Search This Blog

Tuesday, July 4, 2017

# info # kesihatan

Masalah kulit kering hilang dengan Vaseline Intensive Care Aloe Soothe Lotion

Assalamualaikum w.b.t. Kejap je dah masuk hari ke sepuluh dalam bulan Syawal, kan? Macam sedar tak sedar je. Tapi, sekarang ni, Mya sebenarnya nak share pasal Vaseline Intensive Care Aloe Soothe Lotion ni. Mya kebetulan beli masa keluar shopping raya hari tu. Asalnya, kawan baik Mya yang beli untuk sapu pada luka-luka dia yang dah kering tu. Teringat kawan Mya beritahu yang Vaseline Intensive Care Aloe Soothe Lotion ni elok untuk kulit kering, Mya pun capai jelah masa tu. Tak fikir panjang pun.

Vaseline Intensive Care Aloe Soothe Lotion

Sebelum Mya cerita panjang pasal losyen ni, Mya cerita sikitlah pasal masalah sebenar Mya dulu eh? Kulit lengan Mya ni jenis kering ya amat. Sampai ada masanya memang gatal sangat rasanya. Punca? Mya tak pernah dapatkan nasihat doktor pun pasal masalah ni. Jadi, memang tak tahu. My bad. So, bila dah gatal tu, memang tangan pun dengan gatalnya juga, rajin menggaru. Sampai merah-merah. Kadang-kadang tu berdarah jugaklah. Menggelupas macam nak bersalin kulit tu memang selalu sangat dah.

Then, one day, masa si kawan baik ni ikut Mya pergi shopping, Mya ternampak dia ada beli satu losyen ni. Dah masuk kereta baru Mya rajinkan mulut bertanya. Belek punya belek botol losyen ni, baru Mya perasan yang losyen ni sesuai untuk orang kulit kering. Tapi, masa tu Mya buat tak layan lagi. Sebab, Mya dah try banyak losyen untuk legakan masalah kulit kering pada lengan Mya ni. Satu pun tak jalan. Elok pun masa sapu losyen je. Lepas tu? Kulit jadi balik masalah yang sama. Beli la yang ada extract aloe vera lah, tumbuhan herbalah, macam-macamlah. Tak ada kesan pun.

Vaseline Intensive Care Aloe Soothe Lotion
Hari ni, hari ke sebelas sejak hari Mya beli Vaseline Intensive Care Aloe Soothe Lotion ni. Dan masuk hari ni jugak, baru empat kali pakai *sejenis pemalas dan tak konsisten* Perangai pakai pun ikut suka. Just picit atas tapak tangan lebih kurang besar 10 sen *terlebih sikit selalunya* Sapu rata atas tapak tangan dan terus sapu kat dua-dua belah lengan sado Mya ni *sado sangat* Till this moment, no more rashes, no more dry skin. Menggelupas pun tak ada. Gatal-gatal tu jauh sekali.

Awak-awak yang ada masalah macam Mya ni, rajinkanlah diri untuk pergi cari losyen Vaseline ni kalau belum ada. If sejenis pemalas macam Mya jugak, letak somewhere yang visible 24/7 depan mata. Tak kisahlah atas meja study ke, almari solek ke, or where-so-ever pun. Yang penting, ada initiative nak pakai. Jangan biarkan. Setakat menggelupas tak apa lagi. Bila dah jadi rashes tu yang tak best tu. Menggaru dah macam beruk pulak.

3 comments:

  1. mrs pip pun suka guna jenama Vaseline ni ...
    best untuk lembutkan kulit T_T

    ReplyDelete
  2. Rajin guna lotion.. akak memang malas nak sapu2 ni.. hehehe tp brand ni ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa pakai kak . kulit kering sangat . jadi gatal .

      Delete