Search This Blog



Tips Melancong tanpa Masalah

Cuti sekolah dah mula dari hari Jumaat/Sabtu lepas, tapi Mya baru nak bagi tips melancong tanpa masalah ni sekarang. Teruk betul, kan? Okey, anggaplah ini untuk mereka yang baru nak pergi bercuti esok or lusa. Bukan apa. Semua orang pun nak melancong tanpa masalah kan? Boleh sahaja digunakan untuk melancong di lain kali.

Tips melancong tanpa masalah


Siapa yang selalunya akan usha online booking untuk hotel atau homestay? Tak kisahlah trivago atau agoda atau apa sahaja website yang awak selalu usha tu. Ada yang beritahu Mya, bila guna online booking ni, kadang-kadang harga dia berlainan bila gunakan website tu untuk next stay. Maksudnya, booking and stay first time harga sekian. Bila nak booking untuk next stay beberapa minggu kemudian, harga dah naik. Padahal dua-dua bukan musim cuti. Mya memang tak pakar bab ni. Sebab selalunya, Mya booking by phone call.

Tapi, ini ada satu tips dari orang yang pernah alami perkara sebegini. Katanya, sebelum nak booking hotel, pastikan awak gunakan fungsi private browsing. Sebab private browser tak simpan data penggunaan kita. Jadi, cache and cookies akan anggap awak tak pernah guna website tu. Harga pun akan kekal. Selamat pun selamat.


Next. Biasanya bila travel, awak bawak beg apa? Hiking atau suitcase? Okey. soalan sebenarnya adalah, macam mana awak lipat baju dalam beg tu? Lipat kecil-kecil? Letak berlapis-lapis? Cara paling mudah yang bolehkan awak bawak lebih banyak barang, tak kira gunakan beg apa pun adalah dengan menggulung. Memang menjadi. Mya pernah cuba bandingkan bila lipat kecil-kecil dan gulung untuk kedua-dua jenis beg. Memang lebih banyak yang boleh dibawa. 

Barang keperluan pula letakkan dalam satu beg kecil. Senang untuk dibawa keluar dari beg. But, jangan pernah buat macam sedang berada di rumah bila dah sampai di hotel nanti. Keluarkan apa yang perlu saja. Sepasang baju tidur or baju untuk keluar bersiar-siar dan siap! Kenapa? Bila kita dah keluarkan semua barang, kita akan ambil masa yang lama untuk mengemas semula. Jadi, potensi untuk barang tertinggal adalah lebih besar.

melancong tanpa masalah | sumber : BuzzFeed

Kalau naik flight pulak, if dah ada rasa nak ke tandas dalam masa 20 minit sebelum mendarat, terus je pergi tandas. Bukan apa. Nak berebut keluar lepas mendarat tu lagi seksa, tau. Atau pun, bila nampak je lampu seatbelt tu pasang, terus bangun pergi tandas. Jangan lengah-lengah. So, bila dah mendarat nanti, boleh terus pergi baggage claim.

So, jadilah sikit-sikit tips untuk petang ni. Oh ya. Kalau bawak tab or laptop naik flight, balut dalam hoodies atau jaket. Selamat sikit bila simpan dalam beg. Pada yang nak bercuti tu, selamat bercuti. Pada yang tak bercuti tu, kita sama-sama tengok orang bercuti jelah ye?

1 comment:

Copyright © 2015 Mya Farisha
| Distributed By Gooyaabi Templates