilang kata,
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila,
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah,
Jangan kau biarku rebah,
Ku mahu terus gagah

Tuesday, September 5, 2017

Selesa dan bahagia bermalam di Hote123, Pudu

7:34 PM 9 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Amboi tajuk macam tak nak kalah, kan? Kalau setakat selesa tu, memang boleh terima lagi. Siap ada perkataan bahagia lagi tu. Memang bahagialah bila bercuti berenam dan kita boleh sumbat semua sekali dalam satu bilik je. Tak payah nak susah-susah ambil dua bilik. Tapi, kat mana Hote123 ni? Macam mana Mya boleh bermalam kat Hote123 ni? Apa yang Mya buat dekat Pudu?

Selesa dan bahagia bermalam di Hote123, Pudu

Sebenarnya, Mya habiskan cuti tambahan yang diberikan Perdana Menteri kita dengan mengajak sepupu dan makcik Mya ke GM Klang dan IKEA Cheras. Jadinya, bila sedar yang hari dah makin lewat, Mya terus ajak my mom cari mana-mana hotel berdekatan dengan harga yang terbaik. Accidentally, my daddy dah sedia berhenti depan Hote123 ni. Jadi, Mya dengan muka tak ada perasaannya, masuk ke dalam.

Expectation Mya tak tinggi pun. Cuma mengharap ada satu bilik yang besar dengan harga yang bersesuaian je. Bila dua bilik ni, banyak juga pro dan contras-nya. Tapi, Mya lebih selesa bila kami semua berada dalam satu bilik. Mudah kalau ada apa-apa yang terjadi. Ada beberapa gambar yang diletakkan di kaunter reception bagi memudahkan kita memilih. Bila dengar yang kami berenam, receptionist tu terus offer kami satu bilik yang katanya lebih baik dan lebih selesa, tapi terletak di luar bangunan utama dengan caj hanya RM279 *sebelum offer* Risau jugak pada mulanya. Tapi, bila tengok gambar yang ditunjukkan, kami cuba pujuk hati. Mya berkali-kali juga buat confirmation. Yalah. Kalau ada masalah, kita yang kena tanggung.
Hote123, Pudu
Macam yang Mya tunjukkan dalam gambar, bilik yang ni, dia lebih kepada konsep loteng. Tapi masih sangat selesa dan bahagia. Ada satu katil queen dan dua katil single di tingkat atas. Oh, tak lupa juga, ada satu couch yang disediakan untuk menonton TV di tingkat atas. Tapi, boleh juga dijadikan katil tambahan.
Hote123, Pudu
Di tingkat bawah pun ada disediakan couch untuk menonton TV dan ada juga meja kaunter serta dapur untuk penghuni yang nak memasak di dalam bilik hotel. Cukup lengkap. Andai kata mahu tinggal di situ berhari-hari pun, tak ada masalah. Pihak hotel turut sediakan mesin basuh untuk penghuni hotel. Memang pulangan bergandalah untuk Mya dan keluarga. Apatah lagi dengan harga selepas offer. Nampak tak kenapa Mya kata bahagia tinggal di Hote123 ni? *dua jari di pipi*