Search This Blog


[LYRICS] Most Girls - Hailee Steinfeld

[LYRICS] Most Girls - Hailee Steinfeld [LYRICS] Most Girls - Hailee Steinfeld

Lyrics Most Girls - Hailee Steinfeld


Some girls feel best in their tiny dresses
Some girls in nothin' but sweatpants, looking like a princess
Some girls kiss new lips every single night
They're stayin' out late cause they just celebrating life

You know some days you feel so good in your own skin
But it's okay if you wanna change the body that you came in
Cause you look greatest when you feel like a damn queen
We're all just playing a game in a way, tryna win that life

Most girls are smart and strong and beautiful
Most girls work hard, go far, we are unstoppable
Most girls, our fight to make every day
No two are the same

I wanna be like, I wanna be like most girls
I wanna be like, I wanna be like most girls
I wanna be like, I wanna be like
I wanna be like, I wanna be like
I wanna be like, I wanna be like

Some girls like to keep their physique real private
Some girls wear jeans so tight 'cause it feels so right, yeah
Some girls, every day searching, keep the page turning
Sleepin' in late cause they're just celebrating life

You know some days you feel so good in your own skin
But it's okay if you wanna change the body that you came in
Cause you look greatest when you feel like a damn queen
We're all just playing a game in a way trying to win that life

Most girls are smart and strong and beautiful
Most girls work hard, go far, we are unstoppable
Most girls, our fight to make every day
No two are the same

I wanna be like, I wanna be like most girls
I wanna be like, I wanna be like most girls
I wanna be like, I wanna be like
I wanna be like, I wanna be like
I wanna be like, I wanna be like

Most girls, yeah
Most girls
Wanna be, wanna be, wanna be
Most girls, our fight to make every day
No two are the same

I wanna be like most girls
I wanna be like, I wanna be like most girls
I wanna be like, I wanna be like
I wanna be like, I wanna be like
I wanna be like

Lyrics Most Girls - Hailee Steinfeld

[REVIEW] Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge

To be honest, Mya bukanlah pengikut setia siri Pirates of the Caribbean ni. Even kalau tayangan semula di televisyen pun selalunya ada bahagian yang terlepas pandang atau sengaja tak nak pandang. Well, everyone knows yang siri Pirates of the Caribbean ni selalunya tak pernah terlepas dari melibatkan watak atau prop yang boleh mengakibatkan nausea. Ingat tak dulu ada siri yang tunjukkan jantung berdegup yang nampak SUPER real? Atau mungkin pakcik muka sotong yang memang Mya tak pernah teringin nak tengok muka dia sebab SUPER menjengkelkan? So, these kinds of elements selalunya membuatkan Mya rasa terbantut untuk minat sesuatu filem.

Review Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge


One word - Refreshing! 

Jalan ceritanya tak membosankan dan tak kelam kabut. Sangat mudah untuk difahami sebab tak ada lewah or bahagian yang tak penting. Mya langsung tak sedar yang masa dua jam dah habis macam tu saja semasa menonton filem ni. Well, to be frankly speaking, Mya ni jenis suka tengok jam untuk membandingkan penggunaan masa dan perkembangan plot *ayat konon hebat . cakap je la bosan* Tapi, semalam Mya langsung tak ingat nak usha jam, walaupun perut dah lama memulas minta carikan tandas. 

Review Pirates of the Caribbean Salazar's Revenge

NO nausea elements. Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge kali ini agak berbeza sedikit dari segi penampilan watak. Kalau yang geli-geli sikit tu adalah. Tak ada lah sampai bila teringat tu pun masih terasa di hujung-hujung tekak *euwww* Anyway, Salazar's Revenge berbeza sikit dari segi itu. Apa yang ada ialah hantu yang terbang, muka pucat, kepala sekerat, badan sahaja kepala tak ada *err, do I need to mention that they kill mercilessly because they are ghost?* 

Rasanya tak perlulah Mya nak mention pasal cinematography or CGI or kesesuaian watak, sebab siri Pirates of the Caribbean ni merupakan salah satu siri terbesar bawah naungan Jerry Bruckheimer, kan? Rasa macam kerdil sangat pulak nak bercakap soal tu. Lagipun, siapa je yang tak tahu kehebatan Johnny Depp bila dia dah mendalami watak. Dia buatkan watak Jack Sparrow jadi SUPER charming walaupun karakter tu sebenarnya tersangatlah annoying, pemabuk, miang, kuat ambil kesempatan dan licik *he is my kind of prince charming actually* Anthony De La Torre yang bawakan watak Jack Sparrow semasa muda pun tersangatlah bagus, sebab kita boleh rasa aura Jack Sparrow yang kita biasa tonton dalam lakonan dia.


Anyway, thanks to TV3 Malaysia yang memilih Mya sebagai salah seorang pemenang tayangan perdana Pirates of the Caribbean Salazar's Revenge. Kalau awak mencari satu filem di pawagam yang mampu buatkan awak pecah perut ketawa tak henti, atau untuk lupakan sekejap dunia kerja atau assignment yang bertimbun tu, Mya sangat cadangkan awak pergi tonton filem Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge ni cepat!

[LYRICS] Say You Won't Let Go - James Arthur

[LYRICS] Say You Won't Let Go - James Arthur [LYRICS] Say You Won't Let Go - James Arthur

Lyrics Say You Won't Let Go - James Arthur


I met you in the dark
You lit me up
You made me feel as though
I was enough
We danced the night away
We drank too much
I held your hair back when
You were throwing up

Then you smiled over your shoulder
For a minute I was stone-cold sober
I pulled you closer to my chest
And you asked me to stay over
I said, I already told you
I think that you should get some rest

I knew I loved you then
But you'd never know
'Cause I played it cool when I was scared of letting go
I knew I needed you
But I never showed
But I wanna stay with you
Until we're grey and old
Just say you won't let go
Just say you won't let go

I wake you up with some breakfast in bed
I'll bring you coffee
With a kiss on your head
And I'll take the kids to school
Wave them goodbye
And I'll thank my lucky stars for that night

When you looked over your shoulder
For a minute, I forget that I'm older
I wanna dance with you right now, oh
And you look as beautiful as ever
And I swear that every day you get better
You make me feel this way somehow

I'm so in love with you
And I hope you know
Darling, your love is more than worth its weight in gold
We've come so far my dear
Look how we've grown
And I wanna stay with you
Until we're grey and old
Just say you won't let go
Just say you won't let go

I wanna live with you
Even when we're ghosts
'Cause you were always there for me
When I needed you most

I'm gonna love you 'til
My lungs give out
I promise till death we part
Like in our vows
So I wrote this song for you
Now everybody knows
That it's just you and me
Until we're grey and old
Just say you won't let go
Just say you won't let go

Just say you won't let go
Oh, just say you won't let go


I'm officially graduated!

Bulan februari lepas, group chat Whatsapp dah start riuh balik after berbulan-bulan senyap. Sebab apa? Sebab pihak Konvokesyen UiTM dah keluarkan notis untuk para graduan sahkan kehadiran untuk istiadat Konvokesyen UiTM Perlis *masa nilah masing-masing muncul dalam group chat* 


The day has come. Finally, I'm an official graduate of Bachelor (Hons.) in Information Technology! 



Seronok jumpa balik kawan-kawan yang dah lebih setahun tak jumpa. Yang dah ada anak, yang bakal jadi ibu, yang bakal berumahtangga, semuanya ada. Lega bila semuanya dah selesai. Masing-masing pun dah berkerjaya. 

Thanks to all lecturers yang sudah mengajar kami warga #ITACLIQUE Mac 2014. Maafkan kami yang ada masanya degil, menyembang dalam kelas, tidur dalam kelas dan ada masanya terlajak tidur *alasan tak sengaja ponteng kelas*

Berehat sejenak di Terengganu

Assalamualaikum semua. Lama dah rasanya Mya tak up entry yang berkaitan dengan personal life Mya. Busy sikit sekarang ni. Tapi, dalam busy ni pun sempat jugak menyelit pergi kenduri seorang kawan di Terengganu. Dah alang-alang sampai di sana tu, Mya berniat ambil sedikit masa untuk berehat sekejap dari timbunan kerja yang sememangnya menanti disiapkan di office. Terus booking tiket jam 10 malam.

Sampai kat sana, dah boleh agaklah awal pagi, kan? Sempatlah Mya tumpang solat Subuh di sebuah masjid dan jalan-jalan sekitar pantai Dungun *area UiTM Dungun je* sebelum kawan Mya datang ambil. Seronok sangat tengok pemandangan matahari terbit awal pagi tu. Rasa lega sangat sebab keputusan Mya tinggalkan KL untuk sehari tak salah.

Settle je segala urusan di pagi sabtu tu, Mya dengan kawan terus ke Kuala Terengganu. Lama sangat dah Mya tak ke Terengganu sebenarnya. Boleh dikatakan lebih tiga tahun. Jadi, dah alang-alang sampai, kita menyinggah di Masjid Tengku Tengah Zaharah dulu, menikmati angin sepoi-sepoi bahasa.

Dah puas ambil angin di sini, Mya terus ke Pantai Batu Buruk. Memang terasalah yang Mya dah lama tak ke sini. Banyak dah perubahan. Tapi, yang paling Mya ingat adalah reaksi kawan Mya bila tengok peniaga menjual anggur secara lambak di atas meja di kawasan sekitar pantai. Yalah. Bagi kami berdua, perkara itu sedikit uniklah. Mana taknya. Selama ni beli anggur di tempat sejuk *dalam pasaraya*



Petang tu, lepas makan kat kenduri, Mya dan kawan terus gerak ke Kemaman. Apa lagi? Kita pekena Sata dan Otak-otaklah dulu sebelum balik. Jauh perjalanan tu kita tolak ke tepi. Memang sedaplah sata di Warung Otak-otak Che Wan ni. Kalau datang Kemaman, mesti kena cuba makan otak-otak dan sata kat sini, tau.

Sekarang dah balik KL dan hadap kerja. Tiba-tiba rasa rindu pada bayu laut kat Pantai Batu Buruk. Mungkin dah patut rasanya mula rancang percutian ke pulau untuk hujung tahun ni ? Bolehlah sementara tu kita berangan je dulu.

[e-Novel] Anak Angkat Mama Bab 13

SELAMBA NIA MENGETUK hujung jari Haqiem dengan belakang senduk kayu. Mana tidaknya, dengan tanpa rasa bersalahnya lelaki itu meratah ikan kerapu yang sudah berpenat lelah dia dan Lutfi membakarnya sejak selepas solat Asar. Boleh pulak dia tarik muka tak bersalah depan aku? Hati kecil Nia geram.

“Abang nak rasa sikit je. Nak tengok dah masak ke belum.” Senyum Haqiem penuh makna. Alasan yang dibuat-buat. 

Nia menyambut senyuman dengan senyuman, sebelum menukar riak wajahnya. Pandangannya tajam. Dia panggil tu alasan? Nia mengetap giginya rapat. Kalau tak kerana mama angkatnya juga berada di dapur tika ini, mungkin ada yang nak kena pelempang Nia Atilia si Wonder Woman.

“Ingat Nia dengan Abang Lutfi tak reti bakar ikan ke? Pergilah naik mandi ke tukar baju ke, buat kerja lagi berfaedah lagi bagus tau. Kacau kerja orang kat dapur pulak.” Balik kerja terus sibuk nak menempel kat dapur ni sakitkan hati aku pulak. Menyesal pulak tak lempang je mamat psiko ni betul-betul.

“Kamu berdua ni kalau tak bergaduh sehari tak boleh ke? Sakit kepala Mak Timah tengok perangai kamu berdua ni.” Serentak Nia dan Haqiem berpaling. Telunjuk Nia terlebih ditudingkan ke arah Haqiem yang mengangkat bahu tanda dirinya tidak bersalah. 

“Sudah-sudahlah abang oi. Tak payah la nak mengusik Nia je kerjanya. Kejap lagi tetamu sampai, tak sempat nak mandi.” Puan Sri Azizah yang masuk semula dari pintu dapur menegur lembut. Perangai kuat mengusik anak sulungnya itu memang tak dapat nak dibendung lagi. Tak kira masa dan tempat.

“I’ll be back.” Perlahan suara Haqiem berbisik. Namun cukup jelas kedengaran di telinga Nia. Laju dia menayang penumbuk di depan muka Haqiem. Baru sahaja Haqiem hendak membalas, Mak Timah berdehem kuat. Laju langkah Haqiem memanjat tangga balik ke biliknya.

Loceng pintu yang tiba-tiba berbunyi mematikan pekerjaan Mak Timah di hujung dapur. Baru sahaja dia hendak bergerak menuju ke pintu, Nia sudah terlebih dahulu mendahului. Puan Sri Azizah sekadar memerhati. Tak perlu bertanya lebih lanjut. Jika tidak Farah dan Nadia, pastinya Rafiq. Bukannya ramai tetamu yang dijemput malam itu. Sekadar makan malam biasa sebelum dia dan Syazwani ke Bali esok pagi untuk memenuhi jemputan istimewa dari sana.

“Jemput masuk.” Nia tersenyum nakal dengan suara yang sengaja dilembutkan. Rafiq yang muncul di sebalik pintu juga mengucapkan terima kasih dengan nada yang sama. 

“Nak minum apa-apa? I boleh tolong buatkan.” Nia bertanya sebaik Rafiq melabuhkan duduk di ruang tamu. 

“Tak payah nak mengada. Minum air sejuk je dah cukup. Bukannya tetamu istimewa sangat pun.” Belum sempat Rafiq mahu memesan, Haqiem terlebih dahulu memotong dari tingkat atas. Langsung Rafiq menggeleng kepada Nia sebelum gadis itu kembali semula ke dapur dengan wajah separa kelat. Tak puas hati dengan Haqiemlah tu!

Rafiq mengalih pandangan ke arah Haqiem yang sedang menuruni tangga. Ini seorang lagi tayang muka tak puas hati. Baru je nak berborak baik-baik dengan Nia, dia potong ayat aku. Takkan Nia nak layan aku macam tetamu pun tak boleh. Tak puas hati apa?

“Kau ni ada je yang tak puas hati dengan aku kan? Eh, tapi aku nak tanya. Nia tinggal sekali kat sini ke?” Huluran tangan Haqiem untuk berjabat disambut lambat. Fikirannya disapa rasa ingin tahu. 

Dahi Haqiem berkerut. Lain macam saja soalan yang keluar dari mulut kawan baiknya ni. Ni dah kenapa tayang senyum macam kerang busuk pulak? Pelik-pelik saja perangai Rafiq sejak sampai tadi. “Yes. Why?”

“Patutlah kau dah jarang balik rumah. Asyik melekat kat sini je. Ada bidadari rupanya.” Dipandang Rafiq tajam. Pantanglah Nampak perempuan dahi licin sikit. Mulalah nak buat kelakuan kurang sihat dia tu. Bukan semalam dia beritahu aku yang dia nak berubah ke? Eh, licin ke dahi anak angkat mama tu? Ah, dengan aku ikut kepala mengarut manusia sebelah aku ni!

“Ini rumah mama aku tau. Suka hati akulah. Lagipun, kalau balik rumah tu, asyik tengok muka kau je, bosan jugak. Itu pun kalau kau ada. Selalunya aku kena tinggal sorang.” Riak wajah Rafiq berubah kelat. Aku nak kenakan dia, aku yang terkena balik.

“Ke kau nak lari dari Kyra?” Sengaja nama itu disebut. Sekadar memulangkan paku buah keras. Namun, riak wajah Haqiem masih tidak berubah. Mesti dia tengah fikirkan jalan nak kenakan aku semula. Rafiq mengukir senyum kecil, tanda berpuas hati kerana berjaya mengenakan Haqiem.

“Sorry air terlambat sampai. Ingat nak hidang air kosong je tadi. Tapi, macam tak appropriate pulak.”

Nia muncul dengan dulang berisi dua gelas jus oren dalam tangannya. Dihidang satu persatu kepada Haqiem dan Rafiq yang ralit memandangnya. Giliran Nia pula yang memandang dua lelaki di hadapannya itu bergilir-gilir. Aku ni ada kacau perbincangan penting ke sampai dua insan ni tenung aku macam ni sekali?

Haqiem menarik nafas lega dalam diam. Nasib baik sahaja dia tidak menjawab soalan Rafiq tadi. Jika tidak, sampai ke hadapan Nia pun belum tentu topik itu akan berakhir. Kalau sekadar terhenti di hadapan Nia sahaja, tak mengapa. Bagaimana jika sampai ke pengetahuan mama? Mahunya kena bebel sebab masih biarkan Kyra mengganggu dirinya.

“Dah nak maghrib ni. Mama tunggu kat bilik solat.” Nia terus berlalu ke dapur tanpa menunggu. Serius semacam sahaja riak wajah Haqiem pada pandangannya. Ada salahkah yang sudah dilakukannya? Nia menggeleng halus. Apa-apa sajalah. 

“Jomlah. Nanti lambat, mama bising pulak.” Haqiem menepuk bahu Rafiq yang masih tidak putus memandang Nia. Amboi, melebih-lebih nampak!

Menanti sendirian di ruang tamu membuatkan Nia terasa sunyi sendiri. Selalunya, bila dia cuti solat sebegini, masih ada yang menemani. Kalau semasa di Hongdae, sementara menunggu Raihana solat, boleh juga dia berbual dengan teman sepejabatnya yang lain. Di rumah ini, hanya dia seorang sahaja anak dara yang ada.

Loceng rumah yang tiba-tiba berbunyi mematikan ingatannya. Farah dan Nadia rupanya. Sedikit terlewat kerana masalah kereta yang tidak dapat dielakkan. Nasib baik masih sempat sampai ke destinasi. Jika tidak, berpatah kakilah mereka nak sampai ke mari. Nadia berbaik hati bercerita tanpa diminta.

“Dia orang sebenarnya tengah solat kat atas. Tapi, kalau you guys nak jemaah sekali, rasanya dah tak sempat. Apa kata kalau Farah dan Nadia solat dalam my room?” Nadia laju mengangguk tanpa menunggu jawapan daripada kakaknya. Dia sudah terlebih selesa dengan Nia sebenarnya. Kalau ini anak angkat Mak Longnya, bermakna Nia sepupunyalah. Kenapa mesti dirumitkan keadaan?

“You know? I ingatkan you ni jenis pendiam sebab tak banyak berborak dengan orang. Tapi, bila tengok you boleh layan perangai si Nadia ni, barulah I tahu I salah faham.” Farah terus menegur Nia yang tekun menunggu mereka sebaik usai solat Maghribnya. Nia hanya senyum, tanda mengiyakan tanggapan baru Farah kepadanya.

“Anak-anak, mari turun makan semuanya.” Suara Mak Timah di hujung tangga kedengaran sayup-sayup. Nadia yang baru sudah solat menyarung tudungnya ala kadar. Farah dan Nia masih dengan perbualan mengenai kegemaran mereka yang kedengaran asing di telinganya. Dipulas pintu bilik perlahan. Pintu bilik hadapan yang sama-sama terbuka menarik perhatiannya.

Eh?

“Hai abang Haqiem, abang Fiq.” Nadia ringan mulut menegur.

Farah yang leka berbual jadi terkedu. Langkahnya juga. Laju dialih pandangan ke arah Nia yang sama-sama terdiam di sebelahnya. Cuba mencari kepastian. Tetapi, melihat wajah Nia yang serba salah tika ini, dia tahu, Nia tahu mengapa Rafiq ada di sini, malam ini. 

“Nia, you tak cakap pun dengan I yang kita ada tetamu lain.” Nada suara Farah jelas berubah walaupun riak wajahnya kekal sama. Nia menelan liur. Seram pulak tiba-tiba...

“Sorry Farah. He personally asked us to help him. Tapi, ni rancangan abang Haqiem.” Nia berbisik perlahan. Cuba memohon belas dari Farah agar dikecualikan dari dikira bersubahat dengan Rafiq. Selamba dia menjual nama Haqiem tanpa rasa bersalah. Lantaklah. Memang ini rancangan mamat psiko pun. Tapi, ni kalau dia tahu ni, dengan aku sekali bertukar jadi psiko sebab nak berdebat dengan dia.

Sunyi.

“Okey. Apa kata kita sambung perbincangan ini sekejap lagi. Sebab abang lagi takut kalau mama marah kita tak turun-turun.” Haqiem menyuarakan cadangan terbaik. Laju Nia menarik lengan Farah yang tampak masih tidak puas hati menuruni tangga. Nak jadi apa-apa, biar lepas makan. Lepas mama dah berehat dalam biliknya sendiri. Tanpa sedar, Nia dan Haqiem melepas keluh serentak.


MALAM SEBELUMNYA...

NIA MENEGUK MINUMAN COKLATNYA tanpa mempedulikan keadaan di sekeliling. Sudahlah penat dengan berkejar ke sana ke mari demi urusan projek majlis amal dan majlis resepsi Hadi, boleh pula dia diheret sama dalam permasalahan ini. Haqiem di sebelahnya juga nampaknya tidak selesa.

“Kau orang tolonglah aku. Kau sepupu yang paling rapat dengan dia. Nia pulak sama-sama perempuan. Mesti dia dengar cakap kau orang punya.” Rafiq sudah hampir mahu melutut di hadapan Nia dan Haqiem yang langsung tidak memberi apa-apa reaksi. Jika disuruh buat begitu pun dia sanggup.

Haqiem menutup mulut dengan belakang tangan, cuba menahan kuap yang mula singgah. Kalau diikutkan hati, mahu sahaja dia mengangkat punggung dan terus berlalu pergi. Namun, memikirkan yang sedang merayu meminta bantuan di hadapannya kini adalah sahabat baiknya, dia memujuk hati untuk bertahan.

“Ini ke masalah besar yang kau cakap dalam telefon tadi? Sampai tak sempat aku dengan Nia nak balik rumah, segarkan badan dan tukar baju dulu? Kau tahu tak hari ni kami sibuk ya amat?” Beberapa pasang mata sesekali menjeling ke arah mereka. Mungkin sedikit terganggu dengan suara Haqiem yang agak meninggi. 

Nia sekadar mengisyaratkan dengan tangan, meminta Haqiem untuk lebih bersabar. Dia tahu lelaki itu kepenatan. Namun, tidak perlulah sehingga meninggikan suara di hadapan khalayak ramai sebegitu. Dia juga merasakan penat yang sama. Cubalah bertahan untuk sedikit waktu lagi. 

“Rafiq, I bukan tak nak tolong you. Tapi, I pun baru kenal you. Then, I baru dua kali jumpa Farah. Jadi, I tak rasa I orang yang sesuai untuk pujuk dia bagi pihak you.” Nia cuba menyuntik rasional dalam fikiran Rafiq.

Memang mengarut rasanya bila memikirkan Rafiq meminta dia memujuk dan menasihatkan Farah Ellyna untuk kembali menerima Rafiq dan mematahkan rancangan Farah untuk memutuskan pertunangan mereka. Kali pertama dia berjumpa Farah adalah pada majlis hari lahir Hadi lebih empat tahun lalu. Sekadar bertentang mata tanpa kata. 

Pertemuan kedua beberapa hari lepas juga begitu. Nia lebih selesa berada di dapur membantu Mak Timah daripada menyertai perbualan keluarga yang dirasakan bukan tempatnya. Berbanding Farah, adiknya Nadia lebih banyak mengajaknya berbual apabila mengetahui dia anak angkat Puan Sri Azizah.

“So, you guys tak boleh tolong?” Suara Rafiq merendah. Riak wajahnya juga berubah tidak semena. Kecewa kerana dua insan yang paling diharap-harapkan tidak mahu membantu. Mungkin ini petanda dia dan Farah Ellyna tidak berjodoh.

“Yalah, aku tolong. Tak payah nak buat muka cekodok basi tu boleh tak? Tapi, ini last time aku tolong kau. Jangan nak buat pasal lagi dah.” Riak wajah Rafiq terus berubah saat dia mendengar persetujuan dari pihak Haqiem dan Nia. Dia tahu, jika salah seorang bersetuju, dia pasti akan dapat bantuan dari kedua-dua mereka sekaligus. Sekali pun mereka sering tidak sebulu dalam pelbagai perkara.

“Betul. Sudah-sudahlah dengan perangai buaya tembaga tak cukup tanah tu.” Nia selamba menyokong. Benda salah, jangan ditegakkan benang yang basah. Kalaupun bukan semata salah sangka, jika dia yang berada di tempat Farah, dia juga akan merajuk sebegitu. Manakan tidak. Baiknya dengan perempuan mana pun tidak ada perbezaan dan batasan. Kalau ditanya, katanya sekadar kawan. Tetapi, keluar berdua berpimpin tangan. Memang teringin makan penangan. Eh, macam berpantun pula.

“Thanks, korang. Aku janji aku tak buat hal lagi. Lagipun, aku memang tengah berusaha nak berubahlah ni. Silapnya, aku terlebih baik hati nak temankan Meela hari tu. Sebab fikir yang kami berdua sama-sama dah berstatus tunangan orang.” Rafiq menunduk kembali. 

Haqiem dan Nia berpandangan. Terasa bersalah kerana menekan Rafiq yang nampaknya sedang belajar berubah demi tunang tersayang. Sepatutnya mereka menyokong usahanya itu, bukannya lagi mengutuk dan memarahi. 

“Okey, macam ni je lah. Malam esok, join us for dinner. Aku dah jemput keluarga Pak Ngah datang sekali sebenarnya. Tapi, mungkin Farah datang dengan Nadia je sebab Pak Ngah kena attend event lain. Kau jangan tak datang pulak. Ini last aku tolong ni.” Haqiem laju pamer wajah serius. Rafiq yang mendengar cadangannya itu mengangguk berkali-kali tanda faham.


Cara Mudah buat Barcode menggunakan Photoshop

Cara mudah buat barcode menggunakan photoshop

Selalu kita lihat ada yang menggunakan corak barcode dengan ayat tersendiri diletakkan pada baju, mug, beg dan sebagainya. Waktu mula-mula belajar menggunakan photoshop dulu, Mya selalu fikir bagaimana cara mudah buat barcode sebegini. Cuba bayangkan kalau gunakan shape dan line, berapa banyak yang perlu Mya lukis untuk menjadi satu barcode yang nampak cantik dan lengkap? So, di sini Mya nak kongsikan cara mudah buat barcode seperti di bawah ni dalam hanya 5 minit.


Cara Mudah buat Barcode dalam 5 minit


Cara mudah buat barcode menggunakan photoshop

Klik File → Pilih New
Letakkan saiz kanvas mengikut pilihan awak


Pilih fungsi Marquee (arrow kuning).
Lukiskan di atas canvas mengikut saiz barcode yang awak mahu.


Klik menu Filter (arrow kuning) → Noise → Add Noise.
Akan keluar popup window seperti di bawah.


Pada kotak Amount, isi nilai antara 350 - 400 (maximum).
Jangan lupa untuk tandakan pada Gaussian dan Monochramatic (bawah kotak Amount)


Pada fungsi Rectangle Marquee tadi, ubah kepada Single Row Marquee.
Kemudian klik pada tengah kotak. Akan keluar garisan putus-putus.
Tekan kekunci CTRL dan huruf T serentak.
Akan keluar kotak kecil pada kedua-dua hujung garisan tadi (gambar kiri)
Seret salah satu kotak hingga habis kawasan kotak berbintik (gambar kanan)
Buat sehingga semuanya bertukar menjadi garisan.


Pilih semua fungsi Rectangle Marquee.
Tandakan sebahagian kecil untuk dijadikan ruang tulisan (arrow kuning)
Tekan kekunci Delete pada komputer awak.


Apabila keluar popup window seperti dalam gambar diatas,
pilih 'Background Color' pada kotak Use (arrow kuning).
Klik OK.


Hasilnya akan jadi seperti gambar diatas.
Klik Menu Select → Deselect 
atau tekan kekunci CTRL dan huruf D serentak.


Step terakhir, pilih fungsi T (arrow kuning) 
dan tambahkan text seperti yang awak mahu.
Barcode awak sudah siap!

[LIRIK] Kumbang dan Bunga - Wani Kayrie & Viral (OST Hikayat Cinta Si Pematah Hati)

Lirik Kumbang dan Bunga - Wani Kayrie & Viral
(OST Hikayat Cinta Si Pematah Hati)

[LIRIK] Kumbang dan Bunga - Wani Kayrie & Viral (OST Hikayat Cinta Si Pematah Hati) [LIRIK] Kumbang dan Bunga - Wani Kayrie & Viral (OST Hikayat Cinta Si Pematah Hati)
mengapa kau dustai janjimu
adakah salahku
mudahnya engkau pergi
tanpa fikirkan ku  di sini

mengapa kau cari silapku
adakah kau jemu
senangnya engkau pergi
perasaanku tidak kau peduli

fikir kau istimewa
namun tidak buat selamanya
fikir kau istimewa
kau musnahkan segala

kau kumbang ku bunga
jangan kau hancurkan oh tamannya
ku kumbang kau bunga
jangan kau hancurkan oh tamannya

Mengapa kau dustai janjimu
Adakah salahku
Senangnyanya engkau pergi
perasaanku tidak kau peduli

sudah cukup sudah
ini tidak mudah
untukku hadapi
semua yang tak pasti
sudah cukup sudah
ini tidak mudah
untukku hadapi
apa kau mahu lagi

bukannya aku tidak peduli
sedar siapa kau sering diuji
tenang hadap yang kita kena
sebab ia permintaan kau tidak dipenuhi
banyak merancang belum menjadi
dunia kau ibarat siang tanpa mentari
tidak lagi musnah tamannya
ada lagi kumbang bawa cahaya

kau kumbang
jangan kau hancurkan oh tamannya
kau kumbang ku bunga
jangan kau hancurkan oh tamannya

kau kumbang ku bunga
jangan kau hancurkan oh tamannya
ku kumbang kau bunga
jangan kau hancurkan oh tamannya
[2X]


[LIRIK] Di Sana Cinta Di Sini Rindu - Wany Hasrita & Tajul

[LIRIK] Di Sana Cinta Di Sini Rindu - Wany Hasrita & Tajul [LIRIK] Di Sana Cinta Di Sini Rindu - Wany Hasrita & Tajul

[LIRIK] Di Sana Cinta Di Sini Rindu
Wany Hasrita & Tajul


sejak ku dengar merdu suaramu
tidak ku sangka jiwa terganggu

apa kurangnya suara manjamu
menyentuh hati membawa mimpi

kamu wanita manis sekali
lirik matamu membawa cinta

kamu lelaki pandai menggoda
hingga hatiku mulalah rindu

riang hatiku
hilangnya resah

di sini cinta
di sana cinta
benarkah

di sana rindu
di sini rindu
sejiwa

di sini sayang
di sana sayang
sekata

orang di sana
orang di sini
sama menanggung rasa

cinta tak dapat diduga
cinta hanya dapat dirasa
senada dalam cinta

di sini cinta
di sana cinta
benarkah

di sana rindu
di sini rindu
sejiwa

di sini sayang
di sana sayang
sekata

orang di sana
orang di sini
sama menanggung rasa

cinta tak dapat diduga
cinta hanya dapat dirasa
senada dalam cinta

smulekan cinta
irama indah
semoga hilang kesunyian
semoga hilang kesunyian


Tips lulus Adsense

Hari ni, atas janji Mya dengan kak Sue Aida yang nak tahu tips lulus Adsense sebab Mya baru je lulus dua minggu yang lepas, Mya nak kongsi sikitlah dengan semua orang yang setia datang ke blog ni, tapi masih belum mendaftar dengan Adsense, ataupun kecewa dengan Adsense sebab tak lulus-lulus juga walaupun dah cuba banyak kali. Teruskan mencuba sambil ikut tips lulus Adsense yang Mya beri hari ni. Mya pun sama juga hampir putus asa dulu *lebih lima kali dah cuba apply rasanya*

Tips Lulus Adsense


Tips lulus adsense | Sumber gambar : Google

Anyway, sebelum jauh nak pergi, Mya nak ucap terima kasih bebanyak pada Abe We dan KakCik yang setia ajar dan bimbing Mya sampailah berjaya lulus dengan Adsense ni. Mudah je rupanya. Tapi, sebab tak faham kehendak sebenar dalam syarat yang Adsense bagi tu yang jadi lama dan application gagal banyak kali. Buat hal betullah kan Mya ni. Degil sangat.

Ok, sebelum apa-apa hal, usha dulu blog awak tu. Banyak text atau banyak gambar? Pastikan lebih banyak text ya. Maksud Mya, lagi elok kalau buat sementara waktu *sementara menunggu permohonan diluluskan* ni, awak gunakan template klasik. Atau, guna template yang menunjukkan satu perenggan penuh di bawah tajuk. Bukannya sekadar tajuk dan perenggan yang tergantung *ayat tak habis*

Satu lagi kes adalah, kalau awak pernah join apa-apa segmen/giveaway/contest yang hanya memaparkan banner atau gambar sahaja, revert-kan semua entry tu kepada draf. Ataupun, kalau awak sudah tak gunakan semua entri tersebut, delete sahaja. Sama juga dengan entri wordless wednesday. Sebab, takut nanti, entri-entri tersebut akan membuatkan Adsense menolak permohonan awak. Nanti, bila dah lulus, boleh tukar semula template awak.

Tips lulus adsense ii 

Next, jangan lupa letakkan widget 'Label' ataupun 'Categories' dalam blog awak. Kenapa? Kerana ini akan memudahkan pihak Adsense memahami niche blog awak dan membantu pembaca dan pelawat blog awak 'bergerak' di dalam blog. Kalau awak dapat sediakan menu pun ada baiknya juga. Oh ya. Pesan daripada para pengajar, ada eloknya kalau awak dapat sediakan satu ruangan untuk 'Penafian' dan 'Hubungi Saya'. Dari situ, kita boleh menyatakan bahawa segala isi blog kita bukan hasil ciplak dari orang lain. *tak mau ciplak idea orang ye. buruk betul perangai kopipes kerja orang ni*

Last sekali, letakkan widget Adsense di mana-mana ruangan yang kita mahu. Boleh jadi di sidebar atau di bawah header atau di bawah post. Letak je di mana-mana yang kita rasakan sesuai. Ada baiknya diletakkan di ruangan yang mudah dilihat, sebagai tanda yang kita bersungguh mahu memaparkan iklan daripada Adsense.

So, ini serba sedikit yang Mya buat selepas banyak kali gagal review bahagian kedua oleh pihak Adsense. Tapi bila Mya buat semua benda yang Mya tulis kat atas ni, tiga hari je, Mya dah dapat emel yang application Mya diluluskan. Awak cubalah pula. Mana tahu, untung nasib kan? Nak sambung buat kerja ni sikit ni. Bye~
Copyright © 2015 Mya Farisha
| Distributed By Gooyaabi Templates