Search This Blog

Sunday, November 4, 2018

Teater Bangsawan Dendam Laksamana membuka mata

4:36 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Jujur Mya katakan yang Mya sememangnya adalah peminat persembahan pentas. Tapi, sebelum ini, Mya belum berkesempatan untuk menyaksikan sendiri kerana tinggal agak jauh di Perak dan ada masanya Mya terlepas peluang untuk pergi menonton atas kekangan masa. Nasib Mya baik kali ini kerana sempat pergi menonton teater Bangsawan Dendam Laksamana yang dipimpin oleh Pat Ibrahim.


Pementasan yang diarahkan oleh Pat Ibrahim  dan diterajui oleh barisan pelakon hebat seperti Hairi Safwan, Dato Jalaluddin Hassan, Aidilla Shaffi dan Megat Shahrizal ini dikhabarkan akan berlangsung dari 29 Oktober sehingga 11 November nanti di Dewan Auditorium Tunku Abdul Rahman, Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC). Apa yang lebih menarik adalah, pementasan ini akan dibawa ke tujuh lokasi lain dalam Semenanjung Malaysia sehingga ke bulan April ini. Jadi, bagi yang terlebih peluang untuk menonton di Kuala Lumpur ini, nantikan ketibaan pentas hebat ini di negeri awak ye. Mesti kena tonton.

Kenapa wajib tonton Teater Bangsawan Dendam Laksamana?


Teater Bangsawan Dendam Laksamana ini adalah adaptasi dari kisah Melayu lama iaitu 'Sultan Mahmud Mangkat Dijulang'. To those yang pernah menonton atau membaca kisah ini, semestinya mengetahui bagaimana tragisnya tragedi yang menimpa Laksamana Bentan dan seluruh keluarganya. Menonton teater ini didepan mata, terasa kisahnya hidup semula. Dewan yang gelap terasa bernyawa dan turut sama menyampaikan rasanya. Skrip yang ditulis oleh Siti Jasmina ini is indeed generous. Kenapa Mya sebut 'generous'? Setiap babak yang ditulis disusun dengan cantik dan kemas. Tambahan lagi dengan selingan aksi silat pertempuran yang turut dimasukkan. Memang tak terasa bosan walau sekejap pun.

Perasaan yang disampaikan oleh para pelakon semestinya sangat baik. Terasa dendam yang mula berbuah dalam hati Laksamana saat perkhabaran sedih mengenai keluarganya sampai ke telinganya. Tapi, jangan khuatir, jangan susah hati. Bukanlah dari mula sampai ke akhirnya sedih saje. Ada bahagian yang kelakar juga. Sebab tulah, awak kena pergi tengok sendiri macam mana teater Bangsawan Dendam Laksamana ni dipentaskan. Feels the excitement by yourself.



Lokasi Persembahan dan Maklumat Teater


Tujuh lokasi lain adalah seperti berikut: EduCity Sports Complex, Johor (11-17 Feb 2019); Kompleks JKKN Melaka (19-24 Feb 2019); DRB-HICOM University of Automotive Malaysia, Pahang (26 Feb - 3 Mac 2019); USM Pulau Pinang (12-17 Mac 2019); UUM Sintok Kedah (19 - 24 Mac 2019); UPSI Perak (26 - 31 Mac 2019); Kompleks JKKN Negeri Sembilan (2-7 April).

Untuk lebih maklumat mengenai pementasan teater Bangsawan Dendam Laksamana dan pembelian tiket, awak bolehlah layari laman web pipent.peatic.com atau terus hubungi  019 303 6008. Waktu persembahan adalah pada jam 8.30 malam.

Friday, November 2, 2018

[Trivia] Gellert Grindelward, pendahulu cita-cita Voldemort

10:23 AM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hari ni Mya nak sambung dengan bahagian ketiga dari siri trivia Wizarding World, iaitu mengenai Gellert Grindelward. Gellert Grindelward ini merupakan penjenayah yang paling dikehendaki pada zaman muda Albus Dumbledore, yang mana ketika itu masih merupakan salah seorang professor di Sekolah Magik Hogwart. Seperti Voldemort, Gellert Grindelward merupakan wizard yang digeruni ramai kerana mengamalkan dark magic.


Grindelward dan Dumbledore bertemu dan akhirnya bersepakat mencari Deathly Hallows demi membentuk sebuah revolusi menentang satu undang-undang iaitu International Statute of Wizarding Secrecy yang mana memerintahkan agar kuasa magik disembunyikan dari dunia luar atau dunia Muggle. Hubungan baik itu akhirnya terlerai apabila mereka berdua bertarung dgn adik lelaki Dumbledore iaitu Aberforth, yang mana mengakibatkan kematian adik bongsu mereka, Ariana. Kematian adik bongsu mereka menyebabkan Albus Dumbledore tidak lagi menyertai revolusi Dark Wizard dan menjadi pengajar di Hogwart.


Seperti yang pernah Mya tulis dan trivia sebelum ini, Grindelward sebenarnya sangat obses dengan tiga artifak pusaka The Deathly Hallows. Selepas pertarungannya dengan adik beradik Dumbledore, Grindelward meneruskan misinya untuk mencari The Elder Wand, yang kemudiannya dicuri dari kedai milik Mykew Gregorovitch, seorang pakar membuat tongkat sakti di London. Dengan tongkat sakti ini, kuasanya semakin digeruni, disamping kumpulannya yang terdiri daripada dark wizards yang sangat kuat dan hebat.

Dalam usahanya mengumpulkan lebih ramai dark wizards yang akan membantu dia mencapai misi dalam revolusinya, dia menyamar menjadi pegawai kanan Presiden MACUSA, Percival Graves. Kedatangan Newt Scamander di New York yang ketika itu sedang gempar dengan kes Obscurus, memudahkan lagi misinya menakluk dunia. Newt kononnya dituduh mengakibatkan kekecohan dan seterusnya ditahan dan dihukum demi menutup niatnya, yang ketika itu menemui Obscurus di dalam beg Newt. Namun, di penghujung cerita, helah Grindelward akhirnya terbongkar apabila niatnya menghampiri seorang anak yatim bernama Credence demi Obscurus terbongkar. Newt dan Tina berjaya menahan dan mendedahkan wajah sebenar Grindelward di hadapan para Auror, sekaligus membersihkan nama mereka sendiri. Well, the real question is, did Newt really went to New York just to buy a present or perhaps, releasing Frank as he told Jacob in the first movie? Who knows. Maybe the real reason is yet to come.


Bagaimana akhirnya The Elder Wand boleh berada dalam tangan Dumbledore, sebelum berpindah milik kepada Draco, dan akhirnya, dimiliki Harry dalam siri akhir Harry Potter? Macam yang semua peminat tahu, to own a wand is either it choose you or you have to disarmed its current owner. Well, enough hint for the story line of the next upcoming movie. Mya paling tak sabar nak tengok bahagian Jacob berjumpa Nicolas Flamel.  Opss, spoiler alert! Kita tunggu je tayangan filem Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelward yang bakal keluar di pawagam 15 November nanti ye. Roger and Out.

Thursday, November 1, 2018

Khasiat dan kelebihan ayat seribu dinar

4:20 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Sengaja Mya pilih tajuk santai sedikit hari ni sebagai bacaan kita semua. Mungkin ramai yang sudah pun mengetahui khasiat dan kelebihan ayat seribu dinar ini. Tambahan lagi, ayat ini merupakan antara ayat yang sering digunakan dalam tulisan kaligrafi. Jadi kita biasa melihat ayat seribu dinar ini digantung di dinding masjid mahupun surau. Tapi, izinkan kongsikan di sini buat berkongsi dengan teman-teman yang masih belum tahu.

Ayat seribu dinar ini adalah potongan ayat kedua dan ketiga dari Surah at-Talaq yang mana dikisahkan pada suatu zaman, seorang pemuda bermimpi didatangi Nabi Khidir. Nabi Khidir, di dalam tiga kali mimpinya, memerintahkan dia agar bersedekah wang sebanyak 1000 dinar. Pemuda itu akhirnya menurut dan sekali lagi Nabi KHidir mendatangi mimpinya. Kali ini, bagi mengajarkan dua potong ayat itu kepadanya untuk diamalkan.

Pemuda itu suatu hari berlayar di tengah lautan untuk berdagang di sebuah tempat yang lainnya. Di tengah perjalanan, kapal yang ditumpanginya dilanda ribut taufan. Pemuda itu, sepenuh hati bertawakal kepada Allah sambil bibirnya berterusan membaca ayat seribu dinar. Di penghujung kisah, hanya pemuda itu dan barang dagangan yang dibawanya sahaja berada dalam keadaan baik dan terdampar di sebuah pulau. Anak kapal dan penumpang lainnya tiada yang terselamat seorang pun.

Dalam pengalaman Mya sendiri yang mengamalkan bacaan ayat ini, ayat seribu dinar sebenarnya banyak khasiatnya. Antara khasiat utamanya adalah: Allah SWT mengurniakan kemurahan ‎rezeki, kemudahan dan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi. Apa yang perlu adalah, kita perlu mengamalkannya secara istiqamah. Tawakal sepenuh hati kepada kekuasaanNya ketika membaca ayat ini, insyaAllah khasiatnya akan lebih terasa. Yakinlah. Memohonlah.


Dengan nama Allah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah(dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya), nescaya akan diberikannya kelapangan (jalan keluar dari segala perkara yang menyusahkannya). Dan diberikanya rezeki yang tidak disangka-sangka. Dan (ingatlah), sesiapa yang bertawakal (berserah diri bulat-bulat) kepada Allah, maka dicukupkan baginya (keperluan untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala yang di kehendaki-Nya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.
– (Ayat 2 & 3 Surah At-Talaq)

Sunday, October 28, 2018

Should you buy property near LRT or MRT stations?

1:49 PM 1 Comments
Public transportation in Malaysia is advancing and improving especially in the Kuala Lumpur and Selangor area. Mass rapid tranist (MRT) has been expanding in the KL area and sprawling across the Selangor over the past few years with government’s initiative. Combined with the existing Light Rail Transit (LRT), monorail, KTM komuter, KLIA Express and KLIA Transit systems that gives convenience for the residents nearby the stations to commute on daily life. Properties situated around the vicinity of the MRT stations are in great demand and this has proven in Singapore, Hong Kong, Taiwan and China. These properties are usually fully occupied and high rental yields especially commercial properties, similarly like the bustling Old Klang Road area where it was developed way before the Federal Highway was built.


Property investors are hoping to earn their gold bucket and jump into their bandwagon by investing properties located near MRT stations. It is true that many have earned their profits but if you don’t research well the projects, you may not gain maximum profit. Let’s weigh down the advantages and disadvantages of investing properties situated near MRT stations.

Advantages

a) Appreciation in value

It is known that properties close to transportation hubs are incline to value appreciation faster and value retention is far more stronger than others. Due to it’s accessibility and convenience for commuters, the properties are regard as needs especially for working collars or students. In Kuala Lumpur, many of the residential projects including landed houses located within 5km from MRT stations are experiencing increment of value between 10% to 16.3% in year 2017.

b) Higher rental rate of return

Similarly to value appreciation logic, rental yield also increase when the MRT stations are built. Residential properties near MRT or LRT stations in Kuala Lumpur can fetch rental yield between 1.2% to 6.6%. Thus, it is obvious that the rental yield do appreciate after the development of MRT or LRT line.

c) Convenience

With the development of MRT and LRT lines around KL and Selangor, it brings convenience to the residents to get around to the city. The easy accessibility has made commuter to travel easily. There is a group that is sizeable target tenant market as it would be their residence of convenient to MRT or LRT station.


Disadvantages

a) Noise pollution

For a person who loves to be in serene and quite place, staying near the MRT/LRT stations is not ideal as during the rush hours tend to create more noises from the commuter crowds to the train screeching sounds. The noise pollution could begin as early as 6 in the morning and end as late as 11 in the night.

b) Traffic congestion

During peak hours, there’s always traffic congestion on daily basis. This condition will affect the residents around the area, could be the downside for potential buyers that wanting to use it for own stay.

c) Unpleasant aesthetics

Residential properties that is facing the stations are pretty unpleasant with the view of crowds and traffic congestion. With the noise pollution, your dream home has become everyday nightmare home. Besides, you’re living with less privacy where people could be lingering around the area, risking the safety of your home.

After weighing all the advantages and disadvantages of getting a property near LRT/MRT stations and you are ready to purchase the property. Here are some things you should know when purchasing it.

1. Expect to pay more 10% to 15%

When setting your budget, buffer at least 10% to 15% more for the property you intend to buy is located within the 500m distance from the stations. This is because many homeowners around the area will increase the price, same goes to property developers. If you intend to get your property from property developers, they are more likely to pass on the cost to you happily after they have secured the land after paying huge sum of money.

2. Good areas

Do your research and often do some site visits to the MRT or LRT locations. There are some areas that is slightly lesser crowds and quieter compared to those located in the office areas like in KL city centre’s stations.

Now that the MRT Line 1 was completed in year 2016, MRT phase 2 is on it’s way and will be completed in year 2021, sprawling from Kwasa Damansara to Kampung Batu area. Perhaps, now would be a good time to look for properties around the area before the prices increase after the MRT stations completed.

Wednesday, October 24, 2018

The Deathly Hallows: kisah tiga beradik yang berbeza dari kisah dongeng

7:32 PM 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t. So, hari ni Mya nak sambung dari trivia bagi siri dari Wizarding World iaitu mengenai 'The Deathly Hallows' yang mana berkait rapat dengan salah satu kisah dongeng dalam filem Harry Potter. Ringkasnya, kisah mengenai tiga beradik dengan kuasa hebat 'The Deathly Hallows' ini mula diperkenal apabila Hermoine mendapat sebuah buku kisah dongeng karya Beedle the Bard sebagai harta warisan peninggalan Albus Dumbledore.

Membuka cerita mengenai 'The Three Brothers', kisah tiga beradik ini kononnya diinspirasikan dari tiga beradik Peverell yang pergi berkelana dan akhirnya menemui sebuah sungai. Ingin menyeberang sungai yang deras, tiga beradik ini mewujudkan satu jambatan dengan magik. Tika ingin menyeberang, Dewa Kematian yang berang dengan tindakan mereka bertiga, berpura-pura mengucapkan tahniah dan mahu memberi hadiah kepada mereka. Ditangguhkan hasrat untuk membunuh tiga beradik itu di kemudian hari.


Si sulung meminta tongkat sakti yang paling berkuasa tanpa tandingan. Dikurniakan 'The Elder Wand' yang dibuat dari ranting pohon yang berada berhampiran sungai tersebut. Si anak tengah, meminta kuasa untuk menghidupkan yang mati, berniat untuk memalukan Dewa Kematian. Dewa Kematian itu kemudiannya menciptakan 'The Resurrection Stone' untuk anak kedua yang sedikit bongkak. Waswas dengan kebaikan Dewa Kematian, si bongsu bertindak bijak dengan meminta sesuatu yang membolehkan dia menghilangkan diri. Dalam rasa terpaksa, Dewa Kematian itu menyerahkan 'The Invisibility Cloak' kepunyaannya sendiri.


Yakin dan bangga dengan kuasa dari tongkat sakti, si Sulung mengembara dan tiba ke sebuah kampung. Pertarungan dengan seorang wizard di kampung itu dimenanginya dan dengan lagaknya dia memberitahu bahawa tongkat saktinya adalah dari Dewa Kematian sendiri dan dia adalah kebal. Dewa Kematian muncul dan membunuh dia yang sedang mabuk. 'The Elder Wand' akhirnya diambil oleh Dewa Kematian semula. Si tengah pula kembali semula ke rumahnya dan menggunakan 'The Resurrection Stone' untuk menyeru semula kekasihnya yang mati beberapa tahun sebelum itu. Disebabkan perbezaan antara dunia nyata dan roh, kedua-dua mereka masih terpisah. Si tengah akhirnya membunuh diri demi mahu bersama kekasihnya. Dewa Kematian yang sentiasa memerhati, mengambil semula batu itu dari rumah si tengah yang sudah mati. Si adik bongsu, bagaimanapun, hilang dari pandangan si Dewa Kematian yang akhirnya mengalah dan berhenti mencari. Menjelang umurnya yang semakin tua dan masa akhirnya yang makin dekat, si bongsu menyerahkan 'The Invicibility Cloak' kepada anaknya. Dia kemudian menemui Dewa Kematian seperti seorang rakan lama dan meninggalkan dunia ini bersama.


Kisah ini mungkin biasa pada kebanyakkan wizard. Tapi, tidak kepada Harry dan Voldemort sendiri. Harry yang mendapat 'The Invicibility Cloak' dari peninggalan ayahnya semasa Hari Krismas pertamanya di Hogwarts, yakin kisah itu lebih dari sekadar sebuah dongeng. Voldemort apatah lagi. Yakin bahawa 'The Elder Wand' berjaya dimiliki Grindelward, dia laju menemui penjenayah itu di penjara. Namun kecewa apabila Grindelward sendiri memberitahu Dumbledore kini tuan kepada 'The Elder Wand'. Di mana 'The Resurrection Stone'? Di dalam Golden Snitch pertama yang dimenangi Harry ketika perlawanan Quidditch menentang rumah Slytherin. Siapa yang letakkan di situ? By the very Albus Dumbledore himself with an enchantment which only Harry can open it once he realize that he needed to sacrifice himself in order to defeat Voldemort.


Kenapa trivia kali ini mengenai 'The Deathly Hallows'? Kerana Voldemort dan Grindelward kedua-duanya obses dengan 'The Elder Wand'. Kononnya boleh jadi wizard yang paling hebat. Mereka berdua yakin bahawa dunia tanpa Muggle adalah dunia yang lebih baik. A hint of Slytherin's heir? Absolutely. But darker and crueler. Spoiler alert: Welcome back 'The Elder Wand' in the Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelward!