Search This Blog

Thursday, April 18, 2019

Pink Tax punca barangan wanita mahal?

5:12 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Bagi para pembaca yang mungkin ada melihat di Instagram Story Mya baru-baru ini, mungkin akan perasan Mya selitkan short info mengenai Pink Tax. Wujudkah Pink Tax ni sebenarnya? Apa fungsi dan impak daripada ‘cukai merah jambu’ ni pada ekonomi sebenarnya? Adakah cukai merah jambu ini ada di Malaysia? Soalan-soalan ini akan cuba Mya jawab dalam entry kali ini.


Pink Tax ini sebenarnya bukanlah seperti cukai-cukai lainnya yang wujud atas kertas ekonomi dunia. In fact, ‘Pink Tax’ ini adalah satu perkataan yang diperkenal oleh para pakar ekonomi bagi menerangkan keadaan yang sebenarnya. Keadaan apa? Hmm... pernah tak awak perasan yang barangan keperluan yang dikeluarkan mengikut jantina seperti razor, perfumes dll biasanya dijual lebih mahal bagi pihak wanita? Tetapi, jika dilihat pada keadaan fizikal, kandungan dan kegunaan, segalanya sama baik untuk barangan lelaki mahupun wanita. Inilah yang dikatakan wujudnya ‘Pink Tax’.

Masalahnya, caj tambahan yang dikenakan ke atas barangan wanita ni langsung tak masuk akal. Bayangkanlah... sampai ke mainan kanak-kanak pun ada dikenakan caj ini dengan alasan yang memang gila. Kalau awak tak percaya, awak boleh pergi ke kedai dan bandingkan sendiri dari segi kandungan dan produk antara dua jantina ini sendiri yang jelas memang tak ada beza. Melainkan... dari segi packaging yang berbeza warna dan penambahan fancy words pada packaging yang kononnya memberi sebab kepada perbezaan harga. Kononnya, boleh terbang ke langit, masuk ke kerak bumi bila gunakan produk wanita tu. Haah, ye la tu!


Percaya atau tidak, even menstrual products pun dikenakan caj sebegini, walaupun dah confirm memang tak ada lelaki sejati yang pakai. Bukannya benda 'semula jadi' sebegitu boleh dihalang pun. Bahkan, bagi golongan wanita, pembelian tuala wanita adalah keperluan. Dan inilah yang menjadi alasan para pengeluar untuk menaikkan harga barangan wanita. Mahal atau murah, kaum wanita perlu membeli produk-produk yang ada untuk kegunaan mereka.

Wujudkah 'Pink Tax' di Malaysia?

Bagi Mya, soalan sebenar yang perlu ditanyakan ialah: sejauh mana cukai merah jambu ni dijalankan di Malaysia?  Sebab bukan semua tempat atau pasaraya ada mengenakan 'Pink Tax' ni. Dan ada juga barangan yang tak terjejas langsung dengan cukai merah jambu ni. Dari beberapa tempat yang sempat Mya terjah, adalah beberapa barang dan kedai yang memang menjalankan cukai merah jambu ni.


Mahu tidak mahu, pengguna wanita harus lebih bijak dan cermat dalam memilih barangan supaya mereka tidak begitu terkesan dengan cukai merah jambu ni. Mya sendiri pun terpaksalah melompat-lompat (baca: memandu) dari satu kedai ke satu kedai untuk cari harga yang terbaik. Dah satu kerja pulak nak beli baju dan tuala wanita pun terpaksa cari kedai berasingan sebab permainan harga. Sabar je lah. Awak pun sabarlah jugak ye.

Thursday, April 11, 2019

Jiwaku Tertinggal di Pulau Tioman (bahagian satu)

4:52 PM 3 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Benarlah kata pepatah melayu: “Jauh berjalan, Luas pemandangan”. Lama Mya merancang dan berkira-kira mahu ke pulau-pulau di sebelah timur semenanjung Malaysia. Tapi bila memikirkan kekangan masa, memang selalunya rancangan dan kiraan terus terhenti dari mula. Tapi kali ini, dengan team Projek Makan Travel, kami bertujuh (seorang tak dapat cuti) sepakat untuk kasi jalan jugak trip ke Pulau Tioman. Bak kata seseorang, asyik tunggu dan cari dan masa sesuai, takkan jalan. So, kami terus book chalet di Kg Mukut dan selesaikan apa yang patut sebelum pergi ke Pulau Tioman.


Memandangkan tiket kami adalah tiket awal pagi iaitu pada jam 7 pagi (seawal yang boleh), kami bertolak tengah malam dari MRR2, terus meluncur laju menggunakan laluan Karak Lama dan berehat solat subuh di Petronas berhampiran terminal jeti Tanjung Gemuk. Apa yg jadi sepanjang perjalanan? Jangan tanya. Too tired to think. Team berhenti rehat di Gambang pun Mya sambung tidur dalam kereta je. Terlebih penggunaan otak. Kalut nak pergi bercuti punya pasal.

Sampai je di Tanjung Gemuk, kami disambut oleh wakil dari pihak pengusaha chalet. Oh ya. Lupa nak cerita pasal pakej penginapan yang kami ambil sepanjang 3 hari 2 malam di Kampung Mukut, Pulau Tioman. A short explaination mengenai Kampung Mukut. Kampung Mukut ni merupakan pulau yang paling bawah (baca:paling hujung) dalam peta Pulau Tioman. Perkhidmatan feri yang disediakan tanah besar (baca: Tg Gemuk) berakhir di Kampung Genting, sebelum pengunjung akan dibawa dengan speedboat ke Kampung Mukut pula. So, sepanjang kami di sini, perkhidmatan telco hanya berfungsi untuk pengguna Celcom je.

So, memandangkan priority kami kat sini ialah berehat dari kerja, kami ambil pakej yang hanya cover bahagian penginapan dan makanan je. Tapi, serious lah kat sini kami dilayan dengn baik sangat oleh penduduk kampung. Tak rasa perbezaan pun. Mungkin jugak sebab tak ramai pengunjung kali ni. Jadinya, bila sampai je di jeti Kampung Mukut, kami terus dibawa ke chalet dan meneruskan dengan aktiviti pertama, iaitu sarapan. Ajenye ye. Dah nama pun bertolak awal pagi, manalah sempat nak jamah apa-apa. Tepat 9.43 pagi, teh ais laju meluncur turun anak tekak di salah sebuah gerai tepi laut di sana. Over tak sis?


Disebabkan kami asingkan pakej untuk aktiviti, makanya hari pertama ni hanya dipenuhi dengan aktiviti persendirian. So, we slept for two hours, woke up to pick up snorkeling equipments and have a dip at nearest beach. Kononnya nak test berenang. Sudahnya, hadap laut cetek dan kaki luka sebab pijak batu yang dipenuhi cengkerang pecah. Balik je ke bilik, kami bersiap-siap untuk keluar minum petang pula. Penduduk kampung memang layan kami macam sahabat sendiri. Bergurau dan bersukan tanpa ada rasa terasing dan tersisih. 

Night came up and the dinner was amazing. Layanan kelas pertama dari pihak chalet. Lagi best, siap ada baby shark lagi. Bukanlah dibela, tapi memang akan datang ke sini naturally bila air laut pasang. Pengunjung pulak memang dibenarkan untuk memberi makan. We ended the night with a bit of karaoke sebelum balik ke chalet and had a small talk of life and future which yet to come.

Sunday, March 24, 2019

Kisah PHP (Paling Haru Programmer) Bahagian Dua

9:00 AM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Jadinya, petang ni Mya nak sambung episod kedua bagi kisah paling haru para programmer baik yang sudah bekerja atau yang masih belajar. Biasanya masa zaman belajar lagi banyak benda tragis sebab masa ni baru nak belajar hidup dengan programming. Kalau nasib baik, kalau program berjalan dengan baik, markah pun dapat, lecturer pun berkenan. Dua kisah hari ni, Mya nak share pengalaman Mya dan kawan baik Mya semasa dalam zaman degree dulu.

Kisah #3

Keluar dari bilik lecturer hari ni, muka masih dengan riak serabut. Tarikh hantar bahagian akhir report thesis dah dekat. Projek FYP yang aku buat pulak ada masalah tiba-tiba. Nasiblah lecturer merangkap supervisor aku sangatlah sempoi. Beliau tak marah, langsung hanya minta aku bertenang dan cuba cari penyelesaian secepat mungkin. Aku buat-buat tersenyum. Walhal dalam hati dah macam ada puting beliung. 

Bukan aku tak nak minta tolong kawan-kawan. Tapi, aku tengok semuanya sibuk dengan projek masing-masing. Tak sampai hati pulak aku dibuatnya. Aku tarik nafas panjang lagi. Kereta kesayangan aku pandu ke rumah kawan baik yang kini menjadi port rasmi untuk menyiapkan report. 

“Macam mana? Lecturer kau kata apa?”

Aku sekadar mengimbas semula kejadian dari pagi. Kawan yang masih dengan rasa mengantuk yang berbisa hanya mendengar dengan pandangan kosong. Barangkali dia juga masih kepenatan kerana semalaman cuba menyiapkan report yang masih bersisa.

“Kalau dah susah sangat, kau tak nak cuba tanya si dia?”

Aku diam. Bukan tidak mahu meminta pertolongan si dia, tapi aku tahu dia pun sedang sibuk dengan projek dan report sendiri. Takkanlah nak ditambah dengan masalah aku pulak?

“Kalau kau segan nak cakap, aku boleh cakapkan.” Suara dari dalam dapur kedengaran samar-samar tapi masih boleh ditangkap telinga.

“Ya. Nanti aku tanya dia sendiri.”

Esoknya, aku luangkan sedikit masa untuk menghadap code yang dah lebih seminggu tergantung. Project berasakan statistik ini sepatutnya sudah hampir siap. Tapi, entah di mana salahnya, kerja aku tergantung sepi begitu saja. Sudahnya, aku fokuskan kepada bahagian report. Tapi, sekarang dah masuk bahagian 'user testing'. Mahu tak mahu, sistem perlu berjalan untuk diuji oleh orang lain. Otak dan tubuh seawalnya telah bersedia untuk menghadap masalah ini selama mana perlu. Walaupun sebenarnya, si dia yang bakal meneliti dan mencari punca kesalahan untuk aku perbetul. Yang penting, perlu siap!

Selepas beberapa jam...

Separuh hari si dia menghadap code, separuh minit je penyelesaiannya. Aku pun tak tahulah apa yang patut aku rasa sekarang. Entahkan lega entahkan kecewa. Dah selesai masalah pun rasa kecewa. Mana tidaknya. The only problem cumalah ‘semi-colon’. Benarlah kata pepatah para programmer. Kerana semi-colon setitik, habis program satu semester. Terasa ‘kepandaian’nya kat situ.


Kisah #4

Kisah ni masa zaman belajar dulu. Masa hidup masih lagi dipenuhi dengan assignment dan projek berkumpulan. Benda biasa bila buat kerja, ada orang siapkan code, ada yang buatkan report, ada jugak pakar presentation, dan ada juga yang tukang sedekah nama. Tapi biasalah, masa ni, apa yang penting cumalah markah dan hasil penilaian dari pihak pensyarah.

“Untuk group project kali ni, saya akan upload di portal. Siapkan dan hantar dua minggu lagi. Presentation on submission day.”

Semua orang mengeluh dalam diam. Masuk project yang ni, ada tiga project yg perlu disubmit dalam tempoh dua minggu. Tapi, biasalah. Makin naik semester, makin banyak project yang diberi. Dan aku, seperti biasa, yang menyempurnakan bahagian code sebelum diserahkan kepada pakar penulisan untuk bahagian report. 

Moving forward, whatsapp group chat mula kecoh dengan cerita project assignment yang pensyarah beri sebenarnya diambil dari sebuah laman web online. Aku buat tidak tahu sehinggalah pada malam terakhir sebelum submission day. Itupun sebab aku dah hampir give up dengan project development yg tergantung separuh jalan. Malam tu, aku dengan kawan-kawan sekelas bermalam di KFC demi menyiapkan juga projek yang dihantar keesokan harinya.

Pukul 1 pagi...

Dari jawapan yang aku dapat dari Internet, aku cuba olah supaya kena dengan kriteria dan kehendak yang diminta pensyarah. Tapi, makin aku cuba, makin tidak menjadi. Berkali jugak aku padam dan betulkan semula cebisan yang mungkin menjadi punca, tapi masih gagal.

Sudahnya, aku padam semua function code dan hanya membiarkan kod untuk pemuka sahaja yang tinggal kerana aku tidak mahu menghabiskan lebih banyak masa menghadap bahagian yang kurang penting. Nafas panjang ditarik, tanda memberi persediaan kepada mental untuk bermula dari kosong semula. Kod yang aku jumpa di Internet, aku endahkan.

Pukul 12 tengah hari...

Aku dan kumpulan sudah bersedia hendak mempersembah hasil projek bila pensyarah tiba-tiba mengumumkan beliau akan memotong separuh markah bagi kebanyakan kumpulan kerana mendapati hampir semua kumpulan mengambil jawapan daripada internet. Masa ni, aku dah rasa ‘kepandaian’ tahap melampau. Banyak soalan yang bermain di kepala. Kenapa aku abaikan bahagian pemuka semalam? Kenapa aku malas nak berhabis masa menukar papar pemuka? Kenapa aku mengantuk sangat nak hadap projek ni sampai selesai?

Elok sahaja projek aku terpampang, tanpa sempat aku memberi penjelasan, terus sahaja pensyarah mengumumkan markah kumpulan aku dipotong kerana disyaki mengammbil jawapan dari sumber yang sama. Berkali aku nyatakan hanya paparan sahaja yang sama, tapi function code dibelakangnya sangat berbeza. Melihat wajah keras pensyarah, aku hanya mengakhiri presentation dengan sebaris ayat: “Encik boleh semak di dalam DVD yang kami sertakan untuk penilaian akhir nanti.”

The rest is history. Apa yang penting, aku dah beri yang terbaik untuk group project kali ni. Sama ada beliau hendak percaya dengan kata-kata aku ataupun tidak, keputusan di tangan beliau. Mujur beliau tak gagalkan kumpulan aku untuk group project yang pertama ni. 

Friday, March 22, 2019

Berbuka puasa meriah dengan Iftar Buffet Dinner di Imperial Chakri Palace @ Dorsett Hartamas

9:00 AM 0 Comments
Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera buat semua pembaca yang masih setia dan buat pembaca yang baru pertama kali singgah di blog ini, selamat datang diucapkan. Bersempena bulan Ramadhan yang bakal menjengah pada awal bulan Mei nanti, Mya dan team berkesempatan untuk merasai sendiri seleksi hidangan Iftar Buffet Dinner yang bakal diketengahkan oleh Imperial Chakri Palace Sky View di Dorsett Hartamas. Hidangan yang menggabungkan menu dan pilihan dari Thailand dan tempatan ini menjadikan Iftar Buffet Dinner di Imperial Chakri Palace ini sebagai salah satu lokasi berbuka puasa di bulan Ramadhan nanti.


Bagi meraikan kemeriahan Ramadhan pada tahun ini, Imperial Chakri Palace Sky View di Dorsett Hartamas menampilkan hidangan Thailand sebagai seleksi utama, antaranya termasuklah Kerabu Mangga, Kerabu Betik, Mieng Kham, Kari Hijau, Laksa Thai dan juga Udang Buttermilk yang amat menyelerakan. Tambahkan kenikmatan dengan Tomyam Seafood dan juga pilihan makan tempatan seperti Rendang Tok, Daging masak Lada Hitam dan Satay.


Dalam kenikmatan dan kemeriahan masakan Thai yang dihidangkan, jangan dilupakan kehadiran Nasi Beriani dan Ayam Kapitan yang turut sama memeriahkan barisan Iftar Buffet Dinner di Imperial Chakri Palace Sky View kali ini. Kuey Tiaw Goreng dan lauk kangkung masak belacan dengan sotong menyertai barisan bersama ikan masak stim yang langsung tidak hanyir dalam mulut Mya dan team. Hampir berebut kami kalau tidak memikirkan makanan lain yang banyak terhidang.


Jangan risau. Mya dah usha line untuk desserts. Kalau tekak masih mahukan manisan tempatan sebagai pembuka mahupun pencuci mulut, pihak hotel ada juga menyediakan bubur sagu dan pengat pisang. Lebih bergemar berbuka dengan kuih? Jangan risau jugak. Kuih dan muih beraneka macam, makanlah jangan hanya dipandang. Eh, ter-menyanyi pulak. Anyway, awak semua masih boleh memujuk tekak 'melayu' awak kerana masih ada juadah tempatan yang disediakan di sini.

Bagi yang tidak tahu, Imperial Chakri Palace sebenarnya terletak di tiga lokasi berbeza, iaitu Dorsett Hartamas, KLCC dan Pavilion Kuala Lumpur. Bagi yang mahu merebut tempat untuk Ramadhan nanti, awak bolehlah mula menempah bermula hari ni sehingga 9 May nanti di talian 03 26021031(Dorsett Hotel Hartamas) atau 03 23827788 (KLCC) atau 03 21431141(Pavilion). Harga yang ditawarkan ialah RM128 (Dorsett Hotel Hartamas) / RM108.80 (KLCC) / RM98.80 (Pavilion) bagi seorang dewasa, manakala untuk kanak-kanak yang berumur antara enam hingga sepuluh tahun dan warga emas ialah RM64 (Dorsett Hotel Hartamas) / RM54.40 (KLCC) / RM49.40 (Pavilion) seorang. Harga yang dikenakan belum termasuk cukai.

Mya sangat mencadangkan awak semua untuk memuat turun aplikasi Chakri at http://bit.ly/20F3M34 bagi membolehkan awak dan keluarga menikmati 20% diskaun apabila awak menempah tempat sebelum 9 May. Bagi yang datang secara berkumpulan, pihak Imperial Chakri Palace menawarkan promosi Group Bookings dimana jika awak menempah 5 tempat, satu tempat percuma akan diberikan. Jom tempah tempat sekarang dan berbuka meriah bersama keluarga dan kawan-kawan.

Wednesday, March 6, 2019

Kisah PHP (Paling Haru Programmer) Bahagian Satu

6:15 PM 1 Comments
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua. Kali ni, Mya nak bawakan kisah-kisah di sebalik tabir, kehidupan sebenar geng programmer yang banyak orang tak tahu. Mungkin juga boleh dijadikan iktibar dan panduan mengapa sesetengah programmer mengenakan upah yang agak tinggi. Malah ada yang kadang-kadang kita lihat macam hidup dengan laptop sahaja sampaikan tiada masa hendak bersosial dengan kawan-kwan. Susah sangat ke jadi programmer ni? Well, kita asyik baca kisah di sebalik tabir cikgu-cikgu dan doktor. Mya bawakan khas kisah Mya sendiri bersama rakan-rakan lain.

Kisah #1

Muka hari ni ada manyak senyum sebab kerja yang boss bagi dah siap awal-awal petang semalam. So, kononnya hari ni nak jumpa user, adalah semangat dan keyakinan yang lebih sikit. Masuk kerja pun awal sebab nak buat last check sebelum kena sembur entah apa-apa. Paling takut kalau tiba-tiba server down. Tangan laju je taip IP server dalam browser. Berfungsi seperti biasa. Bibir senyum lagi.

Waktu bagi salam pertama dan pembuka kata je aku elok tersenyum. Start je pembentangan, sikit-sikit senyum aku hilang. Kerja dah siap, user minta tukar macam-macam pulak. “Ini dah okey dah. Tapi...”  "Awak buat ni betul dah. Tapi..." Entah berapa kali dua ayat tu diulang pakai. Aku buka balik nota dari meeting yang lepas. Memang dah buat betul-betul ikut apa yg user minta. Tapi bila meeting je, mesti dah macam minta buat balik dari mula. Last sekali, aku buat-buat menulis pada buku nota. Nak lari keluar dari bilik meeting pun ada. Tapi, disebabkan jaga air muka sendiri dan juga team, aku bertahan je la. 

Kisah #2

Hari ni ada orang contact aku. Ayatnya pendek. “Salam. Boleh buatkan website?” Aku yang tengab bergosip dengan Mak Jah jiran sebelah ni minta izin undur diri. Biadap pulak kau berbalas whatsapp depan orang berpengalaman (baca: tua) ni. Aku terus membalas dengan ayat skema level sederhana. “Nak buat website macam mana ye? Boleh saya tahu apa yang tuan/puan nak masukkan dalam website?” Soalan biasa aku tanya kepada semua potential client. Supaya aku lebih tahu apa yang dia orang nak dan berapa upah seminimum mungkin aku boleh beri.

“Saya nak yang ala-ala online shopping macam blablabla... yang boleh booking, close booking blablabla... siap sekali bayar online blablabla... mesti nombor satu dalam carian google blablabla...”

Tiap satu yang dipesan dan diminta, aku catat dalam buku nota. Rate card yang siap sedia aku print untuk close-up meeting dengan client secara offline, aku ambil dari dalam laci. Di hujung setiap keperluan yang aku senaraikan tadi, aku tulis harga sebenar pasaran.

Hosting dan domain (siap SEO dan security) tahunan.......... RM3000
Design website (from scratch).......... RM4000 @
Design template (beli sedia ada).......... RM1000
Payment gateway and implementation.......... RM2000
Miscellaneous.......... RM1000

Aku hantar semula rate aku siap dengan harga. Lama, baru aku dapat jawapan. “Mahalnya RM7k ke RM10k. Biar betul.” Aku tarik nafas panjang. Aku balas dengan tenang. Beserta bukti. Aku tunjukkan harga yang hosting & domain provider berikan setelah segala permintaan tadi ditambah tolak darab bahagi. Aku tunjuk bukti harga template sedia ada dari laman yang terbaik dan termurah aku pernah jumpa. Siap dengan design yang dia minta. Aku terangkan mengenai payment gateway yg memerlukan aku menghubungi pihak berkaitan dan perkara-perkara lain yang diperlukan sewaktu aku bekerja.

Jawapan dia tak pendek, tak juga panjang. Tapi cukup buat aku tarik nafas cuba bersabar.

“Saya tak nak design yg exclusive sangat pun. Cuma nak design ala-ala online shop lain yang grid 4x3 tu je. Payment tu pun tak payah buat teruk-teruk. Asalkan customer boleh bayar online je. Saya malas nak berurusan direct dengan user. Saya cuma nak dia orang boleh tengok apa yang dia orang nak tu available tak on that date dia pilih.”

“Bajet berapa ye?” Soalan senang. Aku dah tak larat fikir. “Saya ada RM3000 je ni.” Aku tepuk dahi dan tarik nafas panjang. Consultation bertukar jadi leteran. The rest is history.

---------- Tamat  Bahagian Satu----------

Nanti Mya akan kongsi lagi kisah haru biru, hiruk pikuk seorang programmer. Bukanlah nak kata jadi programmer ni tak ada kisah happy ending or apa. Cuma, kadang-kadang, orang pandang programmer ni macam happy je sentiasa. Nah, kisah kelam kelibut kami untuk hiburan anda.

Monday, February 25, 2019

Bercuti ke Kuala Lumpur lebih menarik dengan Scoot!

8:00 AM 5 Comments
Assalamualaikum. Hello hello, semua! Apa perancangan awak semua untuk masa cuti sekolah kali ni? Dah ada plan ke belum? Psstt, datang dekat sikit. Sikit lagi. Sikit lagi. Hah, ni ha, Mya nak share satu berita dengan awak. Awak ada tak plan nak bercuti di Kuala Lumpur? Mya ada airline terbaik yang boleh bawak awak ke Kuala Lumpur dengan selesa. Apa dia? Scoot, of course! Kalau awak tengah cari Scoot flight untuk fly ke KL, awak tak payah cari jauh-jauh. Okay, kenapa tiba-tiba Myamention pasal Scoot ni? Bukan apa, Scoot ni actually pretty cool jugak tau. Mya pun tak pernah guna Scoot flight to Kuala Lumpur bila Mya ada plan balik ke sana, tapi bila member sendiri beritahu pengalaman dia dah try and alami sendiri keadaan dalam Scoot, Mya rasa macam best jugak Scoot ni.


So, apa yang menarik sangat Scoot ni? For starters, dia murah. Scoot ni anak syarikat Singapore Airlines, so waktu zaman dahulu kala sebelum dia ditubuhkan, orang-orang besar dalam industri dapat idea yang alangkah bagus kalau ada air carrier yang low-cost. Kita semua nak travel, siapa tak nak, kan? Cuma kadang-kadang tiket-tiket yang ditawarkan tu macam di luar kemampuan kita. So, dengan menerima loophole ini, diorang decide untuk wujudkan syarikat penerbangan kos rendah. Kira, kalau dekat Malaysia ni, dia sama taraf dengan AA. Anyways, continuing with Scoot. So, apart from it being cheap, Scoot juga ada perks dia. Member of Scoot boleh try pelbagai amenities yang diorang sediakan untuk loyal passenger diorang, termasuklah lepak dekat lounge diorang. Kalau dah melepak dekat lounge, memang macam-macam lah boleh buat, kan? Layan movie, berehat, mandi, buat kerja dan sebagainya.

Okay, kita dah cover benda yang menarik dengan Scoot, sekarang kita bercerita pasal KL pulak. Siapa tak pernah pergi KL lagi, angkat tangan? Mya bukannya boleh nampak pun apa respon awak tapi yang pasti, walaupun Mya sekarang dah menetap di KL, Mya masih tak bosan setiap kali sampai KL. KL sentiasa berkembang masa demi masa. Bersepah lokasi-lokasi menarik untuk pelancongan datang berkunjung, tak kiralah sama ada time tu awak datang sebab business trip atau awak saja-saja nak datang.

Image result for kuala lumpur

Dekat mana nak bercuti di KL nanti? Tempat wajib yang awak kene pergi sememangnya bangunan berkembar kita, KLCC. awak boleh siap naik dekat jambatan KLCC ni jugak. Oh, kalau awak rasa macam terawang-awang sikit tu, awak jangan panik pulak, itu semua sebab ketinggian. Jambatan tu pun memang akan bergoyang here and there. Itu normal. Selain daripada tu, awak boleh melepak di Dataran Merdeka, sama ada melapak dengan rakan-rakan, atau bersantai dengan ahli keluarga. Pada malam hari, baru awak boleh saksikan betapa livelynya persekitaran dekat dataran pada waktu itu.

Untuk yang ada anak, awak boleh Aquaria atau Petrosains di KLCC. Atau mungkin cuba ke Upside Down House atau KL Ice Age Alive. Nak shopping baju atau apa-apa pakaian, boleh hop-on public transport dan turun di Stesen LRT Masjid Jamek. Jakel Mall dan pelbagai pilihan lain sedia menunggu kehadiran awak di sini.

So, amacam? Awak still ada plan nak datang Kuala Lumpur? Datang je la sebab banyak tempat-tempat best dekat KL ni yang tak ramai orang tahu, so awak boleh jadi pioneer untuk visit tempat-tempat macam tu. Anyways, share la story awak travel here and there, sementara Mya nak buat senarai tempat untuk bercuti di Kuala Lumpur ni. Kalau awak pernah guna Scoot, awak boleh share jugak apa yang menarik pernah ditawarkan. Lepas ni, boleh la kita guna Scoot sama-sama.