Search This Blog

Thursday, February 16, 2017

# kesihatan # lifehacks

Kebaikan Chia Seeds

Tengah syok berangan membuat flower bouquet, tiba-tiba group Whatsapp sekolah berbunyi. Macam biasalah. Mya yang tak sibuk ni telah pun menyibukkan diri untuk ambil tahu. Oh, pasal chia seeds rupanya! Kawan ni nak cari kedai yang ada jual grains ni kat kedai-kedai biasa sekitar Ipoh. Mya memang tak dapatlah nak menjawabnya sebab tak pernah consume pun. Tapi, ramai juga rupanya antara kawan Mya yang makan chia seeds ni.

Kebaikan Chia Seeds | Sumber Gambar : Google

Kebaikan Chia Seeds


Rupa-rupanya, chia seeds ni bagus untuk orang yang nak kurangkan berat badan. Memang boleh dikira sebagai pilihan terbaik untuk orang yang nak kuruskan badan. Dari experience kawan-kawan Mya yang dah biasa consume chia seeds ni, mereka kata selera makan jadi lebih terkawal. Which mean, makan sikit pun dah kenyang. So, Mya cuba cari ciri sebenar chia seeds ni dengan bantuan PakCik Google. Barulah Mya tahu yang chia seeds ni mengandungi serat, protein dan macam-macam lagi khasiat lain.

Patutlah Mya tengok kawan-kawan ni macam semakin bertenaga dan sihat. Dah ada anak pun macam anak dara lagi. Nampak muda bergetah lagi. Yang paling best, mereka kata chia seeds ni boleh membuatkan muka nampak muda sentiasa. Sebab dalam chia seed ni ada antioxidant tau. Jadi, dia akan cepatkan proses pulihkan kulit dan lambatkan penuaan. Barulah muda babyface sentiasa.

Ada juga yang amalkan chia seeds ni sebab nak elak dari kanser. Kononnya chia seeds ni akan membunuh sel kanser, without mengganggu sel normallah. Tapi yang buat Mya tertarik pasal chia seeds ni adalah dia bantu rawat sakit diabetes. Well, as most of us know, diabetes dan obesiti masalah nombor satu kat Malaysia. So, setidaknya kita dah jumpa salah satu penawar kepada masalah tu, kan?

Anyway, bila dengar ramai yang puji kebaikan dan manfaat chia seeds ni, mulalah Mya pun rasa nak mencuba. Nampak gayanya esok bolehlah pergi jelajah AEON Mall tu cari chia seeds.

1 comment: