Search This Blog

Thursday, October 19, 2017

Pengalaman berehat di Bukit Tinggi, Pahang

12:35 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. It's been a while since Mya sempat nak update blog ni. Jadi memandangkan Mya dah aada masa ni, Mya nak share sikit gambar-gambar masa Mya naik ke Bukit Tinggi baru-baru ni. Ramai yang datang ke sini sebab struktur bangunan kat sini seolah-olah kita berada di tengah kota Perancis. Terasa macam Disneyland sikit la bila datang jejakkan kaki kat sini. Cuma Mya tak sempat nak masuk ke kawasan lain sebab Mya naik ke atas pun dah agak lewat.

Pengalaman berehat di Bukit Tinggi, Pahang

Untuk masuk ke Colmar Tropicale French Theme Resort atau lebih senang dipanggil sebagai French Town ni, awak cuma perlu bayar di pondok tiket yang juga pintu masuk ke kawasan ini. Teruskan perjalanan ke arah kanan untuk ke French Town atau awak boleh juga meneroka tarikan lain yang juga ada dalam kawasan ini. Antaranya adalah, Horse Trails untuk awak melihat atau menunggang kuda, Rabbit Park untuk melihat arnab-arnab comel ataupun Japanese Village yang turut menampilkan Taman Botani dan Tatami Spa.
Memang hampir semua bangunan di dalam kawasan French Town ni rupanya macam dalam gambar kat atas ni. Aduhai, dah nama pun French Theme Resort kan? Apa yang ada dalam kawasan ni? Untuk yang nak berehat dan makan-makan, ada beberapa restoran dalam kawasan ni. Tapi, Mya tak boleh nak beri kepastian range harga sebab Mya tak cuba pun makan di sini. Tapi, untuk maklumat lanjut, awak boleh je bertanya dengan mana-mana petugas yang ada di sekitar kawasan resort ni.
Oh ya! Kat sini pun ada kolam angsa tau. Betul-betul di bawah jambatan yang menghubungkan jalan dengan French Town ni. Kalau tak salah kiraan Mya, ada lebih kurang empat ekor angka kesemuanya. And dont be shock! Ada angsa hitam tau kat situ. But, it's not the ugly duckling like how we always knew in those fairytale. To me, the black one is the most gorgeous one, out of all . Tapi, Mya dapat tengok dari jauh je. Nak tengok dekat-dekat, belum sempat turun tangga, orang dah berkerumun. Sabar je lah mak, nak.
Selesai cuci mata, kita pun terus balik tanpa menunggu lama. Awak-awak yang lain, if nak datang ke Bukit Tinggi ni, sila datang awal supaya awak ada masa untuk melawat semua tempat dalam kawasan ni. Ada peluang, awak boleh berangan jadi prince atau princess untuk 10 minit dengan menunggang kuda di Horse Trails tu. Sekian.

Friday, October 13, 2017

[LIRIK] Jangan - Aziz Harun (OST Awak Suka Saya Tak?)

7:50 PM 3 Comments
[LIRIK] Jangan - Aziz Harun (OST Awak Suka Saya Tak?)[LIRIK] Jangan - Aziz Harun (OST Awak Suka Saya Tak?)

[LIRIK] Jangan - Aziz Harun
(OST Awak Suka Saya Tak?)


Tiada tiada lain ku cinta,
Hanya dirimu yang ku puja
Di mana saja pun kau berada
Di sini ku selamanya

Biarpun beribu batu
Aku akan setia menunngu
Biarpun harus ku merindu
Hanya satu i ask of you

Baby baby jangan jangan tinggalkan aku
Baby baby jangan jangan merajuk sangat
Sabar ku tunggu
Sampai kau rindukan ku
Sumpah sakit baby i love you

Hari demi hari beganti
Sentiasa aku di sini
Menunggu saat kau sedari
Aku yg kau cintai

Baby baby jangan jangan tinggalkan aku
Baby baby jangan jangan merajuk sangat
Sabar ku tunggu
Sampai kau rindukan ku
Sumpah sakit baby i love you

Baby baby jangan jangan tinggalkan aku
Baby baby jangan jangan merajuk sangat
Sabar ku tunggu
Sampai kau rindukan ku
Sumpah sakit baby i love you

Ku tahu kau mahu
Aku selalu ada dgn dirimu–uuu
Tak perlu ragu ku milik mu
This song is for you

Baby baby jangan jangan tinggalkan aku
Baby baby jangan.. merajuk sangat
Sabar ku tunggu
Sampai kau rindukan aku
Sumpah sakit baby i love you

Baby baby jangan jangan tinggalkan aku
Baby baby jangan jangan merajuk selalu
Sabar ku tunggu selalu
Sumpah sakit baby i love you

Sunday, October 1, 2017

The Foreigner : Kisah si Ayah yang kehilangan

12:33 PM 7 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Sejauh mana yang sanggup awak lakukan demi menuntut bela atas kematian insan yang tersayang? Sanggupkah awak korbankan semua demi mencari kebenaran atas kejadian malang yang menimpa satu-satunya ahli keluarga yang tinggal? Pastinya kita akan kata "Ya. Saya akan lakukan apa sahaja demi kebenaran sebenar." Tapi, filem The Foreigner akan buat awak berfikir dua kali sebelum menjawab soalan sebegini di lain kali. Lakonan hebat dari pelakon aksi hebat yang sememangnya disanjungi semua di seluruh pelusuk antarabangsa ini tak perlu disangkal lagi. Jackie Chan berjaya membawa kita mendalami hati seorang ayah yang kehilangan anak perempuannya dalam sebuah letupan yang dirancang dalam The Foreigner yang baru mula ditayangkan semalam.

The Foreigner : Jackie Chan vs Pierre Brosnan

Filem The Foreigner ni sebenarnya adalah adaptasi daripada novel The Chinaman yang telah ditulis oleh Stephen Leather yang telah dibukukan pada tahun 1992. Apa yang menariknya, biarpun sudah banyak kali kita mendengar kononnya Jackie Chan akan bersara dari dunia lakonan filem aksi, beliau sentiasa membuatkan kita menantikan yang terbaru dan terbaik. Seperti yang tertulis pada kulit muka novel ini, filem ini penuh dengan aksi dari seorang ayah yang ingin membalas dendam demi kematian anaknya yang menjadi mangsa letupan pengganas.
The Foreigner
Tak banyak yang mampu Mya komen. Sebab, sepanjang tayangan filem ni, Mya sentiasa dalam keadaan bersiap sedia dengan jalan ceritanya yang sedikit sebanyak tidak diduga. Mya mengakulah yang Mya belum pernah baca novel The Chinaman ni. Tapi, Mya memang banyak terkedu dengan jalan cerita yang seriously terbaik. Lakonan para pelakon tu memang tak payah komenlah. Barisan nama pelakon veteran seperti Jackie Chan dan Pierre Brosnan sudah cukup menunjukkan setinggi mana kualiti filem ini.
Kalau awak nak tengok filem aksi sebagai hidangan sampingan awak di hujung minggu ni, Mya sangat cadangkan untuk pergi menonton The Foreigner ni. Man, I'm so glad to see the Guy is back in action track after his appearance in Skiptrace and KungFu Yoga. Sorry, fans. Those movies really not my kind of cup of tea.

Senarai Peserta Segmen Bloglist Oktober

11:25 AM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Sedar tak sedar, hari ni bulan Oktober sudah pun menjenguk kita. Tinggal tiba bulan lagi sebelum tahun 2017 akan berakhir dan 2018 pula akan bermula. Semoga semua amalan baik kita sepanjang tahun ini dikira baik dari kiraan tahun masihi mahupun hijriah. Baiklah sebelum Mya mula melalut jauh, Mya nak ucapkan terima kasih pada rakan-rakan blogger yang sudi join segmen Mya yang baru je berakhir semalam. InsyaAllah, selewat-lewatnya esok Mya akan umumkan blog yang terpilih sebagai Bloglist Oktober Mya beserta seorang pemenang hadiah misteri daripada Mya. Sekarang, Mya akan senaraikan blog yang sudah pun mengambil bahagian. Terima kasih sekali lagi. Readers yang baik hati bolehlah jalan-jalan di blog mereka juga.



















Saturday, September 30, 2017

[LYRICS] New Rules - Dua Lipa

3:30 PM 0 Comments
Lyrics New Rules - Dua Lipa | Lyrics New Rules - Dua Lipa

New Rules - Dua Lipa

Talkin' in my sleep at night, makin' myself crazy
(Out of my mind, out of my mind)
Wrote it down and read it out, hopin' it would save me
(Too many times, too many times)
My love, he makes me feel like nobody else, nobody else
But my love, he doesn't love me, so I tell myself, I tell myself

One, Don't pick up the phone
You know he's only callin' 'cause he's drunk and alone
Two, Don't let him in
You'll have to kick him out again
Three, Don't be his friend
You know you're gonna wake up in his bed in the morning
And if you're under him, you ain't gettin' over him

I got new rules, I count 'em
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself

I keep pushin' forwards, but he keeps pullin' me backwards
(Nowhere to turn, no way)
(Nowhere to turn, no)
Now I'm standin' back from it, I finally see the pattern
(I never learn, I never learn)
But my love, he doesn't love me, so I tell myself, I tell myself
I do, I do, I do

One, Don't pick up the phone
You know he's only callin' 'cause he's drunk and alone
Two, Don't let him in
You'll have to kick him out again
Three, Don't be his friend
You know you're gonna wake up in his bed in the morning
And if you're under him, you ain't gettin' over him

I got new rules, I count 'em
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself

Practice makes perfect
I'm still tryna learn it by heart (I got new rules, I count 'em)
Eat, sleep, and breathe it
Rehearse and repeat it, 'cause I... (I got new...)

One, Don't pick up the phone (yeah)
You know he's only callin' 'cause he's drunk and alone (alone)
Two, Don't let him in (uh-ooh)
You'll have to kick him out again (again)
Three, Don't be his friend
You know you're gonna wake up in his bed in the morning
And if you're under him, you ain't gettin' over him

I got new rules, I count 'em
I got new rules, I count 'em
(Whoa-ooh, whoa-ooh, whoa)
I gotta tell them to myself
I got new rules, I count 'em
(Baby, you know I count 'em)
I gotta tell them to myself

Don't let him in, don't let him in
Don't, don't, don't, don't...
Don't be his friend, don't be his friend
Don't, don't, don't, don't...
Don't let him in, don't let him in
Don't, don't, don't, don't...
Don't be his friend, don't be his friend
Don't, don't, don't, don't...
You're gettin' over him

Wednesday, September 27, 2017

Buang aura negatif dengan 'Kaizen'

9:00 AM 4 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Isnin dah berlalu pergi. Selasa juga sudah berganti hari. Tapi masih rasa malas dan tak bermaya untuk buat kerja hari ni? So, Mya nak kongsi sikit kaedah Kaizen yang sebenarnya diperkenalkan di Jepun. Well, siapa saje yang tak rasa mudah hilang semangat bila kerja tiba-tiba datang menerpa, ataupun tugasan yang perlu dilakukan tu umpama beratur dari Perlis ke Johor, kan? Tapi dengan kaedah Kaizen atau prinsip satu minit ni, kita boleh jadi lebih bersemangat dan lebih produktif.

Buang aura negatif dengan 'Kaizen'

Perkataan Kaizen sendiri terdiri daripada dua perkataan Jepun, iaitu Kai (ubah) dan Zen (bijak). Perkataan ini sebenarnya membawa maksud secara  menyeluruhnya adalah melakukan sesuatu perubahan dengan bijak, iaitu secara perlahan-lahan dan berkesan. Betul atau tidak bila Mya katakan yang apabila kita ada terlalu banyak tugasan yang perlu diselesaikan, kita jadi lemah atau tidak bersemangat untuk melakukannya? Ini disebabkan oleh kita mula rasa yang kita tak akan mampu selesaikan semua arahan yang kita dah terima.
Kaedah Kaizen sebenarnya adalah membahagikan tugasan kepada matlamat kecil. Maksudnya macam ni. Mungkin kita boleh tetapkan, dalam seminit, berapa banyak yang boleh kita selesaikan. Pecahkan satu matlamat akhir yang besar kepada matlamat kecil. Contohnya, awak perlu siapkan satu kerja bertulis yang memerlukan awak mencari dan merangka idea. Tetapkan seminit untuk mencari dan merangka idea untuk pendahuluan, seminit kemudian untuk rangka perenggan kedua dan seterusnya sehingga awak selesai menulis.

Sekarang awak dah faham bagaimana sebenarnya kaedah Kaizen ini boleh membantu kita buang aura negatif, kan? Sedikit sebanyak, Mya jadi lebih produktif dan memberi lebih banyak hasil apabila menerapkan kaedah ni dalam etika kerja Mya. Bila kita dah mampu kuasai cara satu minit ni, kita boleh naikkan kepada matlamat-lima-minit pula. Kemudian, mungkin kepada sepuluh minit dan seterusnya secara berperingkat. Selamat mencuba. Roger and Out.

Saturday, September 23, 2017

[e-Novel] Anak Angkat Mama Bab 19

5:44 PM 0 Comments
ELOK SAHAJA NIA HENDAK KELUAR, namanya dipanggil si kakak yang muncul dari pintu dapur dengan dulang berisi sepinggan cucur bilis dan tiga cawan teh susu di tangan. Terus terhenti niatnya hendak menyarung selipar. Kakak ni macam tahu-tahu je aku nak keluar. Baru berniat nak seludup anak-anaknya ke kedai Ah Seng hujung jalan sana tu.

“Nia nak ke mana tu?” Encik Rahim yang sedia bersila di atas pangkin menegur. 

Asal ditanya, jawabnya bosan. Tup-tup, sedar-sedar sahaja, Myvinya sudah hilang di garaj. Tapi, dia tahu Nia tidak ke mana-mana. Pusing-pusing kampung sambil melawat saudara-mara yang tinggal berhampiran sahaja. Jika ke bandar, Nia pasti meminta izinnya terlebih dahulu.

“Nak bawa budak-budak ni ke kedai. Nampak bosan je terperap dalam rumah.” Nia tersengih sendiri. Selamba dia ‘menjual’ nama anak-anak buahnya yang dipaksa keluar mengekorinya tadi. Itu pun selepas puas dia mendesak dan berjanji akan memberikan apa yang dimahukan mereka, barulah mereka bersetuju.

“Biar along je yang bawa. Adik mari ke sini. Kita minum petang sama-sama.” Mahu tidak mahu, Nia menurut juga. Arahan kakaknya mesti dituruti. Ayah pun nampaknya seperti ada perkara yang nak dibincangkan. Dihulur not RM 20 kepada Shafi’ie yang sudah sedia menunggang basikalnya.

Entah kenapa, hatinya berdebar sendiri. Mungkinkah kakak dan ayah hendak bertanya kenapa dia pulang ke Malaysia tanpa memberitahu terlebih dahulu? Mungkinkah mereka sudah tahu tujuan asal dia pulang ke mari? Mungkinkah...

Kerana kerisauan inilah, dia jadi tidak lekat di rumah. Dia tidak punya jawapan yang cukup sempurna untuk diberikan kepada kakak dan ayahnya. Ada saja alasan yang digunakannya untuk keluar. Habis nama anak-anak buahnya dipakai, dia gunakan pula nama Raihana. Tidak semena-mena, Raihana terlibat sekali dalam sindiket yang direncananya. 

“Adik bila nak balik KL? Cuti lama-lama ni, Puan Sri tak marah ke?” Encik Rahim bertanya sebaik Nia melabuhkan duduk di sebelahnya. 

“Puan Sri?” Nia pamer wajah keliru. Bukan disengajakan. Tapi, dia benar-benar keliru apabila nama ibu angkatnya tiba-tiba muncul dalam perbualan mereka. Rasanya belum pernah sekali dia terlepas kata. Atau, mungkinkah dia ada menyebut nama keluarga itu dalam lena mimpinya? Dipandang Safiya dan Encik Rahim yang saling berpandangan silih berganti.

“Macam mana kakak dengan ayah tahu yang adik kerja dengan Puan Sri kat KL?” Diberanikan dirinya untuk bertanya. Sebelum dia terlepas kata yang entah apa-apa. Dari tak tahu, nanti jadi tahu pula.

“Sebenarnya hari tu, Hadi ada datang ke mari. Nak jemput kami ke kenduri dia. Sebelum balik tu, abang dia yang beritahu ayah, kamu ada di sana, bekerja dengan Puan Seri untuk sementara waktu ni.” Penerangan Encik Rahim membuatkan hati Nia hampir-hampir sahaja berhenti. 

Haqiem dan Hadi datang ke rumah ayah tanpa pengetahuannya! Patutlah ayah dan kakak langsung tak bertanya apa-apa walaupun dia tiba-tiba muncul di pintu rumah dengan bagasi besarnya tempoh hari. Agaknya, jika dia tidak pulang ke kampung minggu ini, sampai ke hari majlis resepsi Hadi nanti, dia tidak tahu tentang hal ini. Tapi, dia pulang pun kerana...

“Tengoklah nanti. Achik nak rehat lagi. Banyak sangat kerja kat KL tu.” Alasan lagi! Berapa banyak lagi penipuan kau nak buat, Nia? Bukan semata dengan keluarga Hadi, keluarga kau sendiri pun kau nak tipu jugak? Nia menempelak dirinya sendiri. 

“Tak apalah kalau macam tu. Ni ayah nak ke dewan kejap. Ada mesyuarat tergempar. Lepas Isyak baru ayah balik.” Encik Rahim sekadar menerima alasan yang diberikan Nia. 

Kalau sudah anaknya berkata begitu, takkanlah dia hendak berlebih-lebih bertanya. Mungkin Nia betul-betul diberi peluang untuk berehat seketika. Bukan dia tak tahu betapa sayangnya Puan Sri Azizah kepada Nia. Mengalahkan dirinya sendiri sebagai bapa. Walaupun kadang-kadang dia berasa malu kerana terlalu banyak berhutang budi dengan wanita itu.

Melihat si ayah yang sudah bergerak ke dewan dengan Honda C70nya, Safiya mencuit lutut adiknya yang sedang termenung mengenang entah apa. Sekali-sekala ada teman bergosip, apa salahnya dia mencuba bakat menjadi Piah Gosip? Manalah tahu dia mampu menggantikan Cik Leha Zass, juara gossip kampung mereka. Safiya ketawa dalam hati. Mengarut betul.

“Adik, abang si Hadi tu, okey ke orangnya?” Safiya separa berbisik bertanya. Nia menoleh. Tingkah Safiya dipandang pelik. Ini soalan luar alam ni. Jawapannya tak nampak depan mata. Terlalu subjektif untuk dibahaskan.

“Hai, kak. Lain macam je gaya bertanya tu. Berkenan ke?” Soalan cepu emas dipulangkan semula kepada kakaknya yang nampak benar-benar ingin tahu. Takkanlah baru sekali berjumpa dah terpaut hati? Eh, dah kenapa aku nak sakit hati? Nia bertanya sendiri.

“Kalau ya pun, apa salahnya? Adik jugak yang akan dapat abang ipar baru. Ke, dah ada yang punya?” Dikerling Safiya yang asyik tersengih dengan hujung mata. Biar betul kakak aku ni. Eh, betul ke kakak aku ni? Gatal lain macam je. Ah, apa-apalah! Bukan hal aku.

“Entahlah, kak. Adik bukan ambil tahu sangat pasal dia.” Bukan dia tak tahu jawapannya. Haqiem sendiri sudah mengesahkannya semasa mereka melarikan diri dari entah siapa di pejabat tempoh hari. Tapi, entah kenapa, dia terasa malas hendak berbicara tentang hal ini. Dibuang pandang ke arah pokok rambutan yang buahnya baru menguning.

“Eh, berapa punya segak si abang tu pun kamu tak ambil peduli?” Wajah beku adiknya diperhati lama. Tak beriak langsung sepanjang dia membuka bicara mengenai Haqiem. Mungkin topik perbincangan mereka petang ini tidak cukup menarik minat adiknya.

“Lain macam je kakak ni. Betul-betul berkenan ke?” 

Tanpa sedar, suara Nia naik satu nada lebih tinggi. Bukannya disengajakan. Cuma dia sudah bosan dan rimas apabila Safiya asyik berbicara mengenai Haqiem. Lebih sanggup dia melayan kalau kakaknya membuka topik mengenai musim padi yang sudah bermula atau mengenai anak-anak kampung yang bermacam ragamnya. Asalkan bukan mengenai Haqiem.

“Kalau kakak berkenan pun, bukan untuk kakak. Untuk Nia.” 

Pandangan Nia tiba-tiba tajam kepadanya. Nampak benci betul bila namanya yang dikaitkan dengan Haqiem. Lagilah sengaja Safiya mengukir senyum penuh makna kepada adik bongsunya itu. Bab menyakat, itu kepakaran aku. Safiya ketawa besar dalam hati.

“Apa kaitan dengan Nia pulak?”

“Kakak main-main je. Kakak tengok yang dia tu macam baik orangnya. Masa dia orang nak balik tu, beriya-iya dia beritahu ayah yang adik kerja dengan mama dia. Siap berjanji yang dia akan suruh adik balik ke kampung. Itu yang kami tak terkejut Nia balik ni. Anggap dia tunai janji.”

Bunyi ketukan di pintu mematikan ingatan Nia akan perbualannya dengan Safiya di pangkin di hadapan rumah ayahnya dua hari yang lalu. Perlahan kotak di tangan diletakkan di atas almari solek. Lambat-lambat dia menyarung tudung yang sedia tergantung di belakang pintu bilik. Wajah Hadi yang tersenyum halus di sebalik pintu yang baru dibuka menyapa pandangan.

“Sorry kacau kau. Aku cuma nak ajak kau lunch sekali tengah hari esok.” Suara Hadi antara dengar tak dengar menyapa saat Nia menutup pintu bilik di belakangnya.

“Mama macam mana?” Mata Nia sedikit membulat. Tubuh yang tadinya bersandar pada pintu bilik ditegakkan. Takkanlah hendak ditinggalkan mama kesayangan mereka makan tengah hari seorang diri di rumah? 

“Esok mama kena pergi meeting ganti abang. Jadi, tinggal kau seorang kat rumah. So, better kita lunch kat luar. Lagipun, aku ada benda nak cakap dengan kau.” Riak wajah Hadi berubah serius tiba-tiba. Kerana janjinya dengan Haqiem yang dia akan sama-sama membantu abangnya berbaik semula dengan Nia, dikeraskan juga hati untuk mengetuk pintu bilik Nia malam ini.

“Cakaplah.” 

“Esok jelah.” Melihat riak wajah Hadi yang seperti serba tidak kena, Nia akhirnya mengangguk setuju. Apa ada hal kalau dua orang kawan baik nak keluar makan tengah hari berdua, kan? Bukannya orang-orang di pejabat tak tahu statusnya sebagai anak angkat Puan Sri Azizah. 


HAQIEM MEMBUANG PANDANG ke arah pantai yang meriah dengan pengunjung. Almaklumlah, ketika inilah kebanyakkan bar mini dan kafe di sepanjang pantai itu beroperasi dan dipenuhi pengunjung tak kira bangsa dan negara. Diatur langkah ke tengah pantai yang terang benderang disimbah lampu pelbagai warna. Sekadar mahu merasa angin laut malam yang bertiup sepoi-sepoi bahasa.

“Encik Haqiem?” Suara gadis itu perlahan menyapanya dari belakang. 

Haqiem sedikit tersentak. Punyalah jauh sampai ke Langkawi ni dia cuba tenangkan diri pun masih ada yang kenal ke? Lambat-lambat dia memusingkan badan ke arah pemilik suara yang masih berada di belakangnya.

“Yana, you buat apa kat sini?” Melihat gadis itu dihadapannya, nafas Haqiem mula turun naik sendiri. Dipandang ke kiri dan kanan berhati-hati. Kalau Yana ada kat sini, maknanya...

“Suppose, we will meet in the meeting room tomorrow, I think.” Yana sekadar mengagak. Tiada pula dia menerima sebarang berita mengenai kehadiran Haqiem dalam mesyuarat yang akan berlangsung esok. Sebab itulah, dia sedikit ragu-ragu ketika hendak menegur tadi. 

“Oh, ya! I lupa you wakil syarikat you untuk projek ni.” Haqiem menarik senyum serba salah. Entah bagaimana dia boleh terfikir yang berkemungkinan Kyra mengekorinya hingga ke pulau ini sebaik sahaja melihat Yana tadi. Yalah. Tingkah teman baik kepada gadis yang sedang berdiri menghadapnya itu sememangnya sukar untuk diduga.

Diperhati sahaja kelakuan Yana yang melambai ke arah dua orang lelaki berbangsa cina yang berada tidak terlalu jauh dari kedudukan mereka berdua sekarang. Dengan isyarat tangan yang entah apa-apa, dua lelaki itu terus berjalan meninggalkan mereka berdua dan masuk ke salah sebuah bar yang berada di hujung pantai. Yana di sebelahnya menarik nafas lega. Mungkin kerana dia tidak perlu mengekori mereka lagi.

“Encik Haqiem buat apa kat tengah pantai ni?” Giliran Yana pula memandang sekeliling. Hendak dikatakan Haqiem bersama seseorang, dia tidak nampak sesiapa berada berhampiran. Yang berada paling hampir di situ pun nampaknya berteman semuanya.

“Ambil angin. Sambil layan perasaan.” Perlahan suara Haqiem menjawab. Perasaan sunyi yang tadinya menghilang, muncul kembali. Namun, cuba disembunyikan sebaiknya dari pandangan Yana yang masih setia menemaninya berbual. 

“Bunyi macam tengah merindu je.” Tebak Yana tanpa teragak-agak.

Nyaris Haqiem tersedak menelan liurnya sendiri. Tekaknya terasa kelat. Adakah perasaan rindu yang sedang dirasanya kini? Atau rasa bersalah yang masih belum terpadam walaupun sudah berhari-hari dia cuba menolaknya? Yang pasti, hatinya sedikit perit bila memikirkan tiada khabar berita menandakan Nia sudah memaafkan dirinya.

“Tak call?” 

Melihat Haqiem yang hanya diam, Yana tahu tekaannya mengena. Sengaja diumpan dengan soalan lain demi mendapatkan kepastian. Satu fakta yang diperolehnya hari ini. Hati Haqiem sudah berpunya. Melepaslah kau, Kyra.

Soalan Yana mematikan perbualan dalam hati. Haqiem menggeleng lemah. Pandangannya dibuang ke arah laut yang entah di mana penghujungnya. Yang dia nampak ketika ini, hanyalah gelap. Seperti perasaan yang sedang bersarang dalam hatinya. Dipandang pula langit di atas kepalanya. Tak berbintang. Ada tanda-tanda Pantai Cenang akan dibasahi hujan malam ini.

“Belum tentu bila I call, dia nak angkat.” Suara Haqiem merendah.

“Oh, ni kes buah hati merajuklah ni? Patutlah muka sedih je.” Spontan Yana mengusik. 

Haqiem dilihat hanya senyum segaris seperti dipaksa. Terhenti niatnya untuk terus menyakat jejaka pujaan hati kawan baik merangkap teman serumahnya itu. Kalaulah perkara ini sampai ke pengetahuan Kyra, mahu terbalik rumah sewa tu nanti. No way! Lebih baik aku diamkan je. For my own safety!

Hadiah istimewa bermula di Printcious.com

12:14 PM 6 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Harap masih tak terlewat Mya nak ucap Salam Awal Muharram kepada awak semua. Semoga tahun yang mendatang ni mampu membawa kita menjadi insan yang lebih baik dari yang sebelumnya. Sebenarnya, tadi Mya tengah tengok-tengok satu website untuk customized hadiah untuk yang tersayang. Macam kena pulak dengan tagline-nya, Printcious.com- Precious gifts from your heart;  Mya memang tengah cari satu hadiah yang Mya boleh personalised-kan sendiri. Risik-risik dengan pakcik Google, terjumpalah Printcious.com ni.

Mya sebenarnya tengah dok usha hadiah untuk anak kawan Mya yang bakal lahir lebih kurang penghujung Oktoer ataupun awal November nanti. Masa pusing-pusing kat GM Klang dengan mama hari tu pun dah ternampak satu romper yang ada tulisan yang super cute. Tapi, hati Mya tak berapa berkenan dengan ayat-nya. Sebab tulah Mya buat keputusan untuk cari romper lain yang lebih menarik dan sesuai online.

Fikir punya fikir, a thought crossed my mind.  Kenapa tak personalised-kan je? Lagi puas hati. Sebab kita boleh buat ikut keikhlasan hati kita. Memanglah banyak rompers atau any gifts yang kita boleh bagi pada kesayangan kita. Tapi, kadang-kadang, kita nak sangat bagi hadiah yang ada atau melambangkan sentimental value antara kita dan penerima hadiah. Let it be anything.  Secret message between you and your loved one, bitch nicknames you and all your girlfriends have, or anything else. Susah kita nak jumpa hadiah yang betul-betul dan tepat-tepat mengena dengan apa yang kita cari. Kalau ada pun, mungkin ada terkurang about 1% lagi.
Sebab itulah, bila Mya nampak je website Printcious.com yang ada bermacam jenis barang dan hadiah yang kita boleh customized, Mya jadi excited. Segalanya macam kebetulan sangat. Birthday my singing teacher baru je lepas, my bestfriend pun dah nak bersalin, my mom's birthday is on November and someone's birthday is coming next after her. Jadinya, apa lagi? Jomlah kita customized hadiah untuk each and everyone of them. Cara nak gunakan customization tool yang ada dalam website ni pun tak susah. Boleh tambah text atau gambar mcm yang kita suka jugak.
Dah alang-alang kita tengah berehat hujung minggu ni, sempatlah kita customized hadiah untuk yang tersayang. Tak semestinya nak kena tunggu hari istimewa je. Apa kata kita jadikan hari ini hari istimewa? Okeylah semua. Mya nak design romper comel untuk anak buah ni. Nanti kita borak lagi. Roger and Out.

Thursday, September 21, 2017

Ujian Personaliti : Kotak

4:17 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Buat apa tu? Dah mula terfikir aktiviti untuk cuti esok ke? Kalau ya, sep sikit. Kita geng. Okey, sementara tengah fikir-fikir pasal aktiviti yang nak dibuat esok, jom kita uji diri sedikit? Ujian ni sebenarnya Mya dapat dari video yang dikongsikan oleh facebook page BuzzFeed. Oleh sebab Mya rasa test ni menarik, Mya nak kongsi dengan semua orang. Jom kita mulakan.

Ujian Personaliti


Cuba bayangkan yang awak sedang berjalan di tengah padang pasir dan ketika ini, awak nampak satu kotak. Dah bayangkan? Okey. Sekarang, jawab semua soalan ni dalam hati. Atau, mungkin ditulis di atas satu kertas kosong. Sebab semua jawapan ini ada kaitan dengan analisis kita di hujung nanti. Bayangkan sekali lalu sahaja. Tak perlu terlalu kreatif.

Berapa besar saiz kotak tersebut?
Kotak tersebut diperbuat daripada bahan apa? 
Dan berapa jauh kotak tersebut dari tanah?

Selesai bahagian pertama. Mari kita teruskan dengan bahagian kedua. Bersedia? Okey. Sekarang, cuba bayangkan pula, berhampiran kotak tersebut ada tangga. Di mana-mana sahaja berhampiran.

Di mana perkaitan tangga itu dengan kotak tadi?
Dan tangga itu diperbuat daripada apa?

Jom kita teruskan dengan bahagian ketiga. Bayangkan pula, di mana-mana berhampiran kotak dan tangga tadi, ada seekor kuda. Adakah kuda tersebut memakai apa-apa kelengkapan seperti tali, saddle penunggang atau sebagainya? Dan apakah yang sedang kuda itu lakukan ketika ini?

Baiklah, langkah terakhir. Tahniah atas kesungguhan dan keteguhan awak. Mari kita teruskan. Bayangkan, untuk kali yang terakhir, ada ribut yang tiba-tiba datang. Berapa jauh ribut tersebut daripada kotak, tangga, kuda dan bunga tadi? Adakah awak takut dengannya?

Analisis Personaliti

Saiz kotak yang awak bayangkan melambangkan saiz ego awak, manakala tahap transparency kotak tersebut melambangkan tahap keterbukaan awak kepada orang lain.Dan seberapa hampir kotak tersebut dengan tanah menunjukkan berapa mendalamnya jiwa awak.

Jarak antara tangga dan kotak pula menunjukkan berapa akrabnya awak dan rakan-rakan awak. Dan sekiranya awak membayangkan tangga tadi bersandar pada kotak, itu bermakna rakan-rakan awak boleh bergantung harap kepada awak. Oh ya. Semakin teguh bahan yang digunakan untuk membuat tangga tersebut,semakin kuat hubungan awak dengan rakan-rakan.

Kuda yang diikat ataupun dipasang peralatan menandakan awak seorang yang mahu lebih kuasa dalam hubungan. Dan semakin bebas kuda yang awak bayangkan, bererti awak juga sukakan hubungan yang bebas. Maksud bebas di sini adalah hubungan yang tidak terlalu terikat dengan terma. Mungkin awak dan pasangan sukakan cabaran atau sama-sama suka melancong dan meneroka tempat baru.

Last but not least, ribut tadi melambangkan stress. Semakin dekat dan semakin menakutkan ribut yang awak bayangkan, menandakan tahap stress yang sedang awak alami.

Jadi, bagaimana keadaan diri awak ketika ini? Adakah betul bayangan awak melambangkan personaliti diri awak yang sebenarnya? Jika personaliti awak lebih menjurus kepada negatif, jangan takut untuk berubah. Jika awak berada dalam kawasan positif, teruskan. Sekian

Wednesday, September 20, 2017

First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

9:54 PM 8 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Jom-jom teman Mya join giveaway ni. Manalah tau. Kot-kot untung badan sendiri, awak atau Mya boleh menang hadiah beauty box daripada penganjur. Sambil-sambil tu, bolehlah kita lebarkan sayap pengenalan dengan rakan blogger lain. Itu pun salah satu sebab kenapa Mya suka join giveaway. Anyway, giveaway ni akan berakhir pada 20 Oktober nanti. Jadi, masih ada banyak lagi masa untuk kita join sama-sama giveaway ni.
Klik banner utk join .
Instagram : @myatika
Facebook : Mai Nurul Atika

Warna lip matte dalam jenama berbeza

10:07 AM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Hari ni Mya nak share sikit panduan warna lip matte dalam beberapa jenama berbeza yang Mya dapat dari Facebook Page The Beauty Hack HQ ni. Mya tahu ramai yang pernah hadapi keadaan yang sama macam Mya dan kakak alami dua minggu lepas. Yang mana, bila kakak cuba nak cari warna lip matte yang sama macam Mya pakai,dia tak tahu code sebenar warna tu dalam jenama yang lain. So, hari ni Mya nak share benda ni, supaya awak tak hadapi masalah yang sama macam yang Mya alami.

Code warna lip matte dalam jenama berbeza

Mungkin ada antaranya yang nampak berbeza dengan satu sama lain, walaupun berada dalam code yang sama. Mungkin faktor bekas ataupun pencahayaan. Tapi, Mya harap yang entri ringkas pagi ni dapat bantu awak yang mungkin sedang tertanya-tanya macam Mya tempoh hari. Oh ya. Mungkin juga boleh dijadikan panduan untuk awak yang tertanya-tanya warna lip matte yang sesuai dengan kulit wajah. Sekian.

Tuesday, September 19, 2017

Segmen Bloglist Oktober

10:00 AM 19 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Mya kembali dengan segmen baru yang agak ringkas dan mudah untuk disertai. Tujuan segmen kali ini pun adalah demi mengeratkan silaturahim antara rakan-rakan blogger, baik yang baru mahupun yang sudah lama menyertai dunia penulisan maya ni. Malahan, jika awak terpilih untuk disenaraikan dalam bloglist mana-mana blog, awak sebenarnya menempah peluang untuk menaikkan blog awak sendiri.
Untuk segmen kali ini, Mya akan pilih beberapa blog untuk dimasukkan dalam bloglist Mya untuk bulan Oktober nanti secara random. Jangan risau. Tiada unsur pilih kasih, pilih bulu, atau pilih apa sahaja yang berunsurkan rasuah, duit kopi dan sebagainya. Mya akan pilih secara cabutan kertas untuk berlaku adil kepada semua. Bagi merancakkan lagi segmen kali ni juga, Mya akan pilih dua orang yang akan mendapat hadiah misteri daripada Mya. Apa hadiah tu? Adalah. Dah nama pun hadiah misteri.

Syarat penyertaan sangat mudah.
  1. Follow blog ini
  2. Follow instagram , google+ dan facebook page
  3. Tinggalkan link blog awak di bahagian komen.
  4. Tak perlu buat entri pun.
  5. Blog yang terpilih perlu letakkan link blog Mya dalam bloglist-nya juga.
Senang sangat kan? Jadi, marilah beramai-ramai join segmen ini yang akan berlangsung mulai 19 hingga 30 September nanti. Manalah tahu. Jika tidak terpilih dalam senarai bloglist, awak mungkin berpeluang menang hadiah misteri daripada Mya.

Monday, September 18, 2017

Wednesday, September 13, 2017

Segmen Bloglist Oktober-Disember 2017 + Mini Giveaway Ciklapunyabelog [dot] blogspot [dot] my

10:04 AM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Sorry Mya busy sikit minggu ni sebab ada dateline nak kejar. Tapi, alang-alang ada sikit masa ni, Mya nak ajak join satu segmen yang dianjurkan oleh rakan AFB Mya, iaitu Cikla. Jadi, kalau awak ada masa nak join, klik banner kat bawah ni tau. Bagusnya bila terpilih untuk bloglist ialah, awak dapat tambahkan jumlah pengunjung ke blog awak. Jangan lupa tau untuk join


Mya tag kak Lyana Ishak dan adik Kin Assufi

Monday, September 11, 2017

Berehat seketika di Pulau Santap, Janda Baik

5:07 PM 6 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Rindu rasanya nak menulis entri. Busy sangat untuk sebulan dua ni sebab nak close projek dalam pertengahan bulan Oktober nanti. Faham-fahamlah kalau jadi programmer ni, jadual hidup pun bukan teratur sangat. Anyway, dalam jadual hiruk-pikuk tu, Mya tak nak lepaskan peluang bercuti sekejap dengan kawan-kawan rapat Mya. hampir sebulan juga merancang nak bercuti di Janda Baik ni. Nasib baiklah rancangan tu menjadi. Thanks to my bestfriends yang banyak membantu menjayakan idea ni. Janda Baik akhirnya berjaya ditawan.
Sebenarnya nama kawasan ni Riverside. Mya tak pastilah sama ada namanya bertukar atau gelaran lain bagi kawasan ini sebenarnya. Tapi, bila kawan Mya beritahu yang dia dan kawan-kawan lain berkelah di Pulau Santap ni dalam bulan Ogos yang lepas, Mya terus ajak geng lepak kat sini. Tengok pipi masing-masing pun dah boleh agak apa nama geng kami, kan? Okey, berbalik kepada topik asal. Kalau awak pun teringin nak melepak mandi sungai di Janda Baik tanpa perlu menempah resort yang jelas lebih mahal, awak boleh cuba datang ke sini. Cuma Waze je 'Pulau Santap Janda Baik' dan mulakan perjalanan.
Katakanlah awak terlupa bawa peralatan atau sebarang persiapan untuk membakar, jangan risau. Kat sini, mereka dah siapkan kawasan untuk membakar. Malahan, ada juga kedai yang menjual segala peralatan bersebelahan pejabat urusan Riverside. Oh, terlupa pula. Di sini ada disediakan pondok untuk awak berehat sambil makan dengan keluarga atau kawan-kawan. Terus je ke pejabat urusan berhampiran sebaik awak nampak signboard Riverside yang berada di sebelah kanan dan pondok di tepi sungai di sebelah kiri.
Fasiliti kat sini pun cukup lengkap. Surau ada, kedai ada, tandas pun ada. Bila menjengah petang, gerai-gerai tepi jalan pun dah mula beroperasi. Jadi, tak ada punca untuk timbul masalah kat sini. Kalau ada masalah tu maknanya, cari masalah sendiri lah tu. Okey, ampun. Just kidding.

Anyway, lepas sudah kempunan Mya nak mandi sungai. Lepas ni, bila cuaca dah okey, Mya nak tawan laut semula. Lama tak berenang *walaupun tak berapa pandai* Sekali lagi, ucapan terima kasih dengan penuh kasih sayang untuk kawan-kawan dan pasangan masing-masing yang menjayakan projek jejak Janda Baik ni. Lepas ni, boleh rancang berkelah lagi ye, kawan-kawan. Muah sikit.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

10:37 AM 2 Comments
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

Wednesday, September 6, 2017

[LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal (OST Abang Long Fadil 2)

5:31 PM 1 Comments
[LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal (OST Abang Long Fadil 2) [LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal (OST Abang Long Fadil 2)

[LIRIK] Senorita - Syamsul Yusof, Syuib & Dato' AC Mizal

(OST Abang Long Fadil 2)


Kau buat aku terpana,
Kau buatKu hilang kata,
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila,
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah,
Jangan kau biarku rebah,
Ku mahu terus gagah.

Degup jantungku palpitasi,
Cepu mindaku halusinasi,
Mari kesini marilah oh Senorita
Degup jantungku palpitasi,
Cepu mindaku halusinasi,
Mari kesini marilah oh Senorita

Bagaikan bidadari dari syurga.
Kadang2 aku panggil kamu senorita.
Panggilan manja untuk buat kau suka
Jatuh cinta mamacita!
Dia tidak pandang Evo, Lambo 
dia cuma cari yg jujur abg tak poyo.

Yeah cintanya bagai letrik 
bukan egosentrik dia suka picnic 
pakai lipstik filem klasik 
memang hotchick. Uh,fabolous marvelous 
tapi sgt jealous! uh thats cool!

Ohh..She’ so fine she’s so good everybody in the hood say.
Ohh..wanna know, email, Twiiter, Facebook IG tell me baby.

Kau buat aku terpana,
Kau buatKu hilang kata,
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila,
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah,
Jangan kau biarku rebah,
Ku mahu terus gagah

Second verse
Now 123 to the 4 
everybody get down to the flow, 
jika ada salah silap abg let me know, 
Dia dari kuala lumpur!

Abg tiada banglo,bukan mcm pablo, 
money2 cash flow, oh No!

What?
Bukan saja cantik tapi juga sempurna, 
kalau ada jodoh takkan kemana. 
Siapa kata abg badboy huh
Siapa kata abg badboy huh
I’m a good boy!

Ohh..She’ so fine she’s so good everybody in the hood say.
Ohh..wanna know, email, Twiiter, Facebook IG tell me baby.

Beriku ruang sayangku
Jangan kau kata NO dulu
Ku mahu bukti padamu
Aku soldadu kamu

Bak kata Bruno Mars dulu, 
I would catch grenade for you
Aku lebih dari itu, 
I wanna go to Jannah with you

Cukup-cukuplah sudah
kita main-main madah
aku lelah, hampir rebah, 
engkaulah senorita….
engkaulah senorita..

Doa dulu
Sampai waktu
Kau dan aku,satu.

Cuba goyang macam lagu boom boom pow. 
Tahu lagu dulu lagu boom boom pow? 
Black eyed peas abang bukan polis
jangan senyum sinis jangan menangis hah.

Kau buat aku terpana,
Kau buatKu hilang kata,
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila,
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah,
Jangan kau biarku rebah,
Ku mahu terus gagah

Tuesday, September 5, 2017

Selesa dan bahagia bermalam di Hote123, Pudu

7:34 PM 9 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Amboi tajuk macam tak nak kalah, kan? Kalau setakat selesa tu, memang boleh terima lagi. Siap ada perkataan bahagia lagi tu. Memang bahagialah bila bercuti berenam dan kita boleh sumbat semua sekali dalam satu bilik je. Tak payah nak susah-susah ambil dua bilik. Tapi, kat mana Hote123 ni? Macam mana Mya boleh bermalam kat Hote123 ni? Apa yang Mya buat dekat Pudu?

Selesa dan bahagia bermalam di Hote123, Pudu

Sebenarnya, Mya habiskan cuti tambahan yang diberikan Perdana Menteri kita dengan mengajak sepupu dan makcik Mya ke GM Klang dan IKEA Cheras. Jadinya, bila sedar yang hari dah makin lewat, Mya terus ajak my mom cari mana-mana hotel berdekatan dengan harga yang terbaik. Accidentally, my daddy dah sedia berhenti depan Hote123 ni. Jadi, Mya dengan muka tak ada perasaannya, masuk ke dalam.

Expectation Mya tak tinggi pun. Cuma mengharap ada satu bilik yang besar dengan harga yang bersesuaian je. Bila dua bilik ni, banyak juga pro dan contras-nya. Tapi, Mya lebih selesa bila kami semua berada dalam satu bilik. Mudah kalau ada apa-apa yang terjadi. Ada beberapa gambar yang diletakkan di kaunter reception bagi memudahkan kita memilih. Bila dengar yang kami berenam, receptionist tu terus offer kami satu bilik yang katanya lebih baik dan lebih selesa, tapi terletak di luar bangunan utama dengan caj hanya RM279 *sebelum offer* Risau jugak pada mulanya. Tapi, bila tengok gambar yang ditunjukkan, kami cuba pujuk hati. Mya berkali-kali juga buat confirmation. Yalah. Kalau ada masalah, kita yang kena tanggung.
Hote123, Pudu
Macam yang Mya tunjukkan dalam gambar, bilik yang ni, dia lebih kepada konsep loteng. Tapi masih sangat selesa dan bahagia. Ada satu katil queen dan dua katil single di tingkat atas. Oh, tak lupa juga, ada satu couch yang disediakan untuk menonton TV di tingkat atas. Tapi, boleh juga dijadikan katil tambahan.
Hote123, Pudu
Di tingkat bawah pun ada disediakan couch untuk menonton TV dan ada juga meja kaunter serta dapur untuk penghuni yang nak memasak di dalam bilik hotel. Cukup lengkap. Andai kata mahu tinggal di situ berhari-hari pun, tak ada masalah. Pihak hotel turut sediakan mesin basuh untuk penghuni hotel. Memang pulangan bergandalah untuk Mya dan keluarga. Apatah lagi dengan harga selepas offer. Nampak tak kenapa Mya kata bahagia tinggal di Hote123 ni? *dua jari di pipi*

Wednesday, August 30, 2017

[Review] The Hitman's Bodyguard

9:00 AM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Lama tak update, kan? Sebenarnya, bukan Mya sengaja tak nak update blog kesayangan Mya ni. Tapi, disebabkan Mya sekarang berada di luar bandar atas urusan kerja, terpaksalah tangguhkan niat nak menulis ni. Tapi, hati ni tak sabar sangat rasanya nak berkongsi mengenai filem terbaru lakonan Ryan Reynold dan Samuel L. Jackson iaitu The Hitman’s Bodyguard. Dari tajuk pun kita dah boleh agak genre filem ni macam mana. Tapi, jangan risau. Walaupun rate filem ni untuk 18 tahun ke atas, filem The Hitman's Bodyguard ni taklah seserius mana. Malah, siap diselitkan dengan beberapa mesej pendek yang agak penting dan berguna.

The Hitman's Bodyguard


Sejujurnya, jalan cerita filem ni sangat mudah dan senang nak faham. Tak ada terbelit kat mana-mana pun. Malah, ada antara pengkritik barat yang berpendapat filem ini terlalu cliche dan mudah. Tapi, bagi Mya, watak Kincaid dan Bryce yang dibawakan Samuel L. Jackson dan Ryan Reynold masing-masingnya ada keistimewaan sendiri yang membuatkan kita rasa terikat dengan filem ni. Ayat-ayat dalam filem ni pun mudah dan ada antaranya membuatkan kita rasa related *mungkin Mya je rasa macam tu*

Samuel L. Jackson ni memang pandai bawak watak yang berkarakter ganas tapi kelakar. Mungkin sebab ekspresi muka dia sendiri yang selalunya memang bersahaja tu buatkan lakonannya memang menjadi *amboi, bajet pengkritik dan pelakon hebat ke?* My favorite, Mr. Reynold ni macam biasa lah. Kalau tak, takdelah Mya minat dia, kan? Oh ya. Salma Hayek pun ada. Berlakon sebagai isteri kepada pembunuh upahan terhebat, dia memang ada karakter yang tersendiri. 

Nak cerita panjang-panjang, takut tercerita jalan cerita pulak. Dah jadi spoiler. Tapi, kalau awak nak tengok cerita dengan jalan cerita yang ringan, yang confirm boleh buatkan awak ketawa, pergilah ajak kawan-kawan menonton filem The Hitman's Bodyguard ni. Ramai juga yang masih belum pergi menonton filem ini khabarnya walaupun sudah keluar di panggung sejak 18 Ogos lepas. 

Friday, August 18, 2017

Annabelle Creation : Permulaan kisah anak patung berpuaka

3:00 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Seperti dijanjikan, Mya nak kongsi sikit review Mya dan kawan baik Mya untuk filem terbaru dalam siri Annabelle/Conjuring iaitu Annabelle Creation yang baru keluar 11 Ogos lepas. Kepada sesiapa yang tak pernah tengok pun siri The Conjuring ni, maybe esok Mya akan keluarkan satu entry khas untuk terangkan satu persatu perjalanan cerita, termasuklah asal-usul siri ni. Sekarang ni kita cerita pasal Annabelle Creation ni dulu.

Annabelle Creation : Permulaan kisah anak patung berpuaka

Betullah tagline yang dipilih oleh kru produksi filem ni: You don't know the real story. Banyak sangat spekulasi yang wujud kan daripada mula-mula patung Annabelle ni diperkenalkan dalam filem The Conjuring 2 dulu? Roh itu lah, roh ini lah. Jadi, filem kali ni menjelaskan dengan sejelas-jelasnya siapa dan bagaimana kisah Annabelle ini bermula. 

To be honest, Mya bukan peminat filem seram. Jadinya, through the whole movie, Mya banyak tutup sebelah mata. Tapi, jangan risau. Filem ni bukanlah seram tahap yang melampau sampai mengigau, mimpi teringat-ingat, tak boleh tidur malam and so on. Cuma boleh katakan yang ianya ada terlalu banyak elemen surprise instead of horror itself. Bak kawan baik Myalah, penonton akan byk terkejut dan melatah.

Bagi Mya pulak, some of jalan cerita dia boleh diduga. Somehow, beberapa tekaan Mya untuk scene seterusnya tu mengena. Yang paling kelakar adalah, Hollywood's horror movie ni macam dah tak boleh lari dari scene yg selalu Harith Iskandar sebut dalam stand-up comedy beliau. Dah tahu bilik tu berkunci dan dah ada yang mati dalam rumah tu, janganlah berlagak berani. Dah tahu berhantu, larilah. Kenapa nak tunggu lagi? Ini antara soalan yang akan keluar dari mulut awak bila sudah menonton Annabelle Creation ni nanti.

Anyway, kalau awak memang penonton setia siri The Conjuring ni, ada kejutan sedikit di penghujung jalan cerita. Beberapa persoalan dari filem yang lepas mungkin akan terjawab dalam filem kali ni. Teruskan menonton untuk siri-siri The Conjuring yang akan datang. Mya yakin, soalan demi soalan yang ada dalam fikiran peminat The Conjuring akan mula terjawab satu-persatu.

[e-Novel] Anak Angkat Mama Bab 18

1:26 PM 0 Comments
PANDANGAN HADI MERAYAP ke segenap penjuru dan pelusuk dewan yang sudah siap diatur seperti yang dirancangkan. Kertas bertulis aturcara majlis dan teks ucapan pembukaan Majlis Amal bersama Anak-Anak Yatim sudah hampir lunyai dijadikan kipas. Bagai tidak terasa angin yang ditiup penghawa dingin mengenai segenap tubuhnya. Peluh jantan sudah memenuhi dahi dan belakang leher. Entah kenapa dia mula merasa seram sejuk.

“Encik Hadi, air.” Wajah gementar Hadi membuatkan Fidzreen mahu ketawa. Namun, terpaksa ditahan demi menjaga air muka adik majikannya itu. 

“Encik Hadi jangan risau. Cik Nia mesti datang.” Yakin Fidzreen bersuara. Mengalahkan Hadi yang sudah bertahun berkawan dengan gadis itu. Riak wajah Hadi menunjukkan dia tidak pasti dengan keyakinan yang ditayangkan Fidzreen. Walaupun hakikatnya, Hadi begitu berharap yang Nia akan muncul segera. Tugasnya sebagai wakil syarikat terasa bagaikan terlalu tiba-tiba walaupun sudah menerima amanah itu dua hari lalu.

Semuanya gara-gara masalah yang tiba-tiba muncul di tapak operasi mereka di Pulau Langkawi sejak beberapa hari lepas. Mahu tidak mahu, Haqiem sendiri menawarkan dirinya untuk memeriksa dan menyelesaikan masalah itu. Hadi yang ada bersama di dalam bilik pejabatnya tika itu laju membantah. Jika Haqiem pergi, siapa yang akan mengetuai projek amal itu?

Haqiem mengukir senyum segaris. Fail rasmi projek yang elok berada di atas mejanya dicapai. Lama dia memandang Hadi sebelum menghulurkan fail yang enggan disambut adiknya. Haqiem menarik nafas panjang sebelum melepaskan keluhan yang berat.

You just have to hold on to this sampai dia balik nanti. Abang yakin dia akan datang. Tapi, kalau dia tak datang jugak, it’s yours.” 

“Ini bukan benda main-main. Adik mana pernah handle majlis besar macam ni.” Bulat mata Hadi cuba menolak. 

Tetapi, dia tahu keadaan pada masa ini begitu memaksa. Operasi projek di Pulau Langkawi di bawah seliaan Haqiem dan Bad. Tetapi, Bad awal-awal sudah ke Kuantan. Memantau operasi di kawasan pantai timur.

“Semuanya dah siap dan sedia. Your job, cuma kena tengok orang bawah buat kerja ikut schedule.” Lembut sahaja Haqiem bersuara, cuba meyakinkan Hadi yang jelas masih ragu-ragu.

“I really hope she comes back.” Ikhlas Hadi menuturkan. Dari nada suara Nia yang didengarinya di sebalik panggilan telefon kelmarin, tiada tanda rajuk gadis itu sudah berkurang. Giliran Hadi pula mengeluh.

Senyum Haqiem tawar. Dadanya tiba-tiba terasa sesak. Bahunya pula terasa berat. Semua yang berlaku salah dirinya. Kalaulah dia lebih bersabar dan mengawal egonya. Kalaulah dia cuba mendengar apa yang mahu dikatakan Nia di dalam kereta ketika itu. Kalaulah dia lebih bijak mengawal amarahnya. Kalaulah…

Fidzreen sekadar memerhati sahaja tugas Naib Pengarah Projek bertukar tangan. Sejak Nia tiba-tiba tidak lagi muncul di mesyuarat, dia tahu ada sesuatu yang telah terjadi di dalam keluarga itu. Apatah dengan keadaan Haqiem yang dilihat sering mengelamun jika bersendirian. Tetapi, dia tidak mahu gatal mulut bertanya. Dia masih sedar tempatnya. 

Hadi mengeluh panjang. Sekelip mata sahaja, hari sudah berganti hari. Sedar-sedar, sekarang dia sedang menggigil keresahan kerana perlu memberikan ucapan pembukaan majlis. Wahai Nia Atilia, muncullah kau...

You guys kutuk I ke?” 

Serentak Hadi dan Fidzreen menoleh. Fidzreen laju mengukir senyum. Wajah gadis berselendang biru muda itu dipandang Fidzreen penuh makna sebelum akhirnya dia berlalu meninggalkan Hadi yang masih diam tanpa kata di sebelahnya. Dia perlu menemui pengacara majlis demi memaklumkan perubahan akhir pada teks aturcara majlis malam itu.

“Kenapa muka macam nak menangis ni?” Nia berpura-pura bertanya. Bukan dia tidak kenal dengan perangai Hadi yang cukup tidak gemar untuk berucap di hadapan orang ramai. Nasib baik sahajalah dia tidak membawa perangai yang satu tu dalam etika kerjanya.

“Kau ingat lawak ke buat macam ni? Aku mesej kau sejak dua hari lepas, tanya pasal majlis ni, sampai sekarang tak berjawab. Tiba-tiba muncul dengan muka tak bersalah.” 

Nia ketawa kecil mendengar rungutan Hadi. Dah muncul depan mata pun lagi banyak bunyi. Kalau tak muncul langsung malam ni? Mungkin headline surat khabar pagi esok memaparkan ‘CMO AH Holdings mengalami kecelaruan fikiran selepas menguruskan majlis amal syarikat’. Funny enough.

“Sejujurnya, aku memang tak berniat nak datang. Tapi, something happened that made me change my mind. Tapi, kalau aku tak datang pun, orang lain kan ada.” Nia cuba berkias. Bukannya Hadi tidak faham siapa yang dimaksudkan. Sudah terang tak perlu guna spotlight. Peribahasa apa kau guna ni, Nia?

“If ‘orang lain’ tu kau cuba maksudkan abang, abang tak ada. Dia outstation.” Hadi sengaja menekan suaranya ketika menyebut perkataan orang lain. Diperhati riak wajah Nia yang masih tidak berubah.

Biar betul time majlis penting macam ni pun dia sempat outstation? Ke semata-mata alasan sebab nak lari dari jumpa aku? Eh, aku pun dah bersedia sangat ke nak menghadap muka dia? Nia kembali menyoal hati. Anak matanya sesekali menjeling ke kiri dan kanan. Mahu memastikan insan yang dimaksudkan betul-betul tiada. 

“Kau cari siapa? Kan aku dah cakap tadi, abang tak ada.” Hadi yang dapat menangkap perbuatan Nia laju bertanya. 

“Mana ada aku cari sesiapa. Dahlah. Aku nak pergi backstage, tengok apa yang patut.” Nia terus berlalu meninggalkan Hadi yang berterusan memandangnya dengan seribu makna. Pipinya terasa panas tiba-tiba. Kalau buat kerja tak kantoi, tak sahlah kau ni Nia. Hadi mengukir senyum sinis di belakangnya. Dah kantoi depan mata aku pun lagi nak cover. 

Hadi menarik nafas panjang tanda lega. Apa lagi yang dia mahu? Nia muncul dan kembali mengambil alih tugas sebagai Pengarah Projek seperti sepatutnya. Majlis pun sudah separuh jalan hendak sampai ke penghujung. Yang tinggal, cumalah majlis penyampaian sumbangan dan cenderahati kepada mama dan bakal bapa mertuanya sebagai penyumbang terbesar dan penganjur majlis.

Puan Sri Azizah yang sedang berbual dengan Puan Yasmin dirapati perlahan. Adik mamanya itu masih tidak habis-habis memuji kelainan majlis yang dianjurkan. Terasa lebih santai dan mesra katanya. Mama yang mendengar sekadar membalas dengan senyuman lebar. Mungkin bangga kerana majlis yang dianjurkan syarikatnya dipuji. Mungkin juga gembira kerana tidak salah memilih ketua.

“Encik Hadi.” Langkah Hadi mati. Fidzreen dan Anita yang sedang berjalan ke arahnya dipandang. Seperti ada kecemasan. 

“Ada nampak Cik Nia?”

“Tadi dia dengan saya. Then, dia berborak dengan mama dan Dato’ Wira. Baru je lagi saya nampak dia menuju ke tandas.” Hadi berkata satu persatu. Mahu mengusik dua pekerjanya itu dengan berlengah-lengah mengatur kata. 

Anita dan Fidzreen menarik nafas lega. Mahu meneruskan usaha mengejar Nia. Macam tak cukup tanah mereka berdua mencari pengarah projek yang tidak duduk diam itu. Sudahlah acara seterusnya melibatkan Nia sendiri. Sabar sajalah.



NIA MENEPUK PIPINYA BERKALI-KALI. Mengantuk pula rasanya. Mungkin kerana dia memandu berterusan tanpa henti dari Ipoh petang tadi. Sekadar singgah sebentar untuk menukar pakaian sebelum terus menuju ke dewan itu. Sebaik sampai, dia terus menyambung tugasnya di sebalik tabir tanpa sempat berehat sekejap pun. 


Beg tangan yang tertutup rapat dibuka lambat. Biasan wajahnya yang mula tampak pucat di dalam cermin dipandang dengan tekun. Mungkin dengan sedikit olesan gincu dan sapuan bedak boleh menyegarkannya kembali. Baru sahaja tangannya hendak mengambil tisu dari dalam beg, pergerakkannya mati. 

Objek berbentuk segi empat tepat siap berbalut dibawa keluar dengan perasaan keliru yang teramat. Siapa punya hadiah pula yang berada di dalam begnya kini? Mungkinkah ada yang tersilap alamat? Atau mungkinkah dia yang tersalah mengambil beg tangan? Padahal, beg tangan itulah yang tergantung di bahunya sejak awal lagi. Tag kecil yang tergantung pada hujung riben mencuri perhatiannya. Kepada Cik Nia Atilia. Nia Atilia. Itu namanya. Tetapi, sejak bila pula hadiah itu ada di dalam begnya?

“Akhirnya. Cik Nia, you need to go onstage now.” 

Anita muncul disebalik pintu tandas yang tiba-tiba dibuka dari luar. Lega rasanya apabila menemukan Nia yang masih berada di dalam tandas. Fidzreen di sebelahnya diam tanpa suara. Nia yang masih keliru dengan hadiah misteri itu sedikit tersentak. Kelam kabut dia mengenakan gincu selepas asyik disergah Anita. Hadiah dan segala alat mekapnya dimasukkan semula ke dalam beg tanpa banyak fikir.

Fidzreen yang mengekori di belakang hanya tersenyum penuh makna. 




DUA HARI SEBELUM MAJLIS...


Haqiem mengekori langkah berat Hadi keluar dari biliknya dengan anak mata. Dalam keterpaksaan, dia melepaskan tanggungjawab sebagai pemangku pengarah projek kepada Hadi yang juga dalam keterpaksaan menerima. Dalam hatinya, dia juga seperti Hadi yang mengharap Nia untuk kembali. Tidak perlu lama. Hanya demi menyempurnakan majlis yang pada asalnya telah diamanahkan kepada Nia sendiri.

Fidzreen memandang majikannya yang kelihatan gusar dengan keputusannya sendiri. Mana tidaknya, semuanya berlaku di saat-saat akhir. Dengan ketiadaan Nia, masalah yang tiba-tiba timbul di site dan majlis amal yang tinggal dua hari sahaja lagi. Pasti fikiran Haqiem begitu bercelaru tika ini. 

“Reen, nanti you tolong Hadi handle majlis, ya?” Wanita itu mengangguk dengan senyuman lembut terpapar di wajahnya. 

One more thing, in case, just in case... kalau Nia datang, you tolong sampaikan ini.” 

Kotak segi empat tepat berbalut kertas biru muda bertukar tangan. Lama Fidzreen memandang Haqiem, cuba mendapatkan kepastian. Namun, akhirnya dia tersedar sendiri. Perlakuannya sudah melebihi batas adabnya sebagai pekerja. Akhirnya dia mengangguk sendiri sebelum meminta izin kembali ke tempatnya.