Search This Blog



Kisah Seram Asrama Perempuan (Bahagian 2)

Untuk bahagian kedua kisah seram asrama perempuan ni, Mya nak minta maaf dulu sebab kisah ni bukan Mya alami sendiri. Tapi I was there masa empunya kisah bercerita. Back then, of course, memang ingat bulat-bulat cerita beliau. Tetapi, dah lapan tahun. Memang dah berkarat sikitlah kalau nak ceritakan dengan terlalu detail, kan? Anyway, Mya dah nak sambung kisah seram asrama perempuan ni. Harap sudi baca walaupun cara Mya bercerita tak berapa menyeramkan.

Kisah Seram Asrama Perempuan

It was half an hour past midnight. Mya dan beberapa kawan lain tengah berehat dalam surau, sambil tengok-tengokkan adik junior sementara siapkan few homework yang cikgu bagi. Biasanya, bila dah nak dekat trial exam, student Form 3 dan Form 5 akan spend time beramai-ramai di surau sepanjang malam dan bangun awal untuk qiyamullail berjemaah. To be honest, masa Mya form 5 nilah, paling banyak kejadian luar alam yang jadi.

Kawan Mya ni pula, baru lepas singgah surau tengok pelapisnya berlatih. Tepat jam 11.30 malam, dia lepaskan adik-adik junior kami balik bilik dan berborak pasal beberapa perkara dengan kami. Puas jugak kami ajak si kawan ni bermalam di surau. Tapi, dia dan dua orang lagi kawan berkeras nak balik juga malam tu. Dah orang tak nak, takkan kami nak paksa. So, we waved them goodbye dan masuk semula dalam surau. Tak sampai sepuluh minit, these girls datang balik ke surau dengan nafas tercungap-cungap, terus kata nak bermalam je kat sini dengan kami. Malas nak bertanya banyak, kami biarkan je.

The next day, si kawan ni datang ke sekolah dan bertanya dengan kami: "Nak tahu kenapa kami berlari patah balik ke surau semalam?" Bunyi macam ada cerita best, kami pun mengangguk dan pasang telinga je dari mula dia bercerita, sampai ke habis. But, before that, Mya nak beritahu, kawan-kawan Mya ni sebilik dengan Mya. Bilik paling hujung. Okey. Here's her story.

"Kami keluar dari surau macam biasa lepas kau orang masuk. Masa lalu kat bangku batu depan surau tu, kami nampak ada beg merah atas bangku tu. Si A ni pergi tegur. Dia kata, siapalah yang semangat sangat nak pergi sekolah sampai dah letak beg siap-siap kat sini? Juniorlah tu. Kami gelakkan je sebab rasa ayat dia ni kelakar.

gambaran beg merah di atas bangku batu

Masa lalu kat kawasan ampaian antara blok kita dan blok sebelah tu, aku dengar orang menyanyi. Ingatkan si B yang nyanyi sebab macam suara dia. Tapi, bila aku tengok dia, dia tak menyanyi pun. Dan suara menyanyi tu masih ada. Bila tengok muka dia orang berdua, aku tahu dia orang pun dengar jugak suara menyanyi tu. Langkah kami terhenti kejap kat depan tempat ampaian tu. Tanpa sengaja, kami macam mencari arah datang suara tu. Yang pasti, bukan dari dua-dua blok. Tapi, makin lama, suara tu macam makin dekat. Macam dari kawasan ampaian tu jugak.

Tu yang kami terus tak jadi balik bilik. Sebab terfikir jugak, kalau nak balik bilik kena lalu depan bilik kosong tu. Adik-adik banyak dah mengadu pasal bilik tu. Terus lari pergi surau. Bila dah sampai depan gate surau tu, kami tertoleh arah bangku batu depan surau tu. Beg merah tu dah tak ada. Kalau betul beg tu bertuan, kami tak nampak ada orang lain kat luar blok masing-masing since keluar dari surau."

Lepas kawan ni bercerita, kami masih teruskan berqiyamullail di surau. Tapi, kami hadkan masa lepak sampai jam 11.45 malam je. Wajib balik bilik sebelum midnight. Yang nak berqiyamullail, wajib masuk dalam surau sebelum midnight. Cerita ni pun kami hadkan hanya di telinga kami dan orang tertentu sahaja. Bukan apa. Tak nak adik-adik junior jadi takut. Tapi, sampai sekarang, bila lalu kawasan ampaian mana-mana hostel, Mya akan teringatkan cerita ni. 

2 comments:

  1. selalu jugak elsa dengar cerita tak menyenangkan pasal dekat ampaian nie tau. haih meremang bulu roma baca

    ReplyDelete
  2. Part yang suara makin dekat tu.. kalau kc berada kat tempat kwn2 kak mya tu pun.. mahu muka pucat lesi hahaha.

    ReplyDelete

Copyright © 2015 Mya Farisha
| Distributed By Gooyaabi Templates