Search This Blog

Wednesday, May 23, 2018

Resepi Terung masak Tumis

4:59 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Hari ini dah masuk hari ketujuh kita berpuasa dalam bulan mulia bulan Ramadhan yang penuh barakah ni. Jadi, macam mana performance korang hingga ke hari ni? Untuk Mya pulak, alhamdulillah. Berjaya dihadapi dengan keadaan bersederhana *sebab dah nak hujung bulan* Anyway, untuk enam hari lepas, ada beberapa hari jugak Mya berpeluang untuk masak sendiri hidangan berbuka di rumah. Lauk pun biasa-biasa saje. Almaklumlah. Hidup bujang berseorangan. Tapi, untuk hari ni, Mya nak kongsi resepi terung masak tumis cara Mya. Lain orang mungkin lain caranya. Anggaplah ini cara terung masak tumis cara anak dara tak berapa rajin. Tapi, seriously, memang nice sangat buat makan dengan nasi panas-panas *mohon tahan air liur tu*

Cara masakannya mudah serba-serbi. For a fact, Mya ni sejenis yang tak suka memasak pakai sukatan. Jadi, Mya main agak-agak je semua bahan yang nak digunakan untuk memasak. Yang penting menjadi dan menyelerakan. Tapi rasanya, awak boleh agak dari gambar yang Mya tunjukkan di bawah tu.

Bahan-bahan Terung masak Tumis

Bawang Putih / Merah
Cili Merah
Cili Padi
Ikan Bilis
Terung

Cara memasak Terung masak Tumis

Tumbuk cili merah dan cili padi sehingga lumat.
Masukkan bawang putih dan bawang merah.
Tumbuk lagi tapi bawang jangan terlalu hancur.
Masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi.
Tumbuk ala kadar untuk sebatikan cili dan ikan bilis.

Panaskan minyak.
Tumiskan bahan yang sudah ditumbuk.
Masukkan terung.
Gaulkan sehingga semua terung kena dengan bahan tumis.
Biarkan sekejap hingga terung lembut.

Mungkin ada orang yang cara memasaknya berbeza dengan cara yang Mya tuliskan di atas. Tapi, bagi Mya, selagi apa yang kita masak tu kena dengan selera tekak, Mya tak ada masalah. Sebab tulah pakcik selalu kata, "awak tu tolak batu dan kayu, semuanya telan." My bad. Mungkin pakcik dah boleh mula re-consider budget bulanan untuk makanan sahaja lepas hidup berdua nanti. Roger and Out.

Wednesday, May 16, 2018

Ferris Wheel Tarikan Buffet Ramadhan di Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya

6:00 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Bagi yang biasa mengikuti akaun Instagram Mya, tak perlu lagi Mya membuat pengenalan panjang mengenai pasukan food hunting Mya yang selesa dipanggil ‘#a2ztrio’. Mya dan dua insan paling akrab dalam hidup Mya sepakat mula menjejaki tempat-tempat makan yang viral atau yang sedap mengikut kata penduduk setempat sejak Mya mula bekerja di Ampang setahun yang lepas. Jadi, bila ada peluang mencuba sendiri makanan yang pelbagai di Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya, #a2ztrio langsung tak lepaskan peluang. Seronok tengok ferris wheel Funtasia yang tak berhenti berpusing sambil menayangkan bermacam makanan di atasnya. Rambang mata dibuatnya. 
funtasia hotel bangi-putrajaya
Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya tawar 200 pilihan makanan dengan street-style

Ferris Wheel Makanan jadi tarikan di Funtasia

Dari Kuala Lumpur ke Hotel Bangi-Putrajaya ni tidaklah mengambil masa yang lama pun. Malah, nak mencari hotel ini pun tidaklah sesusah mana. Waze sahaja ‘Hotel Bangi-Putrajaya’ memang confirm sampai. Bagi yang biasa ke Bangi Golf Resort, hotel ini terletak bersebelahan sahaja dengan BGR ni. Hotel ni pula uniknya adalah, sebaik sahaja masuk ke lobby, awak akan berada terus di aras 3. Untuk ke Funtasia, awak boleh menggunakan tangga tengah dan turun ke aras 1. Masa ni bolehlah fefeeling princess sedang turun tangga istana bersaksikan ribuan mata yang… ahh, forget it. 

Masa kami bertiga sampai ke Funtasia ni, benda pertama yang kami nampak adalah ferris wheel yang dok buat syok berpusing betul-betul di depan pintu masuk. Nampak pulak bersusun segala jenis salad di atas ferris wheel tu, mulalah buat Mya sedikit excited. Mya memang suka sangat makan salad ni. Insya-Allah, ada masanya nanti Mya akan share video ferris wheel Funtasia di akaun instagram Mya, ya. Anyway, bukan ferris wheel sahaja yang menarik kat sini. Ada bermacam jenis makanan lagi yang perlu diberikan perhatian.

Nasi Itik, Kambing Bakar dan Satay Memikat Selera

To be honest, Mya sebenarnya sedikit bimbang mahu membawa geng #a2ztrio datang menjamu selera di sini. Sebab, kawan baik Mya tu sangatlah cerewet orangnya bila bab makanan. Risau kalau-kalau makanan yang dihidangkan tak kena dengan selera masing-masing. Tapi, bila dah cuba juadah kambing bakar dan satay yang disediakan di sini, siap bertambah lagi. Terus hilang rasa risau. Rasa nak melompat pulak yang datang. Yelah. Perut kenyang, hati senang. Apa lagi nak difikirkan?
funtasia hotel bangi-putrajaya
Kambing bakar | Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya

funtasia hotel bangi-putrajaya
Kambing bakar, nasi beriyani dan satay | Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya
Jangan risau. Kalau awak nak makan nasi berlauk atau juadah sup pun ada juga disediakan. Oh ya. Kat Funtasia ni jugak, ada dihidangkan Pan-Fried Gyoza, Pasta dan Nasi Goreng 1 minit. Jadi, kalau nak cari makanan yang lain sikit dari kebiasaan, kena cuba tiga hidangan ni. Mya kalah di medan perang makanan awal, jadi tak sempat nak merasa ketiga-tiganya. Pakcik je yang sempat. I will get mine one day.
funtasia hotel bangi-putrajaya
Buttermilk Prawn | Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya

Pencuci Mulut berwarna-warni

Serius ada bermacam jenis pencuci mulut yang boleh awak dapat di sini. Daripada barisan kuih-kuih tradisional kepada barisan cookies dan brownies yang sememangnya berwarna-warni. Mya rasa nak je ngap semua kalau tak memikirkan keadaan perut yang dah tinggal hujung-hujung bucu sahaja lagi untuk diisi. Paling best, ada ais krim, rojak pasembor, buah-buahan, serawa durian dan banyak lagi yang termasuk dalam pakej buffet ni kalau-kalau awak mahu cari kelainan untuk pilihan pencuci mulut masa berbuka ni. Memang berbaloi-baloi dengan bayaran RM120 bagi seorang dewasa dan RM60 bagi kanak-kanak. Memang kenyang. Mya tengok rata-rata yang balik semua muka puas hati.
funtasia hotel bangi-putrajaya
Desserts | Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya

funtasia hotel bangi-putrajaya
Rojak Buah | Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya

funtasia hotel bangi-putrajaya
Rojak Pasembor | Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya

Alamak, Terlupa pula Mya nak beritahu yang Funtasia ada promosi istimewa untuk pelanggan yang buat tempahan dan bayaran seawal 24 jam yang mana untuk seorang dewasa hanyalah RM90 dan RM45 bagi seorang kanak-kanak. Dan apa yang lebih istimewanya, program Jom Iftar yang dianjurkan Funtasia ni akan menyumbang kepada kempen 'Care for Hunger' dengan RM3.50 dari setiap pembelian dewasa. Pasal kemudahan surau dan tandas pun awak tak perlu risau. Surau berada aras 2 dan tandas berada sebaris dengan Funtasia. Kawasan 'open-air' pun ada, kalau-kalau awak adalah seorang perokok tegar.

So, kalau awak nak reserve tempat dan mencuba sendiri keseronokan dunia makanan yang pelbagai, call 03 8210 2222 atau terus emel ke fb_reservations@hotelbangi-putrajaya.com sekarang untuk promosi istimewa yang Mya beritahu kat atas tadi. So, sebelum line sesak, Mya nak pergi booking dulu ni. Siapa potong line Mya, Mya cubit pipi dia. Roger and Out.

Sunday, May 6, 2018

Seleksi makanan Food Truck di sekitar Kuala Lumpur

12:10 PM 11 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Awak semua buat apa tu di hujung minggu sebegini? Mya seperti biasa, mula menjejaki lokasi lepak dan makan yang menarik dan berpatutan. Tapi, untuk hari semalam, Mya ke Putrajaya untuk menyambut ulangtahun hari lahir kawan baik Mya dengan kawan-kawan yang lain. Nak merancang untuk aktiviti semalam, Mya dan kawan sempatlah ke kawasan food truck di Dataran Wangsa. First time sebenarnya Mya ke kawasan food truck di sana. Selalunya Mya melepak di TAPAK, berhampiran KLCC. 
Usahawan Food Truck – satu usaha mengurangkan penjaja haram
Satu sebab paling best kenapa Mya suka sangat pergi ke kawasan food truck ni adalah disebabkan seleksi makanan yang ada di sana. Paling mudah, sebab tak perlu pening kepala bergaduh nak makan apa dan di mana. Pergi je kawasan food truck ni, pilihan makanan dari Italian ke Perancis, semuanya ada. Err, French Fries tu boleh dikira Perancis kan? 
Pelbagai jenis makanan boleh dicari di kawasan food truck,
dari western ke Italian ke masakan melayu sendiri. 
Sebenarnya, Mya pun ada rasa tertanya. Sebab sekarang ni dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ni sahaja, ada beberapa kawasan perniagaan food truck yang sudah dibuka. Contohnya di TAPAK Urban Street Dining, Dataran Wangsa dan Taman Tun Dr. Ismail. Macam menarik minat Mya untuk mula berniaga semula pun ada. Nak mengumpul dan menyimpanlah kononnya. Dah tua-tua baru nak belajar menabung, macam nilah. Anyway, Mya pun dengan tak tahu malu, dengan selamba ya-ya, pergi bertanya dengan seorang abang peniaga food truck makanan Western pasal modal, lesen dan kebenaran berniaga. 

Pada mulanya, abang tu macam berat je nak berkongsi cerita. Tapi sebab muka Mya yang macam terdesak atau Mya sendiri yang sedikit mendesak untuk tahu, diceritanya juga. Katanya, Kementerian Wilayah Persekutuan sendiri yang beri galakan untuk golongan muda mulakan perniagaan food truck ni. Siap dengan geran RM10,000 untuk 1000 peniaga yang memohon di bawah projek Usahawan Food Truck, menjelang 2020 nanti. 

RM10,000??! Banyaknya jumlah yang DBKL nak bagi. Oh, ada bergabung tenaga dengan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) dan MARA rupanya. Ini sebenarnya usaha DBKL nak mengurangkan peniaga tanpa lesen yang sesuka hati buka khemah di tepi jalan, tambah abang tu lagi. Betul juga. Dari apa yang Mya nampaklah, dengan food truck ni, kebersihan makanan akan lebih terjaga. Sebab peniaga boleh memasak on-the-spot, apabila menerima tempahan daripada pembeli. Which also means, kadar makanan terbuang juga berkurang. Sebab peniaga food truck tak perlu menyediakan makanan terlebih dahulu. 

Anyway, now Mya nak kaji habis-habis dulu pasal program Usahawan Food Truck ni sebab nak ajak pakcik join. Kita kena kaji dulu dalam-dalam sebelum buat penilaian sama ada sesuatau perkatra tu baik atau buruk terlebih dahulu. Manalah tahu, if one day awak terjumpa Mya dan pakcik meniaga makanan dengan food truck di mana-mana kawasan dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ni. Roger and Out. 

Thursday, May 3, 2018

Bad Samaritan - Andai masa boleh diundurkan semula

10:13 AM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Mya kembali dengan review pasal sebuah filem yang baru mula ditayangkan di Malaysia yang bertajuk Bad Samaritan. Filem ni mungkin kurang mendapat sambutan yang hangat, apatah lagi disebabkan oleh tarikh tayangannnya yang agak dekat dengan filem yang dinanti ramai iaitu, Infinity War. Tapi, sebelum Mya menulis panjang mengenai Bad Samaritan, Mya nak ucapkan terima kasih kepada Screenbite yang dah memilih pakcik sebagai salah seorang pemenang tiket. Mya hanya menumpang tuah sahaja.

Bad Samaritan - Andai masa boleh diundurkan semula

Samaritan, secara umumnya bermaksud seseorang yang membantu seseorang yang lain yang sedang berada dalam kesusahan. Bila Mya tengok trailer cerita ni, Mya kurang faham jugak kenapa tajuk filem ni begitu. Tetapi, tak sampai separuh cerita, kita dah boleh nampak jalan cerita yang sangat thrill, tak ada lewah and yang paling penting, semua watak dalam filem tu hidup. Memang nampak macam tak banyak pun perkembangan dalam plot cerita ni. Tapi, seriously, it was fun and worth the time.
bad samaritan

Bad Samaritan secara ringkasnya menceritakan tentang dua orang perompak yang memecah masuk setiap rumah pelanggan yang menggunakan perkhidmatan valet mereka. Namun, langkah mereka terjerat apabila salah seorang dari mereka memecah masuk rumah seorang daripada pelanggan mereka dan menemui apa yang tidak sepatutnya dia temui. Plot bermula apabila pelanggan itu rupanya seorang psikopat dan mula menghukum dia sebagai balasan kerana dia merompak dan demi menutup mulut atas apa yang sudah diketahuinya.

Filem ni dah cukup dengan elemen thrill and suspense. Tapi bertambah-tambah lagi bila ada beberapa orang penonton lain yang duduk di belakang kami yang menjerit setiap kali sesuatu terjadi. Sumpah, Mya dengan pakcik sama-sama dua kali ganda terkejut. Tapi, cukup nicelah kalau awak memang mencari filem yang bergenre macam ni untuk freshkan balik fikiran awak yang serabut tu. Keluar wayang, kepala kosong. Sebab terkejut banyak sangat kosong.

Anyway, abaikan rating di Rotten Tomatoes yang cuma beri rating 6.4/10 je untuk filem ni. You have to watch it and rate it yourself. Mya boleh bagi rating 7.3/10 untuk filem ni walaupun jalan cerita dan persembahan filem ni ringkas sangat. Sebab thrill and suspense elements yang disumbatkan dalam filem ni memang menjadi sangat-sangat. Awak tengok dulu, baru awak faham maksud Mya. Roger and Out.

Sunday, April 29, 2018

Baiti Jannati bawa makna sebenar dalam nama

3:50 PM 34 Comments
Assalamualaikum w.b.t dan selamat berhujung minggu untuk semua pembaca kesayangan Mya. Before Mya menulis lebih panjang, Mya nak tanya kalau-kalau awak tahu mengenai Program Baiti Jannati yang sedang dijalankan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)? Sewaktu mula-mula Mya terbaca mengenai program ni secara tidak sengaja beberapa hari lalu, Mya terkejut juga apabila mendapat tahu mengenaiProgram Baiti Jannati ni. Jadi, atas dasar rasa ingin tahu yang mendalam, Mya pun mencari maklumat lebih dalam mengenai program ini.

Baiti Jannati bawa makna sebenar dalam nama

Baca punya baca, barulah Mya faham yang program nisebenarnya adalah usahasama beberapa agensi di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) seperti Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), DBKL, Yayasan Wilayah Persekutuan, Celcom, Pavilion dan TNB. Program Baiti Jannati ni katanya bertujuan untuk membantu golongan asnaf untuk memiliki rumah sendiri terutamanya untuk mereka yang sudah menyewa di Program Perumahan Rakyat (PPR) selama bertahun-tahun.
Baiti Jannati
YB Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor
menyampaikan sumbangan untuk Program Baiti Jannati
Mereka yang terpilih ni bukan sahaja akan mendapat hakmilikan rumah sepenuhnya. Malah, dilengkapkan jugak dengan perabot-perabot yang lebih baik dan selesa. Mana-mana struktur rumah yang rosak juga dibaiki. Faham-faham sajalah kalau rumah dibawah PPR yg sudah berusia lebih 20 tahun. Mestilah ada bahagian yang patut ditukar ganti. Daripada apa yang Mya baca, MAIWP menyumbangkan RM 819,000 kepada DBKL untuk program ni.

Macam yang awak semua boleh lihat dari gambar yang Mya pinjam dari laman BERNAMA ini, awak boleh nampak yang rumah lama salah seorang golongan asnaf di PPR Kerinchitelah diubah suai dan ditambah perabot. Memang nampak seperti rumah baru walaupun beliau dah menyewa di rumah tu sejak 20 tahun lepas bersama ibunya.



Program Baiti Jannati ini sebenarnya dah lama pun diperkenaloleh NBOS sebagai satu inisiatif untuk membantu rakyat, terutamanya golongan kurang berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri yang lebih selesa. Tapi, biasalah. Warga kurang membaca macam Mya ni baru dapat tahu bila dah kaji dalam-dalam macam ni. Oh ya. Untuk program ini, antara PPR yang terlibat ialah PPR Beringin, PPR Pantai Ria, PPR Kampung Limau, PPR Kerinchi dan PPR Sri Sabah.

Mya harap sangat program yang baik dan sangat membantu macam ni diteruskan lagi sampai bila-bila. Setidaknya, warga yang kurang berkemampuan juga berpeluang untuk menikmati kehidupan yang lebih selesa. Biarlah kita sama-sama merasa. Roger and Out.

Sumber gambar : Laman KWP dan BERNAMA