Search This Blog

Friday, December 8, 2017

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

2:06 PM 17 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Salam Jumaat al-Mubarakah semua. Tiba-tiba, Mya terasa nak kembali dengan giveaway special untuk semua . Boleh sertai either dengan blog post atau di instagram atau dua-dua sekali. Giveaway kali ni special sebab hadiah dia misteri sangat. Even Mya pun tak tahu apa hadiahnya. Yang pasti, satu pemenang akan dipilih dari penyertaan blog, satu lagi dari penyertaan instagram. Tapi, lagi ramai yang join, bilangan pemenang mungkin akan ditambah. Hadiah dia worth RM100 SETIAP SATU BOX, tau. Jadi, lagi ramai yang join, lagi besar peluang awak untuk menang. 

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Monday, December 4, 2017

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

12:30 PM 2 Comments
 giveaway
 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.
sejuksedap lawa cara moden
SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]
Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 
sejuksedap lawa cara moden
Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 
Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.

Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 
TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

10:28 AM 6 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Jom kita join Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi ni. Mya suka tengok blog beliau. Sebab nampak kemas dan teratur. Bila tengok blog sendiri, macam nak tampar-tampar je muka ni. Tak tahulah antara malas atau tak rajin. Malu je nak bagitahu orang yang Mya ni programmer kalau tengok template blog sendiri. Anyway, kawan-kawan yang lain pun boleh join giveaway ni dengan klik pada banner di bawah ni sebelum 20 Disember ni ye. Jom join cepat-cepat. Roger and Out.

Shellout bajet berbaloi-baloi di Shell-A-Lot Bajett, Bangi

10:21 AM 3 Comments

Assalamualaikum w.b.t. How was you public holiday plus weekends? Bila dah cuti panjang sangat ni, mulalah mood nak bekerja tu lambat datang. Anyway, my holidays were extremely well-spent sebab dapat jumpa kawan-kawan lama. Disebabkan nak jumpa pun jarang-jarang, kami memilih untuk mencari shellout sebagai makan malam. Punya lah banyak dugaan. Tapi, cari punya cari, finally kami jumpa jugak satu restoran shellout bajet sekitar Bangi. Shell-A-Lot namanya. Macam kiut kan nama dia? Mya pun tak tahu macam mana encik driver dan kawan-kawan cari tempat ni. Yang tahu, bila dia masuk kereta, terus je waze Shellout Bajet.
shellout bajet di shell-a-lot bajett bangi. cr: encik driver

Shellout bajet berbaloi-baloi di Shell-A-Lot Bajett, Bangi

Arrived. Lega sebab perut dah mula bernyanyi lagu Bunga by Ara. Nasib baik encik driver tak dengar je. Anyway, the place was nice. Layanan pekerja pun baik. Bab menu paling Mya puji. Sebab jarang kita nak tengok menu presentation yang kemas dan detail untuk any restoran shellout yang lain. Siap beritahu berapa orang boleh makan, berapa jenis seafood dan berat hidangan lagi tu. Disebabkan kami berlapan, kami terus ambil set paling besar. VVIP SUPER KINGZ. Dah lah VVIP, Kingz lagi tu *lawak hambar*.
shellout bajet di shell-a-lot bajett bangi. cr: encik driver
Ada lima pilihan perasa. Untuk set yang kami pilih ni, kami boleh pilih dua perasa yang kami mahu. Disebabkan ada orang tu yang tak makan pedas *katanya*, kami sepakat pilih Curry Butter Power dan Eggy Spicy Yummy untuk perasa kedua. Ada jugak perasa lain sebenarnya, macam : Hot Spicy Kebaboom, Black Pepper Marvellous dan Petai Spicy Meletop. Tapi, geng Mya kurang melayu. Tak makan petai kononnya. Kita layankan je lah. Oh ya. Set yang Mya pilih ni ada King Crab tau. RM 310 untuk 8 orang. Free minuman dan desserts sekali.
shellout bajet di shell-a-lot bajett bangi. cr: encik driver
I really enjoyed the food. Sedap dan berbaloi. Lain kali boleh datang lagi dengan encik driver dan family yang lain kot. Sebab memang tak akan teragak-agak nak suggest tempat ni kat orang lain. Tambah-tambah si cerewet pun kata sedap. Memang sedap la nama dia. Takde tipu punya la wa cakap sama lu. Okey. Mya dah mula merapu. By the way, awak boleh check for more details di website rasmi mereka : http://shellalot.com.my/ atau pergi terus dengan waze Shellout Bajet Bangi. Ini Mya bagi lokasi di Maps untuk mudahkan awak juga. Anyway, thanks to encik driver yang bawakan Mya ke sana dan ambilkan segala gambar malam tu. Mya cannot move much sebab urat kaki keserimpet. Bawak family atau kawan-kawan pergi try tau. Roger and Out.

Friday, December 1, 2017

Are you an expat looking to buy a house in Malaysia?

2:00 PM 0 Comments
Hello beautiful people. Are you looking to buy a house in Malaysia as foreigner? There may be different types of property offering in the market. Be it a house for sale in Seremban or a private condominium unit in Penang, as a foreign expat, you will need to take note of the buying regulations and process to buy a house in Malaysia. But let’s be honest, Malaysia is such a beautiful country to stay on. Here are some tips and guides when buying a house in Malaysia. 

Buying a house in Malaysia

Before that, let’s define ‘foreigner’ in Malaysia. Based on the Economic Planning Unit (EPU) from Prime Minister’s Department of Malaysia, ‘foreign interest’ refers to associated group of interests or parties acting in concern which comprises: 
  • 1. An individual who is NOT Malaysian citizen
  • 2. An individual who is a Permanent Resident in Malaysia
  • 3. A foreign company or institution
  • 4. A Malaysian company or institution whereby the Parties stated in (1), (2) or (3) hold more than 50% of voting rights.
Let’s further list down the general guideline for foreign property buyers in Malaysia.
  • 1. Foreign buyers are allowed to buy freehold and leasehold properties.
  • 2. Foreign buyers are only allowed to buy residential or commercial properties priced above RM1million for peninsula Malaysia and RM350,000 for Sabah and Sarawak. Both type of properties can be purchased under a foreign individual’s name or company’s name.
  • 3. Foreigners are required to obtain consent from State Authority’s before gaining full ownership or transfer of the property which will take up to between six weeks to six months, depending on the states.

Properties that foreigners not allowed to buy

1. Land or properties that are built under the land designated as “Malay Reserve Land”. 
2. Low- and medium- cost properties determined by State Authority.
3. Properties that cannot be one which allocated for Bumiputera’s interest in any property development project as determined by State Authority.
4. Land which is deemed agricultural land except it is for commercial use with more than 5 acres.

For instances, the low cost housing programme, an initiative from Malaysia government for Malaysians where foreigners are not allowed to buy these properties although there are plentiful of low cost houses for sale in Seremban and Ipoh. Click here to check out a minimum property purchase.

However, don’t let this stop you from buying house in Malaysia. Malaysia government has an initiatives for foreigners to settle down in Malaysia, which is called Malaysia My Second Home programme (MM2H). With the intention to promote foreigners to reside and travel frequently to Malaysia unrestricted for extended period. The MM2H application for an individual is for a period of ten (10) years and it is renewable. 

There are benefits for foreigners staying in Malaysia with MM2H programme, one of it is added incentive. You are able to withdraw partial money you need to place in a fixed deposit account in Malaysia, a MM2H requirement. Starting from the second year of your stay in Malaysia, check here out for the benefits of withdrawing your fixed deposit to purchase a house.

Here comes the financing part for foreigners, Malaysian banks and foreign banks do provide loans to foreigners that finance up to 70% or 80% of the property price. Apart from giving out loans to foreigners who have work permit in Malaysia, there are some local and foreign banks who would lend to foreigners under the MM2H programme. New developments are easier to obtain financing as there are developers who have arranged with selected banks to offer loans to foreigners. Click here to check out guide to open bank account in Malaysia.

Not sure which location to consider besides Kuala Lumpur? There are plentiful of new developments mushrooming further than Kuala Lumpur city centre to avoid residing in high density area, Seremban. Located 30 to 45 minutes drive away from KL bustling city by taking North South Highway with reasonable property prices. It’s an area with lower density and slower pace. There are new houses for sale in Seremban these days with the growing development, you’re definitely spoiled for choice when deciding your residential properties. If you’re more of a island person, Penang is the right place for you. Surrounded by the sea and a tiny island, it is no wonder the properties are booming over there. We can see there are always new development one after another in Penang.