Search This Blog

Tuesday, March 7, 2017

Escape. Go somewhere!

Pernah tak walau sekali terdetik di fikiran untuk melancong sendirian tanpa sesiapa? Only you and yourself. Mesti pernah juga terdetik di fikiran andai dapat melancong tapi secara percuma. Normallah kan? Tambah lagi bila penat dengan aktiviti harian yang terasa seakan berulang. Memang makin kuatlah rasa nak escape dari this busy world and buat apa yang kita nak buat, sesuka hati kita. Rasa macam nak lari dari kebiasaan dan cabar diri buat sesuatu yang baru. Who's with me?

Bukan apa. Kadang-kadang, walaupun ada kawan travel, tapi ada jugak yang tak sekepala dengan kita. Seorang nak hiking, seorang nak swimming, seorang lagi nak island hopping and seorang lagi nak shopping. Kan dah jadi tak sehaluan macam tu. Nature-lovers pun boleh berpecah bila masuk bab interest ni tau. Senang. Ambil contoh Mya jelah. I will put discovering island as my first on the list, tapi kawan baik Mya nak pergi hiking dulu. Kan dah clash.


Kadang-kadang jugak, Mya ada terfikir, bestnya kalau bekerja sebagai travel agency agent. Yalah, dalam fikiran asyik fikir yang dengan kerja ini, dapat pergi ke sana ke mari. Tapi, bila tengok bagaimana kawan Mya bekerja dalam bidang ni, niat hanya tinggal kekal dalam hati. Bayangkanlah macam mana hidup dia sampaikan dia tekad nak berhenti dan decided jadi home baker je. Alhamdulillah, now she can spend much more time dengan family dia, bila-bila masa sahaja. And I can see that she's happier now. Mungkin kerja travelling ni tak betul-betul kena dengan hati dia.


Hence, instead of giving travel tips atau berkongsi my travel experience dengan awak, entri kali ni, Mya nak minta reader tinggalkan komen, tempat menarik dalam Malaysia yang awak nak cadangkan kepada Mya. Tempat yang awak rasa, kalau Mya tak cuba pergi ke tempat ni, Mya akan rugi. Tapi kalau boleh, biarlah yang dalam Malaysia. Mya belum cukup modal nak travel sampai luar negara walaupun dah lama teringin nak ke Nami Island and Osaka.
*hujanhujanmukasedih*

No comments:

Post a Comment