Search This Blog

Saturday, December 16, 2017

Jumanji: Welcome to the Jungle - dari sisi klasik ke moden

10:44 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Dah seminggu since Mya last anjurkan Mystery Giveaway dan hari ni Mya kembali untuk tulis short review on latest movie on the screen, iaitu Jumanji :Welcome to the Jungle. Filem ni sepatutnya mula ditayangkan pada 21 Disember. Tapi entah macam mana, ada pengumuman yang menyatakan Jumanji: Welcome to the Jungle akan mula ditayangkan pada 14  Disember. Sejak dari kali pertama Mya tengok trailer filem ni lagi Mya dah tak sabar nak jejak filem ni. Jadi, memandangkan minggu ni pun Mya tak ada sebarang planning, Mya terus ajak geng pergi tengok.

Jumanji: Welcome to the Jungle - dari sisi klasik ke moden

Masa dalam trailer lagi Mya dah agak tertanya-tanya apa sebenarnya kelainan yang cuba ditampilkan dalam versi Jumanji: Welcome to the Jungle kali ini. Maklumlah saja. Jumanji ni kan dari awalnya lagi dah diperkenal sebagai board game. Tapi dalam trailer filem kali ni, jelas menunjukkan yang empat remaja tu disedut ke dalam video game yang mereka jumpa di dalam basement. Jadi, sebab itulah Mya jadi lagi tak sabar nak tengok filem ni. Secara keseluruhan, Mya bagi 4 bintang untuk Jumanji versi 2017 ni.
Jumanji dalam board game | Jumanji: Welcome to the Jungle 
Macam biasa, I wont comment on cinematography sebab Mya bukanlah pakar sangat pun. Tapi, dapatlah kita tengok suasana hutan dan rimba dari sisi yang lainnya. I was questioning if memang ada kawasan hutan yang cantik macam dalam filem ni. Tapi, encik driver kata memang wujud. Mya memang tak tahulah sebab tak pernah hiking unless once masa sekolah bertahun dulu.

Mya tak tahu bahagian mana paling best atau kelakar sebab throughout the film, Mya memang gelak mengekek je. Nak membayangkan Kevin Hart bawak watak serius tu dah satu hal. Dengan Jack Black lagi. Dwayne 'The Rock' Johnson tu memang macam berada dalam comfort zone dia je dalam filem ni. Sampai Mya tak tahu nak rasa cemas lebih ke nak gelak lebih.

Yang buat Mya bertambah excited is, my first ever crush in Disney Channel is there, as part of the casts and I dont even know about it. Niat asal daripada datang nak tengok Dwayne Johnson dan Kevin Hart berubah kepada nak tengok Nick Jonas semata-mata. Okey, maafkan kakak. Tapi serius. If you are looking for a movie that you can enjoy together with your friends or family this weekend, go to your nearest cinema and book the tickets to this movie now. Tak rugi duit. Memang dari mula, sampai habis, awak akan ketawa tak berhenti.
Hai Nick! | Jumanji: Welcome to the Jungle | sumber : google
Anyway, cepat ajak kawan-kawan dan keluarga pergi tonton filem Jumanji: Welcome to the Jungle ni sebelum terlambat. Be ready to enjoy dan ketawa sakan, guys. Mya nak sambung buat kerja dulu. Roger and Out.

Friday, December 8, 2017

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

2:06 PM 36 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Salam Jumaat al-Mubarakah semua. Tiba-tiba, Mya terasa nak kembali dengan giveaway special untuk semua . Boleh sertai either dengan blog post atau di instagram atau dua-dua sekali. Giveaway kali ni special sebab hadiah dia misteri sangat. Even Mya pun tak tahu apa hadiahnya. Yang pasti, satu pemenang akan dipilih dari penyertaan blog, satu lagi dari penyertaan instagram. Tapi, lagi ramai yang join, bilangan pemenang mungkin akan ditambah. Hadiah dia worth RM100 SETIAP SATU BOX, tau. Jadi, lagi ramai yang join, lagi besar peluang awak untuk menang. 

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Monday, December 4, 2017

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

12:30 PM 2 Comments
 giveaway
 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.
sejuksedap lawa cara moden
SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]
Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 
sejuksedap lawa cara moden
Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 
Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.

Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 
TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

10:28 AM 8 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Jom kita join Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi ni. Mya suka tengok blog beliau. Sebab nampak kemas dan teratur. Bila tengok blog sendiri, macam nak tampar-tampar je muka ni. Tak tahulah antara malas atau tak rajin. Malu je nak bagitahu orang yang Mya ni programmer kalau tengok template blog sendiri. Anyway, kawan-kawan yang lain pun boleh join giveaway ni dengan klik pada banner di bawah ni sebelum 20 Disember ni ye. Jom join cepat-cepat. Roger and Out.

Shellout bajet berbaloi-baloi di Shell-A-Lot Bajett, Bangi

10:21 AM 3 Comments

Assalamualaikum w.b.t. How was you public holiday plus weekends? Bila dah cuti panjang sangat ni, mulalah mood nak bekerja tu lambat datang. Anyway, my holidays were extremely well-spent sebab dapat jumpa kawan-kawan lama. Disebabkan nak jumpa pun jarang-jarang, kami memilih untuk mencari shellout sebagai makan malam. Punya lah banyak dugaan. Tapi, cari punya cari, finally kami jumpa jugak satu restoran shellout bajet sekitar Bangi. Shell-A-Lot namanya. Macam kiut kan nama dia? Mya pun tak tahu macam mana encik driver dan kawan-kawan cari tempat ni. Yang tahu, bila dia masuk kereta, terus je waze Shellout Bajet.
shellout bajet di shell-a-lot bajett bangi. cr: encik driver

Shellout bajet berbaloi-baloi di Shell-A-Lot Bajett, Bangi

Arrived. Lega sebab perut dah mula bernyanyi lagu Bunga by Ara. Nasib baik encik driver tak dengar je. Anyway, the place was nice. Layanan pekerja pun baik. Bab menu paling Mya puji. Sebab jarang kita nak tengok menu presentation yang kemas dan detail untuk any restoran shellout yang lain. Siap beritahu berapa orang boleh makan, berapa jenis seafood dan berat hidangan lagi tu. Disebabkan kami berlapan, kami terus ambil set paling besar. VVIP SUPER KINGZ. Dah lah VVIP, Kingz lagi tu *lawak hambar*.
shellout bajet di shell-a-lot bajett bangi. cr: encik driver
Ada lima pilihan perasa. Untuk set yang kami pilih ni, kami boleh pilih dua perasa yang kami mahu. Disebabkan ada orang tu yang tak makan pedas *katanya*, kami sepakat pilih Curry Butter Power dan Eggy Spicy Yummy untuk perasa kedua. Ada jugak perasa lain sebenarnya, macam : Hot Spicy Kebaboom, Black Pepper Marvellous dan Petai Spicy Meletop. Tapi, geng Mya kurang melayu. Tak makan petai kononnya. Kita layankan je lah. Oh ya. Set yang Mya pilih ni ada King Crab tau. RM 310 untuk 8 orang. Free minuman dan desserts sekali.
shellout bajet di shell-a-lot bajett bangi. cr: encik driver
I really enjoyed the food. Sedap dan berbaloi. Lain kali boleh datang lagi dengan encik driver dan family yang lain kot. Sebab memang tak akan teragak-agak nak suggest tempat ni kat orang lain. Tambah-tambah si cerewet pun kata sedap. Memang sedap la nama dia. Takde tipu punya la wa cakap sama lu. Okey. Mya dah mula merapu. By the way, awak boleh check for more details di website rasmi mereka : http://shellalot.com.my/ atau pergi terus dengan waze Shellout Bajet Bangi. Ini Mya bagi lokasi di Maps untuk mudahkan awak juga. Anyway, thanks to encik driver yang bawakan Mya ke sana dan ambilkan segala gambar malam tu. Mya cannot move much sebab urat kaki keserimpet. Bawak family atau kawan-kawan pergi try tau. Roger and Out.

Friday, December 1, 2017

Are you an expat looking to buy a house in Malaysia?

2:00 PM 0 Comments
Hello beautiful people. Are you looking to buy a house in Malaysia as foreigner? There may be different types of property offering in the market. Be it a house for sale in Seremban or a private condominium unit in Penang, as a foreign expat, you will need to take note of the buying regulations and process to buy a house in Malaysia. But let’s be honest, Malaysia is such a beautiful country to stay on. Here are some tips and guides when buying a house in Malaysia. 

Buying a house in Malaysia

Before that, let’s define ‘foreigner’ in Malaysia. Based on the Economic Planning Unit (EPU) from Prime Minister’s Department of Malaysia, ‘foreign interest’ refers to associated group of interests or parties acting in concern which comprises: 
  • 1. An individual who is NOT Malaysian citizen
  • 2. An individual who is a Permanent Resident in Malaysia
  • 3. A foreign company or institution
  • 4. A Malaysian company or institution whereby the Parties stated in (1), (2) or (3) hold more than 50% of voting rights.
Let’s further list down the general guideline for foreign property buyers in Malaysia.
  • 1. Foreign buyers are allowed to buy freehold and leasehold properties.
  • 2. Foreign buyers are only allowed to buy residential or commercial properties priced above RM1million for peninsula Malaysia and RM350,000 for Sabah and Sarawak. Both type of properties can be purchased under a foreign individual’s name or company’s name.
  • 3. Foreigners are required to obtain consent from State Authority’s before gaining full ownership or transfer of the property which will take up to between six weeks to six months, depending on the states.

Properties that foreigners not allowed to buy

1. Land or properties that are built under the land designated as “Malay Reserve Land”. 
2. Low- and medium- cost properties determined by State Authority.
3. Properties that cannot be one which allocated for Bumiputera’s interest in any property development project as determined by State Authority.
4. Land which is deemed agricultural land except it is for commercial use with more than 5 acres.

For instances, the low cost housing programme, an initiative from Malaysia government for Malaysians where foreigners are not allowed to buy these properties although there are plentiful of low cost houses for sale in Seremban and Ipoh. Click here to check out a minimum property purchase.

However, don’t let this stop you from buying house in Malaysia. Malaysia government has an initiatives for foreigners to settle down in Malaysia, which is called Malaysia My Second Home programme (MM2H). With the intention to promote foreigners to reside and travel frequently to Malaysia unrestricted for extended period. The MM2H application for an individual is for a period of ten (10) years and it is renewable. 

There are benefits for foreigners staying in Malaysia with MM2H programme, one of it is added incentive. You are able to withdraw partial money you need to place in a fixed deposit account in Malaysia, a MM2H requirement. Starting from the second year of your stay in Malaysia, check here out for the benefits of withdrawing your fixed deposit to purchase a house.

Here comes the financing part for foreigners, Malaysian banks and foreign banks do provide loans to foreigners that finance up to 70% or 80% of the property price. Apart from giving out loans to foreigners who have work permit in Malaysia, there are some local and foreign banks who would lend to foreigners under the MM2H programme. New developments are easier to obtain financing as there are developers who have arranged with selected banks to offer loans to foreigners. Click here to check out guide to open bank account in Malaysia.

Not sure which location to consider besides Kuala Lumpur? There are plentiful of new developments mushrooming further than Kuala Lumpur city centre to avoid residing in high density area, Seremban. Located 30 to 45 minutes drive away from KL bustling city by taking North South Highway with reasonable property prices. It’s an area with lower density and slower pace. There are new houses for sale in Seremban these days with the growing development, you’re definitely spoiled for choice when deciding your residential properties. If you’re more of a island person, Penang is the right place for you. Surrounded by the sea and a tiny island, it is no wonder the properties are booming over there. We can see there are always new development one after another in Penang. 

Thursday, November 30, 2017

Video Nabila Razali Menangis Viral, Kecewa dengan Aedy?

9:59 AM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Baru-baru ni viral cerita kononnya, Nabila Razali, penyanyi lagu Cemburu dan Pematah Hati menangis teruk akibat dicurangi pelakon muda yang kini dikatakan rapat dengannya iaitu Aedy Ashraf. Penyanyi itu siap meminta peminat untuk tidak lagi bertanya mengenai perihal dia dan Aedy di akhir video yang viral di Twitter dan Instagram. Aikk, baru je lagi video kononnya Aedy ada bersama semasa sambutan hari lahir Nabila tempoh hari. Nampak mesra je.
Pihak Nabila mahupun Aedy hanya mendiamkan diri selepas video itu mula viral dan netizen mula membuat spekulasi yang pelbagai dari video yang satu tu. Mya pun nyaris terjebak. Nasib baik masa tu tengah sibuk dengan kerja. Jadinya, Mya just biarkan cerita hangat ni berlalu macam angin je. Aedy yang pada masa sama sibuk dengan kerjayanya memang Mya tengok langsung tidak membalas komen negatif netizen kepadanya. 

Haa, ambik kau. Sekali Hael Husaini dan Nabila Razali memuat naik serentak video di sebalik tabir pengambaran MV Pematah Hati. Maka terjawablah semua soalan. Termasuklah mengenai hubungan baik antara Nabila dan Aedy yang dikatakan sangat mesra. Nabila siap memberitahu bahawa video dia menangis yang viral hari tu hanya gimik untuk mempromosikan music video terbarunya. Jadi, maknanya, semua ni cuma lakonan semata-matalah. Amboi, taktik promo. Habis satu Malaysia terkena.

Anyway, jom kita tengok music video terbaru dari Nabila Razali ni. Sambil-sambil layan hati lepas kena game dengan Nabila dan Aedy pasal hubungan cinta tak jadi mereka. Roger and Out.

Monday, November 27, 2017

Kemaskini maklumat BR1M bermula hari ini

11:13 AM 4 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Hari ni semua dah boleh mula kemaskini maklumat BR1M masing-masing di https://ebr1m.hasil.gov.my/ untuk tahun 2018. Jadi, Mya nak kongsi sikit cara guna website baru ebrim untuk awak kemaskini maklumat awak. Sama juga untuk awak yang perlu membuat permohonan baru. Proses yang ada mungkin masih sama. Cuma paparan sahaja yang banyak berubah.

Kemaskini Maklumat BR1M

Kalau dulu, ada menu jelas untuk permohonan baru dan kemaskini maklumat. Untuk kali ini, untuk kemaskini maklumat, awak perlu klik pada menu MyBR1M di sebelah menu Permohonan Baru. Seterusnya, awak akan dibawa ke satu laman yang memerlukan awak memasukkan nombor kad pengenalan awak. Klik pada log masuk ye. 
Kalau maklumat awak masih valid di dalam sistem, awak akan dibawa ke laman seterusnya yang memaparkan beberapa menu seperti Semakan Status Permohonan, Kemaskini Permohonan, Cetakan Permohonan, Peti Mel dan Maklumbalas. Klik pada Kemaskini Permohonan untuk kemaskini sebarang maklumat yang perlu. Jika tiada yang mahu dikemaskini, terus scroll ke bawah untuk masukkan kod pengesahan dan klik pada akuan pemohon (popup). 

Jika maklumat awak sudah tidak valid, sistem akan memaparkan makluman di bawah ruang carian dan awak bolehlah teruskan ke bahagian seterusnya, iaitu PERMOHONAN BARU.

Permohonan Baru BR1M

Sama seperti dalam bahagian kemaskini, awak cuma perlu klik Permohonan Baru dan kemudiannya awak akan dibawa ke laman seterusnya yang memerlukan awak memasukkan nombor kad pengenalan. Klik Hantar dan sistem akan menunjukkan borang kosong yang sudah diisikan nama penuh dan nombor kad pengenalan awak. Isi ruangan yang perlu dan klik hantar. Jangan lupa masukkan kod pengesahan dan klik pada akuan pemohon. 
So, selamat mengemaskini dan membuat permohonan BR1M 2018 ye semua. Now, bermula episod menunggu pulak . Marilah kita semua bertabah bersama-sama ye. Roger and Out.

Thursday, November 23, 2017

Giveaway Photo Polaroid Azhafizah.Com

11:56 AM 4 Comments
Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/

Rahsia Mya jaga kulit wajah

8:30 AM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Hari ni macam terasa nak berkongsi rahsia Mya jaga kulit wajah supaya tak kerap dikunjungi Cik J. Perghh. Tajuk dengan intro nak kontroversi aje, kan? Memanglah ada orang yang kata, masalah Cik J ni sebenarnya bergantung kepada hormon dan jenis kulit muka kita sendiri. Tapi, sebenarnya, walau apa pun puncanya, kita kena jaga supaya kulit muka kita tak cepat naik jerawat ataupun bekas dia tak tinggal teruk atas muka kita.

Rahsia jaga kulit wajah untuk cegah jerawat

Banyak orang yang cakap dengan Mya yang Mya ni bertuah sebab muka susah nak naik jerawat ataupun bekas jerawat tak tinggal lama kat muka. Yang menjadi penambah perasa adalah bila mereka dapat tahu yang Mya sejenis yang sangat malas cuci muka dengan pencuci. Jadi, konklusinya, ramai yang fikir kulit muka Mya ni originally normal dan memang susah naik jerawat.

To be honest, dulu, kulit muka Mya jenis berminyak terlampau sebab banyak berjemur tengah panas. Tu yang dari kulit cerah manis jadi dayang senandung sejak dari zaman sekolah menengah sampailah Mya habis belajar diploma. Jerawat senang naik walaupun senang hilang. Tapi, then, Mya mula belajar nak jaga kulit muka. Mya study semua cara termasuklah cara tradisional, organik, kimia semuanya. Mana yang elok, mana yang tak kena dengan kulit muka. Memang agak banyaklah produk yang Mya dah cuba pakai.
Current savior :)
Tapi, sebenarnya, sebelum kita usaha nak hilangkan jerawat, kita kena belajar punca jerawat tu muncul dulu. Mula dengan kenali kulit wajah kita jenis yang macam mana. Kalau jenis berminyak, cuba cari pencuci yang sesuai dengan kulit berminyak tu. Sama juga mekap. Cari produk yang betul-betul sesuai. Oh ya. Lepas pakai mekap, jangan lupa cuci dengan makeup remover dan pencuci. 

Seeloknya, cari makeup remover yang jenis air. Pakai sekali untuk tanggalkan mekap dan cuci dengan pencuci muka. Selepas itu, oles lembut dengan makeup remover sekali lagi sekadar untuk memastikan tak ada lagi mekap yang tinggal atas kulit. Pakar kulit banyak menyatakan yang antara punca jerawat adalah mekap yang tak dicuci dengan sebersihnya. Bila kulit muka dah bersih, boleh la sapukan pelembab atas muka. Kalau boleh, cari yang ada serum yang boleh bantu baiki kulit sekali. Once in a while, pakai mask pula instead of moisturizer. Kulit muka akan jadi lebih segar dan nampak glowing dengan cara macam ni.

So, itulah serba sedikit caranya macam mana kita nak jaga kulit muka kita. Cegah sebelum rawat. Cari punca sebelum penyelesaiannya. Barulah senang untuk kita nak rawat masalah kat kulit muka kita ni. Okey? Roger and Out.

Sunday, November 19, 2017

Giveaway by Yanieninie

12:10 PM 9 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Buat apa hari ni? Mood hari ni agak down sikit. Ikut perubahan cuaca mungkin. Cuaca kat luar pun macam lembab-lembab basah macam tu, kan? So, hari ni, Mya rajinkan diri untuk join giveaway by Yanieninie ni. Nak join juga? Klik je pada banner, okey? Masih sempat lagi nak join. Sampai 14 Disember nanti.

[e-Novel] Anak Angkat Mama Bab 21

12:00 PM 2 Comments
Nia menarik nafas panjang. Mahu tidak mahu, dia mengekor juga keluarga angkatnya ke pulau bekas sumpahan tujuh keturunan itu. Kalau sudah semua orang sepakat mahu merajuk dengannya jika dia menolak untuk ikut bercuti sama, takkanlah dia hendak berkeras juga? Kalau difikir-fikirkan semula, ada juga kelakarnya. Apa tidaknya? Lutfi juga sama-sama mengugutnya. Ada sahajalah modal lelaki yang sudah dianggap abang itu hendak mengusik.

Nia membuang pandang jauh ke luar tingkap yang menghala ke laut. Pergelangan tangannya yang kosong diusap berkali tanpa sedar. Fikirannya yang tadinya tertinggal di Kuala Lumpur kini cuba untuk menembus ke masa hadapan. Namun, otaknya jadi buntu setiap kali cuba memikirkan apa yang perlu dia lakukan andai Haqiem muncul di hadapannya nanti. Punca utama mengapa dia enggan ikut sama pun kerana inilah.

“Abang menyesal sangat lepas dia marah kau hari tu.” Terngiang-ngiang suara Hadi yang cuba membuka topik perbualan mereka semasa rehat makan tengah hari semalam. Nia yang sedang menyuap nasi ke mulut, jadi berhenti. Dia belum bersedia untuk berbicara mengenai hal ini. Walaupun dia tahu saat itu akan tiba juga.

Sorry. Aku tak ada niat nak kacau mood kau nak lunch. Tapi, sebab inilah aku nak ajak kau keluar sama-sama hari ni.” Melihat Nia yang masih diam seribu bahasa, Hadi menyambung lagi. Dia perlu selesaikan semua sengketa yang sedang berlaku di dalam keluarganya sesegera mungkin. Dia sendiri dah tak larat hendak menjawab dengan Mak Timah yang tak habis-habis bertanya mengenai perihal masalah Haqiem dan Nia.

“Nia. Aku harap sangat kau dengan abang dapat selesaikan perkara ni dengan baik. At least, sebelum Mama dapat hidu ada something yang tak kena antara kau dengan abang. Kita tak akan mampu nak sorok benda ni selamanya. Sementara abang tak ada kat rumah ni, mungkin Mama tak perasan. Tapi, esok lusa, masa kau orang dah berdepan, macam mana?” Soalan Hadi dibiarkan tanpa jawapan. Ditenung gelas berisi teh ais di hadapannya.

“Apa yang dimenungkan tu, Kak Nia?” 

Teguran Syazwani mengembalikan dia ke alam nyata. Diukir senyum segaris untuk si gadis yang tak lama lagi akan menjadi sebahagian daripada keluarga angkatnya. Yang juga bererti, tugas dia di rumah itu juga bakal berakhir. Tetapi, mungkinkah akan berakhir dengan baik? Nia melepaskan keluhan berat tanpa sedar.

“Bersiap-siap ni nak ke mana? Ingatkan kat KL je ligat. Kat Langkawi pun tak nak kalah, ya? Tahu tak yang bakal pengantin yang tinggal lagi sebulan je nak majlis tak boleh kerap sangat keluar berdua? Masa inilah, syaitan banyak mengganggu.”

Ah, kau kalau bab bercakap konon tunjuk pakarlah, Nia oi. Diri sendiri pun belum kahwin. Ada hati nak nasihatkan orang. Kalau tak kerana kantoi dengan Haqiem dulu, entah-entah, engkaulah kepala angkatan syaitan yang nak mengganggu hubungan Hadi dan Wanie. Nasiblah sempat kembali ke pangkal jalan.

“Ala, kakak pun dah macam ibu. Soalan pun bunyi lebih kurang je ni.” Nia ketawa kecil mendengar jawapan Syazwani yang mula menarik wajah masam. Tak kena langsung reaksi dengan tangannya masih ligat memakai selendang di atas kepala.

“Abang Hadi beritahu yang dia call Kak Nia banyak kali tak berangkat. So, at the end, dia call Wanie, minta tolong escort kawan baik dia ni ke pantai. Katanya, dah janji sejak semalam lagi nak pusing-pusing Pantai Cenang.”

Mendengar kata-kata Syazwani yang langsung tidak memandangnya, Nia laju bingkas mencari beg tangannya yang dibiarkan di hujung katil. Patutlah tak dengar sebarang bunyi. Telefon bimbitnya masih berada dalam sejak mod senyap sejak mereka mendarat di Lapangan Terbang Kuah tengah hari tadi. 

“Alamak. Sorry. Okey, ni semua salah akak. Macam nilah. Wanie keluar dulu, jumpa Hadi. Beritahu dia yang akak tengah bersiap. Akak janji, tak lama. Only around five minutes.” Ditemukan dua telapak tangan di hadapan Wanie yang bercekak pinggang memandangnya. Alah, bukan selalu aku jadi orang paling akhir bersiap. Selalunya, akulah yang paling awal. Lebih cepat daripada Hadi dan Haqiem sendiri.

Dihantar Wanie keluar bilik dengan pandangan mata. Nafasnya dilepaskan berat. Tanpa sedar, dia menyebut nama itu lagi di dalam hatinya. Terasa keliru juga kalau difikir-fikirkan semula. Entah di mana hendak diletakkan silap dan puncanya perang dingin itu. Hendak disalahkan Haqiem, semua ini berpunca daripada dia juga. Hendak menyalahkan diri sendiri sepenuhnya, hati masih merasakan yang Haqiem tidak patut memarahi dia tanpa usul periksa seperti itu. Beg tangan di hujung katil dicapai perlahan.

“Kiranya, waktu malam kat sini memang tak akan sunyi. Hampir seluruh kawasan pantai ni akan dipenuhi dengan bar dan bistro. Lagi elok kalau kita elakkanlah datang sini lepas pukul 10 atau 11 malam.” Telinga Nia seakan dapat menangkap sedikit butir perbualan antara Hadi dan Wanie yang duduk elok di atas kerusi pantai saat dia merapati pasangan itu yang jelas masih tidak sedar dengan kehadirannya. 

“Dah lama ke tinggal kat sini?” Nia menyelit, mahu mengusik Hadi yang dari tadi rancak berkongsi cerita. Riak wajah Hadi berubah masam. Dahlah lambat. Ada hati nak potong cerita aku. Aku tarik juga tudung anak pakcik Rahim ni kesudahannya nanti. Hati Hadi berbisik rancak.

Melihat Hadi yang buat tidak endah dengannya, Nia ketawa kecil tidak tertahan. Konon marahlah tu sebab aku lambat bersiap, lupa janji dan seribu alasan lain. Elok sangatlah tunjuk perangai budak tak cukup umur tu depan tunang. Nasib tunang tu pun perangai dua kali lima je. Lepas ni, pandai-pandailah kau orang pujuk satu sama lain kalau jadi hal macam ni. 

“So, tunggu apa lagi? Jomlah pergi jalan-jalan. Nanti, dah lewat sangat, kau marah lagi.” Kita cuba perli dia sedas pulak, tengok respon dia macam mana. Masih, wajah kelat Hadi tidak berubah.

“Ada seorang lagi ni. Katanya sekejap je. Rupanya, lagi dahsyat lambatnya.” Suara Hadi makin sarkastik. Elok betul dua orang ni buat perangai berlengah tu bersama-sama hari ni. Geram pulak hati kita.

Syazwani dan Nia bertukar pandang dalam kekeliruan. Tak ada pula Hadi menyebut nama lain dalam panggilannya tadi. Tiba-tiba, Syazwani menepuk kedua belah tangannya. Gayanya seperti sudah dapat menangkap maksud Hadi. Tetapi, disembunyikan dalam senyum penuh makna yang cuba ditahan-tahan.

Sorry, I’m late.”

Tubuh Nia jadi kaku saat mendengar suara itu yang datang dari arah belakangnya. Tanpa perlu menoleh dan melihat pun, dia sudah dapat meneka milik siapakah suara yang baru menghampiri mereka bertiga di tepi pantai itu. Nia mula mengutuk diri sendiri dalam hati. Kenapalah kau ni lembab ni tak boleh nak faham maksud Hadi tadi? Siapa je lagi yang mungkin nak ikut serta rancangan mereka petang ni. Tak mungkinlah Puan Sri atau Mak Timah kan? Lutfi? Awal-awal lagi sudah ke Kampung Ulu Melaka. Berjumpa kawan katanya. Kawan ke ‘kawan’, tak siapa tahu.

Nia mencubit pergelangan tangannya sekuat hati dalam diam. Sakit. Bermakna ini bukan mimpi. Bermakna insan yang sedang berdiri di belakangnya saat ini betul-betul wujud. Bermakna, mimpi ngerinya sudah menjadi nyata. Anak sulung Puan Sri Azizah sedang berdiri di belakangnya. Orang yang paling dia nak elak berada hanya berselang selangkah sahaja daripadanya. Pura-pura jadi patung cendana balik, boleh tak?

“Alhamdulillah. Jumpa jalan rupanya. Anyway, Hadi dengan Wanie nak beli minuman kejap kat kedai depan tu. Tekak dah naik kering kena tunggu lama-lama. Tunggu kat sini elok-elok. Jangan gaduh-gaduh tarik rambut pulak.”

Wajah Haqiem tayang senyum kelat. Cari pasal pulak adik aku berdua ni. Dah tahu yang aku dengan Nia belum berbaik, boleh pulak dia orang buat perangai dua kupang macam ni. Macamlah aku tak tahu apa dalam kepala Hadi tu. Tekak kering konon. Aku belasah samapai kering jugak kejap lagi dalam bilik nanti.

Nia yang langsung tidak memandangnya, diintai dengan hujung mata dalam diam. Dia tahu gadis itu tidak selesa dengan keadaan yang ada sekarang. Kerana, dia juga merasakan yang sama. Tapi, dari gayanya, mungkin hanya dia yang benar-benar terkesan. Mungkin kerana salahnya lebih besar. Mungkin Nia masih belum boleh memaafkan kesalahannya. Mungkin juga, Nia sudah langsung tidak memikirkan tentang apa yang telah terjadi. Ah, mungkin itu, mungkin ini. Di mana akhirnya? Haqiem menarik nafas panjang. Duduknya diperbetul. 

I’ve heard about the event. Tahniah and seriously, thank you.”

Nia sedikit tersentak dengan teguran Haqiem yang agak tiba-tiba, tetapi laju membalas kata-kata lelaki itu dengan menggeleng. Majlis makan malam amal tu bukan hanya usahanya seorang. Ramai sangat yang telah membantunya sejak dari mula-mula dia menerima tanggungjawab sebagai Pengarah Projek sehinggalah segalanya selesai dua malam yang lalu. Termasuklah insan yang sedang duduk menghadapnya sekarang ini.

“Abang… Abang nak minta maaf. I know that I’m not supposed to be mad at you to that extend. Abang sepatutnya kena dengar dulu penjelasan dari pihak Nia dengan Hadi. Dahlah Nia penat dan tak cukup rehat, I was being harsh with my words to you. Abang minta maaf sangat-sangat.”

Nia tunduk. Dia tahu Haqiem sedang cuba memperbaik hubungan dingin antara mereka. Dia juga mahukan yang sama. Tetapi, entah kenapa hatinya masih teragak-agak dan takut kalau-kalau perkara sebegini akan berulang lagi. Sekali dia menghadap tengkingan Haqiem, mungkin masih boleh berbaik lagi. Tapi, mustahil jika untuk kali kedua. Kali pertama pun, hatinya sudah sakit dan rasa remuk di dalam. Masih, dia sedar yang semua ini bukan salah Haqiem sepenuhnya. 

“Saya sebenarnya tak tahu nak kata apa. Sebahagian daripada masalah ni pun berpunca daripada saya. Tapi, demi keluarga ni, demi majlis Hadi dan Wanie yang tinggal lebih kurang sebulan lagi, saya rasa kita memang perlu buang je semua yang keruh tu.”

“Tapi, I really want you to forgive me. Bukan untuk orang lain. Bukan disebabkan oleh benda lain. Tapi demi diri kita sendiri. Sebab, selagi Nia tak cakap yang Nia dah maafkan abang, abang akan rasa terbeban.”

Eh, mamat psiko ni main beban-beban pula! Aku yang rasa terbeban sekarang ni bila dia cakap macam tu, tahu tak? Dengan buat muka kesian macam tu. Nak gelak, tak boleh. Mood tengah serius. Tapi, seriuslah reaksi muka dia kelakar sekarang ni. Aduh. Macam mana aku nak yakinkan dia yang aku dah maafkan dia ni? Hati Nia rancak bermonolog sendirian.

Pening juga hendak melayan karenah anak-anak Puan Sri Azizah. Seorang begini, seorang lagi begitu. Diramas pergelangan tangannya dalam gelisah yang cuba disembunyikan. Riak wajahnya berubah tiba-tiba. Haqiem yang masih memandangnya, dipandang semula.

“Cukup tak kalau ini jadi bukti yang saya betul-betul dah maafkan encik?”

Haqiem tersenyum saat melihat gelang perak yang elok berada di pergelangan tangan gadis yang sedang sama-sama tersenyum sepertinya. Kesudian Nia menerima hadiah daripadanya sudah cukup memberi suatu makna yang besar dalam hidupnya tika ini. Namun, ada sesuatu yang perlu diubah dan diperbaik antara mereka berdua. Masalah yang satu itu.

“Lebih dari cukup sebenarnya. Tapi, akan jadi lebih sempurna kalau Nia panggil abang, abang. Tak mahulah berencik-encik ni. Kita semua kan satu keluarga. Nia pun anak Mama. Sampai bila-bila pun anak Mama.”


Thursday, November 16, 2017

Wira Bumi bersatu tenaga dalam Justice League

9:00 AM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. I'm back with my new review on the latest movie in the town: Justice League. Pengikut setia siri DC pasti tahu dalam filem Batman V Superman: Dawn of Justice yang dulu, Superman akhirnya mati dan ada yang sangka dia dah kembali semula ke planet asal dia dan macam-macam lagi. Jadi, apa yang boleh Mya katakan, opening siri DC Comics terbaru iaitu Justice League kali ini pun semestinya berkisar kekacauan selepas ketiadaan hero dunia tu. Just, Mya terfikir, why people cant stay being nice to each other, kan?

Wira Bumi bersatu tenaga dalam Justice League

Okey, back to the movie. Justice League. Not much I can say, sebab bila bercerita lebih-lebih, akan membawa kepada spoiler. And to those yang belum pergi tonton filem ni, yang sebenarnya dah mula ditayangkan sejak malam tadi, that is a bad move and people gonna hate me for that. Tapi, apa yang Mya boleh cakap, this one is worth to watch and you will seriously enjoy the movie. Not much of fighting scenes, tapi I really do love the cinematography and the cold jokes dalam filem ni. 3 and a half out of 5 stars for this one, maybe.
Oh, ya. Mya nak selitkan sekali nama watak-watak yang ada dalam filem DC terbaru ni. Mungkinlah awak kenal dengan tiga watak yang tengah tu. Tapi, ramai je yang bertanya dengan Mya, siapa yang lagi dua tu? Apa peranan dia dalam cerita ni? Ni haa. Mya dah bagi nama. Jangan tanya peranan. Yang tu, sila tonton sendiri. Dari mana datang ke, macam mana wujud ke, apa kaitan ke, semuanya ada diterangkan dalam filem. Go and watch the movie faster-lah. Okey, just kidding.
By the way, the tagline for this movie really moves me. "You cant save the world alone." Well, betullah tu. Masa nilah, Mya mula teringat my big team yang always have my back. Like we can read each others' mind, semua pergi tengok movie ni malam tadi, di tempat yang berlainan, tanpa dirancang. Sayang korang to the moon and back-lah. I tetap nak jadi Gal Gadot tau. You guys ambillah yang lain tu. Padahal, semua orang tak sabar nak pergi tengok. Sebab tu semua pergi semalam, kan? Anyway, kepada yang belum tengok, cepat-cepat pergi tengok. Mya nak sambung buat kerja ni. Roger and out.

Tuesday, November 7, 2017

Menangi selera di Grafa SS15 Subang

5:00 PM 4 Comments
Asssalamualaikum w.b.t. Buat apa tu? Tengah berkira-kira malam ni nak makan apa ke? Mungkin nasi. Mungkin western food. Atau mungkin burger. Kalau awak masih keliru dan awak tinggal dalam kawasan Kuala Lumpur ke Shah Alam, mungkin awak boleh panjangkan langkah ke Grafa SS15 Subang yang semestinya menawarkan pelbagai pilihan makanan daripada seleksi nasi ke western dan burger. Mya pun sebenarnya baru pertama kali ke Grafa SS15 Subang ni pada hari Ahad lepas dan seriously puas hati.

Menangi selera di Grafa SS15 Subang

Yang dalam gambar di atas ni adalah Supreme Grill. Daripada namanya pun kita dah boleh agak apa yang ada dalam satu set hidangan ni. All grilled with mashed potatoes at the middle. Gravy dia pun sedap memang kenyang. Set ni sebenarnya boleh dikongsi seramai 3-4 orang. Ada 2 Lamb Chop, 2 Beef Ribs, 2 Beef Steak, 3 Jumbo Sausage, 4 Hamlets dan 3 Chicken Wings.
Yang atas ni pulak Beef Burger. Double patty dengan triple layer of cheese gitu. Patty dia pulak mmg full and homemade. Siap ada add-on dengan fries and chopped bacon lagi tu. Berbaloi dengan harga dia. Agak pricey tapi memang serius kenyang terlajak. Tak ada rasa menyesal atau rugi langsung.

Oh, hampir terlupa pulak. Grafa ni bukak setiap hari kecuali hari Selasa tau, dari jam 12 tengah hari sampailah ke 12 tengah malam. Awak boleh waze je location Grafa ni or gunakan map yang Mya dah sediakan ni. Anyway, selamat menjamu selera ye, uolls.

Ayamas Kitchen tampil dengan koleksi Ready-To-Eat

12:00 PM 12 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Pada hari Sabtu yang lepas, Mya cukup bertuah kerana dapat menyertai Ayamas Kitchen Ready-To-Eat range Bloggers' Lunch Party yang telah diadakan di Ibu Pejabat Ayamas Kitchen yang berada di Shah Alam. Ramai juga blogger-blogger hebat yang turut terlibat. Rasa kerdil sekejap bila sampai di tempat kejadian. Tapi, bila nampak je barisan produk terbaru Ayamas Kitchen iaitu Ayamas Kitchen Ready-To-Eat siap terhidang di depan mata, terus hilang rasa kerdil tu *dilema seorang food hunter*

Ayamas Kitchen tampil dengan koleksi Ready-To-Eat

Kedai Ayamas yang sebelum ini cukup terkenal dengan rangkaian produk ayam sejuk beku dan sos perasa berkualiti tinggi dan menjadi pilihan pengguna kini tampil dengan rangkaian produk baharu yang sememangnya diilhamkan daripada kehendak dan keperluan kehidupan pengguna yang kian sibuk dan mengejar masa. Dengan koleksi Ready-To-Eat yang terbaru ini, hidangan lengkap dapat disediakan hanya dalam lima minit.

Mya sempat merasa ketiga-tiga jenis hidangan terbaru yang diperkenalkan oleh Ayamas Kitchen, iaitu Briyani Bukhara Ayam, Nasi Pilaf Ayam Mentega dan Nasi Kandar Ayam Masala. Sememangnya sedap dan lengkap. Tak perlu risau kalau-kalau perlu menyediakan nasi dan lauk secara berasingan kerana bungkusannya telah disekalikan dan awak cuma perlu panaskan dengan microwave sahaja. Kalau awak tak ada microwave pun tak apa. Masih ada cara lain untuk menikmatinya. Awak boleh cuba kaedah kukus pula. Sama seperti di-microwave, awak cuma perlu cucuk bahagian atas dengan garfu beberapa kali, bagi memudahkan proses memasak.

Pilihan Mya semestinya Briyani Bukhara Ayam. Tetapi, yang lain pun tidak kurang enaknya. Awak yang malas nak memasak di hujung minggu atau yang terkejar-kejar masa untuk sediakan makan tengah hari atau makan malam tu, bolehlah cuba dapatkan koleksi Ayamas Kitchen Ready-To-Eat ini dan simpan dalam peti sejuk awak siap-siap. Buat kata orang putih, 'emergency case'. Kat mana nak dapatkan? Cuba check lokasi Kedai Ayamas yang mungkin berada berhampiran di sini.

Untuk lebih banyak info dan maklumat mengenai Ayamas Kitchen Ready-To-Eat range ni, awak boleh like dan follow facebook page rasmi Ayamas Kitchen atau terus ke laman web rasmi www.kedaiayamas.my , okey? Ini baru betul-betul mudah dan sedap!

Monday, November 6, 2017

McDonalds kembali dengan Horlicks McFlurry

10:16 PM 10 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Siapa yang dah cuba desserts terbaru dari McDonalds yang baru je mula keluar mulai 24 Oktober yang lepas? Mya pun baru dapat tahu semalam bila kawan baik Mya beritahu yang dia ternampak di instagram kawannya. Bila dengar je nama dia Horlicks McFlurry, Mya terus jadi spy dan buka laman web McDonalds. Dah lebih seminggu rupanya Horlicks McFlurry ni keluar and Mya sebagai peminat Horlicks sangat kecewa dengan diri sendiri sebab tak ambil tahu *drama sangat*

McDonalds kembali dengan Horlicks McFlurry

Jadinya, dah alang-alang semalam Mya keluar dinner dengan kawan baik berdua tu, geng A2ZTRIO terus terjah McDonalds dan order Horlicks McFlurry seorang satu *seorang lagi tak makan manis, jadi beli dua je* Punyalah tak sabar. Dapat tahu terus pergi beli. Macam gelojoh pulak bila fikir balik. Tapi, Mya ada terbaca yang McDonalds akan jual McFlurry yang ni untuk limited time. Sebab tu laju je ajak kawan berdua tu pergi cari malam tadi jugak. Yang menambahkan lagi rasa sedap tu ialah, bila kawan kita yang belanja. Macam double rasa keenakkannya.
Oh ya. Kepada peminat-peminat Horlicks tu, bolehlah pergi beratur di kaunter McDonalds cepat dan dapatkan Horlicks McFlurry ni dengan harga RM5.99. Maklumat lanjut di laman web McDonalds. Roger and Out.

Saturday, November 4, 2017

Uji mata dan minda dalam Maze in Dark di Lost in Chinatown

10:00 AM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Selamat berhujung minggu kepada semua. Dah seminggu berlalu, Mya baru berkesempatan nak bercerita pasal my trip ke Lost in Chinatown di Petaling Street. Disebabkan tempat ni baru dibuka, ramai juga yang masih tak tahu pasal kewujudan lokasi menarik ni di tengah-tengah Chinatown di Petaling Street ni. Kena dengan namanya, Lost in Chinatown tampil dengan konsep Maze in the Dark yang seriously sangat menyeronokkan.

Uji mata dan minda dalam Maze in Dark di Lost in Chinatown

At first, both my bestfriends teragak-agak juga mahu masuk ke dalam Lost in Chinatown ni. Mungkin kerana ajakan Mya sendiri yang agak tiba-tiba awal minggu lepas. Mya pun sebenarnya tertarik dengan konsep Maze in the Dark tu sendiri yang membuatkan Mya terus je ajak mereka berdua pergi ke sana tanpa berfikir panjang. Apa sebenarnya Maze in the Dark ni, kan? Asyik itu je yang Mya sebut dari tadi.
Di pintu masuk Lost in Chinatown ni, kita boleh pilih salah satu daripada empat mission yang disediakan. Atas setiap mission, ada empat keping gambar dalam format hitam putih yang perlu kita cari, bermula dari pintu bertulis 'IN' sehinggalah 'OUT'. Banyak gambar yang seakan-akan sama yang sememangnya akan mengelirukan kita. Masa ni, terlintas kata-kata kumpulan Sepahtu dalam kepala Mya: "nampak sama tapi bukan dia." Tiga kali Mya patah balik ke pintu masuk semata-mata nak cari dan selesaikan misi ni. Memanglah tak ada hadiah. Tapi, selagi tak jumpa, rasa macam tak puas hati pulak. 

Mya terpaksa mengalah. Dua gambar je yang berjaya Mya jumpa sendiri tanpa bantuan kawan-kawan Mya. Itupun selepas kawan Mya dah berjaya selesaikan mission dia. Mulalah tayang muka bangga.  Geram pulak hati kita. Okey, Mya. Mohon bersabar. Towards the end of the maze, awak akan dihidangkan dengan sudut budaya *suka hati je bagi nama sendiri* Macam mengimbau kenangan pun ada. Anyway, kalau awak bosan-bosan, tak tahu nak buat apa tu, bolehlah ajak kawan atau keluarga ke Petaling Street dan cuba main Maze in the Dark di Lost in Chinatown ni. Masuk adalah PERCUMA sehingga Disember nanti. Kita lawan mata siapa lagi hebat. 

Thursday, November 2, 2017

LANAFIRA : Butik pakaian muslimah online dengan harga berpatutan

9:00 PM 4 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hello semua. Hope you guys have a very wonderful Thursday. Sekarang ni musim gaji pun dah masuk untuk geng sektor swasta. Dan bagi yang selalu tak ada masa untuk membeli belah di butik fizikal macam Mya ni, biasanya lagi senang dan suka untuk shopping di butik online. Tambah-tambah sekarang ni ada pelbagai platform dan butik muslimah online. Jadinya, tersangatlah mudah kerja Mya nak mencari pakaian muslimah tanpa bergerak ke mana-mana pun. Tapi, sekarang ni, Mya nak share pasal satu butik muslimah online yang menawarkan pakaian muslimah yang trendy dengan harga mampu milik, called LANAFIRA.

LANAFIRA : Butik pakaian muslimah online dengan harga berpatutan

Mya mula kenal LANAFIRA ni beberapa bulan lepas. Buka je website dia, Mya terus nampak kebaya moden dengan peplum yang ada di laman utama tu. Disebabkan Mya memang suka tengok baju peplum, Mya terus masuk and scroll habis semua baju yang ada. Harga pun memang boleh tahan berpatutan. Ini kalau geng mak dara Mya masuk ni, mahunya diborong habis kebaya yang ada untuk buat baju  bridesmaids untuk kenduri akan datang. Memang mereka la orangnya bila bab borong baju sedondon sekampung ni. Apatah lagi bila ada warna dan trend yang berkenan di hati.
Tengok jelah gambar yang Mya selitkan kat atas tu. Mya dah lama aim peplum warna krim tu. Tunggu masa nak grab je. Tapi Mya nak pesan ni. Jangan lambat-lambat grab. Sebab baju-baju kat LANAFIRA ni semuanya hot-selling item tau. Itu baru satu dua baju yang Mya sharekan kat sini. Kalau awak nak tengok banyak-banyak lagi, boleh bukak laman web rasmi LANAFIRA iaitu www.lanafira.com terus. Ataupun, kalau awak suka usha gambar kat instagram tu, teruskan dengan mencari @lanafiraofficial. Tapi, kalau awak tersangkut dan berminat nak beli baju tu, jangan salahkan Mya. Teruskan je dengan niat murni anda tu. Hehe. Oh ada satu lagi. Awak boleh juga like page LANAFIRA (www.facebook.com/lanafiraofficial) untuk update fesyen terkini dan lain-lain. Dah dah. Mya nak sambung shopping ni. 

Monday, October 30, 2017

Black : Kelebihan atau Sumpahan?

9:12 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Siapa kat sini ada nampak kat timeline dia, melintas beberapa trailer untuk drama terbaru Korea yang bertajuk Black? Drama Black ni sekarang dimainkan dalam siaran OCN pada setiap sabtu dan ahad dan sudahpun masuk ke episod enam. Spoiler alert! Mya mungkin akan cerita sedikit bahagian daripada episod satu. Lagipun, daripada series of trailers yang awak semua tonton di Facebook sejak beberapa minggu lepas pun rasanya sudah boleh memberi gambaran kasar macam jalan drama ni.

Black : Kelebihan atau Sumpahan?

Ha Ram (Go Ara) adalah seorang gadis yang seorang memakai cermin mata hitam kerana kebolehannya melihat bayangan kematian yang berada berhampiran orang yang akan meninggal dunia. Namun, dia sebenarnya amat membenci kebolehannya itu dan menganggap ianya sebagai suatu sumpahan. Malahan, kerana kebolehannya itu, dianggap gila dan digelar pengganas hanya kerana dia terselamat dari satu kejadian malang yang menimpa sebuah kapal terbang. Namun begitu, dalam suatu kejadian lainnya, dia bertemu dengan Moo Gang (Song Seung Heon) yang dalam diam sedang cuba menyiasat kisah silamnya.

Bagi awak yang sukakan drama yang bercorak dan bergenre separa seram plus thriller plus imaginasi, boleh cuba tengok drama ni. Agak twisty sedikit jalan ceritanya, tapi masih mudah untuk difahami. Bagi Mya, Go Ara berjaya bawakkan watak Ha Ram dengan baik. Sesuai dengan karekter dia sendiri. Mungkin sebab jalan cerita dia yang berentak 'gelap' dan kurang 'mushy-mushy' cintan-cintun leleh-leleh yang sememangnya kurang sesuai dengan Go Ara *pandai-pandai kau je*

Total keseluruhan episod untuk drama Black ini adalah 16 episod dan dijangka tamat pada 3 Disember. Jadi, pada yang baru nak mula tengok, jangan risau. Masih sempat lagi. Oh ya. Kenapa tajuk cerita ni Black? Yang tu, awak kena tengok sendiri. Sebab kalau Mya bagitahu, dah jadi dua kali spoiler alert *gelak nakal* Jangan lupa tengok ye. Nanti komen pendapat awak pula ye.
Roger and Out.