Search This Blog

Thursday, September 21, 2017

Ujian Personaliti : Kotak

4:17 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Buat apa tu? Dah mula terfikir aktiviti untuk cuti esok ke? Kalau ya, sep sikit. Kita geng. Okey, sementara tengah fikir-fikir pasal aktiviti yang nak dibuat esok, jom kita uji diri sedikit? Ujian ni sebenarnya Mya dapat dari video yang dikongsikan oleh facebook page BuzzFeed. Oleh sebab Mya rasa test ni menarik, Mya nak kongsi dengan semua orang. Jom kita mulakan.

Ujian Personaliti


Cuba bayangkan yang awak sedang berjalan di tengah padang pasir dan ketika ini, awak nampak satu kotak. Dah bayangkan? Okey. Sekarang, jawab semua soalan ni dalam hati. Atau, mungkin ditulis di atas satu kertas kosong. Sebab semua jawapan ini ada kaitan dengan analisis kita di hujung nanti. Bayangkan sekali lalu sahaja. Tak perlu terlalu kreatif.

Berapa besar saiz kotak tersebut?
Kotak tersebut diperbuat daripada bahan apa? 
Dan berapa jauh kotak tersebut dari tanah?

Selesai bahagian pertama. Mari kita teruskan dengan bahagian kedua. Bersedia? Okey. Sekarang, cuba bayangkan pula, berhampiran kotak tersebut ada tangga. Di mana-mana sahaja berhampiran.

Di mana perkaitan tangga itu dengan kotak tadi?
Dan tangga itu diperbuat daripada apa?

Jom kita teruskan dengan bahagian ketiga. Bayangkan pula, di mana-mana berhampiran kotak dan tangga tadi, ada seekor kuda. Adakah kuda tersebut memakai apa-apa kelengkapan seperti tali, saddle penunggang atau sebagainya? Dan apakah yang sedang kuda itu lakukan ketika ini?

Baiklah, langkah terakhir. Tahniah atas kesungguhan dan keteguhan awak. Mari kita teruskan. Bayangkan, untuk kali yang terakhir, ada ribut yang tiba-tiba datang. Berapa jauh ribut tersebut daripada kotak, tangga, kuda dan bunga tadi? Adakah awak takut dengannya?

Analisis Personaliti

Saiz kotak yang awak bayangkan melambangkan saiz ego awak, manakala tahap transparency kotak tersebut melambangkan tahap keterbukaan awak kepada orang lain.Dan seberapa hampir kotak tersebut dengan tanah menunjukkan berapa mendalamnya jiwa awak.

Jarak antara tangga dan kotak pula menunjukkan berapa akrabnya awak dan rakan-rakan awak. Dan sekiranya awak membayangkan tangga tadi bersandar pada kotak, itu bermakna rakan-rakan awak boleh bergantung harap kepada awak. Oh ya. Semakin teguh bahan yang digunakan untuk membuat tangga tersebut,semakin kuat hubungan awak dengan rakan-rakan.

Kuda yang diikat ataupun dipasang peralatan menandakan awak seorang yang mahu lebih kuasa dalam hubungan. Dan semakin bebas kuda yang awak bayangkan, bererti awak juga sukakan hubungan yang bebas. Maksud bebas di sini adalah hubungan yang tidak terlalu terikat dengan terma. Mungkin awak dan pasangan sukakan cabaran atau sama-sama suka melancong dan meneroka tempat baru.

Last but not least, ribut tadi melambangkan stress. Semakin dekat dan semakin menakutkan ribut yang awak bayangkan, menandakan tahap stress yang sedang awak alami.

Jadi, bagaimana keadaan diri awak ketika ini? Adakah betul bayangan awak melambangkan personaliti diri awak yang sebenarnya? Jika personaliti awak lebih menjurus kepada negatif, jangan takut untuk berubah. Jika awak berada dalam kawasan positif, teruskan. Sekian

Wednesday, September 20, 2017

First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

9:54 PM 4 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Jom-jom teman Mya join giveaway ni. Manalah tau. Kot-kot untung badan sendiri, awak atau Mya boleh menang hadiah beauty box daripada penganjur. Sambil-sambil tu, bolehlah kita lebarkan sayap pengenalan dengan rakan blogger lain. Itu pun salah satu sebab kenapa Mya suka join giveaway. Anyway, giveaway ni akan berakhir pada 20 Oktober nanti. Jadi, masih ada banyak lagi masa untuk kita join sama-sama giveaway ni.
Klik banner utk join .
Instagram : @myatika
Facebook : Mai Nurul Atika

Warna lip matte dalam jenama berbeza

10:07 AM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Hari ni Mya nak share sikit panduan warna lip matte dalam beberapa jenama berbeza yang Mya dapat dari Facebook Page The Beauty Hack HQ ni. Mya tahu ramai yang pernah hadapi keadaan yang sama macam Mya dan kakak alami dua minggu lepas. Yang mana, bila kakak cuba nak cari warna lip matte yang sama macam Mya pakai,dia tak tahu code sebenar warna tu dalam jenama yang lain. So, hari ni Mya nak share benda ni, supaya awak tak hadapi masalah yang sama macam yang Mya alami.

Code warna lip matte dalam jenama berbeza

Mungkin ada antaranya yang nampak berbeza dengan satu sama lain, walaupun berada dalam code yang sama. Mungkin faktor bekas ataupun pencahayaan. Tapi, Mya harap yang entri ringkas pagi ni dapat bantu awak yang mungkin sedang tertanya-tanya macam Mya tempoh hari. Oh ya. Mungkin juga boleh dijadikan panduan untuk awak yang tertanya-tanya warna lip matte yang sesuai dengan kulit wajah. Sekian.

Tuesday, September 19, 2017

Segmen Bloglist Oktober

10:00 AM 12 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Mya kembali dengan segmen baru yang agak ringkas dan mudah untuk disertai. Tujuan segmen kali ini pun adalah demi mengeratkan silaturahim antara rakan-rakan blogger, baik yang baru mahupun yang sudah lama menyertai dunia penulisan maya ni. Malahan, jika awak terpilih untuk disenaraikan dalam bloglist mana-mana blog, awak sebenarnya menempah peluang untuk menaikkan blog awak sendiri.
Untuk segmen kali ini, Mya akan pilih beberapa blog untuk dimasukkan dalam bloglist Mya untuk bulan Oktober nanti secara random. Jangan risau. Tiada unsur pilih kasih, pilih bulu, atau pilih apa sahaja yang berunsurkan rasuah, duit kopi dan sebagainya. Mya akan pilih secara cabutan kertas untuk berlaku adil kepada semua. Bagi merancakkan lagi segmen kali ni juga, Mya akan pilih dua orang yang akan mendapat hadiah misteri daripada Mya. Apa hadiah tu? Adalah. Dah nama pun hadiah misteri.

Syarat penyertaan sangat mudah.
  1. Follow blog ini
  2. Follow instagram , google+ dan facebook page
  3. Tinggalkan link blog awak di bahagian komen.
  4. Tak perlu buat entri pun.
  5. Blog yang terpilih perlu letakkan link blog Mya dalam bloglist-nya juga.
Senang sangat kan? Jadi, marilah beramai-ramai join segmen ini yang akan berlangsung mulai 19 hingga 30 September nanti. Manalah tahu. Jika tidak terpilih dalam senarai bloglist, awak mungkin berpeluang menang hadiah misteri daripada Mya.

Monday, September 18, 2017