Search This Blog

Friday, July 20, 2018

Tips menghadap bil postpaid tinggi

12:13 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Kebelakangan ni, Mya banyak terbaca dan dengar aduan orang ramai pasal bil telco yang masing-masing yang tak nak kalah terbang melangit. Ini bukan post Mya cuba nak menjatuhkan mana telco. Instead, ini panduan untuk pengguna-pengguna telco yang mula jadi panik bila tengok bil yang nak dibayar, naik mencanak tinggi melambung.
First, take a deep breath. Jangan terus melatah bila tengok bil yang nak dibayar mahal macam tu. Sebaiknya, refer semula kepada bill statement. Kalau awak tak mendaftar untuk penghantaran bil secara fizikal ke rumah, cuba download apps telco terus ke dalam telefon bimbit awak. Cari menu bill statement dan simpan salinan dalam telefon. Cari bahagian yang dikenakan bayaran paling mahal dan cuba kesan kesalahan atau kawasan yang mendatangkan kemusykilan.
Seterusnya, hubungi customer service. Beritahu mereka yang awak ada kemusykilan mengenai bill statement, instead of terus serang men-khinzir buta. Cuba bertenang dan cakap dengan baik. Terus beritahu bahagian yang musykil dalam bill statement dan dengar dengan baik. Nyatakan masalah dengan terang dan jelas supaya kerja kedua-dua pihak menjadi lebih mudah dan cepat.

Sebenarnya memang dua langkah mudah sahaja kalau awak ada masalah dengan billing, tak kiralah dengan mana-mana telco. Tetapi, kalau awak ada masalah dengan line internet yang lambat, sampaikan nak load text pun makan masa, sebaiknya, awak cuba semak dulu coverage telco tersebut di kawasan awak. Minta pegawai telco yang ada untuk checkkan. Mereka sebenarnya boleh semakkan dalam system mereka. Jangan sekadar bertanya kepada kawan rapat apa telco yang mereka pakai dan tahap keberkesanan telco mereka, tapi mereka tinggal 500 batu jauh dari kawasan awak. Dah hampir lunch hour. Roger and Out.

Tuesday, July 17, 2018

Gegar gempita AFB FUN DAY di Taj Villa, Ampang

5:34 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Takkan tak gegar, takkan tak gempita kalau dah 16 orang blogger dengan keluarga masing-masing berkumpul untuk program AFB FUN DAY yang dah berlangsung selama tiga hari iaitu dari 13 hingga 15 Julai 2018 di Taj Villa, Taman Zooview, Ampang, kan? Ditambah dengan aktiviti-aktiviti yang sememangnya funnnn~ saja. Memang betul-betul gegar gempitalah Taj Villa berkenaan selama 48 jam tanpa henti.
Gegar gempita AFB FUN DAY di Taj Villa, Ampang
Tapi sebelum kita bergembira sakan, Mya dan rakan blogger lain sempat menyinggah makan tengah hari di 1Cafe di Kemensah Height. Dah lapar sangat katanya. Nak cari kafe ni pun bukannya susah. Waze sahaja Kemensah Grocer, mesti jumpa. Kami ke sini pun betul-betul lagi beberapa minit menjengah waktu solat Jumaat. Lepas order makanan masing-masing, yang lelaki semuanya ke masjid yang terletak berhadapan dengan kafe dan Kemensah Grocer ni.
1Cafe, Kemensah Height
Menu makanan di kafe ni tidak terhad kepada makanan ala Carte Thai sahaja. Disebabkan kafe ini dibuka seawal 8 pagi sehingga 10 malam, ada juga menu untuk sarapan dan minum petang turut dijual. Paling Mya suka sebab ada menu roti titab jugak. Lepas ni, tak payah la Mya bersusah-payah mencari kedai yang ada menjual menu roti titab ni lagi.
Makanan | 1Cafe, Kemensah Height

Anyway, usai solat dan makan, semua balik ke Taj Villa dengan agenda seterusnya, iaitu, membeli belah. Dengan niat makanan disediakan sendiri sepenuhnya, kami pun bergerak ke NSK Wangsa Maju. Terima kasih diucapkan kepada blogger Umi Fuzy yang sudi menjadi pemandu dan tour guide sepanjang ahli AFB berada di Ampang untuk 3 hari 2 malam ni. Kalau nak mengharapkan Mya, memang sesat tak jumpa jalan keluarlah jawabnya.
Ruang Tamu | Taj Villa, Ampang
Taj Villa ni memang terbaiklah. Bayangkan seramai 30 orang blogger termasuk pasangan dan anak-anak berkumpul di bawah satu bumbung, berlari tak ingat dunia, masih, rumah terasa lapang. Nak tidur pun ada 5 bilik yang disediakan, tak termasuk kawasan ruang tamu dan koridor di tingkat atas dan bawah yang turut disediakan sofa empuk. Takde langsung pun segmen berebut katil atau bilik air selama kami berada di rumah ni.

Settle shopping barang dapur, kita terus berkung-fu di dapur. Dengan seliaan blogger Kak Eny dan Papaglamz, menu untuk malam pertama adalah BBQ ayam, udang dan daging. Sampai tersandar kekenyangan semua orang. Memang syok bila memasak beramai-ramai. Dengan meriah bunyi anak-anak yang tengah mandi pool lagi. Mya memang tak join lah untuk hari pertama ni. Sebab jadi runner. Belacan pun boleh jadi papadom bila kalut. Hai lah papadom ku.
Sesi memasak | Taj Villa, Ampang
Sesi memasak | Taj Villa, Ampang
Hari kedua, kita bersenamrobik di dalam pool. Pakat beramai-ramai terjun pool pagi tu macam taknak kalah dengan satu sama lain. Memang meriah la kalau pool besar macam tu. Beramai-ramai terjun pun tak bersesak langsung. Dengan masing-masing tak cukup tingginya. Masuk kolam je kaki menjengket. Kecuali, blogger Mya Rosli yang memang tinggi. Thanks to Kak Eny dan Papaglamz, sekali lagi kami bersarapan mewah dan super sedap. Memang blogger masakan terbaiklah kakak dan abang kami yang berdua ni.
Pool | Taj Villa, Ampang
Aktiviti kami tak berhenti hanya di situ. Menjelang tengah hari, kaum wanita dan Papaglamz masuk dapur dan membantu sebaik mungkin. Sempatlah masing-masing belajar cara memasak dari Kak Eny. Settle makan dan solat, terus ke aktiviti Pakaian Kreatif. Hats off to kumpulan lima dan satu yang sememangnya berfikir secara kreatif dan luar alam. Yang lain pun tak kurang hebatnya. Bayangkan buat party dress dengan surat khabar. Siap berbunga-bunga dan beropol.
Baju apa nak dibuat ni? | Taj Villa, Ampang
Wakanda-in-the-making | Taj Villa, Ampang

blogger Shamiera Osment sebagai mod | Taj Villa, Ampang
Kita sambung meriah dengan aktiviti seterusnya iaitu Body Language. Yang ni Mya memang kagum dengan semua orang. Klu pelik-pelik pun boleh teka dengan mudah. Paling suka kalau Cik EN dengan Kak Syu yang bagi klu. Tapi takpelah. Ni Mya ada share sikit gambar sekitar aktiviti. Cuba teka sendiri ye.

Segmen paling meriah | Taj Villa, Ampang
Apa tu agaknya? | Taj Villa, Ampang
Something special ahead. Kendurian night is on! Thanks to Papadom-ku (haa... tukar nama lagilah kau lepas ni ye Pokcik...) yang tolong borongkan durian walaupun dia sendiri tak makan. Alert! Gambar-gambar berikut mungkin membuatkan awak pun nak serbu kedai jual durian sesegera mungkin.
Kendurian | Taj Villa, Ampang
Nyumnyum! | Taj Villa, Ampang
Gosip apa tu cik Akin | Taj Villa, Ampang
Anyway, thanks to semua blogger yang turut serta dalam AFB Fun Day tahun ni. Tahun depan insyaAllah kita akan berjumpa lagi. Thanks juga buat organizer, iaitu AFB Network yang banyak bersusah payah untuk menyatukan semua blogger yang ada di bawah satu bumbung. Buat kakak-kakak, abang-abang dan adik-adik yang sama-sama memeriahkan majlis, I love you all to the moon and back.

Wednesday, July 4, 2018

Selamatkan bayi yang tidak berdosa!

12:03 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hi guys. I believe that almost everyone of us are now well-informed about the latest case of little Adam who was found dead at his nanny's house. What made it more tragic is he was found in the freezer. Can you imagine? A five months old baby in a freezer? I can't even stand properly in the i-City. How dare the nanny lied about Adam being kidnapped? So frustrating. How cruel has this world actually become?
Bercakap soal kejam. Sekarang ni terlalu banyak kes pembuangan bayi yang disiarkan di media-media sosial, muka akhbar dan melalui berita sendiri. Dibuang dari tingkat tiga, ditemui tepi longkang, malah bermacam tempat lagi. Seolah-olah masyarakat kita zaman sekarang ni dah tak ada nilai kemanusiaan dalam hati masing-masing dah. Mana rasa cinta yang kuat sangat masa buat anak tu? Didn't mean to cakap benda-benda yang tak senonoh. But this matter has become worse day by day.

Cuma, Mya masih bersyukur sebab masih wujud insan-insan yang berhati mulia yang sanggup tampil untuk menjaga anak-anak yang dibuang ni. Dan, seriously, I'm most grateful for the mother yang dah terlanjur, tetapi masih sudi nak menjaga anak yang dikandung tu, in spite of pandangan orang sekeliling yang sibuk nak membawang. Believe me. Setidaknya, mereka ni tak tersabit dengan dosa membunuh nyawa anak kecil yang baru hendak memulakan hidup atas dunia.
Kat Malaysia ni ada banyak NGO yang sudi tolong mereka-mereka yang tidak mahu menjaga anak yang baru dilahirkan. Malah pihak KPJ sendiri dah melancarkan 'baby-hatch' untuk masalah ini. Jadi, tolonglah jangan buang anak-anak ini merata-rata. Tolonglah bayangkan nasib pasangan yang dah bertahun kahwin tapi masih tak dikurniakan cahaya mata. Tolonglah fikirkan masa depan si anak yang mungkin jauh lebih baik bila dia besar nanti. Tolonglah jangan bunuh anak-anak ini.

Friday, June 29, 2018

Nak belajar bahasa baru pun salah ke?

10:25 AM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Entah macam mana hari ni terdetik nak menulis pasal belajar bahasa baru. Yelah. Bagi masyarakat kita sekarang ni, Bahasa Inggeris dan Bahasa Korea bukanlah satu bahasa yang asing dah. Kalau tengok kat mana-mana media sosial pun, budak sekolah pun sekarang dengan yakinnya menggunakan Bahasa Inggeris untuk bertweet dan sebagainya. Geng peminat KPop pun dengan rasa bangganya menggunakan tulisan Hangul dalam status mereka.
Sebenarnya, bagi Mya tak ada masalah pun. Ini petanda yang rakyat negara kita sekarang bersedia nak belajar benda baru. Tapi, the attitude of orang sekeliling yang pandang benda ni as karut bila you are someone who barely able to walk through the whole road. Kawan tu baru nak berjinak-jinak, baru nak pandai bercakap bahasa Inggeris. The others dah serang segala pronunciation and grammar, like they are so much better than the person himself. Lepas tu, terus kawan tu tak ada semangat nak belajar bahasa baru.

Nobody's perfect laaaa. Even if you stress so much on the grammar, tertinggal 'a' tak boleh, salah guna noun pun tak boleh, once you go to the country which use English as their mother tongue, orang kat sana tak ambil peduli pun. As long as apa yang awak nak cakap tu boleh difahami sudahlah. Don't downgrade others just so you can feel like you are better than anyone else. You were once a beginner too. Seronok ke perlekeh orang lain yang baru nak belajar?

Tapi, kalaupun pandai bahasa apa sekalipun, tolong consider orang sekeliling jugak. This one does matter too. Kalau dah orang sekeliling tak faham bahasa Inggeris or Korea tu, janganlah bersembang guna bahasa yang kononnya awak mahir sangat tu. Ini tidak. Mentang-mentanglah orang lain tak pandai, awak pi bantai guna jugak. Kononnya nak tunjuk hebat. Bila kena perli or marah, tahu pulak melenting. Well, salah siapa?

Ok done membebel untuk pagi ni. Entah macam mana boleh terkeluar segala benda ni. Padahal, bangun tadi, tetiba rasa nak belajar sign language untuk orang pekak dan bisu je. Lepas tu terus teringat nak tegur orang lain pasal ni. In case ada yang kata Mya sebenarnya cemburu sebab orang lain tu boleh berbahasa Inggeris or Korea dengan baik, maybe you need to learn more about me laaa. Cuma, nasihat Mya, be considerate. This world don't revolves around you only. Roger and Out

Sunday, June 24, 2018

BookXcess Tamarind Square: Kedai buku 24 jam pertama di Malaysia

5:38 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Happy weekends Mya ucapkan kepada semua pembaca yang masih setia di sini. Berapa banyak jemputan rumah terbuka yang sempat awak pergi sepanjang minggu ni? Kalau tiada, marilah berhuhu bersama-sama. Tapi, Mya sempat ke Cyberjaya sebenarnya semalam. Hati asyik kata nak ulang pergi ke kedai buku 24 jam, BookXcess Tamarind Square. Jadi akhirnya, selepas ambil kawan di Puchong, kami terus bergerak ke Tamarind Square, Cyberjaya. Apa yang best sangat dengan kedai buku BookXcess ni ye?

Kedai buku 24 jam pertama di Malaysia

Seperti yang semua orang sedia maklum, kedai buku BookXcess di Tamarind Square, Cyberjaya ni merupakan kedai buku pertama yang mengadakan konsep dibuka 24 jam 7 hari seminggu. Jadi, tak kiralah awak dating pukul berapa pun, kedai buku ini masih dibuka dan sedia menerima pengunjung. Apa yang lagi menarik, BookXcess turut menyediakan kerusi dan meja untuk awak yang nak stay kat sini. Oh ya, beserta Wi-Fi percuma untuk awak gunakan.

Yes, you can bring your laptop or tablet, or even your study group there, for as long as you want. However, ada pantang larangnya juga. Awak dilarang untuk bawa makanan dan minuman ke dalam ruang peribadi dan awam, walaupun ramai yang langar amaran ni. Ini adalah untuk menjaga kebersihan dan menjamin kualiti buku yang ada di sana. Cuba bayangkan. Sudahlah kedai buku ini membenarkan awak membaca buku yang ada secara percuma dan tanpa syarat, tapi awak tertumpah air pula di atasnya. It doesn’t sound nice, right. Jangan risau. Kalau awak nak cari minuman atau makanan sepanjang awak berada di sana, awak boleh ke convenirence store yang terletak di bangunan bersebelahan dengan kedai buku BookXcess ni. Bila ruangan cafĂ© di kedai ini buka nanti, awak boleh berehat sekejap di situ. 
I love the fact yang harga buku di sini jauh lebih murah dari kebanyakan kedai buku lain. Mungkin kerana ada antara buku-bukunya sudah lama diterbitkan. Malah ada antara buku-buku yang terdapat di sini, tidak lagi dikeluarkan dan dipasarkan di mana-mana tempat. Tapi, what really matter is, Mya boleh dapatkan buku dari pelbagai topik yang Mya suka di sini. Be it design, architecture, travel, or even Avengers series, semuanya ada di sini. Cuma, mohon jangan minta buku keluaran DuBook atau Lejen di sini. Oh ya, buku-buku di sini semuanya dalam bahasa Inggeris. Jadi, jangan cuba tanya karya Siti Rosmizah atau Aii Fariza di sini ya. 

Bangunan Tamarind Square ni sebenarnya boleh juga dijadikan kawasan untuk bergambar. Jika awak parking di luar bangunan, awak boleh nampak barisan pokok yang cantik menghijau. Pergi ke hujung bangunan, awak akan nampak lanskap yang mana juga ditempatkan escalator untuk awak yang datang dari bawah. Untuk yang parker terus di hadapan kedai buku, awak Cuma perlu pandu lurus ke arah jalan keluar, dan awak akan jumpa kawasan escalator yang Mya maksudkan. 
So, kalau awak seorang pencinta buku macam Mya, sila-silalah merajinkan diri untuk ke sini kalau ada masa lapang. Barely regret it, fully in love with it. Mya pun dah sampai sini dua kali. Awak bila lagi? Kita lawan siapa lagi teruk masalah bibliophile: Beli buku banyak-banyak, tapi tak habis-habis baca. Yang ada di rak pun penuh sebakul belum berbaca, beli lagi sebakul. Haih. Roger and Out, guys.