Search This Blog

Saturday, September 22, 2018

Arts & Lights jadi tarikan utama di Southville City

Assalamualaikum w.b.t. Selama berhujung minggu buat semua pembaca yang masih sudi singgah di blog Mya yang serba kekurangan ini. Kekangan masa membataskan Mya untuk terus update mengenai cerita terkini di sekeliling kita. Pun begitu, dalam mencari sedikit ketenangan dari tekanan kerja, Mya sempat pergi ke Southville City dengan seorang teman dan mencuba sendiri tarikan terbaru di sana, iaitu, Arts & Lights. Apa yang menarik dan terbaru mengenai Arts & Lights ini, Mya akan ceritakan di sini.


Program Arts & Lights Play ni sebenarnya merupakan satu program sampingan MahSing Group untuk memperkenal Southville City kepada orang luar. Tapi, apa yang menariknya dengan program ini, pengunjung boleh datang dan bergembira di sini. If you are looking for idea to update your instagram feed, made sure to be here while the program is still on, yang mana akan berlangsung dari 9 September sehingga pertengahan Oktober nanti. Ada beberapa bilik yang disediakan yang pastinya instagram-worthy untuk mereka yang mahukannya.



Kat sini juga ada disediakan aktiviti bertema indoor, seperti jenga dan congkak. No fuzzy sebab ada jugak food truck untuk awak-awak yang lapar sementara menunggu giliran masuk ke bilik-bilik yang disediakan. Every bilik, awak boleh masuk untuk 3-5 minit. Macam misteri sangat je bilik-bilik ni kan? Kejap lagi Mya sedekahkan beberapa gambar Mya yang sempat diambil di sini *padahal lari dari kamera je kerjanya. tak reti la nak berposing ni.*


Untuk masuk, awak boleh check di website rasmi mereka. Ada jugak direction untuk ke sana dalam website tu. Tak jauh pun dari Plaza Tol Southville City tu. Ada wifi dan air minuman disediakan secara percuma untuk anda. Nak rehat-rehat dan bertenang seketika, ada beany yang disediakan untuk awak chill dan lepak dengan kawan-kawan. Kalau datang ramai-ramai tu, kena cuba bilik Pew Pew Pew ye. 

Friday, August 31, 2018

Kejutan buat Yang Tersayang Hanya di Hujung Jari

Assalamualaikum w.b.t. Selangkah ke hadapan. Itu yang boleh Mya katakan dengan apabila melihat kepesatan dunia industri e-dagang yang kini mula menguasai pasaran peringkat global. Peluang ini nampaknya tidak dilepaskan oleh Flower Chimp yang kini semakin melonjak naik dalam perniagaan penghantaran bunga. Kejutan buat yang tersayang kini dimudahkan dengan adanya syarikat seperti Flower Chimp yang hanya memerlukan proses tempahan hanya di hujung jari.

Tempah Penghantaran Bunga dengan Penghantaran Percuma

Dengan harga dari serendah RM89, anda boleh membuat kejutan buat yang tersayang, bukan hanya di dalam Semenanjung Malaysia, malahan hingga ke Sabah dan Sarawak. Disesuaikan dengan kebolehan itu, Flower Chimp menawarkan kos penghantaran percuma tanpa had perbelanjaan minima. Malah, tempahan sebelum pukul 1 petang pada hari yang sama juga tidak menjadi masalah bagi mereka.
Maximilian Lotz, founder Flower Chimp sendiri memberitahu yang jenama mereka kini telah menjadi pilihan nombor 1 di Malaysia, Indonesia dan Filipina dalam masa kurang dua tahun dengan lima kali ganda rekod pertumbuhan tahun ini berbanding tahun 2017. Dengan prestasi yang memberansangkan ini, Flower Chimp kini sedang dalam usaha untuk memperkembangkan perniagaan dan rangkaian mereka ke Singapura dan beberapa negara Asia Tenggara lain menjelang 2019.

Flower Chimp: Wajah Baru Perkhidmatan Penghantaran Bunga

Lotz dan rakan kongsinya, Niklas Frassa merupakan dua usahawan dari Jerman yang melihat bahawa dunia bunga-bungaan boleh berkembang dalam bidang perniagaan, memberanikan diri untuk menjalankan perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Flower Chimp yang berada dibawah naungan mereka bertekad untuk mengutamakan kepuasan pelanggan dengan menawarkan perkhidmatan penghantaran percuma bunga-bungaan yang berkualiti tinggi dengan harga berpatutan ke seluruh negara.

Bagi awak yang hendak memberikan kejutan kepada yang tersayang tapi tak ada masa untuk pergi memilih secara fizikal di kedai, awak boleh ke laman Flower Chimp dan pilih pakej yang sedia ditawarkan di sana. Bukan sekadar flower bouquet saja tau. Ada jugak chocolate dan box. Seleksi bunga pun sangatlah pelbagai. Penuhi kehendak anda di sana, okey? Roger and Out.

Monday, August 27, 2018

Kisah Wanita berkebaya merah di Genting Highlands

Assalamualaikum w.b.t. Bila sebut mengenai wanita berkebaya merah, pasti ramai sedia maklum dengan topik ini. Apatah lagi selepas kes yang pernah viral dulu. Tapi, penyudahnya, kisah itu hanya berlalu bagai angin bila akhirnya dikhabarkan bahawa video yang sedang viral ketika itu hanyalah lakonan semata dan ada yang mengaitkannya sebagai marketing strategi bagi mempromosikan filem Dukun yang ketika itu bakal ditayangkan. Tapi, percayalah. Kisah wanita berkebaya merah yang Mya nak sajikan ini, adalah kisah benar dari insan yang mengalaminya sendiri.

Kisah seram di dalam kawasan Genting Highlands ni bukan sekadar satu atau dua tempat sahaja. Mungkin ramai yang biasa dengar kisah misteri di Amber Court. Atau mungkin kisah seram di kawasan Batu Berayun. Tapi, sebenarnya, hampir seluruh kawasan Genting Highlands dari bawah membawa ke kawasan percutian dikhabarkan ada kisah seram tersendiri. Ini bukan hanya omong kosong untuk menakutkan. Tapi, kisah ini disampaikan oleh mereka yang menetap di kawasan Genting Highlands ini sendiri.
Mei 2018. Lokasi kejadian, biarlah hanya Mya dan si pencerita saja yang tahu. Waktu kejadian berlaku pun dah menjengah tengah malam. Entah pukul berapa, tuan empunya badan sendiri tidak tahu. Apa yang pasti, telinganya dapat menangkap suara halus di depan kaki. Fikirannya sedikit mengamati, walaupun hatinya tidak mau ambil peduli. Dia yakin, suara halus itu sedang menangis di hujung katil.

Sengaja dibuat tidak ambil peduli. Sekadar membiarkan. Tidak mahu berteka teki. Tidak mahu berburuk sangka. Apatah lagi bila pandangannya terbatas dengan langsir yang sedia terpasang. Cuma, bukan perkara luar biasa jika ada perempuan di dalam biliknya. Masing-masing lebih gemar amal sikap tak ambil peduli. Katil kau, kawasan kau. Katil aku, kawasan aku.

Dia bangun dalam mamai yang masih bersisa. Langkahnya diatur menuju ke toilet. Sempat dia mengintai ke katil roomate-nya yang kosong tidak berpenghuni seperti fikirannya tika itu. Tidak sempat hendak berfikir apabila bladder-nya minta dikosongkan tika itu juga. Selesai urusannya, dia kembali ke bilik. Kosong. Hanya ada dia bersendirian. 

Dalam rasa mengantuk yang masih bersisa, dia kembali ke katil. Saat hendak menarik langsir di hujung katil, ada susuk tubuh berkebaya merah melintas di hadapannya tanpa menoleh, merapati tingkap dan terus menghilang. Terkesima dia seketika. Ditahan rasa dalam hati sambil tubuhnya dibaringkan. Matanya dipejamkan. Membuang bayangan yang pastinya bukan mimpi.

Well, begitulah kisahnya. Mungkin ada yang kata itu mainan perasaan. Mungkin juga mimpi. Dia sebenarnya mungkin tak pernah bangun pun malam itu. Semuanya berlaku dalam mimpi. Tapi, kata si empunya diri, dia yakin dengan apa yang dah jadi itu bukan mimpi. Sebab bukan hanya sekali. Tetapi, tiga kali si susuk tubuh berkebaya merah itu muncul, melintas di depannya. Menangis dan akhirnya menghilang.

Saturday, August 25, 2018

Icon Highlight Instagram

Assalamualaikum w.b.t. Bagi yang follow akaun instagram Mya, mungkin perasan yang Mya ada bertanyakan kepada para follower jika ada yang mahu Mya siapkan satu set gambar untuk dijadikan icon highlight story instagram masing-masing. Respon yang Mya pun agak memberansangkan. Jadi, Mya nak share beberapa tema yang sempat Mya siapkan terlebih dahulu. Jika ada tema yang awak berkenan, tapi icon yang awak mahu tiada, boleh emel pada Mya kemudian, okey? Awak boleh klik on the photo untuk download icon highlight instagram yang awak suka.

Blue & Letter

Soft Pink 

White & Green

Light Brown & Lavender

Yellow & Flower


Monday, August 20, 2018

Cannis Mobile App: the future of technology

Assalamualaikum w.b.t. To begin, I am truly honoured to be one of thousands to be able to witness the Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony in Setia City Convention Center yesterday. To believe in the power of a thought, is where it all begin: the development of Cannis Mobile App, a 7 features – in – 1 mobile application. 
Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony
The event was hosted by the multi-talented host, Helmi Gimik and Christina and attended by our very own Tengku Puteri Datuk Paduka Seri Hajah Zahariah, the sister of Sultan of the Selangor, who is also the chairman of Cannis Group. Along with Her Royal Higness Crown Princess is the Vice Chairman, Tan Sri Dato Sri Ong Tee Kiat, and the CEO, Datuk Dr. Azman Ching.  
Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony
Aimed to create an integrated platform and promote progress and business development of social media application services, NIMPMOS Sdn. Bhd. Officially launched Cannis App that combined seven most popular features of mobile devices. This includes online live broadcast, live e-commerce, online games, creative videos, social media, discount shopping and Cannis payment. 
Cannis Mobile App Launching and Signing Ceremony
Datuk Dr. Azman Ching told media that Cannis app will be introduce world widely, especially in the sector of tourism and economy, as Cannis Group has linked with a few merchants around the world, such as ADMall, NuNu Mall, BeeZMall and a few others, including owner of plastic surgery clinic in Korea. 
Those who want to download and use the app, you can do so by downloading the mobile app in Google Play Store. However, for those who are using iPhone, you can start download the app after they release them in App Store later. I hope the app will exceed the goal and become the pride of Malaysia.