Search This Blog



Review Filem : Tada, Kimi O Aishiteru (Just, Loving You)

Tajuk : 
ただ、君を愛してる
Tada, Kimi O Aishiteru
Just, I Love You 
a.k.a Heavenly Forest

Tahun :
2006

Adaptasi Novel
恋愛寫眞 もうひとつの物語
Renai Shashin : Mo Hitotsu no Monogatari 
Photo of Our Life - Another Story
(Takuji Ichikawa)


Pelakon:
Aoi Miyazaki
Hiroshi Tamaki

Sinopsis :
Makoto, seorang jejaka photographer pemalu yang sering mengasingkan dirinya kerana kekurangan diri telah berkenalan dengan seorang gadis yang bersikap dan berpenampilan seperti keanak-anakan bernama Shizuru. Perkenalan pertama mereka membawa kepada sebuah persahabatan setelah mereka sama-sama menceroboh ke dalam hutan larangan berhampiran akademi mereka. Makoto, pada masa sama, meminati Miyuki, rakan sekelasnya dalam diam. Namun, perasaannya itu dapat dihidu Shizuru yang akhirnya turut berkawan baik dengan Miyuki. 

Menyambut hari lahir Miyuki, mengingatkan Makoto dengan hari lahir Shizuru. Tanpa dijangka, Shizuru menghilangkan diri selepas menerima hadiahnya tanpa sebarang berita secara tiba-tiba. Yakin Shizuru akan kembali, Makoto terus tinggal di rumah yang sama.

Dua tahun kemudian, sepucuk surat muncul dari luar negara di rumah Makoto. Shizuru kini berada di New York dan mengajak Makoto ke pameran pertamanya di sana. Kedatangan surat yang tiba-tiba membuatkan Makoto terus bersetuju dan terbang ke sana. Namun, akhirnya dia mendapat tahu bahawa Shizuru menyimpan satu rahsia besar darinya. 

p/s : Hati tisu macam Mya, mohon sediakan tisu sebelum tonton.

'See your memories on this day' di Facebook mengamit kenangan

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua .

Kalau tengok tajuk pun macam dah boleh agak apa yang Mya nak cakap kan? Siapa setuju ? Mungkin ada antara memories yang dipamerkan tu macam menimbulkan rasa malu dengan diri sendiri apabila dikenang semula. Tetapi, setuju tak kalau Mya kata, ianya seolah petanda yang kita sudah berubah menjadi lebih baik ? Siapa kata nak berubah itu susah ? 
*Padahal sendiri yang kata*

Anyway, seronok juga kalau mengenang kembali cerita lama sebegitu *yang memalukan, tolak tepi*. Gambar dengan kawan-kawan lama, tempat yang pernah dilawati dan pelbagai lagi yang indah untuk diimbas kembali sebenarnya. Macam Mya sendiri, Mya suka melihat hasil kerja lama yang pernah dibuat semasa mula berniaga dulu.

Jadi, tak semuanya buruk kan? 
Anyway, stay with me till next time.
Bye, XOXO.


p/s : Bila tulis pasal memori , tiba-tiba teringat filem Inside Out

DIY Name Card secara PERCUMA

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua

Senangnya dalam hati, name card baru Mya dah sampai .
I am a happy girl *muka ada senyummm*
Sebenarnya, minggu lepas Mya jalan-jalan kat blog Kak Julia,
terperasankan entry pasal buat name card DIY. *lihat entry disini*
So, baca punya baca, rupanya Kak Julia buat design name card terbaru dia sendiri di Pixajoy.
Beritanya bukan berhenti di situ.
Pixajoy offer 50 set name card percuma setiap hari untuk semua orang.
Tanpa syarat tau

Dah terlanjur bercerita, Mya nak kongsi cara 
untuk buat name card di Pixajoy secara ringkas dengan awak semua.

Pergi ke laman Pixajoy. 
Awak boleh klik pada banner,
atau klik pada Product dan pilih 'Name Card'.

Awak akan dibawa ke laman 'Personalised Name Card'.
Skrol kebawah sehingga awak jumpa gambar di atas.
Klik 'Start Now' pada gambar FREE Personalised Name Cards.

Di laman ini, awak boleh memilih tema name card yang menjadi kesukaan awak.
Klikkan untuk melihat tema pilihan awak dalam imej yang lebih besar.


RM 35.00 dipotong begitu sahaja tanpa syarat oleh Pixajoy.
Cuma perlu bayarkan kos penghantaran sahaja.
Mana lagi nak dapatkan cantik , sememangnya puas hati sebegini jika bukan di Pixajoy.
Jika kena bayar pun Mya sanggup .


Anyway, stay with me till next time, okay?
Bye, XOXO.

Jentik Jumaat : Beringatlah!

Assalamualaikum w.b.t


Setinggi mana kita mendaki, 
pastikan kaki masih kekal memijak tanah. 
Sejauh mana kita pergi, 
langkah pertama jangan dilupakan. 
Supaya kau bisa pulang tika tersesat. 
Supaya kau tahu 
sejauh mana kakimu perlu mendaki 
andai jatuh dari landasannya.

Biar sayapmu membawa kau terbang jauh, 
biar asyiknya kian menyeru, 
jangan diabai rasa gentarnya andai terhempas jatuh. 
Supaya sakitnya tidak panjang. 
Supaya sayapmu masih bisa berkembang 
dan membawa kau terbang kembali.

Beringatlah,
Kerna setinggi mana kita di atas, 
masih ada yang lebih tinggi.

Review Wayang : Aliff dalam 7 Dimensi #AD7D

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua .

Hari ni Mya nak review sikit pasal filem Melayu yang sedang hangat di panggung seluruh negara, iaitu Aliff dalam 7 Dimensi . Best ke filem ni yang Mya nak tengok sangat ? Ataupun sebab barisan pelakon utamanya sahaja ? Okey, here's my review .


Filem Aliff dalam 7 Dimensi tidak lari dari kebanyakan filem bergenre seram di Malaysia yang lain. Hantunya masih terbang , merangkak dari bawah katil dan sebagainya *apa kaitan?*
Penceritaan dan perjalanan cerita memang baik . Tiada satu bahagian pun yang dibiarkan tergantung .
What I'm trying to say is, setiap apa yang terjadi dalam filem ini diterangkan dengan jelas .

Antaranya :
→ Bagaimana Aliff boleh memiliki saka ?
→ Apa tujuan aktiviti Aliff setiap hari ?
→ Kemana saka itu akhirnya ?
dan lain lain lain lain lagi...

Selain itu . filem ini banyak mengingatkan tentang perkara minor yang kita lakukan setiap hari. Scene paling disukai ramai adalah semasa kemunculan anak djin buncit ketika makan . Comel dan mudah untuk kita faham apa yang cuba disampaikan oleh pengarah filem , Faisal Ishak . 

Pemilihan pelakon adalah antara yang terbaik dalam kalangan terbaik . Tidak sia-sia Izzue Islam, Alif Satar dan Juliana Evans berpenat lelah untuk mendalami watak dan mengharung pelbagai cabaran ketika pengambaran untuk filem sebaik ini . Kaka Azraff juga nampaknya bergerak seiring dengan para pelakon lain apabila membawakan watak yang diberikan dengan baik .

P/S : My lil'bro tak boleh tidur malam bila teringatkan salah satu scene dalam cerita ini. I just feel yang he is a coward. So, I keep teasing him  dengan suara saka Aliff . Jahat tak kakak dia ni ?

Stay with me till next time , okay ?
Bye , XOXO

Punca Diet Tidak Menjadi

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua .

Siapa yang sedang berdiet, sila angkat tangan! Penat berdiet , tapi berat badan masih tidak berubah ? Ada juga yang mahukan hasil segera , tapi tidak boleh bersabar dan cepat berputus asa . Okey, jom kita kongsi punca-punca diet gagal yang Mya dapat dari majalah Dara.com ini.


1. Berlapar
Siapa kata awak perlu berlapar ? Ini akan membuatkan awak makan lebih banyak . Makan sahaja seperti biasa namun dikurangkan kuantitinya. 

2. Snek
Elakkan menyimpan makanan ringan di rumah . Amalkan menyimpan buah-buahan tinggi serat dan jadikan sebagai kudapan sampingan .

3. Saiz pinggan
Pinggan yang besar akan membuatkan kamu mengambil makanan lebih banyak . Jadi, gunakan pinggan yanglebih kecil dan semestinya kuantiti makanan yang kamu ambil juga akan berkurang dari kebiasaannya.

4. Makan cepat
Seperti yang disunnahkan oleh Junjungan Mulia Rasulullah s.w.t , kita hendaklah mengunyah sebanyak 40 kali sebelum menelan makanan. Ini bukan sahaja membuatkan makanan mudah dihadam, malah ia akan mengelakkan tercekik dan kamu akan jadi lebih kenyang.

5. Beraktiviti sambil makan
Makan sambil melakukan pekerjaan lain boleh membuatkan awak jadi gemuk! Takut bukan membaca kenyataan itu? Ambil contoh ini : berapa banyak kuantiti makanan yang diambil semasa menonton movie?

6. Malas berjalan
Berapa ramai yang lebih gemar menaiki kenderaan walaupun hanya untuk ke kawasan yang berada berhampiran? Atau menaiki lif sekadar hanya ke tingkat atas ? Ubah kebiasaan itu secara paksa. Parking kenderaan lebih jauh atau elakkan menaiki lif adalah lebih baik dan membantu diet anda.

7. Minuman berkarbonat ‘DIET’
Tidak bererti apabila perkataan DIET bertulis pada kebanyakan minuman soda , ianya lebih baik dari minuman berkarbonat biasa. Kandungan pemanis di dalam minuman sebegini masih banyak, ya?

8. Kurang rehat
Rehat atau tidur yang mencukupi sebenarnya membantu mengawal berat badan. Kurangnya rehat boleh mempengaruhi hormon penghadaman. Jadi, rehatlah secukupnya, ya!

9. Ajakan teman
Ini kerap terjadi kepada sesiapa sahaja. Apabila teman-teman mengajak mengajak atau menghulurkan makanan yang enak, pasti sukar untuk menolaknya. Tidak mengapa, tolaklah dengan baik. Atau ambil sedikit sahaja, sekadar untuk menjaga hati. Terangkan kepada mereka yang awak sedang mengawal pemakanan. Jika anda boleh bertolak-ansur, mengapa tidak mereka juga , kan?

10. Cheat day
Ini memang punca utama mengapa diet anda sering gagal. Boleh sahaja awak luangkan sehari untuk menikmati hidangan kegemaran awak. Tapi, elakkan mengambil terlalu banyak . Adakalanya , apabila awak sudah meluangkan masa untuk cheat day, awak jadi malas untuk berdiet semula . Buang rasa malas itu walaupun terpaksa .

Jadi, jom kita amalkan tip-tip pemakanan sihat untuk kesihatan tubuh yang lebih baik. Mya akan kongsikan tip-tip lain akan datang.
Terima kasih kerana sudi baca.

Stay with me till next time, okay ?
Bye , XOXO

Tips Pujuk Sahabat Merajuk

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua .

Ada tak sesiapa hari ini yang tidak bertegur sapa dengan sahabatnya? Mungkin berlaku sedikit salah faham . Tidak salah untuk mengalah , daripada membiarkan persahabatan yang telah dibina terputus begitu sahaja . Hari ni , Mya nak bagi tips bagaimana memujuk sahabat yang merajuk .

1. Berikan waktu
Jangan terus dipujuk selepas bertengkar . Mungkin anginnya masih belum berkurang dan akan membuatkan dia rasa menyampah dan menyangka awak tidak ikhlas mahu memohon maaf.

2. Bertolak ansur 
Jangan diikut rasa marah dan ego dalam hati. Janganlah nanti awak menyesal kerana kehilangan sahabat kesayangan awak di kemudian hari

3. Mengirim kad ucapan
Buatlah satu kad khas . Hiaskan kad itu mengikut seleranya dan tuliskan ucapan maaf awak seikhlasnya . Siapa tahu , mungkin dia akan berlembut hati .

4. Bertemu secara berhadapan
Apabila tiba waktu yang sesuai, carilah peluang untuk berhadapan dengannya. Cuba pujuk sahabat awak secara rasional . Jangan ikut sama emosi dan bincangkanlah punca masalah denga sebaiknya



Satu je Mya nak pesan, macam mana sekalipun, janganlah jadi orang yang memutuskan silaturahim. Allah murka, tau. 

Stay with me until next time, okay?

Bye, XOXO.

Jangan dipendam rasa kecewa

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua.

Hari ni Mya nak kongsi tips merawat diri daripada perasaan kecewa selepas suatu perpisahan. Sememangnya sukar, tapi ianya perlu dilakukan untuk meneruskan hidup. Jangan menganggap segalanya sudah berakhir.



1. Memaafkan
Sekiranya kamu ditinggalkan dan dikecewakan, maafkanlah si dia. Hilangkan rasa marah dan lepaskan rasa dendam. Pasti anda akan rasa lebih tenang.

2. Bersedia untuk melepaskan.
Baik di tinggalkan mahupun si dia dijemput yang Maha Berkuasa, belajarlah untuk melepaskan. Jangan terus hidup dalam kenangan. Hidup tetap perlu diteruskan. 

3. Pergi bercuti
Bercuti merupakan terapi terbaik. Sebaiknya, jangan diingat semula kenangan yang pernah dilalui bersama. Cipta kenangan baru bersama rakan-rakan dan keluarga.

4. Luangkan masa dengan keluarga dan rakan-rakan.
Masa yang ada itu gunakan sebaiknya bersama rakan-rakan dan keluarga. Pergilah bercuti, rancang aktiviti harian yang boleh dilakukan bersama mereka.Mereka merupakan sumber kekuatan utama anda.

5. Timba ilmu baru
Alihkan perhatian anda dengan mempelajari ilmu baru. Belajarlah memasak, menjahit atau cari hobi baru yang boleh menyibukkan diri anda dari mengingati si dia yang telah mengecewakan. 

6. Ubah penampilan diri
Mungkin kedengaran seperti tiada kaitan. Tetapi, percayalah! Ini merupakan salah satu jalan terbaik. Anda akan menjadi lebih yakin dan dapat menunjukkan diri anda yang terbaru

7. Jangan takut untuk bermula semula
Jangan pernah mengambil keputusan untuk terus kekal ‘single’ hanya kerana anda pernah dikecewakan. Yakinlah setiap yang berlaku ada sebabnya dan belajar untuk terima orang baru dalam hidup. Siapa tahu, anda akan berjumpa yang lebih baik.


Sumber Dara.com
Copyright © 2015 Mya Farisha
| Distributed By Gooyaabi Templates