Search This Blog


Cara Atasi Masalah Kulit Muka Kering

Ada tak yang alami masalah kulit muka kering? Atau mungkin ada dalam kalangan yang datang ke entri ni hari sebenarnya tengah mencari jalan atau cara atasi masalah kulit muka kering. Mya ni bukanlah pakar kecantikan atau kesihatan kulit pun. Nak memandai-mandai bagi nasihat dan tips kesihatan pun tak jugak. Cuma, ada sesetengah perkara yang Mya pernah alami sendiri tu, Mya rasa patutlah kalau Mya berkongsi pendapat atau cadangan, kan? Mungkin boleh jadi ikhtiar untuk sesiapa sahaja yang ada masalah sama. Tambah lagi kalau masalah kulit muka kering tu sampai ke tahap mengelupas. Malu woo nak hadap orang lain. Disebabkan Mya pernah rasa keadaan tu, Mya nak kongsikan sikit cara atasi masalah kulit muka kering yang pernah cuba sendiri.

Cara Atasi Masalah Kulit Muka Kering


Sebenarnya, segala solution yang ada dalam entri ni bukanlah datang dari Mya 100%. I mean like, Mya pun cari solution dari a few resources and apply pada diri sendiri. Maklumlah, bukannya boleh terus men'khinzir' buta je nak cadang itu ini. Kejap lagi, muka orang jadi lebih teruk pulak. Matilah kakak dik non oii...

So, as for the first step, sebaiknya kenal pasti dulu punca kulit jadi kering. Well, untuk sesetengah orang, maybe disebabkan pemakanan. Ada juga sebab kurang pengambilan air dalam sehari. Or maybe, sebab faktor sekeliling, macam air-cond, bekerja tengah panas atau sebagainya. Kalau disebabkan kurang minum air, you should drink more. Kalau disebabkan pemakanan or alergik, elakkan dari that something yang jadi punca tu. Kalau kerap berada bawah panas tu, sesekali basahkan muka dengan air atau spray mist. Tambah-tambah lagi, dalam keadaan cuaca yang tak tentu ni. 

Cara atasi masalah kulit muka kering | Sumber Gambar : Google

Next, bila dah kenal pasti punca, mestilah kena rawat, kan? Before that, Mya nak tanya, since kulit muka kering ni, berapa kali cuci muka dengan cleanser dalam sehari? Tiga? Empat? Kalau betul awak buat sebanyak itu, mula saat ini, kurangkan. Sebab, bila kita kerap cuci muka, natural moisture kulit kita tak sempat terhasil. Sebab itulah kulit muka kita jadi semakin kering.

Suhu air masa kita mencuci muka pun penting. Never use hot water. Air suam is the best. Liang pori akan lebih senang terbuka and memudahkan proses cuci muka. Meanwhile, air panas akan buat muka kita jadi lagi kering. 

Guna kain tuala yang lembut untuk keringkan muka lepas cuci, ok? Just dap-dap je kawasan muka yang basah tu. Jangan lap muka macam lap badan selepas mandi tau. Tak payah keringkan dengan tuala sampai terlalu kering pun. Melainkanlah kalau awak nak kena pakai krim Hydrocortisone yang doktor bagi tu. Untuk kes tu, memang kena pastikan kulit 100% kering.

Kalau dah cuci muka sekali sehari pun masih kering, last thing to do is, cuba amalkan apply moisturizer (pelembab) sebelum tidur. Tak apply banyak, sikit mesti kena letak. And, bercakap pasal moisturizer, awak boleh cari moisturizing mask kat any beauty store (Guardian/Watsons/dll) and amalkan pakai sekali seminggu. Kalau nak buat sendiri pun boleh. Tapi, disebabkan Mya ni pemalas, Mya beli je yang dekat guardian tu. 

cara atasi masalah kulit muka kering : moisturizer

Janganlah baru hari ni buat, harapkan esok kulit dah jadi normal. Things take time. Cuma, jangan putus asa je. Bila dah okey nanti pun, jangan berhenti amalan-amalan ni. Sebab, kulit muka kering ni sangat sensitif. Dia mungkin akan jadi semula.

0 pendapat bernas .:

Post a Comment

Copyright © 2015 Mya Farisha
| Distributed By Gooyaabi Templates