Search This Blog

Thursday, May 25, 2017

# filem # hiburan

[REVIEW] Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge

To be honest, Mya bukanlah pengikut setia siri Pirates of the Caribbean ni. Even kalau tayangan semula di televisyen pun selalunya ada bahagian yang terlepas pandang atau sengaja tak nak pandang. Well, everyone knows yang siri Pirates of the Caribbean ni selalunya tak pernah terlepas dari melibatkan watak atau prop yang boleh mengakibatkan nausea. Ingat tak dulu ada siri yang tunjukkan jantung berdegup yang nampak SUPER real? Atau mungkin pakcik muka sotong yang memang Mya tak pernah teringin nak tengok muka dia sebab SUPER menjengkelkan? So, these kinds of elements selalunya membuatkan Mya rasa terbantut untuk minat sesuatu filem.

Review Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge


One word - Refreshing! 

Jalan ceritanya tak membosankan dan tak kelam kabut. Sangat mudah untuk difahami sebab tak ada lewah or bahagian yang tak penting. Mya langsung tak sedar yang masa dua jam dah habis macam tu saja semasa menonton filem ni. Well, to be frankly speaking, Mya ni jenis suka tengok jam untuk membandingkan penggunaan masa dan perkembangan plot *ayat konon hebat . cakap je la bosan* Tapi, semalam Mya langsung tak ingat nak usha jam, walaupun perut dah lama memulas minta carikan tandas. 

Review Pirates of the Caribbean Salazar's Revenge

NO nausea elements. Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge kali ini agak berbeza sedikit dari segi penampilan watak. Kalau yang geli-geli sikit tu adalah. Tak ada lah sampai bila teringat tu pun masih terasa di hujung-hujung tekak *euwww* Anyway, Salazar's Revenge berbeza sikit dari segi itu. Apa yang ada ialah hantu yang terbang, muka pucat, kepala sekerat, badan sahaja kepala tak ada *err, do I need to mention that they kill mercilessly because they are ghost?* 

Rasanya tak perlulah Mya nak mention pasal cinematography or CGI or kesesuaian watak, sebab siri Pirates of the Caribbean ni merupakan salah satu siri terbesar bawah naungan Jerry Bruckheimer, kan? Rasa macam kerdil sangat pulak nak bercakap soal tu. Lagipun, siapa je yang tak tahu kehebatan Johnny Depp bila dia dah mendalami watak. Dia buatkan watak Jack Sparrow jadi SUPER charming walaupun karakter tu sebenarnya tersangatlah annoying, pemabuk, miang, kuat ambil kesempatan dan licik *he is my kind of prince charming actually* Anthony De La Torre yang bawakan watak Jack Sparrow semasa muda pun tersangatlah bagus, sebab kita boleh rasa aura Jack Sparrow yang kita biasa tonton dalam lakonan dia.


Anyway, thanks to TV3 Malaysia yang memilih Mya sebagai salah seorang pemenang tayangan perdana Pirates of the Caribbean Salazar's Revenge. Kalau awak mencari satu filem di pawagam yang mampu buatkan awak pecah perut ketawa tak henti, atau untuk lupakan sekejap dunia kerja atau assignment yang bertimbun tu, Mya sangat cadangkan awak pergi tonton filem Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge ni cepat!

3 comments:

  1. miza memang suka cite ne dari bujang sampai anak dah 2 ;)

    ReplyDelete
  2. Wahhh..macam best je..baru tadi adik ipar akak offer ajak tgk citer ni..dpt tiket free...

    ReplyDelete