Search This Blog


Cara Mudah buat Barcode menggunakan Photoshop

Cara mudah buat barcode menggunakan photoshop

Selalu kita lihat ada yang menggunakan corak barcode dengan ayat tersendiri diletakkan pada baju, mug, beg dan sebagainya. Waktu mula-mula belajar menggunakan photoshop dulu, Mya selalu fikir bagaimana cara mudah buat barcode sebegini. Cuba bayangkan kalau gunakan shape dan line, berapa banyak yang perlu Mya lukis untuk menjadi satu barcode yang nampak cantik dan lengkap? So, di sini Mya nak kongsikan cara mudah buat barcode seperti di bawah ni dalam hanya 5 minit.


Cara Mudah buat Barcode dalam 5 minit


Cara mudah buat barcode menggunakan photoshop

Klik File → Pilih New
Letakkan saiz kanvas mengikut pilihan awak


Pilih fungsi Marquee (arrow kuning).
Lukiskan di atas canvas mengikut saiz barcode yang awak mahu.


Klik menu Filter (arrow kuning) → Noise → Add Noise.
Akan keluar popup window seperti di bawah.


Pada kotak Amount, isi nilai antara 350 - 400 (maximum).
Jangan lupa untuk tandakan pada Gaussian dan Monochramatic (bawah kotak Amount)


Pada fungsi Rectangle Marquee tadi, ubah kepada Single Row Marquee.
Kemudian klik pada tengah kotak. Akan keluar garisan putus-putus.
Tekan kekunci CTRL dan huruf T serentak.
Akan keluar kotak kecil pada kedua-dua hujung garisan tadi (gambar kiri)
Seret salah satu kotak hingga habis kawasan kotak berbintik (gambar kanan)
Buat sehingga semuanya bertukar menjadi garisan.


Pilih semua fungsi Rectangle Marquee.
Tandakan sebahagian kecil untuk dijadikan ruang tulisan (arrow kuning)
Tekan kekunci Delete pada komputer awak.


Apabila keluar popup window seperti dalam gambar diatas,
pilih 'Background Color' pada kotak Use (arrow kuning).
Klik OK.


Hasilnya akan jadi seperti gambar diatas.
Klik Menu Select → Deselect 
atau tekan kekunci CTRL dan huruf D serentak.


Step terakhir, pilih fungsi T (arrow kuning) 
dan tambahkan text seperti yang awak mahu.
Barcode awak sudah siap!

5 comments:

  1. dah lama tak sentuh photoshop... macam best je buat barcode ni... nnt nak try... thanks for the tutorial

    ReplyDelete
  2. Selain photoshop kalo ada software lain ygvboleh apply untuk buat barcode ni tolong tag ye

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas tutorial ni.. boleh dah saya buat logo baru untuk dedaun comel nanti <3

    ReplyDelete

Copyright © 2015 Mya Farisha
| Distributed By Gooyaabi Templates