Search This Blog

Wednesday, July 19, 2017

Pulangan wang semula apabila berbelanja dengan Shopback

11:50 AM 8 Comments
Percaya tak kalau Mya cakap yang awak boleh dapat duit bila shopping online dengan Shopback? Bayangkanlah. Awak dapat barang, awak jugak dapat pulangan semula dari pembelian awak tu. Dua kali ganda berbaloi. Tapi, apa dia Shopback ni sebenarnya dan macam mana dia berfungsi? Mesti awak tertanya-tanya macam tu jugak, kan. Meh sini Mya nak cerita.

Pulangan wang semula apabila berbelanja dengan Shopback

cashback dengan shopback
ShopBack ni sebenarnya satu platform yang menawarkan sistem cashback, iaitu, kita jana semula pendapatan bila kita ber-online shopping. Menarik kan? Dan sebenarnya, ada lebih dari ratusan online mall yang tawarkan cashback yang mencecah sehingga hampir 30%. Kita bershopping, kita dapat semula pulangan tunai.
cashback dengan shopback
Apa yang paling Mya suka pasal website ni ialah, ShopBack ni tak terhad kepada barangan sahaja. Kalau yang suka travel atau yang menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam untuk balik ke kampung macam Mya, awak boleh juga gunakan ShopBack untuk menempah tiket bas di BusOnlineTicket mahupun menempah penginapan di destinasi pilihan awak dengan Booking.com atau dengan Homeaway. Atau boleh saja dengan banyak lagi pilihan lain yang ada dalam ShopBack ni.
Masih tertanya-tanya macam mana sebenarnya sistem cashback dalam ShopBack ni berfungsi? Don’t worry. Mya dah sediakan satu video untuk memudahkan awak untuk faham. Kita usha dulu video ni then terus cepat-cepat daftar jadi ahli. Sebab faedahnya memang banyak.
cashback dengan shopback
Nak sign up pun mudah sangat, cuma perlu ke laman ShopBack dan klik menu Sign Up kat sebelah kanan bahagian atas. Cuma masukkan nama dan password, then, you’re one of lucky people now. Lagi bertuah dengan ShopBack bila awak dapat perkenalkan laman ini kepada kawan-kawan lain. RM5 akan dihadiahkan kepada awak. Apa tunggu lagi? Jom ajak kawan-kawan join ShopBack hari ni. Berita baik harus dikongsi kan?
cashback dengan shopback

Tuesday, July 11, 2017

Review Buku Fragile dari Syira Lokman

2:37 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Mya sebenarnya nak berkongsi mengenai buku kedua dari blogger yang juga penulis kepada salah sebuah buku yang tersenarai dalam Bestseller MPH iaitu Cik Syira Lokman. Buku Fragile hasil tulisan Cik Syira ni sebenarnya dah berada di pasaran tempatan sejak awal tahun ini. Bagi yang pernah membaca buku pertama Cik Syira yang bertajuk Serenity, pastinya buku Fragile ini akan berjaya menarik minat awak untuk membacanya.
Review Buku Fragile dari Syira Lokman


Buku Fragile dari Syira Lokman : Hadiah buat hati yang terluka

Bagi awak yang sudah membaca buku ini, awak pastinya akan bersetuju bila Mya katakan yang buku ini sememangnya sebuah buku motivasi yang sangat sesuai untuk mereka yang sedang terluka. Tak perlulah dikhabarkan punca luka tu. Cukup dengan membaca beberapa rangkap kata dari buku ini sahaja, awak akan mengakui kesahihan hasil nukilan Cik Syira ni.
Review Buku Fragile dari Syira Lokman
Mungkin kerana penulisnya muda, Mya terasa isinya cukup dekat dengan hati. Mana tidaknya. Setiap persoalan yang selalu ada dalam kepala Mya seakan berjawab dan terpujuk dengan isi buku ini. Soal hati yang ditinggalkan cinta, pasangan impian, minda yang bercelaru dan banyak lagi. Malah hampir semuanya membuatkan Mya cukup terkesan dan sedar.

Anyway, untuk awak yang belum mendapatkan buku ini, bolehlah dapatkan dengan walk-in into bookstore yang berdekatan. Almost every Popular dan MPH ada menjual buku ini dan semestinya awak kena dapatkan. Kalau bukan untuk diri sendiri, boleh dapatkan untuk kawan-kawan yang sedang menghadapi masalah yang sama. Kalau malas nak keluar, boleh ke Bookcafe.com atau Komradbuku untuk tempahan online.
Review Buku Fragile dari Syira Lokman
Atau, kalau awak nak yang versi ekslusif, siap dengan autograf oleh penulisnya sendiri, cuba hubungi Cik Syira Lokman di Facebook Page beliau. Mya sendiri pun dah dapatkan dari Cik Syira sendiri dengan DM Instagram beliau. Sementara itu, untuk awak yang masih berkira-kira sama ada patut atau tidak dapatkan buku ni, Mya selitkan beberapa halaman dalam buku Fragile ini untuk tatapan awak.
Review Buku Fragile dari Syira Lokman
Review Buku Fragile dari Syira Lokman
Review Buku Fragile dari Syira Lokman

Monday, July 10, 2017

Mini Giveaway : Duit Raya

5:00 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Tadi dah serius, kita tukar mood santai sikit petang ni. Dah lama Mya tak join giveaway and segmen kat blog kawan-kawan blogger. So, dah alang-alang melintas kat Reading List tu, Mya tumpanglah join sekali. Tumpang tuah Kak Lea. Manalah tahu boleh menang *kihkih* InsyaAllah. Ada rezeki tertulis untuk Mya, adalah kan.

Klik banner untuk join
Memanjangkan mini giveaway ni baru bermula, makanya, ada banyak sangat masa lagi untuk awak semua ikut Mya join mini giveaway ni. Ada rezeki, entah-entah, awak yang menang duit raya dari Cik Tashira nanti. So, klik je banner tu untuk join ye

Gout: Punca dan siapa berpotensi menghadapinya?

4:40 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Entah macam mana, semalam, masa Mya sekeluarga sedang berehat dan bergotong-royong menyediakan makan malam *kami biasanya berBBQ bila berkumpul di hujung minggu* topik mengenai GOUT tiba-tiba sahaja keluar. Naik jugalah dua tiga persoalan yang menarik mengenai penyakit GOUT ini. Jadi, memandangkan ini melibatkan perihal kesihatan dan kawan Mya yang sebaya yang sudah diagnos dengan penyakit ini, Mya rasa perlu untuk Mya ambil tahu dan berkongsi dengan awak semua.

Gout: Punca dan siapa berpotensi menghadapinya?


Gout: Punca dan siapa berpotensi menghadapinya?
Gout ini sebenarnya adalah satu jenis kesakitan yang berpunca dari pemakanan kita sendiri. Ada sustu keadaan yang mana uric acid yang ada dalam badan kita tidak sepenuhnya terhapus dan membentuk kristal berbentuk seakan jarum dan tinggal di dalam sendi mahupun tisu lembut. Bila keadaan macam ni terjadi, itulah yang mengakibatkan bengkak dan sakit. Bahayanya uric acid ni bukan semata sebagai penyebab gout, malahan menjadi batu karang yang terkumpul di dalam buah pinggang.

Siapa yang boleh terkena gout?

Kajian di Amerika sahaja menunjukkan yang lebih dari 2 JUTA orang menderita penyakit ni. Persoalan yang sering timbul ialah, siapa yang boleh terkena penyakit gout ni? Dari sumber yang Mya baca, kebanyakan yang menderita akibat gout adalah lelaki berusia lebih 20 tahun dan ke atas. Selalunya, mereka ini dalam kalangan overweight ataupun menghidap tekanan darah tinggi. Meanwhile, wanita pun berpotensi untuk terkena gout sebenarnya, terutama bagi wanita yang sudah menopaus.

Punca gout?

Ada beberapa punca yang pasti termasuklah keturunan dan pemakanan. Kalau ahli keluarga awak ada yang menderita sakit gout, awak turut berkemungkinan terdedah kepada penyakit ini dalam lingkungan lebih kurang 20 ke 80 peratus.

Ada juga yang disebabkan oleh pemakanan. Daging dan makanan laut merupakan salah satu punca utama. Namun, ini berkemungkinan juga didorong oleh masalah berat badan berlebihan, hypothyroidism (thyroid gland tidak aktif), tekanan darah tinggi dan diabetes.

Jadi, awasi pemakanan dan cara hidup kita. Permulaan kehidupan yang sihat dan selesa adalah bermula dari diri kita sendiri. Cuba amalkan untuk bersenam walaupun hanya untuk 15 minit sehari. Eh, kononlah dia tu bersenam hari-hari, kan? *berpeluh dahi*

Wednesday, July 5, 2017

Song Joong Ki dan Song Hye Kyo bakal berkahwin 31 Oktober

10:15 AM 2 Comments

Berita gembira untuk semua peminat setia drama Korea yang sangat terkenal ke seluruh pelusuk dunia, Descendants of The Sun (DOTS). Mya yakin, tajuk kali ini sebenarnya amat mematahkan hati peminat Song Joong Ki yang sangat terkenal dengan watak Kapten Yoo Si Jin. Maybe ada jugak yang terlebih gembira. Sebab dapat melihat dua bintang kesayangan mereka * Song Joong Ki dan Song Hye Kyo * ini akhirnya betul-betul berkahwin pada penghujung Oktober nanti. Berita ini disahkan sendiri oleh agensi masing-masing bahawa Song Joong Ki dan Song Hye Kyo bakal berkahwin pada 31 Oktober nanti.

Song Joong Ki dan Song Hye Kyo bakal berkahwin 31 Oktober

Dari khabar dan cerita yang Mya risik dari beberapa laman web gosip artis di Korea, Song Joong Ki dan Song Hye Kyo sebenarnya dah lama menjalin hubungan cinta. Katanya, dari tahun 2015, iaitu semasa dalam pengambaran DOTS lagi. Boleh dikatakan sebagai cinta lokasilah ni. Agaknya, usaha keras Song Joong Ki memikat hati Song Hye Kyo bukan hanya di dalam drama, malahan di luar set juga.

Song Joong Ki dan Song Hye Kyo bakal berkahwin
Song Hye Kyo sebelum ini pernah juga bercinta dengan beberapa jejaka dari kalangan artis. Jadi, pada asalnya, dia menolak konsep bercinta sesama selebriti. Siapa sangka, Song Joong Ki berjaya melembutkan hati kerasnya tu dan kini akhirnya mereka mengeluarkan kenyataan rasmi yang mengesahkan hubungan mereka berdua, sekaligus membuat pengumuman mengenai perkahwinan yang akan dilangsungkan pada hari Halloween nanti. 

Song Joong Ki dan Song Hye Kyo bakal berkahwin
Kenyataan rasmi dari wakil syarikat

Bukan sekali dua peminat nampak mereka keluar bersama dalam any casual occasion. Walaupun ada rakan artis atau krew produksi yang lain, tapi kemesraan dan chemistry antara mereka memang tak boleh disangkal lagi. Jadi, memandangkan mereka berdua dah jumpa keluarga masing-masing dan dah keluarkan kenyataan rasmi begini, kira confirmlah ni.