Search This Blog

Thursday, September 26, 2019

Selamat Hari Ulangtahun Matxi Corp!

3:19 PM 0 Comments
Asalamualaikum w.b.t. Dah agak lama sebenarnya Mya menyepi. Bukan sengaja. Tapi memang sibuk terlampau dengan kerja hakiki yang tengah menunggu masa menemui ‘garisan-mati’. Kerja dalam bidang programming ni, macam nilah. Sampai masa dia, memang tak sempat dah nak fikir benda lain yang bukan dalam ‘priority-list’. Anyway, back to our main topic. Semalam sebenarnya Mya sempat hadir ke majlis sambutan ulangtahun kedua Matxi Corp di Plenary Hall, KL Convention Center. Two words: lively and glamorous.


Apakah Matxi Corp?

Matxi Corp adalah sebuah syarikat daripada Vietnam yang bernaung di bawah syarikat MIIC Holdings Sdn Bhd. Ditubuhkan pada awal tahun 2017, Matxi Corp kini memiliki lebih daripada 20,000 pengedar dan agen di seluruh Vietnam dan kini bercita-cita ingin meluaskan empayarnya ke Malaysia, Korea dan Amerika Syarikat. Dengan slogan, ‘Anda berhak memiliki kehidupan yang lebih baik’, Matxi Corp yang kini fokus kepada produk berasaskan kesihatan dan kecantikan bukan sahaja cuba membawa kebaikan kepada pengedar dan pelanggan, malahan kepada komuniti dengan meringankan beban banyak isi rumah dan pusat kebajikan di Vietnam.

Dalam majlis yang berlangsung lewat petang semalam, majlis diserikan dengan persembahan pembukaan bertemakan moden tradisional oleh kumpulan Lifedance yang telah memenangi Asia’s Got Talent tahun ini. For the first time ever, Mya dapat melihat sendiri persembahan ‘Tron-dance’ di depan mata. Majlis diteruskan pula kata-kata aluan daripada pengacara majlis dan ucapan dari CEO bagi keempat-empat negara dan wakil dari MIIC Holdings.


Dalam ucapan daripada wakil MIIC Holdings, Matxi Corp, atau dulunya dikenali sebagai Matxi S. G. kini mengeluarkan tiga rangkaian produk berasaskan kesihatan dan kecantikan, iaitu: Max Health, Max Skincare dan Max1. Dan sebagai variasi, ketiga-tiga rangkaian ini akan dihasilkan daripada herba yang terkenal dalam negara masing-masing (Vietnam, Malaysia, Korea dan USA). Sebagai contoh, produk MaxHealth di Malaysia akan dihasilkan daripada Tongkat Ali. Manakala di Korea, produk mereka akan dihasilkan daripada ginseng. Variasi ini pula akan diimport kepada sesama negara terlibat bagi membolehkan pengguna memilih sendiri khasiat herba pilihan mereka.
Seperti mana majlis ulangtahun yang lainnya, manakan  nak nampak seri kalau tak ada majlis penyampaian hadiah. Betul tak? Pentas diserikan dengan penyampaian anugerah kepada 18 Diamond Distributors yang masing-masingnya memakai baju bertemakan warna perak. Cenggitu bling-blingnya atas pentas. Berpinau mata kakak korang ni. Begitu jugaklah dengan anugerah peringkat seterusnya yang lebih tinggi. Cantik-cantik para pengedar masing-masing dengan dress merah dan hijau mereka.
Weekend goes well. Mya truly feel honored to be part of such an event and truly wishing the best for all party involved. Diharapkan masih tak terlambat untuk Mya ucapkan 'Happy second anniversary to Matxi Corp. Hope that every mission and vision will be accomplished'. 

Monday, August 12, 2019

4 'date-spot' menarik dan 'instagram-worthy' sekitar Kuala Lumpur

2:01 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Hari ni Mya nak share dengan korang semua beberapa date-spot yang nice dan best, let it be your first date atau saja nak tukar angin. Asyik-asyik merayap dan spend time kat mall pun tak best jugak. Sekali-sekala tu, tak salah kalau bertukar angin dan pergi mendekati alam semulajadi atau menghargai seni atau mungkin mengagumi the wonder of science. Well, you get the idea. So, here four date spots yang jimat dan instagram-worthy (who doesn't appreciate a little bit of pretty background for one or two instagram post, aite?) untuk korang yang dah bosan nak pusing mall tanpa arah tujuan.

Balai Seni Negara

Terletak bersebelahan dengan Istana Budaya, this place has got to be on top of your date-spot-list. Siapa kata seni dan dating tak boleh digabungkan? Learn a bit more about art and its meaning bersama sebenarnya lebih romantik. Apatah lagi kalau korang pandai dan tahu menggunakan ruang dan karya yang disediakan untuk hasil yang cantik. Masa nilah para jejaka nak tunjukkan skill sebagai 'instagram-partner' yang berjaya. Pick her best angle and make her an angel for the day.

 

Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia

Ramai yang tak tahu bahawa Sasana Kijang ni hanya menempatkan galeri bank negara dan juga pameran seni mengikut tema tertentu. Tak salah pun kalau nak dating sambil tambah ilmu pengetahuan pasal ekonomi dan sejarah kewangan negara. Mya sendiri pun baru dapat nak tengok dengan lebih teliti macam mana rupa matawang pada zaman awal penggunaannya. Oh ya. Kalau nak tahu, kat sini ada juga pameran kewangan dari segi sejarah Islam. Like, how people zaman Rasulullah s.a.w berniaga dan berjual beli, how merchant trades from certain places boleh sampai ke satu tempat yang lain.



KL Eco Park Forest

Masih ada yang tak tahu mengenai hutan simpan yang berada di tengah-tengah bandar kota raya Kuala Lumpur ini. Tapi, bagi korang yang nak menikmati udara yang lebih segar dengan pemandangan menghijau yang lebih menenangkan jiwa, ajak pasangan korang ke sini as soon as possible. Tapi, pastikan korang pakai suitable attire, sebab basically, korang akan meredah hutan sepanjang berada dalam kawasan ni. Tempat ni serius tersangat luas dan I really hope korang yang pergi sana berjaya sampai ke hujungnya. Sebab, Mya and him tak sempat sampai ke hujung atas alasan malas nak memanjat tangga dan ada kekangan lain. Tarikan utama kat sini semestinya jambatan gantung macam dalam gambar kat bawah. Maybe, kali ni, girls boleh shoot more photos of his masculine sides. Bila lagi nak acah meredah hutan sama-sama (*wink)?


Pusat Sains Negara

Masa mula-mula Mya ajak kawan baik Mya ke sini, mereka memang langsung tak berapa setuju kalau tempat ni dijadikan date-spot. Tapi, bagi Mya, seronok sebenarnya spend some times together kat sini, doing experiments and activities yang pihak PSN sediakan. Selain meluangkan sedikit masa dengan yang tersayang, korang juga dapat belajar ilmu asas dan menarik mengenai sains. I mean like, it is a fun and lovely way to learn about science. Tak ada lah orang kata korang asyik habiskan masa tenung muka satu sama lain je.


Beberapa date-spot yang lain termasuk:

Petrosains & Aquaria

Berada dalam Menara Berkembar Petronas KLCC, dua tempat ni adalah antara hotspots untuk pasangan yang nak tukar angin dari window shopping to something different. Harga ticket for admission is a bit pricey, but hey! Why not spend a little for a good cause, kan? It's RM 19 for Petrosains and around RM 45 for Aquaria.

Petronas Art Gallery

Untuk tempat kali ni, kena tengok nasib. At times, galeri ni akan ditutup untuk beberapa bulan bagi memberi ruang kepada proses pertukaran pameran. Pameran kat sini tak kekal sampai bila-bila tau. Biasanya, satu pameran tu akan berjalan selama beberapa minggu, then ditutup pula untuk beberapa minggu untuk persediaan pameran baru. Last time Mya pergi, ada pameran bertemakan masa dan ada satu lukisan yang paling mencuri pandangan Mya, which is 'Jin' by Anuar Rashid. Galeri ni terletak di tingkat 3, berdekatan Watsons. 

Dataran Merdeka & Muzium Tekstil

Never get into the Textile Museum but Merdeka Square is absolutely one of the favorite. Terletak betul-betul di tengah bandaraya Kuala Lumpur, this square is totally insta-worthy as not only you can enjoy the green scenery in the middle of a city full of skyscraper, korang juga boleh show off your passion in history by capturing some moments in front of Bangunan Sultan Abdul Samad dan Muzium Tekstil yang berada bersebelahan. Bagi yang tak tahu, somewhere around the corner, di situ terletaknya cawangan pertama Maybank. Jalan kat situ agak sibuk, but in your best shot, boleh berangan acah-acah korang berada di depan Flatiron Building, NYC.

Saturday, August 10, 2019

[LYRICS] Getting Started - Aloe Blacc ft JID

10:17 PM 0 Comments

Getting Started Lyrics

by Aloe Blacc  ft JID

 (Hobbs & Shaw OST)

This ain't for the money, this is for the love
This is sweatin' through my shirt before the sun's up
Thought that I was shook, thought that I would stop
And now, I got 'em waitin' for the other shoe to drop
Oh, I'm a flame, burning bold in a world that's so cold

I'm just gettin' started
I been makin' moves before the dawn
Cuttin' through the darkness
Pray nobody say it don't be long
I'll be the first shot heard, then you run for cover
Take my word, ain't no other
Now, I'm just gettin' started
And I can go on, and on, and on, and on, and on

I'ma drink from a winner cup, mixin' hard work with beginner's luck
If I fall first, then lift me up, never call curtains, common courtesy
Curiosity, it killed the kid, but he got to work for me
Inadvertently, I manifested something great, but it's still to determine the fate
I'ma turn the tables, from the cradle to the grave
Heavyweight leg day, steady pray
Heavy head, wear his crown way down every day
Here now, make a way, clear foul, lane change
Breakin' out the crazy house, or whatever them people was sayin' 'bout me
Hit the leverage, you're not on my level, the engine is revvin'
I'm ready, I'm ready, I swear, you gon' hear about me

I'm just gettin' started
I been makin' moves before the dawn
Cuttin' through the darkness
Pray nobody say it don't be long
I'll be the first shot heard, then you run for cover (Run for cover)
Take my word, ain't no other
Now I'm just gettin' started
And I can go on, and on, and on, and on, and on

I can see the future, it ain't no mystery
I'm on the throne, lookin' down, makin' history
While you was smellin' roses, I was puttin' work in

I'm just gettin' started
I been makin' moves before the dawn
Cuttin' through the darkness
Pray nobody say it don't be long
I'll be the first shot heard, then you run for cover
Take my word, ain't no other
Now I'm just gettin' started
And I can go on, and on, and on, and on, and on

Tuesday, July 30, 2019

Pengalaman Dermapen di DR Medispa & Wellness

2:49 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Mungkin ada yang dah tahu yang Mya sempat membuat rawatan muka di DR Medispa & Wellness, Reko Sentral, Kajang pada minggu lepas. Setelah dikumpulkan segala keberanian yang ada (yang ni acah), Mya pun menempah sesi membuang jeragat di sana. Bila dah selesai sesi consultation tu, barulah Mya tahu yang jeragat ni pun tergolong dalam kumpulan parut juga. Masa ni Mya terpaksa beritahu (baca: mengaku) dengan pihak DR Medispa yang selama ni Mya jarang (baca: kalau rajin jeee) pakai sunscreen. Memang buat puncalah untuk jadi jeragat. 


Nikmatnya rasa bila ada orang yang adunkan muka kita. Ditambah dengan pihak medispa yang ringan mulut menerangkan kondisi kulit muka kita yang sebenarnya. Kembang setaman rasanya bila kulit muka kita dipuji. Haa lepas tu kau malu sendiri bila ditanya kenapa culas pakai sunscreen. Jeng jeng jeng.

Melalut pulak kakak kau ni. Anyway anyhow, proses bermula dengan proses mengembangkan liang pori. Kulit muka Mya dicuci dan dipakai masker sebelum disembur dengan wap panas. Bagi yang dah biasa cuba, mungkin familiar dengan prosedur ni. Tapi bagi yang belum biasa, jangan risau. Wap panas tu pun bukanlah tahap melampau. Suam-suam kuku sementara menunggu proses seterusnya bermula. Masa ni pun dah mula layaannn dah. 


Selepas selesai dengan proses pengewapan, prosedur diteruskan dengan sesi membuang blackhead dan whitehead pada kawasan yang terlibat. Obviously, kawasan hidung. The process was scary at first, sebab Mya tak pernah cuba selama 27 tahun hidup. Ada jugak kawan-kawan yang nak cuba buatkan untuk Mya. Tapi selalunya memang Mya akan mengelak sebab tak yakin dengan mereka. Or in other word, tak berani nak hadap sakit level macam mana. Tapi bila dah try tu, rasa macam okey je lah. Tak adalah scary sangat. Walaupun hakikatnya, sepanjang proses tu, mata bergenang. Sedih sangat tu.

Bila dah siap proses keluarkan blackhead dan whitehead (banyak dan scary tengoknya), prosedur diteruskan dengan proses dermapen dan Cinderella Peel. Untuk yang tak tahu apa itu dermapen, dermapen ni sebenarnya suatu rawatan untuk mengurangkan parut jerawat, kedutan and hyperpigmentasi pada kulit muka. Jangan terkejut kalau Mya beritahu yang dermapen ialah pen berjarum mikro boleh laras. Tahap sakit tu bergantung kepada kedalaman jarum. Nasib baiklah lepas di-check, doktor beritahu cuma perlu jarum level 1 je. Plus, muka kita disapu numb cream sebelum prosedur bermula. So, Mya rasa macam vibrate halusssss je.


Ingat! Kulit kita adalah bahagian tubuh yang paling sensitif dan senang dijangkiti bakteria. Sebab tu, kita kena pilih tempat yang betul dan dapatkan nasihat daripada pakar untuk rawatan dermapen ni bagi mengelakkan masalah kesihatan dan kebersihan yang tidak diingini. Pastikan tempat yang kita pilih tu berpengalaman dan boleh dipercayai. Macam Mya, DR Medispa ni dah adakan lebih 3000 sesi untuk dermapen dan pengunaan serum dan teknik untuk setiap orang pun tak sama, bergantung kepada jenis parut. In case of parut yang extreme, biasanya dermapen ni perlu dilakukan berkali-kali. Tapi, macam kes Mya ni, bolehlah sekali sekala, dalam dua bulan sekali, just nak menghilangkan kedut-kedut halus.


Selepas rawatan ni biasanya akan satu keadaan where our face skin akan mengelupas sebab kulit muka kita tengah produce kulit muka baru yang lagi elok. Macam Mya sendiri, untuk seminggu juga. Tapi tak teruk mana. Now pun dah bertambah elok. Dah ada peluang tu, Mya ada tanyalah dengan pihak medispa ni: ramai tak lelaki yang datang? Jawapan mereka: ramai. Memang ramai sebab zaman sekarang ni semua orang dah peduli pasal rupa dan penampilan, baik lelaki atau perempuan. Dan untuk setiap orang, kedalaman jarum mikro dermapen dan tempoh rawatan tak sama tau. Bergantung kepada tahap kritikal parut muka kita sendiri. Dont worry. Pihak medispa akan terangkan dengan jelas setiap prosedur yang akan dilakukan. Glad I did dermapen. A nice and pleasure memories and experience. Yang nak lebih info, pergi je ke instagram rasmi DR Medispa & Wellness: @drmedispaandwellness

Monday, July 22, 2019

Gunung Lang: Taman Rekreasi dengan usikan alam semulajadi

6:37 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Atas permintaan seseorang, Mya kembali untuk berkongsi tentang keindahan dan kecantikan salah satu taman rekreasi di negeri Perak yang sememangnya menjadi pilihan ramai untuk berehat, berekreasi dan juga sebagai latar belakang foto perkahwinan. Dengan ciri muka bumi semulajadinya yang menggabungkan gunung dan tasik serta kehijauannya yang masih jelas tidak terjejas, Taman Rekreasi Gunung Lang kini menjadi salah satu destinasi wajib untuk para pelancong yang datang ke negeri Perak.


Mya dan family sempat ke sini beberapa bulan lepas. Super senang sebenarnya untuk sampai ke Gunung Lang ni. Ikut je highway Lebuhraya Utara-Selatan, susur keluar ke kiri sebaik sahaja nampak papan tanda Gunung Lang Development Sdn. Bhd. Kalau tak diberitahu, rasanya sampai sekarang Mya tak akan percaya yang sebenarnya, lebih sebahagian daripada tarikan di kawasan Taman Rekreasi Gunung Lang ni adalah buatan manusia.


Tarikan utama dekat Gunung Lang ni semestinya kawasan taman di sebelah dalam that can be reach by riding a public boat managed by the authority. Tiket bagi seorang dewasa hanyalah RM 4.00 dan dekat kaunter ni jugak, kita boleh beli makanan ikan untuk aktiviti di seberang nanti. Kita dibenarkan untuk beli makanan dan bawak ke kawasan Taman. And, di kawasan taman ni kita sebenarnya boleh menyewa basikal. Macam biasalah. Ada basikal kanak-kanak, basikal untuk solo ride, dan ada jugak basikal untuk berdua. Range harga sewa basikal is around RM 5 ke RM 10.Well, as family Mya datang berempat, of course-lah kami ambil dua basikal double seat. 


Ada beberapa tarikan di sini sebenarnya. Selain daripada kita boleh memberi makan kepada ikan di dalam tasik (all the fishes were so big, memang kalah kaki sis), kita boleh berehat berhampiran beberapa menara yang ada di sini. Yang ada anak kecil, bolehlah bermain di taman permainan berhampiran menara, di hadapan tasik. Jangan risau. Amenities macam tandas dan surau pun ada kat sini. Other than that, while cycling kat sini, kita akan jumpa Rumah Sri Perak yang mana boleh dimasuki. And, kalau berjalan ke hujung taman, you can see dinding bukit yang kelihatan macam muka gorila. 



Downside taman ni ialah tempat ni nampak macam tak berjaga. Even some visitors cakap yang burung-burung yang ada kat zoo mini nampak unhappy. What upset me most was, rupanya pernah ada haiwan lain dekat zoo mini tu. Tapi, masa Mya datang sini, tak ada pun haiwan-haiwan yang dimaksudkan. Tapi, kalau nak cari tempat untuk berehat, ada aura hijau, bolehlah datang ke sini.

Wednesday, July 17, 2019

Jiwaku Tertinggal di Pulau Tioman (bahagian dua)

10:00 AM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Dah lebih berbulan, akhirnya Mya kembali semula dengan kisah ketenangan di Pulau Tioman. Nampak tak kesibukan tahap melampau. Tapi, sampailah ke hari ni, Mya masih tak boleh nak move on dengan pengalaman di Pulau Tioman ni. So, di kesempatan yang ada ni, Mya nak sambung dengan travelog ke Pulau Tioman dengan team #ProjekMakanTravel untuk hari kedua dan ketiga pula.


Well, my day started quite early as a couple of friends rushed to the jetty to view sunrise. Awal jugaklah pintu bilik diketuk bila ada orang tu cari wife dia untuk pinjam phone. Kakak cuba bersabar. Rupa-rupanya, ramai jugak yang ambil kesempatan di hari kedua ni untuk bangun awal dan merakam saat matahari terbit ni. But, excuse me. Mya cuma menikmati pagi dengan duduk memandang laut di restoran tepi laut milik pengusaha chalet yang sama kami sewa. The morning goes, kami pun bersiap sedia untuk ke Taman Laut dengan segala equipment yang berbondong-bondong. Okey, itu drama. Well, for each of us, cuma bawak beg dan snorkeling gear je pun.


Anyway, macam yang Mya ceritakan dalam bahagian satu sebelum ini, waktu kami pergi ni, memang tak ramai pengunjung lain. Jadinya, perhatian memang kepada kami je. Layanan memang level superb. Minta singgah pekan nak pergi keluarkan duit kat ATM pun dilayan dengan baik je. Sempatlah jugak singgah kedai bebas cukai kat sini. Sis bebas melihat jelah ye. Ongkos-nya enggak cukup bagus. Sakan jugaklah seorang sis tu membeli bekalan coklat. Hmm, nanti kita sambung bercuti di Langkawi pulak ye.

I'M IN LOVE!


Siapa yang datang ke Taman Laut ni, tapi tak rasa nak terjun snorkeling melihat ikan berenang-renang depan muka, hati kau keras, Roy! Belum pakai snorkeling gear lagi pun, Mya dah rasa nak acah-acah pakar bab renang. Oh ya. Di kesempatan ini, Mya nak pesan kepada semua, bersama-samalah kita menjaga kebersihan alam sekitar. Baru je mula merakam kat bawah air tu, benda pertama yang Mya nampak ialah pembalut Apollo kuning tu. Apa kau ingat ni cerita Naruto pukul 7 ke nak kena ada iklan Apollo melintas depan muka? Kecewa sis, nok.


Kita kembali ke berita snorkeling. Ya Allah. Indahnya ciptaanmu. Selama ni asyik tengok ikan siakap senohong gelama ikan duri je kat pasaraya masa beli bekal masakan basah. Dapat tengok ikan berenang dengan selamba depan muka, berwarna-warna, bermacam saiz dan rupa. Rasa teruja sampai rasa tak nak angkat kepala. Nak merakam je lah selagi boleh. Tapi, masa amatlah mencemburui. Sekejap je rasa limit sampai pukul 12.30 tengah hari tu berakhir. Dengan hati berat, sis melangkah sambil menjinjit snorkeling fin balik ke bot.

Eleh, kakak kau ni drama je lebih. Lepas tu, abang chalet tu bawak pergi ke tengah laut pulak untuk snorkeling lebih real. Yang kali ni, sis dah tak rajin nak pakai snorkeling fin dan goggle dah. Sarung life jacket je. Ikan? Jangan cakaplah dik. Memang banyak. Dekat-dekat pulak tu. Main tepi-tepi bot  je. Rasa nak pegang je dengan tangan. Tapi kakak kau ni bukan sepupu sepapat Aquaman, kan? Masuk je air, ikan pun lari.


Satu benda paling best bila menginap di Kampung Mukut ni adalah, kau dapat pergi tempat yang orang lain tak pergi. Contohnya macam Air Terjun Kg Asah. Sebabnya... Kampung Mukut di hujung pulau. Makanya, masa dalam perjalanan balik dari Taman Laut ke chalet, memang akan lalu di Kampung Asah ni. Kami stay lebih kurang sejam di sini, sekadar nak cuci masin air laut dan terus balik ke chalet untuk makan tengah hari. Ada yang sambung snorkeling di sekitar jeti kampung, and ada yang sambung misi buat tahi mata (baca: Mya lah tu). Petang kedua, sama seperti sebelumnya, singgah sebentar di gerai minum petang. Nama pun team ProjekMakanTravel. Mestilah ada bab makan tu di segala kesempatan yang ada.


Penat? Memang penat. Hari kedua memang penat teramat. Malam tu pun semua orang tak seaktif malam pertama. Masing-masing makan kerana lapar. Tetapi, tak sempat nak bergurau panjang sebab badan dah terlalu penat bermain air di siang harinya. Malam berlalu dengan irama dengkur yang berganti-ganti dalam tiga bilik kecil menghadap laut. Kisah dan memori hari itu dirakam dan disimpan erat dalam lipatan masa yang berlalu. Seperti katanya seseorang...
“Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart. But that’s okay. The journey changes you; it should change you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart, and on your body. You take something with you. Hopefully, you leave something good behind.” – Anthony Bourdain